Små partier: Nya röda viner 16 augusti

Vi lanserar drygt 20 nya röda viner 16 augusti. Reservation för ändringar fram till lansering.

Sydafrika

Vi lanserar en cabernet sauvignon från Stellenbosch. Vinet har lagrats 21 månader på 74 procent franska ekfat och 26 procent amerikanska ekfat. En procent av faten var nya, resterande var en blandning av ett till fyra år gamla fat. Årgången är 2012 och anses som en bra årgång som gav små men koncentrerade druvor.

Nya röda sydafrikanska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Simonsig Labyrinth Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2012

149

Spanien

Mallorca x 2

Vi lanserar två viner från samma producent. Det första är gjort på den lokala druvsorten mantonegro. Musten skalmacererades 20 dagar, därefter lagrades vinet ett år ekfat. Trettio procent av faten var nya, resten en blandning av ett till tre år gamla fat. Vinet flyttades sedan över till ståltank där det fick vila i fyra månader. Slutligen flasklagrades det ytterligare 20 månader innan försäljning. Det andra vinet är gjort på samma sätt, men med druvsorterna 50 % syrah, 17 % gorgolassa, 17 % mantonegro och 15 % callet.

Rías Baixas och Ribeira Sacra

Från Ríaz Baixas kommer ett vin gjort på lika delar av druvsorterna mencía, caiño och espadeiro. Druvorna fottrampas i plastkar och jäser med stjälkarna. Vinet lagras i ett år på mestadels ekfat, men en mindre del lagras på betongägg.

Nya röda spanska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Can Xanet Cumas Vinos Y Viñedos Tramuntana S.L.

Mallorca

2014

399

Cadmo Can Xanet Vinos Y Viñedos Tramuntana S.L.

Mallorca

2016

269

Albamar O Esteiro Bodegas Albamar

Rías Baixas

2017

279

Kroatien

Från kroatiska Istra lanserar vi ett vin gjort på druvan refosco. Musten spontanjäser på ekfat, delvis med stjälkar. Vinet lagras sedan i två år på stora ekfat om 1 000 och 2 500 liter.

Nya röda kroatiska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Baracija Refošk Clai d.o.o

Istra

2017

199

Österrike

Vi lanserar ett ekologiskt och biodynamiskt rött vin av druvan blaufränkisch. Vinet är spontanjäst.

Nya röda österriska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weninger Horitschoner Blaufränkisch

Burgenland

2016

159

USA

Vi lanserar ett syrahvin där druvorna kommer från olika vingårdar i Sonoma Coast. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst i hela klasar. Vinet lagras sedan i neutrala franska ekfat och i betongtankar.

Nya röda amerikanska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Arnot-Roberts Sonoma Coast Syrah

Sonoma Coast

2017

419

Italien

Nebbiolo x 2

Vi lanserar två vingårdsbetecknade viner från Barbaresco och från samma producent. Det första vinet är lagrat i 26 månader på dels stora fat av slavonsk ek och dels på medelstora franska ekfat. Vinrankorna är mellan 25 och 55 år gamla. Det andra vinet kommer från 15 år gamla vinstockar och är lagrat 26 månader på slavonska ekfat. Båda vinerna är jästa på temperaturkontrollerade ståltankar. Årgången är 2105 som anses bra för distriktet med höga temperaturer under sommaren och hösten.

Valpoliciella och Sicilien

Vi lanserar ett vin gjort på 70 % corvina, 20 % rondinella, 5 % croatina och 5 % oseleta. Vinet tillverkas likt en amarone men druvorna torkar under kortare tid – cirka 45 dagar. Efter pressning och jäsning av de torkade druvorna lagrades vinet i två år på nya små franska ekfat, så kallade barriquer.

Från sydöstra Sicilien kommer ett ekologiskt vin gjort på den druvsorten frappato, eller nerocapitano som lokalborna kallar druvan. Vinet är spontanjäst i plasttankar och lagringen sker i åtta månader på betongtankar.

Toscana

Vi lanserar ett vin med ursprunget IGT Toscana. Druvsorterna är merlot, syrah och sangiovese. Druvsorterna vinifieras separat och lagras sedan i ett år på använda barriquer.

Nya röda italienska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barbaresco Serraboella Fratelli Cigliuti

Barbaresco

2015

449

Barbaresco Vie Erte Fratelli Cigliuti

Barbaresco

2015

349

Valpolicella D.O.P. Superiore Dal forno Romano

Valpolicella

2012

699

Nerocapitano Lamoresca di Filippo Rizzo

Sicilien

2018

198

Magari Gaja Ca'Marcanda

Bolgheri

2017

399

Promis Gaja Ca'Marcanda

Toscana

2017

299

Brunello di Montalcino La Màgia

Brunello di Montalcino

2014

369

Frankrike

Pays d’Oc och Minervois

Vi lanserar ett pinot noir-vin med appellationsbeteckningen Pays d’Oc, Frankrikes största vinområde. Druvorna kommer dock från en enskild vingård som ligger utanför byn Magrie i området Limoux. Pinot noir är emellertid inte en tillåten i röda viner från Limoux därav beteckningen Pays d’Oc. Vinet är jäst på ståltankar i cirka två veckor. Lagringen skedde sedan i sex månader på tre till fyra år gamla ekfat.

Från sydfranska Minervois kommer ett vin gjort på druvsorterna syrah, grenache, carignan och cinsault. Vinet är spontanjäst i betongkar och är till hälften lagrat på ekfat och till hälften på ståltank.

Rhônedalen

Vi lanserar ett vin från Hermitage gjort på syrahdruvan. Druvorna avtstjälkades före jäsningen, som skedde i betongkar. Vinet har lagrats i 14 – 18 månader på ekfat, varav en fjärdedel var nya. Vi lanserar också ett vin från Châteauneuf-du-Pape. Vinet är tillverkat av druvsorterna 55 procent grenache, 30 procent mourvèdre, 10 procent syrah samt 5 procent counoise, vaccarèse och muscardin. Vinet har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Lagringen har skett i stora ekfat, så kallade foudre. Årgången är 2016 och anses som mycket bra i södra Rhôndalen.

Morgon och Jura

Vi lanserar ett spontanjäst gamayvin från Morgon, Beaujolais. Lagringen har skett på gamla bougognefat och inget svavel har tillsatts. Från Jura kommer ett vin som är jäst i ståltank utan tillsatt jäst. Lagringen har sedan skett i ett år på gamla ekfat om 300 liter. Druvsorterna som användes var 50 procent pinot noir och 50 procent trousseau.

Loire

Vi lanserar två viner av cabernet franc. Det första är från appellationen Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Alkoholjäsningen har gjorts på stora gamla ekfat, följt av ett halvårs fatlagring. Det andra vinet är från Saumur-Champigny. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i temperaturkontrollerande ståltankar. Vinet har sedan lagrats tre till fyra månader på en kombination av ekfat och ståltankar.

Nya röda franska viner 16 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Métairie Pinot Noir Domaine le Metairie

Pays d'Oc

2017

279

Les Fontanilles Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Minervois

2017

219

Ermitage Les Dionnières Ferraton Père et Fils

Hermitage

2014

595

Clos des Papes Paul Avril

Châteauneuf-du-Pape

2016

799

Morgon Marcel Lapierre

Morgon

2017

235

Jura Rouge L'Aigle á Deux Têtes

Côtes du Jura

2017

219

Yannick Amirault La Mine

St Nicolas de Bourgueil

2017

179

Cuvée Domaine Domaine des Roches Neuves

Saumur-Champigny

2018

199