Se våra nyheter 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

Små partier: Nya röda viner 17 maj

Vi lanserar närmare 45 nya röda viner den 17 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla röda nya viner lansering 17 maj

Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar fem röda bordeauxviner av årgång 2016, från appellationerna Pessac-Légonan, Moulis och Haut-Médoc. Årgången har fått bra omdömen i internationell vinpress. Vinerna är koncentrerade med balanserad fruktsyra och markerade tanniner – en årgång att lagra. Vi lanserar också två viner på halvflaska (375 ml) från AC Moulis från samma årgång. Vinerna lanserades på helflaska den 3 maj.

Bordeaux 2015 är en annan årgång som fått höga betyg bland vinkritikerna. Växtsäsongen kännetecknades av varma temperaturer, vilket gav druvor med mycket fruktaromer och kanske aningen högre alkoholhalt än normalt. Vi lanserar två viner från Saint-Estèphe från denna årgång – varav det första i listan är ett så kallat andravin.

Beaujolais och Anjou

Vi lanserar ett vin från cru-byn Saint Amour, som är en av tio byar i Beaujolais som har egen appellationsstatus. En del av druvorna avstjälkades innan jäsning medan en del jäste som hela klasar. Jäsningen skedde i cementtankar. Skalmassan trycktes ned med hjälp av en gammal teknik kallad chapeau grillé. Tekniken innebär att druvskalen hålls nere via ett trägaller. Skalmassan som bildas vid jäsningen kallas ibland chapeau vilket betyder hatt på franska. Årgången är 2017.

Från Anjou i Loiredalen lanserar vi ett vin gjort på cabernet franc och cabernet sauvignon. Vinet är lagrat i 18 månader på gamla bourgognefat.

Rhônedalen

Vi lanserar viner både från norra och södra delarna av Rhônedalen. Från Côte-Rôtie kommer två olika syrahviner som innehåller en liten del av den gröna druvsorten viognier, vilket är tillåtet för appellationen. Att tillsätta gröna druvor gör att den blåröda syrahfärgen förstärks, så kallad sampigmentering – copigmentation på engelska. Båda vinerna har lagrats på ekfat i minst 36 månader. Det första vinet har lagrats på nya fat. Det andra har lagrats på hälften gamla hälften nya ekfat. Årgången på båda vinerna är 2015, som anses vara bra för Côte-Rôtie.

Södra Rhônedalen

Vi lanserar tre viner – två från Châteauneuf-du-Pape och ett vin frånappellationen Côtes du Rhône. Alla tre vinerna är från 2016 som anses vara en mycket bra årgång – både av vinodlarna och av vinkritikerna – med bland annat frisk och hög fruktsyra.

Rhônedalen har haft fyra årgångar i rad som varit bra, från 2015 och fram till 2018. 2018 gav druvor med hög fruktsyra och koncentrerade fruktaromer vilket avspeglar sig i vinerna.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Produktlista nya röda franska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Larrivet Haut-Brion Rouge

Pessac-Léognan

2016

449

Domaine de Chevalier Rouge

Pessac-Léognan

2016

885

Château Lanessanf (flyttas till 7 juni)

Haut-Médoc

2016

187

Château Chasse Spleen 375 ml

Moulis

2016

254

Chateau Poujeaux 375 ml

Moulis

2016

254

La Dame de Montrose Château Montrose

Saint-Estèphe

2015

549

Chateau Tronquoy Lalande

Saint-Estèphe

2015

439

Saint Amour Domaine de la Pirolette

Saint-Amour

2017

169

Domaine Clau de Nell Cuvée Violette (flyttad till 7 juni)

Anjou

2016

279

Château d´Ampuis E Guigal

Côte-Rôtie

2015

995

Brune et Blonde E Guigal

Côte-Rôtie

2015

495

Domaine des Saumades

Châteauneuf-du-Pape

2016

299

Clos du Mont Olivet

Châteauneuf-du-Pape

2016

299

Mont Olivet Séraphin

Côtes du Rhône

2016

189

Italien

Toscana

Vi lanserar fem olika viner från Toscana från olika distrikt. Det första vinet är gjort på 40 % cabernet sauvignon, 35 % syrah och 25 % merlot. Jäsning sker på ståltank följt av 24 månaders lagring i små franska ekfat så kallade barrique, varav hälften var nya. Det andra vinet är gjort på 50 % merlot, 40 % cabernet sauvignon och 10 % petit verdot. Lagringen gjordes i 12 – 18 månader små franska ekfat.

Det tredje vinet är från Brunello di Montalcino, det vill säga vinet är gjort på druvsorten sangiovese. Årgången är 2013 som anses som en klassisk årgång med normala temperaturer under växtsäsongen, vilket gav bra balans mellan en hög fruktsyra och tydliga tanniner. Vinet är lagrat i två år på stora ekfat om 2 000 och 5 000 liter.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Brunello Montalcino, årgång 2013. Vinet har lagrats i tre år på slavonska ekfat om 4 000 liter, så kallade botti.

Carmignano och Orcia

Carmignano är kanske en av de minst kända DOCG-distrikten i Toscana. Byn Carmignano, som distriktet tar sitt namn ifrån, ligger cirka två mil från Florens. Vinerna måste innehålla minst hälften sangiovese, caniaolo får blandas i med upp till 20 % och cabernet sauvignon och cabernet franc får ingå med 10 till 20 % var. Vinet vi lanserar ett vin gjort på 80 % sangiovese och resten cabernet sauvignon. Vinet är till största delen lagrat på små franska ekfat, men cirka 20 % har lagrats på stora ekfat – så kallade botti. Årgången är 2008 och vinet har fått en viss utveckling.

Vi lanserar även ett vin från relativt unga DOC Orcia, som fick DOC-status år 2000. Distriktet ligger i sydöstra delarna av Toscana och sangiovese är den vanligaste druvsorten. Vinet vi lanserar är gjort på sangiovese och är ekologiskt och biodynamiskt odlat.

Piemonte

Vi lanserar två viner från det större distriktet Langhe. Druvsorten är nebbiolo och båda vinerna är från 2017. Vi lanserar också en barbera d’asti. Druvorna till detta vin kommer från vingården Muntrivé som planterades 1935. Vingården omfattar cirka två hektar och ligger nordost om byn San Marzano på en höjd om 300 meter över havet. Vinet är lagrat på gamla ekfat. Årgången är 2015 och anses vara en bra årgång för Piemonte och barbera-druvan.

Sicilien

Vi lanserar tre viner från Sicilien. De två första är från samma producent och vinerna är gjorda på druvsorten nero d’avola, även kallad calabrese. Druvan är den mest planterade blå sorten på ön och vinerna får mörkröd färg och fruktiga aromer. Vinerna vi lanserar är från två olika årgångar – 2015 och 2013 – och från olika regioner och vingårdar. Båda är lagrade på franska ekfat.

Frappato på egen hand

Det tredje vinet är gjort på druvsorten frappato, som odlas mest på Siciliens sydöstra kust. Druvan brukar ge lättare viner med karaktär av körsbär. Ofta ingår den i blandningar med nero d’avola, men har på senare år börjat buteljerats på egen hand av Siciliens nya generation av vinmakare. Vinet vi lanserar är spontanjäst i betongtankar och lagrat på stora ekfat.

Produktlista nya röda italienska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ghiaie della Furba Tenuta di Capezzana

Toscana

2015

299

Oreno Tenuta Sette Ponti

Toscana

2016

569

Villa al Cortile Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

2013

299

Carillon La Togata SSSA

Brunello di Montalcino

2013

299

Villa di Capezzana Tenuta di Capezzana

Carmignano/Toscana

2008

259

Petruccino Podere Forte (flyttad till 7 juni)

Orcia/Toscana

2016

340

Langhe Nebbiolo Elio Altare

Langhe

2017

189

Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo

Langhe

2017

219

Muntrivé Barbera d'Asti Alfiero Boffa

Barbera d'Asti

2015

189

Nerojbleo Gulfi

Sicilien

2015

169

Nerobaronj Gulfi

Sicilien

2013

259

Il Frappato Arianna Occhipinti

Sicilien

2016

289

USA

Från Oregon och distriktet Chehalem Mountains kommer ett vin gjort på pinot noir. Vinet är lagrat i tio månader på franska ekfat, varav 27 % var nya. Från Kalifornien och Santa Rita Hills kommer ytterligare en pinot noir. Vinet får jäsa naturligt tillsammans med stjälkarna – whole cluster på engelska – och lagringen sker i neutrala ekfat.

Vi lanserar också en syrah från Santa Maria Valley, Kalifornien. Vinet är lagrat i 18 månader på franska ekfat, varav 20 % var nya.

Produktlista nya röda amerikanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Adelsheim Breaking Ground Pinot Noir

Chehalem Mountains

2015

359

Brewer-Clifton Sta Rita Hills Pinot Noir

Santa Rita Hills

2015

429

Ojai Bien Nacido Syrah

Santa Maria Valley

2014

399

Sydafrika

Vi lanserar ett vin från Swartland. Vinet är gjort på den sydfranska druvsorten grenache. Mellan 30 – 50 % av druvorna får spontanjäsa i hela klasar. Lagringen sker på små gamla barriquer.

Produktlista nya röda sydafrikanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

David & Nadia Grenache

Swartland

2017

299

Nya Zeeland

Vi lanserar två pinot noirviner från Central Otago. Här är klimatet varierat och det är risk för frost på våren. De flesta vinodlingarna ligger därför på bergssluttningarna för maximal solexponering. Det första vinet är biodynamiskt odlat. Vinet är spontanjäst med liten del stjälkar. Vinet är lagrat i ett år på barriquer, varav 28 % var nya. Årgången är 2016. Det andra vinet är spontanjäst i öppna jäskar och lagrats i 13 månader på franska bourgognefat, varav 28 % var nya. Årgången är 2017.

Allt fler vingårdar i Central Otago är på väg eller har gått över till ekologisk eller biodynamisk odling. Att tillverka viner med lägre alkoholhalt, runt 9,5 %, med bra fruktkoncentration och druvaromer, är också något som ett antal producenter på Nya Zeeland arbetar med.

Marie von Segebaden, inköpare av nyzeeländska viner.

Produktlista nya röda ny zeeländska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Single Vineyard Pinot Noir Quartz Reef

Central Otago

2016

359

Felton Road Cornish Point Pinot Noir

Central Otago

2017

499

Spanien

Vi lanserar ett vin från vulkanön Teneriffa. Den vanligaste blå druvsorten är listan negro och listan blanco är den vanligaste gröna. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorterna listan negro och tintilla. Vinet är lagrat på gamla franska ekfat och betongtankar.

Vi lanserar också två viner från Priorat, båda av årgång 2016. Det första är gjort på en mix av grenache, syrah och cabernet sauvignon. Lagringen har skett på ekfat. Det andra är gjort på cariñena (carignan) och garnacha (grenache). Vinet har lagrats i 15 månader på nya franska ekfat.

Produktlista nya röda spanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

El Lance Suertes Del Marqués

Valle de la Orotava

2017

189

Laurel Clos I Terrasses Clos Erasmus

Priorat

2016

329

Ferrer Bobet Vinyes Velles

Priorat

2016

375

Moldavien

Vi lanserar ett vin från Moldavien gjort på druvsorten cabernet sauvignon. Vingården ligger i byn Gadinita, som tillhör regionen Ștefan Vodă i sydöstra Moldavien. Vinet är lagrat 18 månader på ekfat. Producenten arbetar ekologiskt, men ännu inte certifierad.

Det odlas mest gröna druvor i Moldavien, men en tredjedel av vingårdarna är planterade med blå druvsorter, där cabernet sauvignon är vanligast följt av merlot.

Magnus Lindblom, inköpare av moldaviska viner

Produktlista nya röd moldaviska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cabernet Rosu Sec Leuntea Vin

Moldavien

2015

179

Libanon

Vi lanserar ett vin från Bekaadalen gjort på cabernet sauvignon, mourvèdre, carignan, cinsault och grenache. Vinet är lagrat i 16 månader på franska ekfat, varav hälften var nya, hälften ett år gamla.

Produktlista röda nya libanesiska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Kefraya

Bekaa

2013

199

Argentina

Vi lanserar två viner från Uco Valley, Mendoza. Det första vinet är gjort på malbec och cabernet franc. Vinrankorna växer på 1 400 meters höjd och druvorna jäser med sina egna jäststammar, inklusive stjälkar, i gamla ekfat om 500 liter. Lagringen varar i 18 månader i gamla franska ekfat om 225 liter – så kallade barriquer.

Det andra vinet är gjort på malbec och druvorna växer på 1 300 till1 400 meters höjd. Druvorna pressas manuellt i en gammal korgpress (på engelska basket press) av trä. Vinet är jäst med naturliga jäststammar på lerkrus, så kallade amforor. Lagringen sker i 14 månader på gamla barriquer.

Produktlista nya röda argentinska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

SuperUco Gualta

Uco Valley

2013

419

Calcareo Rio Superuco S.A.

Uco Valley

2016

267

Tyskland

Vi lanserar fyra olika röda viner, ett från Württemberg och tre från Pfalz.

Württemberg är Tysklands fjärde största vinregion och odlingarna består mest av blå druvor. Odlade druvsorter är bland annat trollinger, schwarzriesling samt den druvsort detta vin är gjord av – lemberger, även kallad blaufrankisch i Österrike och Kékfrankos i Ungern. Vinet vi lanserar är spontanjäst och delvis kolsyrejäst då de druvor som inte krossas börjar jäsa inifrån. Lagringen sker i cirka tio månader på gamla små franska ekfat.

Pfalz

Vi lanserar tre olika pinot noir-viner från samma producent. Årgången är 2014 på alla vinerna. Vinerna är spontanjästa. Det första vinet är från en enskild vingård och är betecknad grosses gewächs, som brukar likställas med Bourgognes grand cru. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat. Det andra vinet är en så kallad erste lage, vilket kan översättas med Bourgognes premier cru. Vinet är lagrat i 18 månader på små ekfat.

Det tredje vinet lagras i 18 månader på små fat av tysk och fransk ek. Vinet är en så kallad grosses gewächs.

Produktlista nya röda tyska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Karl Haidle Stettener Häder Lemberger

Württemberg

2017

229

Kammerberg Spätburgunder GG Friedrich Becker

Pfalz

2014

739

Steinwingert Spätburgunder Friedrich Becker

Pfalz

2014

449

Heydenreich Spätburgunder Friedrich Becker

Pfalz

2014

1399

Australien

Vi lanserar två viner från Australien, Barossa valley och McLaren Vale. Det första vinet är gjort på shiraz och har lagrats i ett år på franska ekfat och foudres. Det andra vinet är från sub-regionen Clarendon i McLaren Vale. Druvsorten är grenache och vinrankorna är över 90 år gamla.

Produktlista nya röda australiska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Woodcutter Shiraz Torbreck

Barossa Valley

2017

229

Willunga 100 Clarendon Hills

McLaren Vale

2015

219

Österrike

Vi lanserar ett ekologiskt vin gjort på druvsorterna zweigelt och blaufränkisch. Vinet är jäst med druvornas naturliga jästsvampar på gamla fat om 500- och 1 200 liter. Vinet lagras sedan tillsammans med sin jästfällning på samma fat. Inget svavel är tillsatt.

Produktlista nya röda österriska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Atanasius Gut Oggau

Weinland Österreich

2017

279

 

Vi lanserar ytterligare ett vin från Brunello Montalcino, årgång 2013. Vinet har lagrats i tre år på slavonska ekfat om 4 000 liter, så kallade botti.