Tillfälligt sortiment: nya röda viner 18 augusti

Vi lanserar tolv nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner lansering 18 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Italien

Barbaresco

Vi lanserar en barbaresco, gjord på druvan nebbiolo och tillverkad av ett kooperativ. Musten jäste utan tillsatt jäst och skalmacerationen varade i cirka fyra veckor med daglig överpumpning av skalmassan. Vinet har lagrats i två år på stora ekliggare som är 30–40 år gamla. Därefter har vinet lagrats ytterligare några år på flaska innan försäljning.

Langhe

Detta vin är gjort på druvsorten nebbiolo och årgången är 2017. Vinet har lagrats ett halvår på slavonska ekliggare om 1 600 liter, så kallade botti. Vinstockarna är 20–25 år gamla. Jäsningen skedde på ståltankar.

Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i Piemonte. Druvsorten går under flera olika namn och i de norra delarna av Piemonte kallas den spanna. Druvsorten odlas även i Lombardiet där den kallas chiavennasca samt i Valle d'Aosta där synonymen picoutener används.

Dolcetto d'Alba

Från 50 år gamla vingårdar i Alba i Piemonte kommer ett vin gjort på druvsorten dolcetto. Vinet har lagrats sju månader på ståltank innan buteljering. Dolcetto d'Alba fick status som DOC (denominazione di origine controllata) år 1974.

Nya röda viner från Piemonte 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barbaresco Produttori del Barbaresco

Barbaresco

2016

359

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo

Langhe

2017

175

Dolcetto d'Alba Coste & Fossati G.D. Vajra

Dolcetto d'Alba

2018

189

Toscana

Vi lanserar ett vin från Toscana gjort på 90 procent sangiovese och tio procent merlot. Druvorna kommer från vingårdar med sydlig exponering 250 meter över havet. Vinet har lagrats ett år och två månader på franska barriquer följt av cirka ett halvårs lagring på flaska.

Nya röda viner från Toscana 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crognolo Tenute Sette Ponti

Toscana

2017

189

Cesanese di Olevano Romano

Vi har köpt in ett vin från Cesanese di Olevano Romano som ligger cirka 45 kilometer öster om Rom. Druvsorten är cesanese och druvorna kommer från vingårdar som vetter mot syd och som ligger cirka 400 meter över havet. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och har lagrats ett år i ståltank innan buteljering.

Cesanese är en blå druvsort som framför allt odlas i regionen Lazio nära Rom i centrala Italien. Förutom torra röda viner tillverkas även söta röda viner samt pärlande och mousserande röda viner.

Nya röda viner från Cesanese di Olevano Romano 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Consilium Migrante

Cesanese di Olevano Romano

2015

185

Valpolicella

Valpolicella ligger norr om Verona i nordöstra Italien. Vi lanserar ett vin gjort enligt ripasso-metoden. Det innebär att vinet genomgått en andra alkoholjäsning tillsammans med pressrester från amarone- eller reciototillverkning. Druvsorterna är corvina, corvinone och rondinella som framför allt odlas i Venetien i nordöstra Italien. Årgången är 2016.

Nya röda viner från Valpolicella 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catullo Ripasso Bertani

Valpolicella Ripasso Classico Superiore

2016

199

Frankrike

Mercurey

Vi lanserar ett bourgognevin på pinot noir från Mercurey i Côte Chalonnais. Skalmacerationen varade i 19 dagar med daglig överpumpning av skalmassan. Därefter lagrades vinet under 13–14 månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Côte-Rôtie

Detta vin är från Côte-Rôtie i norra Rhône och syrah-druvorna handplockades från nio vingårdslägen, däribland Côte Blonde, Landonne, Côte Brune och Chavaroche. Jäsningen skedde i öppna betongkar. Vinet lagrades därefter i 24 månader på 225 och 500 liter stora ekfat.

Nya röda franska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mercurey La Framboisière Monopole Domaine Faiveley

Mercurey

2018

289

Côte-Rôtie Améthyste Vignobles Levet

Côte-Rôtie

2017

529

Portugal

Vi har köpt in ett vin från regionen Alantejano. Alantejano ligger i södra Portugal, nära gränsen till Spanien och området är ett av Portugals elva så kallade Vinho Regional. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och druvsorten är baga.

Nya röda portugisiska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Baga ao Sol Fitapreta Vinhos

Alentejano

2018

199

USA

Kalifornien

Vi lanserar ett vin på så kallad field blend, vilket innebär att olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. Vinrankorna är från North Coast – en övergripande benämning på de kustnära distrikten norr om San Francisco.

Vinet är gjort på 51 procent valdiguié, 18 procent blandade blå druvsorter, 13 procent carignan, 10 procent syrah samt 8 procent pinot noir och st. laurent. Vinet är spontanjäst och cirka 30 procent av druvorna jäser som hela klasar. 40 procent av vinet lagras på betongtankar och resterande 60 procent fördelas på gamla ekfat om 220 och 500 liter. Vinet har buteljerats ofiltrerat.

Nya röda amerikanska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Monkey Jacket Cruse Wine co

North Coast

2018

249

Österrike

Från Burgenland, nära gränsen till Ungern, kommer ett vin gjort på druvsorten blaufränkisch. Musten har spontanjäst på jäskar i trä och vinet har sedan pressats i korgpress. Därefter lagrades vinet cirka två år på gamla ekfat om 500 liter.

Nya röda österrikiska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Heinrich Leithaberg Blaufränkisch

Burgenland

2017

199

Australien

Vi lanserar ett vin från McLaren Vale i South Australia, söder om staden Adelaide. Vinet är gjort på druvsorten grenache och vinrankorna är från 1946. Vinet är spontanjäst och har lagrats i tio månader på gamla, franska ekfat. Vingården ska vara ekologiskt och biodynamiskt certifierad.

Nya röda australienska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Yangarra Old Vine Grenache

McLaren Vale

2018

219