Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya röda viner 18 januari

Lanseringen i korthet: Totalt 37 röda viner. Från Frankrike, Italien, Spanien, Australien, Argentina, USA och Sydafrika. Viner med mognad, viner för lagring, unika och lokala druvsorter. Hela listan hittar du längre ner på sidan.

Här hittar du alla nya röda viner (sökträfflista).

Frankrike

Bordeaux

I Bordeaux  ingår cabernet sauvignon och merlot i princip i alla röda viner. Cabernet brukar dominera i viner från Médoc medan merlot har större andel i viner från östra delarna av Bordeaux – i exempelvis Saint-Emilion och Pomerol.

Vinslottens mest exklusiva viner bär samma namn som vinslottet. Sedan flera år tillbaka lanserar många slott även ett så kallat andravin (vissa slott till och med tredje- och fjärdeviner), ofta då med druvor som kommer från yngre vinstockar. Vi lanserar sex andraviner där druvorna tillhör egendomen. Annars är det vanligt att producenter har kontrakterade vinodlare som man köper druvor ifrån.

Margaux

Från kommunen Margaux lanserar vi ett andravin som har lagrats cirka 15 månader på små ekfat om 225 liter (barriques), varav en tredjedel var nya. Druvorna kom från vinslottets yngre vinstockar. Årgången är 2014.

Pauillac

Vinerna härifrån anses vara de stramaste i Bordeaux. Från kommunen lanserar vi två viner – ett från 1996 och ett från årgången 2014, som är ett andravin. Årgång 1996 anses vara bra och en årgång som har hållit för lagring.

Saint-Julien

Söder om Pauillac ligger kommunen Saint-Julien. Härifrån lanserar vi två så kallade andraviner, vilket innebär att slotten använder druvor som inte hamnar i slottets prestigevin, eller om man så vill förstavin.

Saint-Estèphe

Längre norrut på Médoc-halvön hittar du Saint-Estèphe. Vinet vi lanserar är också ett andravin och är lagrat ett år på nya ekfat. Vinet består av 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot. Årgången är 2012.

Saint-Emilion

Från Saint-Emilion lanserar vi också ett andravin av årgång 2014. Vinet är lagrat på en mix av nya och använda ekfat. Årgången kännetecknas bland annat av att hösten var varm och cabernet-druvorna klarade sig bäst.

Tanken med denna bordeauxlansering är att det ska finnas både konsumtionsfärdiga viner och viner för lagring. Andravinerna utvecklas snabbare än slottens förstaviner men årgångarna 2012 och 2014 kan lagras upp till tio år om man vill.

Johan Larsson, inköpare för franska viner


Södra Rhône

Vi lanserar ett châteauneuf-du-pape från årgången 2016 med druvmixen grenache, syrah och mourvèdre. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade stål- och cementtankar mellan 25 och 26 °C och lagrat tolv månader, delvis på ekfat. Årgången anses mycket bra för södra Rhône. Varm sommar med svala nätter och svalkande regn i september gjorde att druvorna fick jämn mognad och hög fruktsyra.

Lirac ligger inte långt från Châteauneuf-du-Pape. Härifrån lanserar vi också ett vin av årgång 2016. Här ingår 60 procent syrah och 40 procent grenache. Druvorna var helt avstjälkade innan jäsningen påbörjades i ståltankar vid cirka 25 °C. Vinet lagrades sedan i nio månader på nya- och använda ekfat.

Beaujolais

I Beaujolais finns det tio olika namngivna vingårdslägen, så kallade crus. Ett av dem är Moulin-à-Vent, som anses producera bland de kraftigaste och fylligaste vinerna i hela Beaujolais. Jordmånen med rosa granitjord har relativt stort inslag av mangan (metalliskt grundämne). Mangan gör att druvorna växer långsamt och får hög koncentration av smakämnen och tanniner. Vi lanserar nu ett vin av årgång 2017. Vinet är gjort av gamaydruvor från gamla vinstockar, det är lagrat på ekfat och buteljerat på halvflaska – 375 ml.

Italien

Piemonte

Från Piemonte lanserar vi flera viner av druvsorterna nebbiolo och barbera. Barbera producerar ofta fruktiga viner med relativ mjuk tanninstruktur. Men med lågt skördeuttag, noggrant druvurval, naturlig jäsning och fatlagring så går det att göra viner som blir stramare och tål lagring.

Vi lanserar en Barbera d’Asti från årgång 2013. Druvorna kommer från vingårdens yngre vinstockar, som ändå är runt 30 år gamla. Vinet är jäst i cementtankar och lagrat i ett år på gamla slavonska stora ekfat, så kallade botti.

Det andra vinet är en Barbera d’Asti Nizza Superiore. Nizza fick DOCG-status 2014 och är en del i det större området Barbera d’Asti. Vingårdarna ligger söder om staden Asti och runt staden Nizza Monferrato. Vingården där druvorna skördades ligger på cirka 250 meters höjd. Vinet är lagrat ett år på små och stora ekfat.

Barbera ger generellt fylliga och fruktdrivna viner avsedda för tidig konsumtion. Men tack vare gamla vinrankor och vingårdslägen får man fram mer eleganta och lagringsdugliga viner.

Karl Arbin, inköpare av italienska viner

Nebbiolo

Vi lanserar två barbaresco-viner av årgång 2014. Det ena är vingårdsbetecknat och har lagrats på små franska ekfat i ett år och sedan ett år på stora slavonska ekfat.

Det andra vinet är gjort på druvor från olika vingårdar. Vinet är jäst på ståltank och har till största delen lagrats 30 månader på stora ekfat (botti). En mindre del av vinet har lagrats på små franska ekfat, så kallade barrique.

Från Barolo lanserar vi ett vin av årgång 2013. Vinet har lagrats tre år på nya ekfat och sedan fått en kortare lagring på flaska innan försäljning. Årgång 2013 är anses vara en bra årgång med frisk fruktsyra.

Toscana

I lanseringen den 18 januari finns en chianti classico riserva 2013. Vinet är gjort på sangiovese och är lagrat i två år på mediumstora fat av slavonsk ek och sex månader på flaska. Chianti omfattar åtta zoner, med Chianti Classico som den centrala delen mellan Florens och Siena.

Vi lanserar också en rosso di montepuliciano årgång 2016. Vinet är jäst i cement-tankar och har sedan lagrats sex månader på medelstora och stora slavonska ekfat.

Sicilien

Druvan perricone blandas vanligtvis med nero d’avola för att tillföra tanniner och färg till vinet. Men den klarar sig också på egen hand och ger då friska, kryddiga och fruktiga viner. Perricone blev hårt drabbad av vinlusen på 1800-talet och ersattes därefter ofta av nero d’avola. Perricone växer framförallt på västra Sicilien.

Vi lanserar ett vin som är tillverkat enbart av perricone. Vingården planterades 2011 med sticklingar från en äldre vingård. Vinet är lagrat ett år på små använda franska ekfat.

Med ursprungsbeteckningen Terre Siciliane lanserar vi ett vin gjort på flera olika druvsorter. Nerello mascalese till 80 procent och resterande 20 procent består av de blå druvorna nerello cappuccio och minella nera samt de vita minella bianca, catarrato och grecanico. Vinet är jäst i betongkärl och lagrat på gamla ekfat, så kallade botti.

Från flera vingårdar runt vulkanen Etna lanserar vi ett vin med druvmixen nerello mascalese och nerello cappuccio. Vinet är lagrat på större ekfat.

Spanien

Från Ribera del Duero lanserar vi två viner. Druvorna kommer från olika vingårdar. Vinerna är gjorda på tempranillo, som kallas tinto fino i Ribera del Duero. Druvorna från varje vingård vinifieras separat för att sedan blandas och lagras 15 månader på franska ekfat och liten del ungersk ek. Bara naturlig jäst används.

Från Rioja hittar du ett vin från årgång 2011. Vinet består av tempranillo och mindre andelar av garnacha (grenache) och graciano. Åldern på vinstockarna är mellan 35 och 80 år. Vinet är en reserva och har lagrats 16 månader på ekfat.

Trots en varm årgång så är vinerna av årgång 2011 balanserade med frisk syra. Vinerna har generellt generös, ren frukt och upplevs som tillgängliga i dag men kan lagras flera år till.

Marcus Dahlin, inköpare för spanska viner

Toro

I distriktet Toro har man gjort vin sedan 1200-talet och vinerna är kända för sin kraftfulla stil. Värmen är påtaglig här under sommaren, men kalla nätter och vingårdar på hög höjd gör att vinerna får en balanserad fruktsyra. Vi lanserar ett vin gjort på tempranillo, som i Toro går under namnet tinta de toro. Jäsningen skedde i cementtankar med enbart naturliga jäststammar och vinet lagrades därefter på små franska ekfat. Årgången på vinet är 2015.

Vinos de Madrid

Området Vinos de Madrid fick sin DO-status 1990 efter flera års omställning från volymtillverkning till kvalitetsviner. På senare år har en yngre generation tagit över flera av vingårdarna runt storstaden Madrid. Vi lanserar ett vin av druvan garnacha med en liten del lokala druvsorter i blandningen. Vinet är naturjäst, med hela klasar i tank för att sedan lagras i använda ekfat i cirka sju månader. Årgången är 2017.

Sydafrika

Från Stellenbosch lanserar vi en cabernet sauvignon från 2015. Musten jäste dels i ståltank, dels i öppna kar. Vinet är lagrat 20 månader på nya och använda ekfat.

Från Swartland lanserar vi fyra olika viner från samma producent och från samma årgång – nämligen 2017. Det första vinet är gjort på tinta barocca och har lagrats på stora ekfat. Tinta barocca är ursprungligen en portugisisk druva, som trivs i Swartlands varma klimat. I det andra vinet har druvan cinsault fått hela utrymmet. Druvan har historiskt varit en ”komplementdruva” i sydfranska blandningar. Den används också ofta i rosévin. Med låga skördeuttag och noggrant urval så klarade sig druvan på egen hand.

I det tredje vinet är det grenache som används. Vinrankorna är planterade i granitjord och vingårdarna ligger på cirka 700 meters höjd. Höjden drar ner medeltemperaturen och gör att druvorna får en längre växtsäsong, vilket ger balans mellan druvsötma och fruktsyra.

Det fjärde vinet är en blandning av syrah, grenache och mourvèdre, plus en liten del cinsault, tinta barocca och carignan. Vinet är lagrat på små, franska ekfat och på större ekfat.

Swartlands äldre vingårdar har upptäckts av en yngre generation av vinmakare. Trenden i området går mot vin i lite lättare stil med lägre alkoholhalt. Jäsning och lagring sker bland annat på betongtankar, cementägg eller stora ekfat för att låta druvornas ursprung komma fram.

Nikita Mooij, inköpare av sydafrikanska viner

Australien

McLaren Vale i South Australia är ett av Australiens äldsta vindistrikt och vinrankor planterades här i början av 1800-talet. Jordmån och klimat skiftar inom området och det odlas en mängd olika druvsorter. Shiraz har fått mest genomslag internationellt. Närheten till Saint Vincentbukten gör att temperaturerna under växtsäsongen är relativt sval. Vi lanserar en shiraz från 2016, som är ekologiskt och biodynamiskt odlad. Druvorna är från gamla vinstockar och vinet är lagrat på små franska ekfat.

Argentina

Från Mendoza och Uco Valley lanseras ett vin gjort av druvorna malbec, merlot, cabernet sauvignon samt mindre delar av syrah och petit verdot. En viss del av vinet har lagrats på franska ekfat i elva månader, resterande vin har lagrats på ståltankar. Vinet är inte filtrerat eller klarnat. Årgången är 2015 som delvis kännetecknades av varmt väder.

Också från Uco Valley, men längre norrut från underdistriktet Tupungato lanserar vi en malbec. Tupungato ligger på mycket hög höjd och vingårdarna växer på cirka 1300 meters höjd. Vinet som lanseras är jäst med utvalda jäststammar vid en temperatur mellan 23 och 26 °C. Vinet har lagrats ett år på nya franska ekfat.

USA

Sonoma

Från Alexander Valley hittar du en cabernet sauvignon av årgång 2015. Druvorna kommer från olika vingårdar i Alexander Valley och har lagrats på franska- och amerikanska ekfat. Årgången 2015 kännetecknades av hög värme som gav små druvor med stor koncentration av aromer, fruktsyra och tanniner.

Napa Valley

Vi lanserar ett cabernet sauvignon blandat med liten del merlot och malbec. Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat, varav 35 procent var nya. Druvorna är skördade på olika ställen i Napa Valley.

Portugal

Från området Bairrada, norra Portugal, lanserar vi ett vin av årgång 2015. Vinet är en blandning av flera olika inhemska druvsorter: baga, castelão, nacional bastardo, tinta pinheira, souzão, alfrocheiro och trincadeira. Efter skörden avstjälkades delar av druvorna och alla druvor jäste därefter tillsammans. Vinet lagrades sedan i ett år på använda ekfat.

Produktlista nya röda viner 18 januari*

Frankrike

Namn

Distrikt/kommun

Årgång

Pris

Blason d'Issan, Château d'Issan

 Margaux

2014

339

Château Lynch-Moussas

Pauillac

1996

789

Réserve de la Comtesse, Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande

 Pauillac

2014

499

Sarget de Gruaud Larose, Château Gruaud Larose

Saint-Julien

2014

419

Petit Lion de Leoville Las Cases, Château Leoville Las Cases

 Saint-Julien

2012

589

Pagodes de Cos, Château Cos d'Estournel

Saint-Estèphe

2012

639

Petit Figeac, Château Figeac

Saint-Emilion

2014

549

Château Sixtine, Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape

2016

339

Le Plateau des Chenes

Lirac

2016

149

Château des Jacques Clos de Rochegres

Moulin-à-Vent Beaujolais Cru

2017

149

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Court Barbera d'Asti Nizza Superiore, Michele Chiarlo

Barbera d'Asti Nizza

2013

289

Terra del Noce Barbera d'Asti, Trinchero

Barbera d'Asti

2013

189

Martinenga Barbaresco Tenute Cisa Asinari Dei Marchesi di Gresy

Barbaresco

2014

449

Barbaresco Pio Cesare

Barbaresco

2014

489

Barolo La Serra Voerzio Martini

Barolo

2013

299

Solatìo, Basilica Cafaggio

Chianti Classico

2013

279

Rosso di Montalcino, Lisini

 Rosso di Montalcino

2016

239

Perricone Guarnaccio, Tasca d'Almerita

Sicilien

2016

149

Versante Nord, Eduardo Torres Acosta Viticultore

Terre Siciliane

2016

245

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso

Etna

2017

169

Alta Mora Feudo di Mezzo, Cusumano

 Etna

2014

329

Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Valdaya, De Haan Altés

Ribera del Duero

2016

289

Mirum, De Haan Altés

Ribera del Duero

2016

449

Remelluri reserva

Rioja

2011

249

Gago Telmo Rodriguez

Toro

2015

179

Treintamil Maravedies, Bodega Maranones

Vinos de Madrid

2017

179

Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kleine Zalze Family Reserve Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2015

279

Treinspoor

Swartland

2017

359

Pofadder

Swartland

2017

359

Soldaat

Swartland

2017

399

Columella

Swartland

2016

849

Australien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

The Obsidian, Gemtree Wines

McLaren Vale

2016

399

Argentina

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos de Los Siete

 Mendoza, Uco Valley

2015

189

Sophenia Synthesis Malbec

Mendoza Tupungato

2015

239

USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Louis M Martini Alexander Valley, Cabernet Sauvignon

Sonoma County

2015

329

Palermo

 Napa Valley

2015

539

Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Campolargo Rol de Coisas Antigas

Bairrada

2015

159

*Med reservation för ändringar fram till lanseringen