Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 18 oktober

Vi lanserar närmare 40 nya röda viner 18 oktober. Reservation för ändringar fram till lansering.

Argentina

Vi lanserar ett malbecvin från svalodlade distriktet Patagonien, södra Argentina. Vinet har jäst på cement- och ståltankar. Cirka 15 procent av vinet har lagrats på använda franska ekfat. Vinet buteljeras utan filtrering. Vi lanserar vinet både i vanlig flaska och i magnum, 1,5 liter.

Vi lanserar två viner från Mendoza. Det första är ett spontanjäst vin gjort på malbec. Drygt 60 procent av vinet har lagrats på 33 procent nya 225-liters franska ekfat, 33 procent andragångs-fyllda ekfat och 33 procent på ståltank.

Bordeauxblend

Det andra vinet är tillverkat av malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. Druvorna vinifieras för sig. Malbec, cabernet sauvignon och merlot lagras i ett år på hälften nya fat, resterande hälften lagras på ett- och två år gamla ekfat. Cabernet franc-vinet lagras på ett och två år gamla ekfat. Efter blandningen och buteljeringen får vinet vila i minst åtta månader innan försäljning.

Nya röda argentinska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A

Patagonien

2018

169

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A, 1500 ml

Patagonien

2018

379

Flechas de los Andes Gran Malbec Cuvelier Los Andes

Mendoza

2014

189

Pasionado Cuatro Cepas Andeluna Cellars SRL

Gualtallary

2015

299

Frankrike

Bourgogne x 3

Vi lanserar ett vin från det övergripande området Hautes-Côtes de Nuits. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och lagrats på franska ekfat. Årgången är 2017, som anses vara en bra årgång både när det gäller kvalitet på druvorna och volym.

Vi lanserar också en Beaune premier cru från samma årgång. Vinet har spontanjäst i öppna fat och har sedan lagrats på franska ekfat i 18 månader.

Från appellationen Côte de Nuits-Village kommer ett vin som är jäst i öppna kar och sedan lagrats i 18 månader på franska ekfat, varav en tredjedel var nya.

Beaujolais

Vi lanserar två viner från Beaujolais, appellationerna Moulin-à-Vent och Morgon. Det första vinet har spontanjäst och sedan lagrats i tio månader på nya franska ekfat.

Årgång på vinet är 2018, som fått bra kritik i internationell vinpress. En regnig vår gjorde att vinrankorna hade gott om vatten för att klara den höga sommarvärmen. Druvorna skördades med god kvalitet.

Från årgång 2017 kommer ett vin från appellationen Morgon och vingårdsläget Cote de Py. Vinet har jäst i 15 till 20 dagar utan tillsatt jäst. Trettio procent av vinet har sedan lagrats på franska ekfat.

Costières de Nîmes

Vi lanserar två viner från detta sydfranska distrikt. Det första vinet är tillverkat av 93 procent syrah och 7 procent mourvèdre. Två tredjedelar av musten jäste i hela klasar utan tillsatt jäst, resterade tredjedel avtstjälkades. Hälften av vinet har lagrats ett år på franska ekfat och hälften i betongtankar. Ingen filtrering av vinet innan buteljering.

Det andra vinet från appellationen är gjort på 97 procent syrah och 3 procent grenache. Cirka en fjärdedel av druvorna jäste i hela klasar, resten avstjälkades. Hälften av vinet har lagrats i nio månader betongtank och hälften på franska ekfat.

Södra Rhônedalen

Vi lanserar ett vin från Gigondas från årgång 2017. Vinet är gjort på grenache och har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagrades i cirka 18 månader på gamla 600 liters ekfat, så kallade demi-muids. Vi lanserar också ett vin med beteckningen Côtes-du-Rhône och årgång 2017. Vinet är gjort på grenache och syrah. Druvorna jäser i hela klasar utan tillsatt jäst, till en början. Efter att jäsningen startat tillsätts odlade jäststammar för att på så sätt få en mer kontrollerad jäsning. Vinet har lagrats i betongtankar.

På grund av coulure på grenache kommer druvblandningarna att vara lite annorlunda jämfört med klassiska år – mer av mourvèdre, carignan och syrah.

Systembolagets årgångstabell om södra Rhônedalen 2017

 Bordeaux och Bourgueil

Vi lanserar ett så kallat andravin från Pauillac. Vinet är gjort på cabernet sauvignon och merlot som kommer från egendomens yngre vinstockar. Vinet har jäst i ståltankar och sedan lagrats i små franska ekfat, varav 10 – 15 procent var nya.

Från Loire och appellationen Bourgueil kommer ett cabernet franc-vin och druvorna kommer från 50 år gamla vinstockar. Vinet har spontanjäst och den malolaktiska jäsningen skedde i neutrala ekfat. Vinet är lagrat i 18 månader på gamla franska ekfat om 225 liter. Inget svavel tillsatt.

Nya röda franska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hautes Cotes de Nuits Domaine Gros Frère et Soeur

Hautes-Côtes de Nuits

2017

279

Beaune 1er Cru Couchereaux Maison Louis Jadot

Beaune Premier Cru

2017

419

Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain Maison Louis Jadot

Côte de Nuits-Villages

2017

289

Moulin-á-Vent Rochegres Château des Jacques

Moulin-à-Vent

2018

149

Morgon Cote de Py Dominique Piron

Morgon

2017

199

Chateau de Nages JT Rouge Gassier

Costières de Nîmes

2016

219

Fleur de Syrah Domaine Gassier

Costières de Nîmes

2017

139

Domaine des Bosquets Le Lieu Dit

Gigondas

2017

395

Côtes-du-Rhône Villages Domaine Font de Courtedune

Côtes-du-Rhône-Villages

2017

159

Prelude a Grand Puy Ducasse Château Grand Puy Ducasse

Pauillac

2016

297

Bourgueil Nuits d'Ivresse Domaine Catherine et Pierre Breton

Bourgueil

2017

229

Georgien

Från östra delen av Georgien och regionen Kakheti kommer ett vin gjort på den inhemska blå druvan saperavi. Vinet har spontanjäst med druvskalen i flera månader i lerkrus, så kallade qvevri.

Nya röda georgiska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Saperavi Qvevri Askaneli Brother Ltd

Kakheti Region

2015

159

Italien

Barolo x 4

Vi lanserar fyra viner från tre olika årgångar – 2012, 2014 och 2015. Det första vinet är jäst utan tillsatt jäst i ståltankar. Vinet lagras i sex år på stora botti och ytterligare ett år på flaska innan försäljning. Det andra vinet har jäst i betongtankar utan tillsatt jäst. Vinet lagras också på stora botti, samt ett års flasklagring.

Vi lanserar två baroloviner från årgång 2015. Den första är lagrad i 20 månader på stora botti av slavonsk ek samt tio månader på betongtank innan buteljering. Vinet är spontanjäst. Det andra vinet är gjort på nebbiolodruvor från olika vingårdar i Serralunga d’Alba. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade betongtankar. Vinet har lagrats i 30 månader på stora ekfat (botti) och drygt ett år på flaska innan försäljning.

Fint väder friska druvor

Årgång 2015 anses som mycket bra i Piemonte. Vattenreserverna var välfyllda efter en blöt vinter och vår. Vinrankorna fick också användning av detta då sommaren kom med mycket höga temperaturer, som i vanliga fall kan stressa vinrankorna och druvorna slutar att växa. Men druvorna skördades friska och med jämn mognad under hösten.

Langhe x 2

Det första vinet är jäst på ståltankar. Vinet lagras sedan i ett år på 2 500 liters ekfat, varav 30 procent var nya. Vinet vilade sedan i åtta månader innan försäljning. Det andra vinet är tillverkat av druvsorterna nebbiolo, merlot och cabernet sauvignon. Vinet har lagrats på ekfat.

Toscana

Från Brunello di Montalcino kommer ett vin som har spontanjäst i tre veckor i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i tre år på stora ekfat av slavonsk ek. Därefter vilade vinet på flaska i fyra månader innan försäljning.

Vi lanserar också ett vin gjort på cabernet sauvignon från kustnära Maremma Toscana. Vinet lagras i ett år på franska ekfat om 500 liter, så kallade tonneaux.

Etna x 2

Vi lanserar två viner från samma producent. Det första vinet är tillverkat av den inhemska druvsorten nerello mascalese, som trivs bra i den vulkaniska jorden runt vulkanen Etna på Sicilien. Vinet har spontanjäst i ståltankar och lagrats i ett år på franska ekfat om 500 liter. Årgång på vinet är 2017.

Det andra vinet är tillverkat med nerello mascalese och mindre del nerello cappuccio. Vinet är spontanjäst och årgången är 2014, som anses vara bra för Sicilien med värme och sol från juni fram till skörden.

Nya röda italienska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Perno Riserva Cascina Disa - Elio Sandri

Barolo

2012

499

Barolo Monforte Cascina Disa - Elio Sandri

Barolo

2014

399

Barolo Conterno Diego

Barolo

2015

289

Massolino Barolo

Barolo

2015

329

Langhe Nebbiolo Disanfrancesco Roberto Voerzio

Langhe

2016

269

Gaja Sito Moresco

Langhe

2017

379

Brunello di Montalcino Caprili

Brunello di Montalcino

2014

339

Casa Brancaia Cabernet Sauvignon

Maremma Toscana

2017

199

Contrada Cavaliere Benanti

Etna

2017

349

Serra della Contessa Benanti

Etna

2014

429

Nya Zeeland

Vi lanserar en pinot noir som kommer från Central Otago. Vinet har jäst i öppna tankar och 15 procent av druvorna jäste i hela klasar. Ingen tillsatt jäst. Vinet har lagrats i ett år på små franska ekfat, barriquer, varav 30 procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cloudy Bay Te Wahi

Central Otago

2016

599

Slovakien

Vi lanserar ett årgångslöst vin från Slovakien. Druvsorterna som använts är, inklusive årgång då de skördades: 25 procent alibernet (korsning av alicante bouschet och cabernet sauvignon), skördad 2017. 25 procent dunaj (muscat bouschet och blauer portugieser), skördad 2017. 50 procent blauer portugieser, skördad 2018.

Vinet är spontanjäst i öppna plastkar och får därefter vila i tre månader i små gamla ekfat om 220 liter. Vinet är ofiltrerat och osvavlat.

Nya röda slovakiska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fred #3 Strekov 1075

Slovakien

 

189

Spanien

Vi lanserar två tempranilloviner från Rioja. De är gjorda på samma sätt och tanken bakom är som man har i Bordeaux – ett förstavin och ett andravin. Vinerna har jäst i ståltank, trettio procent genomgår sedan den malolaktiska jäsningen på ekfat, resten ligger kvar på ståltank. Vinerna lagras sedan i 15 månader på mestadels nya franska ekfat och mindre del i ett år på gamla ekfat.

Spansk blandning

Vi lanserar också en så kallad field blend av menica, bastardo (trousseau i franska Jura-regionen) och garnacha tintorera (alicante bouschet i Portugal). Vinet har spontanjäst i öppna ektankar och cirka 70 procent av druvorna jäste i hela klasar. Efter jäsningen får druvskalen ligga kvar med vinet ytterligare i två månader. Vinet har lagrats i ett år på dels stora fat om 3 500 liter och dels på gamla ekfat om 225, 300 och 500 liter.

Nya röda spanska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Macán Benjamin de Rothschild &Vega Sicilia

Rioja

2014

519

Macán Clásico Bodegas Benjamin de Rothschild Vega Sicilia

Rioja

2015

349

Ultreia Saint Jacques Bodegas y Viñedos Raul Pérez

Bierzo

2017

175

Sydafrika

Vi lanserar ett vin från distriktet Paarl. Vinet är tillverkat av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot och petit verdot. Vinet har alkoholjäst på ståltankar i cirka 35 dagar och lagrades sedan i 14 månader på franska ekfat.

Nya röda sydafrikanska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Avondale La Luna

Paarl

2013

229

Ungern

Vi lanserar två viner. Det första vinet är tillverkad av kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah och pinot noir. Det andra vinet är gjort endast på kékfrankos. Druvorna pressas i hela klasar i en gammal handpress. Musten spontanjäser med skalen i tre veckor i öppna plastkar. Lagringen sker sedan i ett år på gamla ungerska ekfat. Vinet är ofiltrerat.

Nya röda ungerska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

St Andrea Merengö Grand Superior

Eger

2016

329

Kékfrankos Peter Wetzer

Sopron

2017

189

USA

Kalifornien x 3

Sonoma Coast har ett maritimt klimat med relativt mycket nederbörd jämför med många andra områden i Kalifornien. Närheten till Stillahavskusten gör att kyliga vindar och dimma tar ner medeltemperaturen. Det gör att druvorna får lång en växtsäsong och frisk syra. De vanligaste druvsorterna är pinot noir och chardonnay med cirka 75 procent av de totala planteringarna.

Vi lanserar ett vin från Sonoma Coast, en pinot noir från årgången 2015. Vinet är spontanjäst och lagrat på franska ekfat, varav en tredjedel var nya. Buteljeras utan klarning och filtrering. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Årgång 2016

Vi lanserar två viner från Sonoma County, som omfattar områdena Sonoma Coast, Sonoma Valley och Northern Sonoma. Vinerna är gjorda på pinot noir och kommer från två olika vingårdar. Årgången är 2016, som anses bra med relativ sval augustimånad som gjorde att druvornas mognadsfas stannade upp. Druvorna fick extra tid på rankorna och fruktsyran och sockernivån kom i balans.

Syrah + viognier

Från Santa Ynez Valley kommer en syrah som samjäst med den gröna druvan viognier för att på så sätt få en mörkare röd färg – så kallad copigmentation. Vinmakaren har även blandat i en liten del grenache, mourvèdre och petite sirah. Druvorna kommer från olika vingårdar i Santa Ynez Valley, men den största delen av druvorna skördas från vingårdar i Fox Canyon Corridor. Här blåser svala vindar och druvorna får en hög och frisk fruktsyra. Vinet har spontanjäst i öppna tankar, delvis i hela klasar. Vinet har sedan lagrats i ett år på gamla och nya franska ekfat.

Nya röda amerikanska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Neblina Sonoma Coast Pinot Noir Radio-Coteau

Sonoma Coast

2015

499

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir Hirsch Vineyards

Sonoma County

2016

629

Hirsch Reserve Pinot Noir Hirsch Vineyards

Sonoma County

2016

699

Tous Les Jours Syrah Andrew Murray Winery

Santa Ynez Valley

2017

199