Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya röda viner 2 augusti

Vi lanserar över 30 nya röda viner den 2 augusti. Reservation för ändringar fram till lansering.

Frankrike

Bourgogne x 6

Vi lanserar sex bourgogneviner från olika appellationer och årgångar. Det första är från byn Morey-Saint Denis, som ligger mellan byarna Gevrey Chambertin i norr och Chambolle Musigny i söder. Vinet jäser på ståltank för att sedan lagras på franska ekfat i tio till tolv månader. Årgången är 2012 som kännetecknades av blött väder och svampangrepp vilket gav små volymer med medelgod kvalitet.

Från Gevrey-Chambertin och premier cru-läget Lavaux St-Jacques kommer ett vin av årgång 2017. Druvorna avstjälkas och jäser utan tillsatt jäst. Vinet lagras sedan i franska ekfat, varav hälften var nya. Vi lanserar också en pinot noir med ursprunget Bourgogne från samma producent. Vinifikationen är gjord på samma sätt, lagringen har dock gjorts på mestadels gamla ekfat.

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat vin från Marsannay, som är den nordligaste appellationen i Bourgogne. Vinstockarna är uppemot 65 år gamla och vinet är spontanjäst i betongtankar med. Vinet lagras sedan i österrikiska ekfat om 500 liter, varav majoriteten av faten var gamla.

Passetoutgrains

Detta är en appellationsbeteckning från1937 som omfattar hela Bourgogne. Vinerna måste bestå minst av 30 procent pinot noir och resterande av gamay. Även de gröna druvorna chardonnay, pinot gris och pinot blanc är tillåtna, men det är ovanligt. Appellationen omfattar rosévin och rött vin. Kolsyremaceration är tillåten, det vill säga att jäsa i sluten tank där druvorna jäser inifrån.

Uttrycket passetoutgrains betyder ungefär ”ge alla druvor” och refererar till att man förr i tiden inte alltid sorterade alla druvor. Tanken förr var att vinerna gjordes för vardaglig konsumtion.

Vi lanserar ett vin med beteckningen passetoutgrains gjort på hälften pinot noir och hälften gamay. Musten jäste spontant, druvorna var helt avstjälkade och vinet lagrades i 15–18 månader på fat. Vinrankorna planterades 1926. Årgången är 2017 som gav koncentrerade druvor.

Passetotgrains tillverkas i små volymer och de konsumeras främst lokalt i Bourgogne. Flera av producenterna har på senare år gett vinerna större kvalitetsfokus.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Beaujolais

Vi lanserar två viner från AC Moulin-à-Vent från samma producent. Det första vinet är vingårdsbetecknat. Vinet jäser utan tillsatt jäst och lagras sedan i tio månader på tidigare använda ekfat. Årgången är 2012. Det andra vinet är gjort på druvor från olika vingårdar i Moulin-á-Vent. Detta vin är lagrat på franska ekfat. Av dessa var 40 procent nya och resten har använts två gånger tidigare.

Södra Rhônedalen

Vi lanserar två viner från Châteauneuf-du-Pape från årgången 2016. Det första vinet är gjort på grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Jäsningen sker i betongtankar, lagringen sker på mestadels samma tankar samt stora ekfat.

Det andra är vinet är också gjort på traditionellt vis. Druvsammansättningen är 70 procent grenache och 30 procent mourvèdre. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst och vinet lagrades sedan i betongtankar och på fat.

Vi lanserar också en Côtes-du-Rhône-Villages, årgång 2017. Druvorna som användes var grenache, mourvèdre, syrah och cinsault. Druvorna avstjälkas till 75 procent och jäsningen sker spontant. Vinet lagras på små ekfat, varav 33 procent var nya samt på stora fat, så kallade foudre.

Nya röda franska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Morey-Saint Denis Maison Louis Jadot

Morey-Saint Denis

2012

395

Lavaux St-Jacques, Domaine Tortochot

Gevrey-Chambertin Premier Cru

2017

719

Volnay Louis Jadot

Volnay

2014

395

Clos du Roy Rouge Jean Fournier

Marsannay

2016

379

Fine Sélection Bourgogne Pinot Noir Domaine Tortochot

Bourgogne

2017

249

Bourgogne Passetoutgrain L’Exception Michel Lafarge

Bourgogne Passetoutgrains

2017

199

Château des Jacques Moulin-à-Vent La Rochelle, Louis Jadot

Moulin-à-Vent

2012

269

Château des Jacques Moulin-à-Vent, Louis Jadot

Moulin-à-Vent

2017

195

Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2016

399

Mas de Boislauzon Chateauneuf-du-Pape Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2016

289

Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Villages Terre d'Argile

Côtes-du-Rhône-Villages

2017

185

Italien

Vi lanserar en chianti classico. Druvorna kommer från en vingård som ligger på cirka 450 meter över havet. Vinet är gjort på sangiovese och har lagrats i 14 månader på gamla, medelstora franska ekfat. Årgången på vinet är 2016.

Sommaren var torr och skapade en viss stress för vinrankorna. Ett kraftfullt regn i augusti gjorde gott för slutspurten och skörden resulterade i friska druvor.

Årgångstabellen om Toscana 2016

Piemonte

Vi lanserar två viner från norra Italien. Det första är från distriktet Monferrato, som ligger i det sydöstra hörnet av Piemonte. Här odlas barbera, dolcetto, freisa, grignolino tillsammans med internationella druvsorter som cabernet sauvignon, cabernet franc och pinot noir. Vinet vi lanserar är gjort på barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. Vi lanserar också en dolcetto från Dolcetto d’Alba. Druvorna kommer från två vingårdslägen och vinet är lagrat på ståltank.

Lambrusco

Vi lanserar två pärlande lambruscoviner. Det första är från distriktet Reggiano, Emilia-Romagna. Vinet är gjort på klonen lambrusco salamino och är spontanjäst. Det andra vinet är gjort med druvklonen lambrusco di sorbara, vilket också är namnet på distriktet vinet kommer ifrån. Vinet är jäst med naturliga jäststammar och vinet har genomgått en andra jäsning på flaska.

Nya röda italienska viner

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casanova di Nittardi Chianti Classico Fattoria Nittardi

Chianti Classico

2016

199

Di Fatto Monferrato Tacchino di Tacchino Romina

Monferrato

2015

150

Dolcetto d'Alba Coste & Fossati G.D. Vajra

Dolcetto d'Alba

2017

179

Concerto Reggiano Lambrusco Medici Ermete & Figli

Reggiano

2017

129

Paltrinieri Radice

Lambrusco di Sorbara

2018

179

Australien

Vi lanserar en nebbiolo från Yarra Valley. Druvorna avstjälkas och jäser utan tillsatt jäst. Vinet lagras i 18 månader på slavonska och franska foudres om 2 000 liter.

Vi lanserar ytterligare två viner från Yarra Valley. Det första är gjort på pinot noir och är vingårdsbetecknad. Vinet har spontanjäst med 40 procent hela klasar. Vinet har lagrats i tio månader på små franska ekfat, barriquer, varav 18 procent var nya.

Kolsyremetoden

Det andra vinet är gjort på 51 procent pinot noir och 49 procent syrah. Musten jäste i små öppna träkar och på ståltank samt med hälften av stjälkarna. Vinmakaren undvek i största möjliga mån nedtryckning av skalmassan och musten jäste delvis med kolsyremetoden. Vinet är lagrat ett halvår på gamla franska ekfat.

Nya röda australiska viner

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Luke Lambert Nebbiolo

Yarra Valley

2017

349

Applejack Pinot Noir Giant Steps

Yarra Valley

2018

249

Yarra Valley LDR Giant Steps

Yarra Valley

2018

159

Spanien

Vi lanserar tre olika riojaviner. Den första är en gran reserva och är gjord på mestadels tempranillo och mindre delar av graciano och mazuelo. Vinet har lagrats på amerikanska och franska ekfat.

Vi lanserar också en reserva gjord på 85 procent tempranillo, 10 procent graciano och sista 5 procenten av mazuelo och garnacha. Vinet har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter lagrades vinet två år på använda amerikanska och franska ekfat följt av ett år på flaska innan försäljning.

Fat på 10 000 liter

Det sista riojavinet är gjort på 90 procent tempranillo och 10 procent graciano. Druvorna kommer från en särskild del av en vingård som anses ge druvor med extra hög kvalitet. Vinet är jäst på gamla stora franska ekfat om 10 000 liter. Den malolaktiska jäsningen skedde på nya franska ekfat. Vinet är sedan lagrat i 17 månader på amerikanska, franska och ungerska ekfat följt av ett år på flaska innan försäljning.

Ny röda spanska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Real Gran Reserva Compañia Vinicola del Norte de España ( Cune)

Rioja

2013

279

Contino Reserva Viñedos del Contino

Rioja

2015

269

Contino Viña del Olivo Viñedos del Contino

Rioja

2016

719

Portugal

Vi lanserar ett vin från Alentejo, som är Portugals största region och täcker cirka en tredjedel av landets areal. Vinet vi lanserar är från subregionen Évora och är gjort på den inhemska druvan moreto. Vinet är traditionellt tillverkat med spontanjäsning på amforor, som förslutits med kåda. Lagringen har skett i ståltankar och en kortare tid på flaska innan försäljning.

Nya röda portugisiska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Moreto Esporão Vinho de Talha Herdade do Esporao

Alentejo

2017

279

Nya Zeeland

Vi lanserar två viner av pinot noir. Det första är från North Canterbury, som ligger på Sydön. Vinet har spontanjäst och sedan lagrats i tio månader på små franska ekfat, barriques. Det andra vinet är från Nordön och distriktet Martinborough. Vinet har spontanjäst med cirka 30 procent av stjälkarna – whole cluster fermentation – och med daglig nedtryckning av skalmassan. Lagringen varar i elva månader på franska ekfat, varav 35 procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Norwester Pinot Noir Greystone Wines

North Canterbury

2017

199

Ata Rangi Pinot Noir

Martinborough

2016

449

Chile

Vi lanserar ett vin gjort på syrah och merlot. Vingården ligger i Loncomilla Valley, som tillhör Mauledistriktet. Vingården är dry farmed, det vill säga ingen konstbevattning av rankorna. Vinet har jäst på ståltankar för att sedan föras över till ekfat för lagring.

Spontanjäst cinsault

Från det sydchilenska distriktet Valle del Itata kommer ett vin gjort på cinsault. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i gamla betongkar. Lagringen skedde i gamla, stora ekfat, så kallade foudre. Vinrankorna är planterad på näringsfattig granitjord med inslag av lera, vilket gör att rankorna får kämpa för att överleva och det ger koncentrerade druvor.

Nya röda chilenska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mariposa Red Blend Gillmore Wines Viña Tabontinaja

Maule

2016

149

Glup Cinsault Viña Longavi SPA

Valle del Itata

2018

159

Argentina

Vi lanserar två viner – båda där malbecdruvan spelar förstafiolen. Det första kommer från Uco Valley, Mendoza. Vinet är gjort på malbec från olika vingårdar, som alla ligger på strax över 1 000 meter över havet. Vinet har lagrats i 18 månader på en kombination av franska ekfat, varav 20 procent nya, och amerikanska ekfat, varav 10 procent var nya. Resterande 70 procent av faten hade använts en gång tidigare. Vi lanserar vinet i vanlig flaskstorlek samt i magnumstorlek – 1 500 ml.

Malbec + syrah

Det andra vinet är en blandning av 60 procent malbec och 40 procent syrah. Ursprunget är distriktet Valle del Pedernal, som ligger i området San Juan. Även här växer vinrankorna på hög höjd – Valley del Pedernal ligger cirka sex mil norr om Mendoza. Vinmusten av malbec jäser genom kolsyremetoden. Syrahmusten jäser i traditionella betongtankar. Jäsningen skedde utan tillsatta jäststammar. Sextio procent av vinet har lagrats i åtta månader på gamla franska ekfat om 1 000 liter.

Nya röda argentinska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bramare Malbec Viña Cobos, 1500 ml

Uco Valley

2015

729

Bramare Malbec Viña Cobos, 750 ml

Uco Valley

2015

349

Fuego Blanco Malbec Syrah Bodega Toneles

Valle del Pedernal

2016

189

USA

Vi lanserar två viner från Kalifornien. Det första kommer från North Coast. Vinet är gjort på 51 procent av den sydfranska druvan valdiguié, även kallad gros auxerrois. Resterade delar består av carignan, syrah och andra blå druvsorter. Vinet är jäst i betongtankar för att sedan lagras i olika kärl, ekfat, betong- och ståltankar. Det andra vinet är från Anderson Valley och druvsorten är pinot noir. Vinet är gjort efter biodynamiska principer.

Nya röda amerikanska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Monkey Jacket Cruse Wine co

North Coast

2017

239

Anthill Farms Anderson Valley Pinot Noir

Anderson Valley

2016

429

Sydafrika

Vi lanserar en cabernet sauvignon från Stellenbosch. Vinet har jäst i öppna kar för att sedan genomgå malolaktisk jäsning och lagring på franska ekfat.

Nya röda sydafrikanska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Le Riche Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2016

179