Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 2 juni

Vi lanserar 17 nya röda viner 2 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 2 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Spanien

Bierzo 

Från Bierzo i nordvästra Spanien kommer ett vin gjort på druvsorten mencía. Jäsningen skedde i hela klasar och vinet har sedan lagrats ett år på en blandning av ekfat om 225 och 500 liter. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering. 

I Bierzo ligger vingårdarna 450 till 800 meter över havet och mencía är här den vanligaste druvsorten.

Rioja 

Vi lanserar en rioja gjort på 70 procent tempranillo, 20 procent garnacha, 7 procent mazuelo och 3 procent graciano. Vinet har lagrats två år och två månader på franska ekfat. Vinet tillverkas enbart när producenten bedömer att kvaliteten på skörden är exceptionellt bra. Årgången är 2015 vilket generellt anses vara en toppårgång i regionen.  

Nya röda spanska viner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vizcaina la Vitoriana Raúl Pérez

Bierzo

2017

269

Muga Selección Especial Bodegas Muga

Rioja

2015

299

Sydafrika

Swartland

Vi lanserar två syrahviner som är tillverkade på samma sätt. Druvorna till det första vinet kommer från 20 år gamla vinrankor som växer i skifferrik jord (schist). Det andra vinet är gjort på druvor som växt på rankor som planterats i granitrika jordar. Ålder på rankorna är 22 år.

Druvorna har fottrampats i öppna träkar. Spontanjäsningen börjar efter cirka fyra dagar och vinet har skalmacerarats ytterligare i en månad efter att alkoholjäsningen var klar. Mognadslagringen gjordes i två steg. Först lagrades vinerna i ett år på ekfat om 500 liter, varav 25 procent var nya, följt av ytterligare nio månader på andrahandsfyllda stora ekliggare, foudre. Vinerna har sedan vilat cirka tio månader på flaska innan försäljning.

Paarl

Qvevri är det georgiska namnet på de lerkärl, amforor, som traditionellt använts i vinframställning. Vi lanserar ett vin från Paarl gjort på grenache, syrah och mourvèdre som jäst och lagrats på just amfora. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och vinet buteljerades utan klarning eller filtrering. Årgången är 2018 som gav små men koncentrerade druvor.

Nya röda sydafrikanska viner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mullineux Schist Syrah

Swartland

2017

699

Mullineux Granite Syrah

Swartland

2017

699

Avondale Qvevri Grenache, Syrah, Mourvedre

Paarl

2018

149

Argentina

Vi lanserar en malbec från 2018. Ursprunget är Mendoza, en region som står för cirka 70 procent av Argentinas totala vinproduktion. Vinet har lagrats nio månader på två år gamla ekfat. Druvan malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. I dag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina.

Nya röda argentinska viner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Achaval-Ferrer Malbec

Mendoza

2018

189

Nya Zeeland

Från Central Otago kommer en pinot noir. Vinet har lagrats cirka nio månader på ekfat varav 10 procent är nya, 20 procent ett till två år gamla och resterande tre år gamla. Central Otago är ett av världens sydligaste vinområden och risken för frost är stor. Därför är många vingårdar planterade på bergsluttningarna med mycket solexponering och vindar som skyddar mot frostangrepp.

Wairarapa

Vi lanserar ytterligare en pinot noir. Detta vin är från Wairarapa den sydligaste regionen på Nya Zeelands Nordö, cirka en timmes bilfärd från huvudstaden Wellington. Årgången är 2017 och vinet har lagrats ett och ett halvt år på franska ekfat om 225 liter. 35 procent av faten var nya. Jäsningen skedde på ståltankar.

Nya nyzeeländska viner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loop Road Pinot Noir Bendigo Estate

Central Otago

2018

219

Marion's Pinot Noir Vineyard Schubert Wines

Wairarapa

2017

399

Italien

I östra delen av Sicilien ligger vindistriktet Faro med huvudorten Messina. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorterna nerello mascalese, nerello cappuccio och nocera. De äldsta vinrankorna är 80 år gamla, de yngsta är tio år. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och skalmacerationen varade i cirka 20 dagar. Vinet har lagrats i två år på ekfat och tio månader på flaska.

Nya röda italienska viner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bonavita Faro Azienda Agricola Bonavita

Faro

2017

368

Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar ett vin från Saint-Julien, västra Bordeaux. Egendomen är klassificerad som en andra-cru (Deuxieme Grand Cru Classe in 1855). Vinet har druvsammansättningen 67 procent cabernet sauvignon 31 procent merlot och 2 procent petit verdot. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Lagringen varade i 18–20 månader på så kallade barriquer, franska ekfat om 225 liter.

Årgången är 2017 och anses som en medelgod årgång generellt för Bordeaux. Många vinodlingar drabbades av frost, men västra stranden och speciellt de klassade egendomarna som ligger nära flodmynningen Gironde klarade sig relativt bra. Cabernet sauvignon klarade de höga sommartemperaturerna bättre än merlot.

Médoc

Från Médochalvön kommer ett vin gjort på 90 procent merlot och 10 procent petit verdot. Vinet är lagrat ett år på små, franska ekfat, barriquer, varav 20 procent var nya, resterande ett år gamla. Årgången är 2015 och anses som mycket bra.

Canon-Fronsac

Vi lanserar ett vin gjort på cirka 60 procent merlot och 40 procent cabernet franc. Vinet har jäst utan tillsatt jäst vid 27 till 30 grader. Den malolaktiska omvandlingen skedde på nya ekfat. Vinet har lagrats ett år på hälften nya ekfat och hälften ett år gamla. AC Canon-Fronsac ligger i östra delen av Bordeaux, i närheten av staden Libourne.

Haut-Médoc 

Vi lanserar ytterligare en bordeaux från 2017. Vinet kommer från Haut-Médoc som ligger norr om staden Bordeaux, vid flodmynningen Girondes västra strand. Druvorna är odlade i kommunen Macau. Lagringen skedde under 12 till 16 månader på franska ekfat, varav en tredjedel var nya. 

Nya röda bordeaxuviner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Léoville-Poyferré

Saint-Julien

2017

859

Chateau Fourcas Borie

Médoc

2015

239

Chateau Vrai Canon Bouché

Canon-Fronsac

2015

285

Château Cantemerle

Haut-Médoc

2017

340

Cahors

Vi lanserar ett vin från Cahors i Sydvästra Frankrike. Enligt vinlagarna i regionen måste vinerna bestå av minst 70 procent malbec, eller côt noir som druvsorten kallas lokalt. Detta vin är gjort på 100 procent malbec. Vingårdarna ligger i kommunen Puy l'Evêque och druvorna växer på tre hektar terrasserade odlingar som vetter mot syd-sydväst. Årgången är 2018 och vinet har lagrats två år på ekfat. 

Nya röda viner från Cahors 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau la Reyne L'Excellence

Cahors

2018

199

Bourgogne

Från Bourgogne kommer ett pinot noir-vin. Vinet har lagrats i nio månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya. Innan buteljeringen fick vinet vila en månad på ståltank.

Nya röda bourgogneviner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille Domaine de la Vougeraie

Bourgogne

2017

259

Rhônedalen

Vi lanserar ett vin från AC Châteauneuf-du-Pape. Druvsammansättningen är grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinet jäser utan tillsatt jäst och lagras i ett år på små gamla ekfat samt stora ekfat, så kallade foudre.

Côte-Rôtie 

Detta är den nordligaste appellationen i Rhônedalen. Vi lanserar ett vin gjort på 96 procent syrah och 4 procent viognier. Druvorna kommer från vingårdar belägna i Côte Blonde samt Côte Brune i Ampuis, Côte-Rôtie. Vinet har lagrats tre år på franska ekfat varav hälften var nya. Årgången är 2016 som anses som en bra årgång för området. Att jäsa en liten del gröna viognierdruvor tillsammans med blå shirazdruvor får vinet paradoxalt nog att bli mörkare i färgen. Fenomenet kallas co-pigmentation

Nya röda viner från Rhônedalen

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Châteauneuf-du-Pape La Nerthe

Châteauneuf-du-Pape

2010

599

Côte-Rôtie Brune et Blonde E Guigal

Côte-Rôtie

2016

495