Små partier: Nya röda viner 20 september

Vi lanserar drygt 40 nya röda viner 20 september. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya röda viner med lansering 20 september

Frankrike

Södra Rhône

Vi lanserar två viner från Gigondas. Det första är gjort på druvsorterna 65 procent grenache, 20 procent syrah och 15 procent mourvèdre. Jäsningen och skalmacerationen varade i 18 dagar på temperaturkontrollerade tankar. Vinet har sedan lagrats i sex månader på ekfat.

Det andra vinet är tillverkat med hälften grenache och hälften mourvèdre. Delar av druvorna avstjälkades innan musten spontanjäste i två månader. Vinet lagrades sedan i 18 månader i stora foudres förutom tio procent av vinet som lagrades i amforor.

Vi lanserar också ett ekologiskt vin med ursprunget Côtes du Rhône. Vinet har jäst i ståltankar. Lagringen skedde i ett år på stora ekliggare förutom tio procent av vinet som lagrades i amforor.

Påvens nya slott x 2

Vi lanserar två viner från Châteauneuf-du-Pape och samma producent. Det första vinet är tillverkat av 85 procent grenache, 8 procent syrah, 7 procent mourvèdre från egendomens äldsta vinstockar. Druvorna har spontanjäst i hela klasar i betongkar och på stora ekliggare, foudres. Lagringen varade i 18 månader på dels 600 liters ekfat och ett stort fat om 6 500 liter.

Det andra vinet har sammansättningen 75 procent grenache, 12 procent mourvèdre, 10 procent syrah samt 3 procent av vaccarèse, counoise och cinsault. Fyrtio procent av druvklasarna avstjälkas och musten jäser sedan i betongkar i fem veckor vid 28 – 32 grader. Grenache, mourvèdre och syrah vinifieras separat, resterande druvsorter vinifieras tillsammans. Vinet lagras 12 till 18 månader på stora ekfat och på använda 500 liters fat.

Norra Rhône

Vi lanserar ett syrahvin från Côte Rôtie. Druvorna kommer från nio olika vingårdslägen. Druvorna har jäst med stjälkarna – whole bunch fermentation. Vinet är fatlagrat i cirka två år på ekfat om 225 och 500 liter.

Från Saint-Joseph kommer ett syrahvin som är lagrat på hälften nya och på hälften ett år gamla ekfat. Från appellationen Crozes-Hermitage kommer ett vin som har spontanjäst i betongkar och sedan lagrats på ekfat, varav tio procent var nya.

Sydfrankrike

Från Terrasses du Larzac lanserar vi ett vin gjort på druvsorterna syrah, mourvèdre, carignan och grenache. Med den övergripande benämningen Vin de Pays Saint-Guilhem-le-Désert lanseras ett vin tillverkat av cabernet sauvignon och med mindre andelar av druvsorterna: cabernet franc, merlot, petit verdot, pinot noir, malbec, nebbiolo och dolcetto. Vinet har jäst på ståltank. Lagringen skedde i 12 – 15 månader på ekfat, som var ett till sju år gamla.

Beaujolais och Bourgogne

Vi lanserar totalt två gamayviner från appellationerna Morgon och Juliénas. Vinet från Morgon är jäst på ståltank och lagrat på ekfat. Vinet lanseras på magnumflaska – 1,5 liter. Det andra vinet är gjort på druvor som delvis avstjälkades innan krossning och jäsning. Vinet lagras sedan i åtta till tio månader på burgundiska ekfat om 228 liter, så kallade pièces.

Vi lanserar en pinot noir med ursprunget Côte du Beaune. Vinet har lagrats i 12 – 15 månader på 228 liters franska ekfat, varav tio procent var nya. Årgången är 2016 som anses vara bra men gav väldigt låga volymer på grund av frost och hagel under våren, som förstörde många blomknoppar.

Côtes de Castillon

Från östra delarna av Bordeaux kommer ett vin gjort på mestadels merlot följt av cabernet franc och cabernet sauvignon. Vinegendomen är ekologisk och biodynamisk certifierad.

Nya röda franska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Nobles Terrasses Gigondas Arnoux & Fils

Gigondas

2017

199

Santa Duc Les Hautes Garrigues

Gigondas

2016

499

Santa Duc Les Quatre Terres

Côtes du Rhône

2017

139

Châteauneuf-du-Pape Chante le Merle Bosquet des Papes

Châteauneuf-du-Pape

2017

499

Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2017

329

Côte-Rôtie Améthyste Vignobles Levet

Côte-Rôtie

2016

499

Delas Saint-Joseph Sainte-Epine

Saint-Joseph

2016

499

Crozes Hermitage Domaine des Lises

Crozes-Hermitage

2017

279

Pierre et Bastien Terrasses du Larzac La Bastide aux Oliviers

Terrasses du Larzac

2016

259

Mas de Daumas Gassac Moulin de Gassac

VdP Saint-Guilhem-le-Désert

2017

399

Château des Jacques Morgon Côte du Py 1500 ml

Morgon

2015

559

Joseph Burrier Juliénas Beauvernay

Juliénas

2015

249

Côte de Beaune Joseph Drouhin

Côte de Beaune

2016

309

Clos Puy Arnaud Grand Vin

Côtes de Castillon

2015

389

Serbien

Vi lanserar ett rött vin gjort på druvsorterna 70 procent cabernet sauvignon och resterande 30 procent av vranac, prokupac och zacinjac. Vinet är spontanjäst utan temperaturkontroll och vinet har lagrats i ett år på gamla ekfat. Enligt producenten är detta ett naturvin.

I regionen Negotinska Krajina har man producerat vin sedan romartiden. Många vingårdar är planterade i sydläge på ett par hundra meters höjd och i branta sluttningar som ger bra dränering.

Magnus Lindblom, inköpare av serbiska viner

Nya röda serbiska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Istina Cuvée des Gitans Francuska Vinarija

Serbien

2015

199

Italien

Vi lanserar ett vin från Sardinien tillverkat av druvsorten cannonau, det vill säga grenache. Vinet är spontanjäst och lagrat i åtta månader på amforor. Från norra Italien och Valtellina kommer ett vin gjort på druvan nebbiolo. Vinet är jäst på ståltank och lagrat på stora ekfat. Från Toscana och Chianti Classico kommer ett vin gjort på sangiovese. Vinet har lagrats i betongtank.

Piemonte

Vi lanserar ett vin från Langhe. Vinet är gjort på nebbiolodruvor som fått en kort jäsning och lagringstid innan buteljering. Vinet tappades på flaska året efter skörd.

Barbaresco x 4

Vi lanserar fyra olika viner från Barbaresco. Den första är från årgång 2016 som anses vara en mycket bra årgång. Druvorna kommer från 14 olika vingårdar och vinet är lagrat ett år på barriquer och ett år på stora ekfat.

De andra tre barbarescovinerna är från ett kooperativ som köper druvor av olika odlare. Vinerna är vingårdsbetecknade och är från årgång 2014. Vinerna lagras på stora ekfat, så kallade botti. 2014 var en svår årgång i Piemonte men för Barbaresco anses den vara bra, bland annat klarade man sig undan hagelstormarna bättre än intilliggande Barolo.

Nya röda italienska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Olianas Cannonau Le Anfore

Cannonau di Sardegna

2017

189

Sandro Fay Valtellina Superiore Costa Bassa

Valtellina Superiore

2016

199

I Fabbri Chianti Classico

Chianti Classico

2017

169

Claré JC Langhe Nebbiolo G.D. Vajra

Langhe

2018

149

Gaja Barbaresco

Barbaresco

2016

1599

Barbaresco Riserva Montestefano Produttori del Barbaresco

 Barbaresco

2014

499

Barbaresco Riserva Ovello Produttori del Barbaresco

 Barbaresco

2014

499

Barbaresco Riserva Muncagota Produttori del Barbaresco

 Barbaresco

2014

499

Spanien

Vi lanserar ett vin från Mallorca av lokala druvsorten mantonegro. Vinet är lagrat ett år på franska ekfat.

Vi lanserar också ett vin från Ribera del Duero gjort på tempranillo, eller tinto fino som den kallas lokalt. Vinet är lagrat i 18 månader på franska ekfat.

Från Rioja kommer ett vin gjort på 80 tempranillo samt 20 procent fördelat på druvsorterna garnacha, graciano och mazuelo. Musten har spontanjäst på stora ekfat om 10 000 liter. Därefter lagras vinet ett år på amerikanska ekfat om 16 000 liter. Sen följer ytterligare tre år på franska ekfat och slutligen tre år på flaska.

Nya röda spanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cumas Can Xanet Vinos Y Viñedos Tramuntana S.L

Mallorca

2016

399

Malleolus Emilio Moro

Ribera del Duero

2016

299

Prado Enea Gran Reserva Bodegas Muga

Rioja

2011

479

Libanon

Från Bekaadalen kommer ett vin tillverkat av 50 procent syrah och 50 procent cabernet sauvignon. Vinet är lagrat 18 månader på franska ekfat, varav en tredjedel var nya.

Nya röda libanesiska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marquis de Beys Red Domaine de Tourelles

Bekaa

2014

239

USA

Vi lanserar tre viner totalt och två är från samma producent. Ett vin är från Anderson Valley och är gjort på druvsorten pinot noir. Det andra vinet är från Sonoma Coast och druvsorten är syrah. Båda vinerna är spontanjästa och lagrade på ekfat.

Det tredje vinet från USA är från Columbia Valley, Washington State, och är gjort på druvsorten är syrah. Vinet har lagrats 18 månader på neutrala franska ekfat om 225 liter samt på 500 liter, varav 15 procent av ekfaten var nya.

Nya röda amerikanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savoy Pinot Noir Radio-Coteau

Anderson Valley

2013

549

Dusty Lane Syrah Radio-Coteau

Sonoma Coast

2014

549

Two Vintners Syrah

Columbia Valley

2016

329

Nya Zeeland

Vi lanserar ett pinot noir-vin från Central Otago. Vinet är spontanjäst i ståltank. Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat, varav 33 procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Rewa Pinot Noir

Central Otago

2016

329

Australien

Barossa Valley

Vi lanserar fyra olika viner från Barossa Valley. Området är känt för sina shirazviner. Dagstemperaturen under växtsäsongen är mycket hög. Det skapar stress för vinrankorna och gör att druvorna får en hög koncentration av smakämnen. Men nätterna är kyliga och det gör att druvorna behåller den så viktiga och höga fruktsyran.

238 liter = Hogshead

Det första shirazvinet är lagrat 16 månader på nya små ekfat om 238 liter, faten kallas ibland för Hogshead. Nittiofem procent av faten var franska och resten var amerikanska. Det andra vinet är gjort på shiraz och cabernet sauvignon. Vinet är också lagrat i 16 månader på samma typ av ekfat.

De tredje shirazvinet är lagrat på franska ekfat, av hogshead-typ, varav 70 procent var nya. Det fjärde vinet från Barossa Valley har lagrats ett år på amerikanska och franska ekfat, cirka hälften var nya, resterande ett år gamla.

South Australia

Vi lanserar fem olika viner från samma producent. Alla vinerna är fatlagrade antingen på nya och/eller använda franska eller amerikanska ekfat.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Amon-Ra Glaetzer Wines

Barossa Valley

2017

499

Anaperenna Glaetzer Wines

Barossa Valley

2017

389

Penfolds RWT shiraz

Barossa Valley

2017

1049

Penfolds Bin 150 shiraz

Barossa Valley

2017

499

Penfolds Bin 407 cabernet sauvignon

South Australia

2017

499

Penfolds St Henri shiraz

South Australia

2016

699

Penfolds Bin 389 cabernet shiraz

South Australia

2017

499

Penfolds Bin 707 cabernet sauvignon

South Australia

2016

3199

Penfolds Grange shiraz

South Australia

2015

4699

Tyskland

Vi lanserar ett vin från Pfalz gjort på pinot noir – eller spätburgunder som druvan heter i Tyskland. Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge, som är klassat som grosses gewächs, grand cru om man vill jämföra med Bourgogne. Vinet har lagrats 18 månader på burgundiska ekfat, följt av ytterligare tre år på flaska hos producenten innan försäljning.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kirschgarten Spätburgunder GG Weingut Knipser

Pfalz

2014

469

Sydafrika

Vi lanserar två viner – ett från Paarl och ett från Swartland. Det första är tillverkat av druvsorterna cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot och petit verdot. Vinet har alkoholjäst på ståltankar i cirka 35 dagar. Vinet lagrades sedan i 14 månader på franska ekfat. Det andra vinet är syrahdominerat. Druvmusten har spontanjäst och vinet har sedan lagrats i 22 månader på två år gamla ekfat.

Nya röda sydafrikanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Avondale La Luna

Paarl

2013

229

Rall Red

Swartland

2017

299