Små partier: Nya röda viner 22 mars

Vi lanserar cirka 30 nya röda viner den 22 mars. Här får du en kort genomgång. Produktlistor efter respektive land.

Frankrike

Till nya röda franska viner med lansering 22 mars

Bordeaux

Bordeaux är ett världens största vinområden och de röda vinerna är antingen cabernet sauvignon-baserade eller domineras av merlot. Många viner har även inslag av cabernet franc och eventuellt en liten del petit verdot, främst i viner från västra delarna av Bordeaux. Malbec och carmenère är också tillåtna.

Vi lanserar ett rött vin från appellationen Côtes de Bordeaux, som ligger på flodmynningens Girondes östra strand. Vinet är gjort på mestadels merlot och druvorna jäser med naturliga jästsvampar. Vinet lagras sedan i två år på gamla franska ekfat. Årgången är 2015. Vingården sköts enligt biodynamiska principer.

Pauillac x 2

Vi lanserar två viner från kommunen Pauillac, som ligger på Girondes västra strand. Här växer cabernet sauvignon i mager grusjord och vinerna har ofta inslag av ceder, svarta vinbär och blyerts.

Det första vinet är gjort med 62 % cabernet sauvignon, 32 % merlot och 6 % cabernet franc. Vinrankorna hade en genomsnittsålder på 38 år. Vinet lagras cirka 15 månader på barriquer, varav 30 procent var nya. Årgången är 2010 som kännetecknas av tanninrika viner med hög fruktsyra, en klassisk årgång. Vinet är ett så kallat andravin. Det betyder att egendomen gör ytterligare ett vin där druvorna tas från äldre vinrankor med druvor som anses hålla extra hög kvalitet och att man ofta använder en större andel nya ekfat och också lagrar vinet längre. Vid klassificeringen 1855 hamnade egendomen i femte cru classé.

Det andra vinet vi lanserar är slottets förstavin och är klassat som en femte cru. Vinet är gjort på 70 % cabernet sauvignon och 30 % merlot. Vinet är jäst på stål- och cementtankar och lagrat i 16 månader på barriquer, varav 40 % var nya. Årgången på vinet är 2012, som kännetecknades av bra kvalitet på merlotdruvorna, men där producenterna fick sortera ganska hårt när det gäller cabernet sauvignon.

Södra Rhône

Vi lanserar ett vin från appellationen Gigondas. Vingårdarna ligger runt byn med samma namn och vinerna härifrån består mestadels av druvan grenache. Vinet vi lanserar är från årgång 2016 och gjort på 80 % grenache, 10 % mourvèdre, 10 % syrah. Vinet har lagrats på stora ekfat, så kallade foudres samt amforakärl av terracotta.

Knappt två mil från Gigondas ligger Châteuaneuf-du-Pape. Härifrån kommer ett vin där druvorna har växt på olika platser i appellationen, vingårdarna har namn som Les Saintes Vierges, La Font du Pape och Le Pradel. Vinet är en blandning av druvorna 64 % grenache, 25 % syrah, 10 % mourvèdre och 1 % counoise. Musten jäste med druvstjälkarna och vinet är lagrat i 18 månader på stora ekfat och terracotta-kärl. Årgången är 2016 och anses vara en bra årgång i södra Rhônedalen.

Norra Rhône

Vi lanserar ett vin från Cornas, vilket betyder bränd jord på keltiska. I appellationen är syrahdruvan den enda tillåtna och vingårdarna växer på branta terrasser och jordmånen är rik på granit. Vinet vi lanserar är gjort på druvor vars vinrankor i genomsnitt är tio år gamla. Druvorna kommer också från tre olika vingårdslägen. Vinet lagras på barriquer i två år. Årgången är 2014

Vi lanserar också ett syrahvin från Crozes-Hermitage. Vinmusten jäser på cement- och ståltankar. Vinet lagras sedan ett år på ekfat om 600 liter – så kallade demi-muids. Vinets årgång är 2016.

Minervois

Appellationen Minervois ligger i södra Frankrike och tillhör den större regionen Languedoc. Vinerna måste bestå av minst 60 % av druvorna grenache, syrah och mourvèdre. Vinet vi lanserar är gjort på 45% grenache, 30% carignan och 25% syrah. Vinet är spontanjäst på ståltankar och 20 procent av vinet är macererat med så kallad semi-carbonic-teknik. Det innebär i korthet att druvorna jäser i hela klasar i slutna tankar. Druvorna längst ned i den slutna tanken krossas av druvorna ovanför. Musten börja jäsa och bildar då koldioxid vilket gör att de hela druvorna längst upp i tanken jäser inifrån. Tio procent av vinet har lagrats på små gamla franska ekfat. Vinet är ett naturvin, enligt producenten.

Alsace

Från Alsace lanserar vi en pinot noir av årgång 2012 (flyttad från lanseringen 8 mars). Druvorna kommer från en vingård som planterades 1966. För att extrahera färg och smakämnen så har producenten avstjälkat druvorna och musten fick skalmacerera i cirka två veckor med manuell nedtryckning av skalmassan – på franska kallat pigeage. Vinet lagras sedan i cirka tio månader på små gamla ekfat – varav vissa av faten förnyas varje år – det vill säga rengörs och lagas.

*Produklista för röda viner från Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Le Puy Emilien

Côtes de Bordeaux

2015

319

Lacoste-Borie, Château Grand-Puy-Lacoste

Pauillac

2010

479

Chateuau Haut Bages Liberal

Pauillac

2012

525

Clos Derrière Vieille, Domaine Santa Duc

Gigondas

2016

349

Habemus Papam, Domaine Santa Duc

Châteauneuf-du-Pape

2016

379

Gérard Courbis Cornas Domaine Courbis

Cornas

2014

379

Crozes Hermitage Cuvee, Gaby Domaine du Colombier

Crozes-Hermitage

2016

269

Abrensis Le Clos des Jarres

Minervois

2016

199

Hugel Grossi Laüe Pinot Noir (flyttad från 8 mars)

Alsace

2012

359

Italien

Till nya röda italienska viner med lansering 22 mars

Valle d’Aosta

Vid gränsen till Frankrike och Schweiz, i nordvästra hörnet av Italien, ligger alpregionen Valle d’Osta. Här odlas det på uppemot 1 300 meters höjd på branta sluttningar. Vinet vi lanserar är gjort på de lokala druvsorterna petit rouge, mayolet, tinturier och cornalin varav den förstnämnda utgör 70 procent. Druvorna kommer från olika vingårdar som ligger på 500 – 650 meters höjd.

Reggiano

Vi lanserar ett pärlande rött vin, en så kallad lambrusco, från distriktet Reggiano, Emilia Romagna. Vinet är gjort på druvorna ancellotta, lambrusco maestri och lambrusco salamino. Vid tillverkningen sparas en liten del ojäst must som sedan hälls i flaskan för att få en andra jäsning. Vinet blir därmed pärlande. Ingen degorgering skedde efter den andra jäsningen vilket gör att det kan finnas kvarvarande jästfällning i flaskan. Vinet lagrades i åtta månader på flaska innan försäljning.

Cesanese di Olevano Romano

I Lazioregionen, centrala delen av Italien, och runt byn Olevano Romano kommer ett vin av den lokala druvan cesanese. Namnet på ursprunget är, som många andra ursprung i Italien, sammansatt av druvan och en fysisk plats. Vinet är jäst på temperaturkontrollerade ståltankar och lagrat på ståltank i två år samt ett år på flaska. Cesanese-druvan mognar sent och ger viner med kryddig karaktär och inslag av körsbär och örter.

Barolo

Vi lanserar två viner från Barolo. Det första vinet är jäst på ståltankar med vingårdens och druvornas naturliga jäst och lagrades i 24 månader på små franska ekfat, varav 15 – 20 procent är nya. Nebbiolodruvorna kommer från producentens yngsta vingårdar runt byarna La Morra och Monforte d’Alba. Årgången är 2013, som kännetecknades av normala temperaturer vilket gav druvor med hög fruktsyra och strävhet.

Det andra vinet är från årgång 2014. Ett år som var svårare i Barolo med regn och hagel som påverkade volymerna och kvaliteten på druvorna. Vinet vi lanserar är det enda vin som producenten gjorde 2014, efter strikt selektering av egendomens druvor. Druvorna till vinet kommer från producentens olika vingårdar. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar på stora slavonska ekfat, botti, om 3 000 liter.

2013 är ansedd som en bra årgång för barolvinerna. Men det gjordes många bra viner 2014 också. Ofta vid så kallade sämre årgångar måste producenterna jobba mycket mer med druvselektering och vinmakandet, vilket gör att vinerna i vissa fall visar upp mer karaktär och uttryck av terroir än vid så kallade hajpade årgångar.

Staffan Adin, inköpare av italienska viner

Brunello di Montalcino

Vi lanserar ett vin från årgång 2013. Vingårdarna ligger på 470 – 500 meters höjd. Skalmaceration, jäsning och lagring sker på slavonska ekfat. Storleken på faten varierar från 500 liter till 2 500 liter. Vinet jäser med sangiovesedruvornas naturliga jäst och det finns ingen temperaturkontroll i vinkällaren. En brunello di montalcino måste lagras minst fyra år, inklusive två år på fat och minst fyra månader på flaska.

*Produktlista för röda viner från Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Torette Supérieur, Les Cretes

Valle d'Aosta

2016

199

Storchi Pozzoferrato, Azienda Agricola Storchi

Reggiano

2017

179

Consilium Migrante

Olevano Romano

2014

169

Barolo Unio, Brovia

Barolo

2014

649

Mauro Veglio Barolo

Barolo

2013

299

Brunello di Montalcino, Santa Maria Colleoni

Brunello di Montalcino

2013

649

USA

Till nya röda amerikanska viner med lansering 22 mars

Napa Valley

Vi lanserar ett 13 år gammalt vin av cabernet sauvignon från årgång 2005. Vinet jäser på ståltankar för att sedan föras över till små franska ekfat för lagring i cirka två år. Faten är till största delen äldre neutrala fat, men närmare 30 % var nya. Vinet lagras ytterligare drygt ett år på flaska innan försäljning.

Sonoma Coast

Vi lanserar en pinot noir årgång 2017 från Sonoma Coast. Vinet är jäst med druvans naturliga jästsvampar, nedtryckning av skalmassan sker antingen för hand eller genom fottrampning. Vinet lagras sedan i ungefär 16 månader med jästfällningen på franska ekfat.

Washington State

Vi lanserar fyra viner från Washington State, nordvästra hörnet av USA. De största vinodlingarna ligger i östra delen av delstaten – i Columbia Valley. Klimatet är omväxlande med mycket varma somrar och kalla vintrar. Under växtsäsongen krävs konstbevattning och dagstemperaturerna är höga, men svala temperaturer på nätterna gör att druvorna behåller en hög fruktsyra och får en lång mognadsfas.

Walla Walla Valley x 3

Det första vinet är en syrah från distriktet Walla Walla Valley. Vinet är jäst med druvstjälkarna och druvornas naturliga jäststammar. Musten fick 45 dagars skalkontakt och vinet är lagrat 20 månader med sin jästfällning på franska ekfat om 500 liter (så kallade puncheons). Drygt hälften av faten var nya. Årgången är 2014 och kännetecknades av tidig vår, varm sommar med kalla nätter. Hösttemperaturerna var relativt svala vilket gjorde att druvorna mognade långsamt.

Jäsning med hela druvor

Det andra vinet är gjort på 80 % cabernet sauvignon och 20 % syrah. Druvorna kommer från en vingård som planterades 2012 på cirka 360 meters höjd. Vinet är jäst med okrossade druvor men utan stjälkar, på engelska whole berry fermentation. Metoden bidrar bland annat med en försiktigare extraktion av tanniner. Musten är jäst med druvornas egna jäststammar och vinet lagrades 21 månader med sin jästfällning på hälften nya och hälften neutrala barriques. Årgången är 2015 som kännetecknas av en mycket varm sommar och lång skördeperiod. Druvorna fick hög koncentration av aromer – vilket brukar kallas fenolisk mognad.

Det tredje vinet från Walla Walla Valley är gjort på cabernet sauvignon. Jäsningen har skett med okrossade druvor, naturlig jäst och med 42 dagars skalkontakt. Vinet är lagrat i 28 månader på sin jästfällning på franska barriques, varav 55 procent var nya.

Yakima Valley

Det fjärde vinet har ursprunget Washington State, men druvorna är skördade på en vingård i distriktet Yakima Valley. Vinet är gjort på syrah och är naturjäst. Skalmacerationen varade i 49 dagar och vinet är fatlagrat i 19 månader på sin jästfällning i 500 liters franska ekfat, puncheons, varav 35 procent var nya.

Jordmånen i Columbia Valley är varierande med grus, sand och slam, med inslag av vulkanisk jord, vilket ger bra dränering. Tillsammans med mycket kalla vintrar så har vinlusen inte fått fäste och många vinrankor växer på sina egna rotstockar.

Magnus Lindblom, inköpare av amerikanska viner

*Produktlista för röda viner från USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena

Napa Valley

2005

1150

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir (flyttad från 8 mars)

Sonoma Coast

2017

599

K Syrah Phil Lane, Wines of Substance

Walla Walla Valley

2014

599

Creator Cabernet Sauvignon Syrah, Wines of Substance

Walla Walla Valley

2015

599

CS Powerline Estate Substance, Wines of Substance

Walla Walla Valley

2014

399

Motor City Kitty Syrah, Wines of Substance

Washington State

2015

349

Spanien

Till nya spanska röda viner med lansering 22 mars

Ribeira Sacra

Distriktet Ribeira Sacra ligger i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn. Här är den blå druvan mencia vanlig. Menciadruvan användes tidigare för att göra volymviner, men har på senare år blivit synonym med hantverksmässiga viner från unika vingårdslägen. Vi lanserar ett mencia-vin från Ribera Sacra den 22 mars. Delar av vinet har lagrats på ekfat.

Bierzo

Bierzo ligger också i nordvästra hörnet av Spanien, men tillhör regionen Kastillien Leon. Här trivs också mencia i den skiffer- och granitrika jorden. Vinet vi lanserar är gjort på 97 % mencia och 3 % gröna druvor. Druvorna avstjälkades delvis innan jäsningen satte ingång i öppna ek-kar. Vinet är sedan lagrat 15 månader på franska ekfat.

Kvalitetsutvecklingen av vinerna har drivits av välkända spanska producenter, som arbetar med låga skördeuttag och använder vingårdar i branta, nästan otillgängliga, sluttningar. Druvan menica ger viner med frisk fruktsyra, inslag av mörka bär och tydlig örtighet.

Marcus Dahlin, inköpare av spanska viner

Vinos de Madrid

Från DO Vinos de Madrid lanseras ett vin gjort på garnacha (grenache). Vinrankorna är mellan 50 och 90 år gamla och är planterade på mellan 700 och 850 meters höjd. Vinifikationen sker både på ekfat och betongkärl vid låga temperaturer. Skalmacereringen varade i 35 dagar och alkoholjäsningen skedde med druvans naturliga jäststammar. Lagringen varade elva månader på gamla franska ekfat av varierande storlek samt sex månader på ståltankar.

*Produklista för röda viner från Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Licis, Epicure Wines

Ribeira Sacra

2015

189

Villa de Corullón, Descendientes de J Palacios

Bierzo

2016

399

Navaherreras Garnacha, Bodegas Bernabeleva

Vinos de Madrid

2016

179

Australien

Till nya australiska röda viner med lansering 22 mars

Tasmanien

Tasmanien är ett av Australiens svalaste vinområden och druvorna pinot noir och chardonnay trivs bra här. Vinet vi lanserar är gjort av pinot noir och kommer från södra Tasmanien och Coal River Valley. Skalmacerationen varade i cirka tio dagar och jäsningen sattes igång genom tillsatt jäst. Vinet är lagrat på franska små ekfat (barrique), varav 10 % var nya. Årgången är 2017.

Tasmanien är mest känt för sina mousserande viner på chardonnay och pinot noir, som görs med den traditionella metoden. Intresset ökar dock snabbt för de stilla vinerna av pinot noir och chardonnay, som görs i burgundisk stil.

Marie Hultin, inköpare av australiskt vin

Barossa Valley

Vi lanserar ett syrahvin från Barossa Valley i tre olika flaskstorlekar: vanlig storlek, magnum och dubbelmagnum (3 liter). Musten har kallmacererat en vecka och haft skalkontakt i tre veckor. Vinet är lagrat i två år på nya franska barriquer. Vinrankorna är 40 år gamla och årgången på vinet är 2014.

*Produktlista för röda viner från Australien

 Namn

 Distrikt

 Årgång

Pris 

Pooley Cooinda Vale pinot noir, Pooley Wines

Tasmanien

2017

379

Hewitson Falkenberg Shiraz, Hewitson Winery 750 ml

Barossa Valley

2014

499

Hewitson Falkenberg Shiraz, Hewitson Winery Shiraz 1,5 liter

Barossa Valley

2014

999

Hewitson Falkenberg Shiraz, Hewitson Winery 3 liter

Barossa Valley

2014

2250

Sydafrika

Till nya sydafrikanska röda viner med lansering 22 mars

Från Westen Cape lanserar vi ett vin gjort på 76 % syrah, 9 % cinsault, 9 % touriga nacional och 6 % grenache. Årgång på vinet är 2015. Druvorna är från olika vingårdar som ligger nära havet och är planterade på hög höjd. Vinet jäste i öppna kar, hälften är jäst med hela klasar. Vinet har sedan lagrats i 30 månader på stora ekfat, så kallade foudres. Vi lanserar också en syrah från Stellenbosch. Årgång på vinet är 2016 och kännetecknades av mycket höga temperaturer och torka.

*Produktlista för röda viner från Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savage Red, Duncan Savage Wines

Western Cape

2015

299

Boschkloof Syrah, Boschkloof Wines

Stellenbosch

2016

199

Argentina

Till nya argentinska röda viner med lansering 22 mars

Den 22 mars lanserar vi ett malbecvin från Mendoza. Druvorna kommer från fem olika vingårdar och från specifika delar av vingårdarna. Jäsningen har skett på ekfat med druvornas naturliga jäststammar. Vinet är lagrat 18 månader på franska ekfat.

*Produktlista för röda viner från Argentina

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catena Alta Malbec, Bodega Catena Zapata

Mendoza

2015

299