Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 22 november

Vi lanserar över 40 nya röda viner 22 november. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 22 november

Uruguay

Vi lanserar ett vin gjort på petit verdot. Vinmusten jäste på stora betongtankar och vinet har sedan lagrats i 12 till 18 månader på orostade franska ekfat. Den blå druvsorten tannat är den mest odlande druvan i Uruguay och de flesta vingårdar ligger i landets södra delar, i områdena Canelones, Montevideo och San Jose.

Nya röda uruguayanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bodega Garzón Petit Verdot Single Vineyard

Maldonado

2017

259

Turkiet

Vi lanserar två viner från Turkiet och Kirklareliprovinsen. Det första vinet är tillverkat av 81 procent cabernet sauvignon, 14 procent merlot och 5 procent cabernet franc. Vinet är jäst på ståltank och sedan lagrats i ett år på franska ekfat. Det andra vinet är gjort på lokala druvsorten papaskarasi.

Nya röda turkiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chamlija Istranca Mutesekkir Chamlija Wines

Turkiet

2017

169

Papaskarasi Rouge Chamlija Wines

Turkiet

2016

169

Argentina

Vi lanserar ett vin gjort på bland annat malbec. Efter jäsning i ståltankar så lagrades vinet på franska ekfat. Druvorna har växt på cirka tusen meters höjd i Saltaområdet.

Nya röda argentinska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Altimus El Esteco

Cafayate

2015

279

Chile

Vi lanserar ett cabernet sauvignon-vin som kommer från distriktet Colchagua. Vinet har lagrats ett år på små franska ekfat, varav vissa fat var nya och andra ett till två år gamla.

Nya röda chilenska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Montes Alpha Cabernet Sauvignon

Colchagua

2008

199

Nya Zeeland

Vi lanserar en pinot noir från Marlborough. Druvorna avstjälkades till största delen innan jäsningen, som skedde i öppna kar. Vinet har lagrats i 16 månader på franska ekfat.

Nya röda nyzeeländska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Greywacke Pinot Noir

Marlborough

2016

249

Portugal

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Dão gjort på druvsorten touriga nacional. Vi lanserar också ett vin från Vinho Verde och som är gjort på druvsorterna 85 % alvarelhão, 10 % alvarinho (grön druvsort) och 5 % pedral. Druvorna har avstjälkats och jäst i ståltankar. Vinet lagrades sedan i två år på gamla 400-liters ekfat samt ett år på flaska.

Nya röda portugisiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Julia Kemper Touriga Nacional Quinta do Cruzeiro

Dão

2012

269

Anselmo Mendes Pardusco PRVT

Vinho Verde

2015

229

Spanien

Vi lanserar ett vin med ursprunget Ribeira Sacra. Vinet är en så kallad field blend, men mestadels är det mencia som har använts. Jäsningen sker i öppna träkar med lång macerationstid och 40 procent av druvorna i hela klasar. Lagringen varar i 12 till 14 månader på gamla franska 500 liters ekfat.

Från Ribera del Duero kommer ett vin gjort på druvsorterna tempranillo, garnacha, bobal och albillo, vilka växer tillsammans i vingården. Druvorna har jäst tillsammans i ståltank och vinet har sedan lagrats på gamla ekfat i 35 månader.

Rött från Galicien

Vi lanserar ett vin från distriktet Valdeorras, som tillhör regionen Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Druvsorterna som använts är 60 procent merenzao, 30 procent mencia och 10 procent garnacha tintorera. Jäsningen gjordes i hela klasar. Vinet har lagrats i 15 månader på franska ekfat om 500 liter.

Vi lanserar ett vin från distriktet Vinos de Madrid. Vinet är gjort på garnacha och har lagrats fyra månader i stål- och cementtankar.

Från Rioja kommer ett vin med druvblandningen tempranillo, garnacha och mazuelo. Vinet är jäst och lagrat på ståltank.

Nya röda spanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Guímaro Finca Meixeman

Ribeira Sacra

2017

279

Dominio del Aguila Reserva

Ribera del Duero

2015

599

Escalada do Sil Compañía de Vinos del Atlántico

Valdeorras

2016

289

Zestos Old Vine Garnacha Compañía de Vinos del Atlántico

Vinos de Madrid

2018

119

Rayos Uva Olivier Riviere

Rioja

2018

149

Sydafrika

Från Stellenbosch kommer ett vin gjort på 51 procent cabernet sauvignon, 19 procent cabernet franc, 13 procent malbec, 10 procent merlot och 7 procent petit verdot. Största delen av vinet har lagrats i ett år på franska ekfat, varav hälften var nya. Malbecvinet lagrades dock på amerikanska ekfat. Efter lagringen blandades de olika delarna och vinet buteljerades.

Vi lanserar också en pinot noir från distriktet Walker Bay. Vinet är gjort på druvor från yngre vinstockar, som växer på låga sluttningar. Vinet är spontanjäst och lagrat på ekfat.

Nya röda sydafrikanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

De Toren Fusion V

Stellenbosch

2015

329

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir (lanseras 24 januari)

Walker Bay

2017

199

USA

Vi lanserar ett vin gjort på syrah och liten del petite sirah, som i Frankrike heter durif. Vinet är lagrat i 30 månader på små nya franska ekfat. Årgången är 2015 och anses som en bra årgång för Napa Valley.

Nya röda amerikanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Shafer Relentless

Napa Valley

2015

859

Österrike

Vi lanserar en pinot noir från regionen Niederösterreich. Vinet har lagrats i två till tre år gamla österrikiska ekfat om 300 liter. Niederösterreich är Österrikes största vinregion och gränsar till Slovakien och Tjeckien. De blå druvsorterna pinot noir och sankt laurent är vanligt förekommande, men står utanför distriktklassificeringen DAC (Districtus Austriae Controllatus). Dessa viner kan därför inte etiketteras med något av de fem DAC-distrikten, som regionen har, utan vinerna får det mer övergripande regionala ursprunget Niederösterreich.

Nya röda österrikiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bründlmayer Pinot Noir

Niederösterreich

2017

249

Italien

Barolo x 3

Vi lanserar tre viner, varav två är vingårdsbetecknade. Det första vinet är från vingårdläget Margheria i området Serralunga d’Alba. Vinet har jäst och macererat med druvskalen i 15 – 20 dagar. Vinet lagrades sedan i 30 månader på stora ekfat och ytterligare tid på flaska innan försäljning. Årgång 2013 hade normala temperaturer vilket gav välbalanserade druvor och vinerna från årgången har ofta en klassisk struktur.

Från den varmare årgången 2015 kommer två viner. Det första är från vingårdsläget Ginestra i området Monforte d’Alba. Efter jäsningen lagrades vinet i 20 månader på stora slavonska ekfat och därefter tio månader på betongtankar.

Det andra vinet är utan vingårdsbeteckning och druvorna kommer från olika vingårdslägen. Vinet jäser på så kallade temperaturkontrollerade roto-fermentors, det vill säga roterande och horisontella ståltankar. Den malolaktiska jäsningen skedde på barriquer. Vinet lagras sedan i cirka två år på en blandning av barriquer och stora ekfat.

Langhe x 2

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorterna freisa och mindre delar av merlot och cabernet sauvignon. Vinet har jäst på ståltankar och lagrats i ett par månader på små franska ekfat. Det andra vinet är gjort på nebbiolo och efter jäsningen lagrades vinet ett par månader på ekfat.

Barbera d’Alba och Gattinara

Vi lanserar ett vin tillverkat av druvsorten barbera. Vinet är lagrat i tio månader på gamla ekfat om 500 liter.

Gattinara ligger i nordvästra Piemonte och här kallas nebbiolodruvan för spanna. Förutom nebbiolo kan vinerna innehålla tio procent uva rara och/eller fyra procent vespolina. Vinet vi lanserar är gjort på nebbiolo som har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagrades sedan i två år på slavonska ekfat i varierande storlekar samt på flaska i ett år.

Bolgheri x 2

Från kustområdet Maremma i Toscana kommer ett vin med ursprungsbeteckningen Bolgheri Superiore. Vinet är tillverkat av 51 procent cabernet sauvignon, 27 procent merlot, 18 procent cabernet franc och 4 procent petit verdot, vilka har sorterats med bland annat optisk avläsning. Efter jäsningen på stål- och betongtankar fick musten macerera med druvskalen ytterligare 10 – 15 dagar. Vinet har sedan lagrats i 20 månader på barriquer varav 70 procent var nya och 30 procent ett år gamla. Efter buteljering fick vinet vila ytterligare ett år. Årgången är 2016 och anses bra för viner från Toscana.

Det andra vinet är från samma producent och är deras så kallade andravin. Detta är gjort på 54 procent merlot, 26 procent cabernet sauvignon, 14 procent cabernet franc och 6 procent petit verdot. Vinet har jäst på ståltankar i två veckor och macerationstiden som följde varade i ytterligare en vecka. Vinet har sedan lagrats i 15 månader på ekfat varav 15 procent var nya.

Taurasi

Taurasi ligger öster om Neapel i regionen Kampanien och här domineras vinodlingarna av den blå druvan aglianico. Druvorna till vinet vi lanserar kommer från vingårdarna Montemarano och Mirabella Eclano och planterades för cirka 20 år sedan. Vinet har lagrats i två år på ekfat samt två år på flaska innan försäljning.

Nya röda italienska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Margheria Single Vineyard Massolino

Barolo

2013

649

Barolo Ginestra Conterno Diego

Barolo

2015

389

Giacomo Grimaldi Barolo

Barolo

2015

299

Langhe Rosso Aldo Conterno

Langhe

2016

219

Langhe Nebbiolo Il Favot Aldo Conterno

Langhe

2016

499

Barbera d'Alba Ferrione Conterno Diego

Barbera d'Alba

2017

159

Travaglini Giancarlo Gattinara

Gattinara

2015

249

Ornellaia

Bolgheri Superiore

2016

1599

Le Serre Nuove dell'Ornellaia

Bolgheri

2017

459

Radici Taurasi Mastroberardino

Taurasi

2015

329

Frankrike

Vi lanserar ett vin från Savoie, gjort med den lokala druvsorten mondeuse. Vinet har jäst på ekfat och lagrats med sin jästfällning i ett år på ekfat.

Chinon x 3

Vi lanserar tre vingårdsbetecknade cabernet francviner – alla från årgången 2016. Det första vinet är jäst på ekfat. Vinet lagras sedan i 12 – 15 månader på använda ekfat. Den andra vinet är gjort på samma sätt men är från ett annat vingårdsläge samt buteljerat i magnumflaska. Det tredje vinet är spontanjäst och lagras cirka ett år på ekfat innan buteljering. Årgång 2016 var relativt svår då många vinområden i Loire drabbades av frost. Dock var sensommaren och hösten bra och druvorna skördades med balans mellan sockerkoncentration, fruktsyra och tanniner.

Bourgogne

Vi lanserar ett vin från appellationen Gevrey-Chambertin, som anses göra de ”kraftfullaste” av de röda bourgognevinerna. Vinet har spontanjäst på betongtankar och lagrats på mestadels gamla ekfat.

Från Santenay, södra Bourgogne, kommer två viner. Den första vinet har lagrats i cirka ett år på franska ekfat varav tio procent var nya och resterande ett till två år gamla. Det andra vinet är en premier cru – Santenay 1er Cru Maladière. Detta vin har jäst på ekfat. Vinet har sedan lagrat ett år på franska ekfat, varav en del var nya.

Beaujolais

Vi lanserar tre gamayviner. Det första är från appellationen Fleurie och vinet är spontanjäst i öppna kar. Vinet har sedan lagrats på stora ekfat, så kallade foudre. Buteljeringen skedde sommaren efter skörd. Det andra vinet är från Morgon och är vingårdsbetecknat. Vinet har spontanjäst i hela klasar och lagrat på gamla burgundiska ekfat. Det tredje beaujolais-vinet är från Côte de Brouilly. Vinet har till största delen spontanjäst i hela klasar. Vinet har lagrats på ekfat med sin jästfällning och är inte klarnat eller filtrerat.

Rhônedalen

Vi lanserar ett syrahvin med appellationsbeteckningen VdP des Collines Rhodaniennes, som omfattar ett större område i norra Rhôndalen från städerna Lyon till Montélimar. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i öppna tankar och delvis i hela klasar. Lagringen varade i åtta månader på ekfat.

Vi lanserar också ett vin från Châteauneuf-du-Pape och årgång 2016. Druvsorterna är 80 procent grenache, 6 procent syrah och 4 procent mourvèdre samt 10 procent övriga druvsorter. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i betongtankar och sedan lagrats i stora ekfat så kallade foudre.

Bordeaux x 5

Vi lanserar samma vin från Saint-Estèphe, men av två olika årgångar – 2015 och 2016. Vinet från 2015 har druvsammansättningen 62 procent merlot, 33 procent cabernet sauvignon, 3 procent petit verdot och 2 procent cabernet franc. Vinet har lagrats 15 månader på ekfat varav 30 procent var nya.

Vinet från 2016 har druvmixen 62 procent merlot, 32 procent cabernet sauvignon och 6 procent petit verdot. Vinet har lagrats 16 månader på franska ekfat om 225 liter, varav 40 procent var nya.

Det tredje vinet har appellationsbeteckningen Haut-Médoc. Vinet är gjort på druvsorterna merlot, cabernet sauvignon och petit verdot. Jäsningen skedde i ståltankar och vinet har sedan lagrats i ett år på franska ekfat, varav 40 procent var nya.

Östra Bordeaux

Det fjärde vinet är från östra Bordeaux och appellationen Côtes de Francs. Druvsammansättningen är 75 procent merlot, 20 procent cabernet franc och 5 procent malbec. Vinet har lagrats 12 till 16 månader på ekfat varav 40 procent var nya, 30 procent ett år gamla och resterande två år gamla.

Det femte bordeauxvinet är också från östra delarna och är ekologiskt/biodynamiskt odlat. Vinegendomen är planterad med druvsorterna 85 % merlot, 7 procent cabernet franc, 6 procent cabernet sauvignon, 1 procent malbec och 1 procent carménère. Vinet har lagrats i två år på ekfat.

Nya röda franska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sansoufrir Mondeuse Claude Quenard & Fils

Savoie

2018

229

Chinon Clos de la Dioterie Charles Joguet

Chinon

2016

439

Les Varennes du Grand Clos Charles Joguet 1500 ml

Chinon

2016

650

Clos de l'Olive Couly Dutheil

Chinon

2016

279

Gevrey Chambertin Domaine J-L Trapet

Gevrey-Chambertin

2017

575

Joseph Drouhin Santenay

Santenay

2016

259

Santenay 1er Cru Maladière Domaine Prieur-Brunet

Santenay Premier Cru

2016

319

Clos de la Roilette Fleurie

Fleurie

2018

179

Morgon Côte du Py Jean Foillard

Morgon

2017

299

Beaujolais Côte de Brouilly L'Heronde Domaine Chasselay

Côte de Brouilly

2018

189

Syrah Vignes d'à Côté Caves Yves Cuilleron

VdP des Collines Rhodaniennes

2018

159

Domaine Pégau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée

Châteauneuf-du-Pape

2016

1495

Château Lilian Ladoys

Saint-Estèphe

2015

299

Château Lilian Ladouys

Saint-Estèphe

2016

299

Château Bibian

Haut-Médoc

2016

165

Château Puygueraud

Bordeaux Côtes de Francs

2011

199

Château Le Puy Emilien

Côtes de Bordeaux

2016

349