Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 24 januari

Vi lanserar drygt 50 nya röda viner 24 januari. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner lansering 24 januari

Frankrike

Södra Rhone

Vi lanserar ett vin från Vacqueyras som är tillverkat av genache, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinet är jäst och skalmacererat i tre veckor. Cirka tio procent av vinet har lagrats i åtta månader på ett till tre år gamla ekfat. Druvorna blev delvis maskinskördade.

Vi lanserar också ett vin som kommer från Gigondas. Druvblandningen i vinet är 70 procent grenache, 15 procent mourvèdre, 14 procent syrah, och 1 procent cinsault. Vinet har spontanjäst i hela klasar. Sjuttio procent av vinet lagrades i ett år på ekfat, varav 20 procent var nya. Resterande 30 procent lagrades på betongtankar.

Vi lanserar en Côtes-du-Rhône-Villages gjort på grenache noir, mourvèdre, counoise, syrah och cinsault. Vinet har spontanjäst i cementtankar utan nedtryckning av skalmassan (pigage) eller överpumpning av vinmusten (remontage). Vinet lagras sedan i 18 månader på stora franska ekfat och betong-ägg. Ingen klarning eller filtrering av vinet har skett.

Norra Rhone

Från norra Rhondalen kommer ett ekologiskt syrahvin. Vinet är spontanjäst på ståltankar, delvis i hela klasar. Vinet har sedan lagrats i 20 månader på 228-liters ekfat, varav cirka 20 procent var nya.

Nya röda viner Rhonedalen 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

 Pris

Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire

Vacqueyras

2017

149

Château de Saint Cosme Gigondas

Gigondas

2017

399

Inopia Clos Saouma

Côtes-du-Rhône-Villages

2016

245

Cornas Les Vieilles Vignes Alain Voge

Cornas

2017

599

Bordeaux

Vi lanserar fyra nya röda bordeauxviner. Det första vinet är ekologiskt och gjort på merlot och cabernet franc. Druvorna har jäst på ståltankar och betongtankar. Vinet lagras sedan i cirka ett år på franska ekfat, varav 40 procent var nya.

Vi lanserar ett vin från appellationen Saint-Emilion Grand Cru. Vinet är gjort på merlot och har lagrats i cirka 20 månader på små franska ekfat, varav cirka 40 procent var nya.

Vi lanserar två viner från AC Moulis. Det första vinet är gjort på 50 procent cabernet sauvignon, 41 procent merlot, 6 procent petit verdot och 3 procent cabernet franc.

Det andra vinet domineras också av cabernet sauvignon och merlot. Vingården är planterad enligt följande: 50 procent cabernet sauvignon, 40 procent merlot, 5 procent cabernet franc och 5 procent petit verdot. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Nya röda bordeauxviner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Jean Faux Sainte-Radegonde

Bordeaux Supérieur

2016

209

Clos Cantenac Grand Cru St Emilion

Saint-Emilion Grand Cru

2015

499

Château Chasse Spleen

Moulis

2017

361

Château Poujeaux

Moulis

2017

367

Arbois, Bourgogne och Beaujolais

Vi lanserar ett rött vin från Arbois, Juraregionen i östra Frankrike. Vinet är gjort på druvsorten trousseau. Druvorna kommer från olika vingårdslägen. Musten har spontanjäst i öppna ståltankar och vinet har lagrats i 14 månader på stora gamla ekfat om 1 000 – 6 000 liter.

Vi lanserar ett vin från Bourgogneappellationen Mercurey. Vinet är gjort på pinot noirdruvor från 50 år gamla vinrankor. Vinet har spontanjäst och lagrats på ekfat. Vi lanserar också ett vin från AC Marenges premier cru Croix Moines. Maranges ligger längst söder ut i Côte du Beaune. Druvorna har växt på rankor som är cirka 70 år gamla och vinet är spontanjäst samt lagrat på ekfat.

Från Beaujolais och AC Chénas kommer ett gamayvin gjort på druvor från 50 – 70 år gamla vinrankor. Vinet är spontanjäst i betongtankar i hela klasar. Trettio procent av vinet har lagrats på gamla ekfat om 228 liter, resten på betongtank.

Nya röda viner från Arbois, Bourgogne och Beaujolais 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Dugois Arbois Trias Trousseau

Arbois

2017

189

Mercurey Camille Giroud

Mercurey

2017

269

Maranges Premier Cru Croix Moines Camille Giroud

Maranges Premier Cru

2017

329

Chénas Les Blémonts Domaine Thillardon

Chénas

2018

279

Sydfrankrike

Vi lanserar ett vin från AC Bandol. Druvsorterna i vinet är 95 procent mourèdre och 5 procent grenache. Efter drygt 30 dagars skalmaceration förs vinet över till stora ekfat, foudre, och små franska ekfat, barrique, för 22 månaders lagring.

Från La Clape, Languedoc kommer ett vin gjort på mourvèdre, syrah och grenache. Vinet har lagrats på franska ekfat.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Languedoc och appellationen Pézenas. Druvmixen är syrah och grenache och vinet har lagrats i ett år på små ekfat.

Nya röda sydfranska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bandol Rouge Château Vannières

Bandol

2014

279

Château d'Anglès Grand Vin Rouge

La Clape

2016

199

Édition La Grange Domaine la Grange

Languedoc Pézenas

2017

249

Loire

Vi lanserar ett rött vin gjort på cabernet franc från AC Bourgueil. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och skalmacererats i 18 dagar vid låga temperaturer. Vinet har lagrats på träfat.

Nya röda viner från Bourgueil 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgueil Trinch Domaine Catherine et Pierre Breton

Bourgueil

2018

180

Italien

Toscana

Vi lanserar ett rosso di montalcino-vin, årgång 2017. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och lagras ett år på stora slavonska ekfat samt franska ektunnor. Från samma producent lanseras en brunello di montalcino som har lagrats ett halvår på franska ektunnor, 30 månader på stora slavonska ekfat och därefter ytterligare ett år på flaska.

Vi lanserar ett vin från Chianti som har lagrats 15 månader på ekfat följt av ytterligare ett halvår på ståltank. Därefter ligger vinet ytterligare ett år på flaska innan försäljning. Druvsorterna är 95 procent sangiovese och 5 procent canaiolo.

Vi lanserar även en chianti classico som har lagrats i två år på stora slavonska ekfat om 3 000 liter. Årgång på vinet är 2014.

Skörden var generellt 20 procent lägre än normalt. Producenter som arbetade med gallring, trimning och druvselektering lyckades bäst.

Systembolagets årgångstabell om Toscana 2014

Vi lanserar en box om 1,5 liter med ett vin gjort på druvsorterna ciliegiolo och sangiovese. Vinet har spontanjäst och sedan lagrats i tio månader på ekfat. Producenten anger att vinet är veganvänligt.

Nya röda viner från Toscana 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rosso di Montalcino Pietroso

Rosso di Montalcino

2017

249

Brunello di Montalcino Pietroso

Brunello di Montalcino

2014

499

Chianti Classico Riserva Poggio a ‘Frati Rocca di Castagnoli

Chianti

2010

199

Solatìo Chianti Classico Riserva Basilica Cafaggio

Chianti Classico

2014

279

La Maliosa Saturnia Rosso Fattoria la Maliosa, box 1500 ml

Toscana IGT

2018

249

Piemonte

Vi lanserar två baroloviner från årgång 2015. Det första är vingårdsbetecknat och vinet är jäst på cementtank om 5 000 liter med överpumpning av skalmassan för att extrahera aromer, färg och tanniner. Vinet har lagrats i cirka 23 månader på ett stort ekfat av slavonsk ek.

Det andra vinet är en barolo där nebbiolodruvorna kommer från olika vingårdar. Vinet har jäst i cementankar och lagrats i 21 månader på stora slavonska ekfat om 2 500 liter.

Vi lanserar ett vin från DOCG Barbaresco. Vinet lagrades i ett och ett halvt år på stora slavonska ekfat. Vinet vilade på butelj hos producenten under ytterligare sex månader innan försäljning. Vinet har jäst på ståltankar.

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten barbera – ursprung Barbera d’Asti. Vinet har lagrats ett år på stora ekliggare av slavonsk ek.

Nya viner från Piemonte 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Rocche dell´Annunziata Trediberri

Barolo

2015

539

Barolo Trediberri

Barolo

2015

299

Barbaresco Mondino Piero Busso

Barbaresco

2016

339

Montebruna Barbera d'Asti Braida

Barbera d'Asti

2017

199

Valtellina

Vi lanserar ett vin som kommer från Valtellina och är gjort på druvsorten nebbiolo – lokalt kallad chiavennasca. Efter skörd torkas druvorna i drygt tre månader och pressas därefter. Vinet är jäst på ståltank och lagras i två år på franska ekfat.

Nya viner från Valtellina 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sfursat 5 Stelle Nino Negri

Valtellina

2016

499

Portugal

Vi lanserar två viner från Portugal. Det första är från området Bairrada, som ligger i närheten av Atlantkusten i norra Portugal. Vinet är gjort på druvsorten baga och är jäst i öppna granitkar (lagares). Vinet har lagrats 20 månader på stora gamla ekfat om 2 500 liter.

Det andra vinet kommer från Douro och tillverkat på flera olika inhemska druvsorter. Vinet har spontanjäst i lagares och stora delar av vinet har lagrats på ståltank, en liten del på gamla ekfat.

Nya röda viner från Portugal 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lagar de Baixo Niepoort Vinhos

Bairrada

2017

169

Boina Tinto Portugal Boutique Winery

Douro

2017

139

Sydafrika

Vi lanserar en pinot noir från distriktet Walker Bay. Vinet är gjort på druvor från yngre vinstockar, som växer på egendomens lägre sluttningar. Vinet har spontanjäst och lagrats på ekfat.

Swartland x 4

Obs! Alla vinerna lanseras 28 februari. Vi lanserar fyra viner från samma producent, med ursprunget Swartland. Det första vinet är gjort på druvsorterna: syrah, mourvèdre, grenache, carignan, cinsault och tinta barocca. Vinet har spontanjäst i öppna betongtankar och först lagrat i ett år på franska ekfat varav en liten del var nya. Därefter lagras vinet i ytterligare ett år på stora ekliggare, så kallade foudre.

Det andra vinet är gjort enbart på cinsault. Musten har spontanjäst med hela klasar och sedan lagrats i cirka ett år på stora ekfat. Det tredje vinet är tillverkat av tinta barroca, spontanjäst och lagrat ett år på stora ekfat. Det fjärde vinet från Swartland är gjort av grenache som har spontanjäst och lagrats i betongfat.

Nya röda sydafrikanska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir

Walker Bay

2017

199

Columella The Sadie Family

Swartland

2017

879

Pofadder The Sadie Family

Swartland

2018

379

Treinspoor The Sadie Family

Swartland

2018

379

Soldaat The Sadie Family

Swartland

2018

429

Spanien

Rioja

Vi lanserar fyra viner från Rioja. De tre första är samma vin men lanseras i olika flaskstorlekar. Vinet är gjort på druvsorterna 85 procent tempranillo och 15 procent uppdelat på graciano, mazuelo och garnacha tinto. Vinet är jäst på franska ekfat och lagrat i två år på franska och amerikanska ekfat.

Det fjärde vinet är tillverkat av 75 procent tempranillo, 15 procent garnacha samt 10 procent av graciano och mazuelo. Vinet har lagrats i sex år på amerikanska ekfat, varav tio procent var nya. Vinet har jäst i stora gamla ekfat, som är över hundra år gamla.

Nya riojaviner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cune Imperial Reserva 1500 ml

Rioja

2016

589

Cune Imperial Reserva 375 ml

Rioja

2016

145

Cune Imperial Reserva 750 ml

Rioja

2016

285

Viña Tondonia Reserva R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2007

299

Ribera del Duero

Vi lanserar ett vin från Ribera del Duero tillverkat av tempranillo. Vinet är lagrat i 16 månader på franska ekfat samt ett år på flaska.

Kastilien-León

Vi lanserar också ett moget vin som har lagrats två år på amerikanska ekfat. Vinet är från Kastilien-León och årgången är 2004.

Bierzo

Vi lanserar ett vin med ursprung Bierzo, nordvästra Spanien. Vinet är gjort på druvsorterna mencía samt en liten del alicante bouschet och den gröna druvan godello. Vinet har jäst i 2 500 liters ekfat och lagrats i elva månader på samma fat.

Nya viner från Ribera del Duero, Kastillien-León och Bierzo 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Protos 27 Bodegas Protos

Ribera del Duero

2016

219

Dehesa 14 Fernández Rivera

Kastilien-León

2004

299

Mengoba Mencía de Espanillo

Bierzo

2016

239

USA

Från Central Coast kommer ett grenachevin som har fått jäsa utan tillsatt jäst, en liten del av druvorna har jäst i hela klasar. Vinet är lagrat på franska ekfat.

Vi lanserar också ett pinot noir-vin som kommer från Sonoma Coast. Åttio procent av vinet har spontanjäst i hela klasar följt av lagring i neutrala ekfat. Tio procent av vinet har lagrats i nya samt fyra år gamla ekfat.

Från Sonoma County kommer ett vin gjort på zinfandel. Vinet har lagrats ett år på amerikanska ekfat varav 10 procent var nya, resten av faten var ett till fyra år gamla.

Nya röda viner från Central Coast och Sonoma 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Birichino Grenache Besson Vineyard

Central Coast

2017

239

Royal St. Robert Pinot Noir Raen Winery

Sonoma Coast

2016

649

Ridge East Bench Zinfandel Ridge Vineyards

Sonoma County

2017

299

Lodi och Mount Harlan

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon samt en liten del petite sirah. Vinet har lagrats 15 månader på ekfat. Ursprunget är Lodi som är ett odlingsområde i Central Valley. Även om Lodi ligger cirka tio mil från Stilla havet är området relativt svalt tack vare floder och vattendrag som flyter genom Lodi.

Hög höjd = svalt

Vi lanserar en pinot noir från distriktet Mount Harlan. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och lagrat i 18 månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya. Årgången på vinet är 2013 som kännetecknades av torka och liten skörd. Druvorna skördades dock mogna med hög syra i två omgångar i slutet av september och i början av oktober. 

Mount Harlan är ett av de svalaste vinområdena i hela Kalifornien. Många av vinodlingarna ligger på 600 meters höjd, knappt fyra mil från Stillahavskusten.

Nya viner från Lodi och Mount Harlan 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Freakshow Cabernet Sauvignon Michael David Winery

Lodi

2015

189

Calera Mt Harlan Selleck Pinot Noir

Mount Harlan

2013

995

Armenien

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorterna areni och khndoghni. Druvorna handskördas och kallmacereras en tid innan jäsningen sätts igång vid en temperatur omkring 26 – 28 grader. Alkoholjäsningen varar i cirka 25 dagar. Den malolaktiska jäsningen sker i tank.

Druvsorten areni kommer från staden med samma namn i södra Armenien och odlas framförallt i Armenien och Turkiet. Druvsorten khndoghni har fått sitt namn efter det armeniska ordet khind som betyder skratt. Druvsorten tros vara en av de äldsta som kultiverats och går även under namnet sireni.

Nya röda armeniska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Karas Areni & Khndoghni

Armenien

2016

179

Ungern

Vi lanserar ett vin gjort på kekfrankos från Soprondistriktet. Vinet är spontanjäst. Kekfrankos går under namnet blaufränkisch i Österrike eller lemberger i Tyskland.

Nya röda ungerska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weninger Steiner Kekfrankos

Sopron

2015

309

Österrike

Vi lanserar ett spontanjäst vin gjort på druvan blaufränkisch. Jäsningen sker i öppna kar och på ståltankar. Lagringen varar cirka ett år på ekfat om 600 – 4 500 liter.

Nya röda österrikiska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Blaufränkisch Moric

Burgenland

2015

198

Tyskland

Vi lanserar en spätburgunder (pinot noir) från Franken. Vinet är spontanjäst och lagras 14 – 16 månader på tyska ekfat.

Nya röda tyska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Klingenberg Spätburgunder Alte Reben Benedikt Baltes

Franken

2016

299

Nya Zeeland

Central Otago ligger på Nya Zeelands sydö och är ett av världens sydligaste vinområden. Vinet vi lanserar är jäst i hela klasar och är lagrat i tio månader på franska ekfat.

Nya röda nyzeeländska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wooing Tree Pinot Noir

Central Otago

2016

299

Australien

Vi lanserar ett vin med druvblandningen 66 procent shiraz, 19 procent cabernet sauvignon, 10 procent merlot och 5 procent cabernet franc. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Nya röda australiska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Henschke Keyneton Euphonium

Barossa

2015

449

Argentina

Vi lanserar ett vin från Uco Valley, gjort på druvsorterna 55 procent tempranillo, 25 procent malbec, 10 procent syrah och 10 procent cabernet sauvignon. Vinet har lagrats 12 – 18 månader på franska ekfat om 500 liter.

Vi lanserar ytterligare ett vin som kommer från Uco Valley. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har sedan lagrats i ett år på nya franska ekfat. Druvorna kommer från vinplanteringar som ligger på drygt 1 200 meters höjd.

Nya röda argentinska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Alfa Crux Blend

Uco Valley

2010

319

Synthesis Malbec Finca Sophenia

Uco Valley

2017

239