Tillfälligt sortiment: nya röda viner 25 augusti

Vi lanserar cirka 24 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 25 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Argentina

Uco Valley

Från Uco Valley i Argentina kommer ett vin framställt av en italiensk vinproducent. Årgången är 2016 och vinet är gjort enligt appassimento-metoden, vilket innebär att det delvis har producerats av torkade druvor.

Druvsorterna är corvina och malbec. Corvina odlas vanligtvis nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. Malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. I dag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina.

Mendoza

Vi släpper två viner från distriktet Mendoza. Det första är en cabernet sauvignon som har lagrats på ekfat om 2 500–6 000 liter. Årgången är 2010 vilket innebär att vinet fått tydliga mognadstoner.

Det andra vinet från samma distrikt är gjort av malbec. Två tredjedelar av vinet lagrades i ett och ett halvt år på franska ekfat. Hälften av faten var nya, hälften var andragångsfyllda. Den sista tredjedelen vin vilade på ståltankar.

Nya röda viner från Argentina 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Masi Corbec

Uco Valley

2016

199

Weinert Cabernet Sauvignon

Mendoza

2010

179

Flechas de los Andes Gran Malbec Cuvelier Los Andes

Mendoza

2015

189

Australien

Yarra Valley

Vi lanserar ett vin gjort med druvsammansättningen pinot noir och syrah. Druvsorterna vinifierades tillsammans och jäste utan tillsatt jäst i öppna jäskar av ek samt på rostfria ståltankar. Nedtryckning av skalmassan skedde minimalt eftersom fokus låg på kolsyrejäsning, där druvorna jäser inifrån. Vinet har lagrats fem månader på franska ekfat.

Både pinot noir och syrah har sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt i Bourgogne respektive norra Rhône. De är båda druvsorter som odlats länge men som väldigt sällan ingår tillsammans i viner.

Nya röda viner från Australien 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Giant Steps Yarra Valley LDR

Yarra Valley

2019

169

Frankrike

Bordeaux

Médoc

Från Médoc kommer ett vin gjort på merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Årgången är 2015 vilken anses vara mycket bra och som gett moderna, fruktdrivna viner. Médoc ligger norr om staden Bordeaux, på floden Girondes västra strand.

Pauillac

Från Pauillac i Haut-Médoc vid floden Girondes västra strand lanserar vi ett vin gjort av 70 procent cabernet sauvignon, 24 procent merlot, 4 procent cabernet franc och 2 procent petit verdot. Skörden ägde rum för hand och druvorna sorterades direkt i vingården. Vinet har mognadslagrats ett och ett halvt år på ekfat varav 75 procent var nya.

Castillon Côtes de Bordeaux

Det tredje och sista vinet i listan från Bordeaux består av 85 procent merlot och 15 procent cabernet franc. Druvorna skördades under tre veckor från slutet av september till mitten av oktober 2016.

Vinet har jäst i både träfat och cementkar under en månad. Lagringen har ägt rum tillsammans med jästfällningen på träfat, varav 30 procent nya, i ett år och två månader. Vinet buteljerades i mars 2018 utan klarning.

Nya röda viner från Bordeaux 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Tour Seran Domaine Rollan de By

Médoc

2016

229

Château Lynch-Bages

Pauillac

2017

1199

Château d'Aiguilhe

Castillon Côtes de Bordeaux

2016

349

Anjou

Från Anjou kommer ett vin gjort på cabernet franc. Anjou ligger i Loiredalen nära Atlantkusten och druvorna kommer från området Champ-sur-Layon. Vinet har lagrats nio månader på ståltank innan buteljering. Cabernet franc används vanligtvis i druvblandningar, men i många röda viner från Loiredalen får druvsorten ofta spela huvudrollen.

Châteauneuf-du-Pape

Från Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen lanserar vi ett vin på magnumflaska gjort av 75 procent grenache, 11 procent mourvèdre, 11 procent syrah och 3 procent vaccarése, counoise och cinsault.

Druvorna skördas för hand. Efter pressning förs musten över till betongkar och jäser med skalkontakt i upp till fem veckor vid 28–32 grader.

Efter avslutad jäsning förs vinet över på tankar för den malolaktiska jäsningen. Grenache, mourvèdre och syrah vinifieras separat, resterande druvsorter vinifieras tillsammans.

Under vintern blandas druvsorterna och sedan mognadslagas vinet på stora ekfat och 500-litersfat upp till ett och ett halvt år. Ingen ny ek används.

Saint-Joseph

Vi lanserar ett vin från Saint-Joseph i norra Rhônedalen, cirka nio mil söder om Lyon. Druvsorten är syrah som har sin hemvist i just norra Rhône. Vinet har spontanjäst och sedan lagrats ett år på franska ekfat om 230 och 600 liter, varav fem procent var nya. Årgången är 2018.

Languedoc Montpeyroux

Montpeyroux ligger cirka fyra mil nordväst om Montpeiller, i östra Languedoc. Härifrån kommer ett vin gjort på 32 procent mourvèdre, 28 procent carignan, 20 procent syrah, 15 procent grenache och 5 procent cinsault. Vinet har lagrats ett år och åtta månader på gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering.

Nya röda viner från övriga Frankrike 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Anjou La Cerisaie Domaine de la Bergerie

Anjou

2018

149

Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2018

759

Saint-Joseph Domaine Jean-Claude Marsanne

Saint-Joseph 

2018

299

Cuvée Aupilhac Domaine d’Auphilhac

Languedoc Montpeyroux

2017

199

Italien

Montalcino

Från Toscana kommer ett vin som helt består av druvan sangiovese. Druvorna växer på en jordmån av märgel i sluttningarna kring den högt belägna byn Montalcino, tre mil från Siena.

Vingårdarnas mikroklimat präglas av stor skillnad mellan dagliga och nattliga temperaturer, särskilt under skördetid. Temperaturskillnaderna hjälper druvorna att mogna långsamt och skörden äger rum i början av oktober. Vinet lagras på slavonska ekfat under ett år.

Terre Siciliane

Druvan frappato spelar ensam huvudroll i ett vin av årgång 2019 från en ekologiskt certifierad odlare i provinsen Catania på sydöstra Sicilien. Druvorna kommer från cirka 20-åriga stockar belägna ungefär 450 meter över havet. Jordmånen består av sandsten tillsammans med en viss del kalk- och järnrik lera.

Skörden äger rum under andra veckan i oktober. Därefter får druvorna spontanjäsa i plastkar med fem dagars skalkontakt och utan temperaturkontroll. Mognadslagringen sker i åtta månader i betongtank. Vinet klarnas eller filtreras inte innan buteljering.

Nya röda viner från Italien 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Biondi-Santi

Rosso di Montalcino

2016

769

Nerocapitano Lamoresca di Filippo Rizzo

Terre Siciliane

2019

199

Nya Zeeland

Waipara

Vi lanserar en pinot noir från Waipara, på den södra ön. Årgången är 2018 och druvorna kommer från 30 år gamla terrasserade vingårdar i Teviotdale Range. Vinet har spontanjäst och sedan lagrats ett och ett halvt år på ekfat från Bourgogne. Cirka 40 procent av faten var nya.

Martinborough

Vi lanserar ytterligare en nyzeeländsk pinot noir. Vinet är från Martinborough och druvorna kommer från två olika vingårdar. Årgången är 2016.

Nya röda viner från Nya Zeeland 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Main Divide Pinot Noir Pegasus Bay Winery

Waipara

2018

179

Luna Estate Pinot Noir

Martinborough

2016

179

Portugal

Alentejano

Regionen Alentejano ligger i södra Portugal, nära spanska gränsen. Härifrån kommer ett vin gjort på druvsorten touriga nacional. Musten har spontanjäst och vinet har sedan lagrats tre månader på ståltank.

Nya röda viner från Portugal 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

A Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos

Alentejano

2019

149

Spanien

Rioja

Från Rioja lanserar vi två viner. Det första i listan kommer från 2013 och är gjort på 85 procent tempranillo, 10 procent garnacha och 5 procent graciano. Vinet är betecknat som en reserva och har lagrats cirka ett år och åtta månader på ekfat.

Det andra vinet är av årgång 2016 och gjort på 82 procent tempranillo, 15 procent cabernet sauvignon och 3 procent graciano. Tempranillo jäste på rostfria ståltankar och övriga druvsorter jäste på ekfat. Vinet har lagrats ett år och nio månader på nya franska ekfat. Druvorna kommer från 60 år gamla stockar som växer i en vingård belägen 465 meter över havet.

Ribera del Duero

Från Ribera del Duero i Kastilien-León kommer ett vin från 2006. Vinet jäste utan tillsatt jäst och har sedan lagrats två år på nya franska ekfat. Druvsorten är tempranillo som lokalt även går under namnen tinta del país eller tinto fino.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Ribera del Duero av tempranillo. Årgången är 2014 och vinet har lagrats ett och ett halvt år på ekfat följt av två år på flaska.

Priorat

Priorat i Katalonien representeras i denna lansering av ett vin gjort på cabernet sauvignon, garnacha och syrah. Vingården är ekologiskt certifierat och sköts biodynamiskt.

Vinet får jäsa såväl på ekfat som i betongägg och amforor. Därefter lagras det upp till ett och ett halvt år på en kombination av stora 2000-liters franska ektankar, neutrala mindre franska ekfat och i leramforor.

Nya röda viner från Spanien 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Remelluri Reserva

Rioja

2013

259

Dalmau Marques de Murrieta

Rioja

2016

749

Valderiz Tomas Esteban

Ribera del Duero

2006

586

Protos Reserva

Ribera del Duero

2014

239

Laurel Clos I Terrasses

Priorat

2017

369

Sydafrika

Stellenbosch

Vi lanserar ett vin från Stellenbosch gjort på 50 procent cabernet franc, 30 procent merlot och 20 procent cabernet sauvignon. Vingårdarna druvorna kommer ifrån ligger på den lägre delen av sluttningen av Helderberg, ett mindre område i Stellenbosch. Druvorna har spontanjäst i hela klasar och vinet har därefter lagrats i cirka två på franska ekfat om 300 liter. Cirka 70 procent av faten var nya.

Nya röda viner från Sydafrika 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Longridge Wine Ekliptika

Stellenbosch

2017

199

Tyskland

Pfalz

Från tyska distriktet Pfalz norr om franska Alsace kommer ett vin av druvan spätburgunder, ofta mer känd som pinot noir. Vingården hanteras enligt biodynamiska principer.

Druvorna får spontanjäsa och macerera i ungefär två veckor i öppna kar. Vinet mognadslagras på jästfällningen på både gamla och nya fat. Ingen klarning innan buteljering.

Vinet har kvalitetsangivelsen grosses gewächs, GG, som används för torrt vin från vingårdar med beteckningen Grosse Lage. Beteckningen rangordnar olika vingårdslägen inom tyska distrikt.

Nya röda viner från Tyskland 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

IDIG Spätburgunder Grosses Gewächs A. Christmann

Pfalz

2017

570

USA

Willamette Valley

Vi lanserar ett vin gjort av pinot noir från Willamette Valley i Oregon, mer specifikt från den östra sluttningen av Eola-Amity Hills. Vingården ligger på en lerbank med vulkanisk jordmån.

Druvorna skördas för hand och musten får sedan spontanjäsa. Vinet lagras i cirka ett år och tre månader på ekfat om 228 liter, varav 35 procent består av ny ek.

Nya röda viner från USA 25 augusti 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pinot Noir Seven Springs Vineyard Walter Scott Wines

Willamette Valley

2017

645