Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya röda viner 26 april

Vi lanserar drygt 35 nya röda viner den 26 april. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till röda nya viner lansering 26 april

Frankrike

Bordeaux

Saint Julien ligger inklämd mellan de kanske mer kända appellationerna på västra stranden – Margaux i söder och Pauillac i norr. Jordmånen är grus blandat med lera och sand. Närheten till flodmynningen Gironde gör att vingårdarna har högre medeltemperatur än inåt land, och risken för frost är lägre.

Saint-Julien x 4

Vi lanserar totalt fyra viner från Saint-Julien den 26 april. Det första vinet är lagrat i 18 – 24 månader på små franska ekfat, så kallade barriquer, varav 80 procent av faten var nya, resterande ett år gamla. Druvsorterna är 69 % cabernet sauvignon, 29 % merlot och 2 % cabernet franc. Vinrankorna är i genomsnitt 46 år gamla och vinslottet klassat som andra cru. Årgången är 2016 som kännetecknades av hög värme under sommaren men regn i september fick ner temperaturerna. Det gjorde att skörden i oktober gav friska druvor med balanserad hög fruktsyra och mycket tanniner. Bordeauxviner från 2016 anses hålla för lång lagring.

I Haut-Médoc är gruset av yttersta vikt. Gruset sköljdes för tusentals år sedan ner från Pyrenéerna och Centralmassivet med floderna Garonne och Dordogne – och bildade grusåsar där de mest kända vingårdarna nu ligger – främst i Margaux, St-Julien, Pauillac och St-Estèphe.

Vinkartboken på systembolaget.se

Det andra vinet är jäst på ekfat och sedan lagrat i 18 månader på 50 % nya barriquer. Druvorna är mestadels cabernet sauvignon, merlot och en mindre del petit verdot. Årgången är 2016. Det tredje vinet är jäst på ståltankar och vinet lagras i 18 – 20 månader på barriquer. Även här är årgången 2016 och druvmixen är 63 % cabernet sauvignon, 29 % merlot, 6% petit verdot och 2 % cabernet franc.

Det fjärde vinet från Saint-Julien är ett så kallat andravin. Delar av vingården planterades om för ett antal år sedan och de yngre vinstockarna används nu för detta vin. Druvorna är 57 % merlot, 38 % cabernet sauvignon och 5 % cabernet franc. Vinet är jäst i betongtankar och lagrat på barriquer. Årgången är 2014, som ”räddades” av en varm höst efter en kall och blöt vår/sommar. Druvorna fick en hög fruktsyra, vilket avspeglar sig i vinerna.

Moulis

Moulis ligger väster om de mer kända appellationerna, som ligger närmare Gironde-deltat. Jordmånen består mer lera och risken för vårfrost är större. Vi lanserar ett vin som lagrades i ett år på franska ekfat, varav 30 procent var nya. Druvsorterna som användes var 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot och 5 % petit verdot. Vi lanserar ytterligare ett vin från Moulis. Det här vinet är gjort på 50 % cabernet sauvignon, 42 % merlot, 6 % petit verdot och 2 % cabernet franc. Jäsningen sker på ståltankar och träfat. Lagringen sker på små ekfat, varav 40 % är nya. Båda vinerna är från årgång 2016.

Margaux med mycket grus

Appellationen fick mest klassificeringar vid den officiella indelningen 1855 – 21 stycken, varav en är premier cru (första cru). Jordmånen är mycket rik på grus och har låg andel lera vilket gör att vinerna anses bli aningen ”slankare” än exempelvis närliggande Pauillac, Saint-Julien och Saint-Éstephe. I Pauillac, Saint-Julien och Saint-Éstephe är vinslottens vingårdar ofta tydligt avskilda och det är lätt att se vilka vinrankor som tillhör vilket slott, så är det inte riktigt i Margaux. Här är vinplanteringarna mer utspridda och blandas mellan egendomarna. Det gör att tanken kring särskilda vinslotts unika terroir spelar mindre roll, utan det är mer vinmakning och val av druvor som avgör hur vinet smakar.

Vi lanserar ett vin från Margaux av årgång 2012. Slottet tillhör tredje cru och vinet är gjort på 65 % cabernet sauvignon och 35 % merlot. Alkoholjäsningen skedde i ståltankar Vinet lagrades sedan i drygt ett år på små franska ekfat, varav 60 % var nya. Årgången kännetecknas av mycket nederbörd och kallt väder, men med noggrann sortering av omogna druvor var det många producenter som lyckades göra koncentrerade och balanserade viner.

Pauillac i olika årgångar

Vi lanserar ett förstavin från ett vinslott som är klassat som femte cru. Vinet är gjort på 70 % cabernet sauvignon och 30 % merlot och är jäst på stål- och cementtankar. Lagringen skedde i 16 månader på barriquer, varav 40 % var nya. Årgången på vinet är 2012, som kännetecknades av bra kvalitet på merlotdruvorna, men där producenterna fick sortera när det gäller cabernet sauvignon.

Vi lanserar ett vin av årgång 2016. Vinet tillverkas med cirka 60 % cabernet sauvignon och 40 % merlot och lagras på nya och gamla ekfat. Vinet är slottets senaste tillskott och är gjort på druvor från egendomens vinstockar som ligger närmast flodmynningen Gironde. Egendomens första vin blev klassat som andra cru vid klassificeringen 1855. Man har också ett så kallat andravin.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Pauillac. Vinet är gjort på 77 % cabernet sauvignon, 20 % merlot, 3% petit verdot och är lagrat i 15 månader på barrique, varav 55 % var nya. Årgången är 2015 som anses vara mycket bra i Bordeaux. Det varma vädret gav koncentrerade druvor och vinerna fick därför en mer fruktig karaktär än den klassisk strama, som är förknippad med Bordeaux.

En svårare årgång brukar kallas vinmakarårgång. Producenten behöver arbeta mer i vingården och i vinkällaren kan man exempelvis öka andelen av en druvsort som klarat sig bättre, eller ändra fatlagringstiden för att anpassa den till kvaliteten på vinet.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Beaujolais

Vinet vi lanserar från denna region har appellationsbeteckningen Chénas. Druvorna har delvis jäst med kolsyremetoden – där de understa druvorna i tanken krossas och börjar jäsa och kolsyra bildas i tanken och tränger undan syret – det översta lagret av druvor börjar långsamt jäsa inifrån. Vinet är delvis lagrat på gamla ekfat om 228 liter.

Cahors

Appellationen ligger i sydvästra Frankrike, cirka 16 mil sydost från Bordeaux och är känd för sina mörkt röda och sträva viner av malbec. Tannat och merlot odlas också. Klimatet är relativt varmt och det är viktigt för att malbec ska uppnå full mognad och få en balans mellan socker, fruktsyra och tanniner – så att vinet varken blir för strävt eller för fruktigt med för låg fruktsyra.

Det första vinet vi lanserar får tre till fyra dagars skalmaceration följt av fyra veckors jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Regelbunden nedtryckning av skalmassan, så kallad pigeage. Lagringen har skett på små betongtankar. Det andra vinet är gjort på malbec. Vinet är lagrat på i ett år på franska ekfat och årgången är 2012, vilket innebär att vinet har fått en viss utveckling.

Produktlista nya röda franska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Gruaud-Larose

Saint-Julien

2016

905

Château Talbot

Saint-Julien

2016

725

Château Léoville-Poyferré (flyttas till 17 maj)

Saint-Julien

2016

1080

Petit Lion du Marquis de Las Cases, Les Domaines Delon

Saint-Julien

2014

599

Château Poujeaux

Moulis

2016

381

Château Chasse-Spleen

Moulis

2016

429

Château Cantenac-Brown

Margaux

2012

650

Les Griffons de Pichon Baron, Chateau Pichon-Longueville Baron

Pauillac

2016

540

Châteuau Haut Bages Liberal

Pauillac

2012

525

Chateau Batailley, Borie-Manoux

Pauillac

2015

599

Chénas Les Blémonts EARL Domaine Thillardon

Chénas

2017

279

Le Clos d'Un Jour

Cahors

2016

175

Au Coins du Bois Clos Trigue, Clos Triguedina

Cahors

2012

299

Italien

Sicilien

Vi lanserar två viner från Etna. Det första är gjort på druvan nerello mascalese, från olika vingårdar i Etna-området. Skalmacereringen varade i cirka 60 dagar. Vinet lagrades sedan på stora neutrala plasttankar. Det andra vinet har druvblandningen 85 % nerello mescallese samt nerello capuccio, allicante bouschet, minella och uva francesa. Druvorna kommer från olika vingårdar och även detta vin är lagrat på platstankar. Årgången är 2017 för båda vinerna.

Piemonte x 6

Vi lanserar sex viner från olika ursprung i Piemonte. Det första är från Monferrato och är gjort på druvan grignolino, som är en lokal druva. Druvan ger generellt friska, bäriga och ljust röda viner. Vinet är spontanjäst i träkar och lagrat i rostfria ståltankar. Producenten arbetar enligt biodynamiska principer.

Det andra vinet är gjort på dolcetto-druvan och ursprunget är Dolcetto d’Alba. Druvorna är spontanjästa i ståltankar och vinet stabiliseras av den naturliga vinterkylan. Vinet buteljeras utan filtrering eller klarning.

Nebbiolo

Det fjärde vinet är en barbaresco, det vill säga ett vin från vingårdar runt byn Barbaresco. Ett barbaresco-vin är alltid gjort på nebbiolodruvan och måste lagras minst två år, varav ett år på fat. För riserva gäller fyra år, varav ett år på fat.

Barbaresco har generellt aningen varmare klimat än sin södra granne Barolo vilket gör att druvorna generellt mognar tidigare och vinerna inte blir lika rika på tanniner. Vinet vi lanserar är lagrats i två år på stora ekfat om 2 000 liter från Tyskland och Österrike. Vinrankorna är i genomsnitt 15 – 20 år.

Gattinara och Lessona

Det femte vinet från Piemonte är från DOCG Gattinara. Här kallas nebbiolo för spanna och vingårdarna är planterade på järnrik jord av vulkaniskt ursprung. Enligt DOC-reglerna kan även druvorna uva rara och vespolina ingå i de röda vinerna med tio procent respektive fyra procent. Vinet vi lanserar är gjort på nebbiolo och vinet har lagrats i stora ekliggare (botti).

Det sjätte vinet är från DOC Lessona och även detta gjort av druvan nebbiolo. Vinet är jäst på temperaturkontrollerande ståltankar och lagras sedan i 15 månader på stora fat av schweizisk ek. Vinet får sedan en kort slutlagring på flaska innan försäljning.

Toscana

Vi lanserar en rosso di montalcino från årgången 2016. Vinet är jäst med sangiovese-druvornas naturliga jäststammar och har lagrats i ett år på 3 000-liters ekfat samt sex månader på flaska.

Vino rosso

Vino Rosso är en beteckning för vin som står utanför de traditionella italienska kvalitetsbeteckningarna DOC och DOCG. Vinerna kan komma från olika regioner i Italien och/eller tillverkas på ett sätt som inte är godkänt av de officiella reglerna. Vinet som lanseras den 26 april kommer från byn Pianella i Pescara, Abruzzerna, cirka 15 kilometer från Adriatiska havet. Vinet är gjort på druvan montepuliciano. Jäsningen sker utan tillsatt jäst och lagringen sker på stora slavonska ekfat om 3 000 liter.

Produktlista nya röda italienska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Munjebel Rosso Az. Agr. Frank Cornelissen

Terre Siciliane

2017

377

Susucaru Rosso Az. Agr. Frank Cornelissen

Terre Siciliane

2017

230

Auriel Grignolino

Monferrato

2016

249

Dolcetto d' Alba Curto Marco

Dolcetto d'Alba

2017

159

Albino Rocca Barbaresc

Barbaresco

2015

299

Nervi Conterno Gattinara

Gattinara

2015

499

Pietro Cassina Lessona Pidrin

Lessona

2014

249

Rosso di Montalcino Pietroso

Rosso di Montalcino

2016

249

Erba Salata Colle Florido

Italien

2017

249

Sydafrika

Vi lanserar två vingårdsbetecknade pinot noir-viner från distriktet Upper Hemel-en-Aarde Valley. Hemel-en-Aarde betyder himmel och jord på afrikaans. Det är ett svalklimat-område inom Walker Bay, med stark påverkan från Atlanten och den så kallade vinden Cape Doctor som blåser in från sydöst. Jordmånen består bland annat av skiffer, sandsten och granit. Det odlas mest chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir samt mindre del shiraz, pinotage och bordeauxdruvor.

Det finns ett femtontal producenter i distriktet med fokus på småskalig kvalitetsodling och utvecklingen mot vingårdsbetecknade viner är ganska ny i distriktet.

Nikita Mooij, inköpare av sydafrikanska viner

Från Swartland lanseras en syrah från yngre vinstockar. Vinet jäser med druvornas naturliga jäststammar och lagringen sker på gamla franska ekfat i ett år. Från distriktet Simonsberg-Stellenbosch lanseras en så kallad bordeaux-blend av 70 % cabernet sauvignon, 15 % merlot och 15 % cabernet franc. Vinet jäser i öppna kar och lagringen sker i två år på små mediumrostade franska ekfat, barriquer.

Produktlista nya sydafrikanska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Newton Johnson Windansea Single Vinyard

Upper Hemel-en-Aarde Valley

2017

389

Newton Johnson Seadragon Single Vinyard

Upper Hemel-en-Aarde Valley

2017

389

Leeuwenkuil Heritage Syrah

Swartland

2015

379

Kanonkop Paul Sauer

Simonsberg-Stellenbosch

2015

399

Australien

Australien är det sjätte största vinproducerande landet i världen. Landet är stort och klimatet och jordmånen i de vinproducerande delarna varierar enormt. Vinproduktionen finns i alla sex delstater, men den stora majoriteten av odlingar ligger i sydöstra delarna och främst i South Australia.

Landet producerar alla typer av viner där det röda shiraz och vita chardonnay fått mest uppmärksamhet internationellt. Australien har legat i framkant när det gäller framtagande och användande av modern teknik för odling, skörd och vinframställning. Men också tagit intryck från traditionell vinmakning från Europa.

Nagambie och Barossa

Vi lanserar ett vin från distriktet Nagambie Lakes, som tack vare stora vattendrag och sjöar har svalt klimat. Distriktet är också känt för att ha bland de äldsta vinodlingarna i hela Australien. Vinet är gjort på druvsorterna cabernet sauvignon och shiraz. Lagringen skedde på franska- och amerikanska ekfat, varav hälften var nya.

Från Barossa Valley lanseras ett mourvèdre-vin. Vinrankorna är cirka 15 år gamla och var från början sticklingar från vinrankor planterade på 1850-talet.

Margret River och Orange

Margret River ligger i sydvästra hörnet av Western Australia. Närheten till Indiska oceanen gör att klimatet är svalt nog för druvor som exempelvis cabernet sauvignon, chardonnay och sauvignon blanc. Vinet vi lanserar är gjort på malbec, petit verdot och merlot. Druvorna kommer från en enskild vingård och jäser naturligt utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats i nio månader på franska ekfat varav 10 % var nya.

Vi lanserar ett vin från distriktet Orange, som tillhör New South Wales och ligger nordväst om Sydney. Vinet är gjort på pinot noir och cirka en femtedel av vinet har lagrats på större franska ekfat om 500 liter, så kallade puncheon. Resterande vin har lagrats på ståltank.

Produktlista nya röda australiska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz

Nagambie Lakes

2015

209

Baby Bush Mourvedre Hewitson

Barossa Valley

2016

169

Cullen Red Moon Cullen Wines

Margaret River

2017

239

Logan Weemala Pinot Noir Logan Wines

Orange

2017

139

Spanien

Riojas lagringsregler har influerat andra spanska vindistrikt. Exempelvis måste en rioja reserva lagras i tre år, varav minst ett år på fat. En gran reserva måste lagras minst i fem år, varav två på fat. Oftast lagras de mest exklusiva vinerna längre än reglerna säger och ofta på amerikanska och/eller franska ekfat.

Ribera och Rioja

Vi lanserar två viner från Ribera del Duero och ett från Rioja. Det första från Ribera del Duero är gjort på 90 % tempranillo och 10 % cabernet sauvignon. Vinet är lagrat två år på franska och amerikanska ekfat och 36 månader på flaska – en gran reserva. Årgången är 2012, som kännetecknades av torrt och varmt väder som gav små druvor med hög fruktkoncentration och tanniner. Det andra vinet från Ribera del Duero är också från en bra årgång – 2016. Vinet är gjort på tempranillo och en liten del garnacha och vinet har jäst med druvornas naturliga jäststammar.

Riojan vi lanserar är från årgång 2012 och är en reserva. Druvsorten är mestadels tempranillo med små delar av garnacha och graciano. Vinet är lagrat på franska ekfat.

Produktlista nya röda spanska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Pedrosa Gran Reserva Bodegas Hnos Pérez Pascuas

Ribera del Duero

2012

459

P.S.I Bodegas y Viñedos Alnardo

Ribera del Duero

2016

259

Remelluri Reserva

Rioja

2012

259

Tyskland

Vi lanserar en pinot noir på halvflaska (375 ml) från Pfalz, som är det näst största av Tysklands 13 vinområden. Rieslingdruvan är den mest odlade druvsorten följt av pinot noir och pinot blanc. Vinet är lagrat 17 månader på gamla franska ekfat. Jäsningen skedde i öppna träkar med druvornas naturliga jäststammar.

Produktlista nya röda tyska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Becker Family Pinot Noir Friedrich Becker

Pfalz

2015

85