Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya röda viner 26 maj

Vi lanserar cirka 13 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 26 maj

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Australien

Coonawarra

Vi lanserar en cabernet sauvignon från Coonawarra i delstaten South Australias sydöstra hörn, 40 mil söder om Adelaide. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat och på tank. Cirka 25 procent av vinet låg på nya franska ekfat, 60 procent på ett till tre år gamla ekfat och resterande 15 procent på tank. Omkring 20–25 procent av druvorna till detta vin kommer från producentens terra rossa-vingårdar. Terra rossa är en röd krithaltig lerjord som ligger över porös kalksten.

Nya röda viner från Australien 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wynns Black Label Cabernet sauvignon

Wynns Coonawarra Estate

Coonawarra

2017

229

Frankrike

Gigondas

Från Gigondas kommer två viner av årgång 2018 från samma producent. Druvorna är handplockade och respektive sort plockas vid olika tillfällen för att ha rätt mognadsgrad.

Det första vinets druvor kommer från terrasserade odlingar som vetter mot söder. Druvsorterna är grenache, mourvèdre, syrah och cinsault. Omkring 30 procent av vinet har lagrats på större ekfat, så kallade demi-muids

Det andra vinet har druvblandningen grenache, mourvèdre och syrah. Efter inledande svaljäsning jäser druvsorterna separat och temperaturreglerat i omkring 30 dagar. Hälften av vinet mognadslagras på franska ekfat, varav en viss del är nya.

Nya franska röda viner från Gigondas 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gigondas Tradition Le Grand Montmirail Domaine Brusset

Gigondas

2018

199

Gigondas Les Hauts de Montmirail Domaine Brusset

Gigondas

2018

299

St-Nicolas-de-Bourgueil Les Malgagnes Yannick Amirault

St Nicolas de Bourgueil

2018

279

St Nicolas de Bourgueil

Vi lanserar också ett rött vin av cabernet franc från en ekologiskt certifierad producent i St Nicolas de Bourgueil, Loiredalen. Druvorna skördas för hand vid 2–3 tillfällen.

Vinet får macerera under fem veckor, jäsning sker på stora ektankar och mognadslagringen äger rum under 10–13 månader. Lagringen sker till två tredjedelar på stora ekfat, och till en tredjedel på amforor av sandsten.

Nya franska röda viner från Loire 26 maj 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

St-Nicolas-de-Bourgueil Les Malgagnes Yannick Amirault

St Nicolas de Bourgueil

2018

279

Italien

Dogliani

Dogliani hette tidigare Dolcetto di Dogliani och ligger i Piemonte, nordvästra Italien. Härifrån kommer ett vin gjort på druvsorten dolcetto. Vinet har lagrats i cirka fyra månader på stora ekliggare av slavonsk ek, så kallade botti.

Valtellina Superiore

Från området Sassella, en underregion till Valtellina Superiore, lanserar vi ett vin av nebbiolo som lokalt kallas chiavennasca. Vinodlingarna är planterade på branta sluttningar anlagda som terrasser med murar, muretti. Jordmånen består av kiselrik sand och rankorna är mellan 30–50 år. Druvorna skördas för hand.

Vinifieringen sker i temperaturkontrollerade tankar. Vinet får mogna på franska ekfat i två och ett halvt åroch därefter på flaska i ytterligare två år.

Sicilien

Från Sicilien och Etnas nordliga sluttningar kommer ett ekologiskt vin gjort till 85 procent av nerello mascalese. Resterande del består av druvorna cappuccio, minella nera, alicante bouschet, minella bianca. Jordmånen är vulkanisk med basalt, lava och sand.

Efter skörd har druvorna avstjälkats och krossats lätt. Vinet har fått spontanjäsa och haft skalkontakt under 60 dagar. Lagringen har skett i glasfibertankar om 2500–7000 liter. Vinet har inte klarnats men genomgått lätt filtrering innan buteljering.

Nya italienska röda viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

San Fereolo

Dogliani

2011

229

La Spia MR72 Sassella La Spia di Rigamonti Michele azienda Agricola

Valtellina Superiore

2010

379

Susucaru Rosso

Az. Agr. Frank Cornelissen

Sicilien

2018

499

Spanien

Rioja

Vi lanserar en rioja gran reserva från 2014. En gran reserva behöver ha lagrats minst fem år varav två år på ekfat och två år på flaska. Detta vin har lagrats två år på franska och amerikanska ekfat följt av minst tre år på flaska.

Nya spanska röda viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cune Imperial Gran Reserva Compañia Vinicola del Norte de España

Rioja

2014

349

USA

Santa Rita Hills

Vi lanserar ett vin från Santa Rita Hills från 2018. Santa Rita Hills ligger i Santa Barbara County, cirka 15 mil nordväst om Los Angeles. Vinet är gjort på hälften grenache, hälften syrah och har lagrats tio månader på äldre franska ekfat. Inget svavel har tillsatts under produktionen.

Ballard Canyon

Vi lanserar ett vin från Ballard Canyon i Santa Ynez Valley, Kalifornien. Vinet är gjort på 70 procent syrah, 15 procent grenache och 15 procent sangiovese. Jäsningen har skett naturligt i betongtankar och en mindre del i ståltankar. Lagringen skedde på neutrala franska ekfat om 500 liter, så kallade puncheons.

Santa Barbara County

Från Santa Barbara County kommer en spontanjäst gamay från 2019. Druvorna har jäst med kolsyrejäsning, varav 60 procent av druvorna med hela klasar, resten avstjälkades. Vinet har lagrats i fyra månader på neutrala franska ekfat om 265 liter. Ingen tillsatt jäst. Santa Barbara County ligger cirka 15 mil nordväst om Los Angeles. Druvsorten har tunt skal och ger därför vanligtvis lätta, mjuka viner. Gamay odlas framförallt i Beaujolais, Frankrike.

Nya röda viner från USA 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ojai Sans Soufre Ajouté Ojai Vineyards

Santa Rita Hills

2018

379

La Cuadrilla Stolpman Vineyards

Ballard Canyon

2018

229

GDG Gamay So Fresh Stolpman Vineyards

Santa Barbara County

2019

299

Portugal

Lisboa

Från Portugal lanserar vi ett vin gjort på 100 procent touriga nacional från gamla vinstockar från den enskilda växtplatsen the Vinha Grande Vineyard. Jorden består av kalkrik lera och skörden i september gjordes för hand.

I källaren väljs rätt druvor ut och avstjälkas. Efter en inledande sval förjäsning tillsammans med skalen jäser sedan vinet ytterligare tio dagar i stora kontrolltempererade lagares, vida stenkar av granit. Temperaturen går aldrig över 26 grader. Den avslutande lagringen äger rum under 22–24 månader på små, franska ekfat om 225 liter.

Nya portugisiska röda viner 26 maj 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

CH by Chocapalha

Quinta de Chocapalha

Lisboa

2017

299

Nya Zeeland

Central Otago

Från Central Otago på Nya Zeeland kommer en pinot noir från en biodynamiskt certifierad producent där all skörd sker för hand. Vindistriktet är ett av de sydligaste i världen och vingårdarna ligger på nordsluttningar inkilade mellan höga berg.

Cirka 75 procent av druvorna avstjälkas rakt ner i öppna små jäskar, resten jäses i hela klasar utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats elva månader på små burgundiska ekfat varav 30 procent nya.

Nya röda viner från Nya Zeeland 26 maj 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felton Road Bannockburn Pinot Noir Felton Road Wines

Central Otago

2018

429