Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 27 mars

Vi lanserar 40 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 27 mars

Observera att det inte går att beställa viner från Tillfälligt sortiment just nu. De finns dock i butiker som har det sortimentet. Se vilka butiker det gäller under varje produkt. Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment.

Sydafrika

Elgin är ett så kallat svalklimatområde där närheten till Atlanten och vingårdar på uppemot 400 meters höjd gör att druvorna får en lång och sval växtsäsong. Vi lanserar en pinot noir och en syrah från samma Elginproducent.

Pinot noirvinet är spontanjäst i öppna kar om 500 liter med skalmaceration i 10 till 16 dagar. Alla druvor avstjälkades. Vinet har lagrats i cirka elva månader på franska ekfat i olika storlekar, varav drygt tio procent var nya.

Druvorna till syrahvinet avstjälkades och spontanjäste i öppna jäskar med 17 till 21 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats i cirka 17 månader på franska ekfat, varav drygt 40 procent var nya.

Stellenbosch

Vi lanserar ett vin som är gjort på 43 procent cabernet franc, 30 procent cabernet sauvignon, 11 procent merlot, 10 malbec och 6 procent petit verdot. Druvsorterna vinfieras var för sig med ett års lagring på franska ekfat. Efter blandningen lagras vinet ytterligare ett år på franska ekfat, varav en tredjedel var nya.

Nya röda sydafrikanska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kershaw Elgin Pinot Noir Richard Kershaw Wines

Elgin

2018

399

Kershaw Elgin Syrah Richard Kershaw Wines

Elgin

2017

399

MR de Compostella Raats

Stellenbosch

2017

499

USA

Napa Valley

Vi lanserar två cabernet sauvigon-dominerade viner. Det första är tillverkat av 81 procent cabernet sauvignon, 10 procent merlot, 5 procent malbec, 2 procent cabernet franc och 2 procent petit verdot. Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat varav 85 procent var nya.

Det andra vinet är enbart gjort på cabernet sauvignon. Vinet har lagrats i 32 månader på ekfat och vilat ett år på flaska innan försäljning.

Sonoma

Vi lanserar två viner gjorda på pinot noir från olika vingårdslägen i Sonoma Coast. Vinerna är spontanjästa och fottrampade i öppna kar. Vinerna är lagrade i 11 till 16 månader på neutrala (gamla) franska ekfat.

Nya röda amerikanska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Darioush Cabernet Sauvignon

Napa Valley

2015

1165

Mayacamas Cabernet Sauvignon

Napa Valley

2014

1299

Kutch Wines McDougall Ranch Pinot Noir

Sonoma Coast

2017

587

Kutch Wines Falstaff Vineyard Pinot Noir

Sonoma Coast

2017

587

Australien

Vi lanserar två viner från McLaren Vale. Det första i listan är gjort på shiraz och vinet har jäst i öppna kar i tio dagar. Vinet har sedan lagrats i två år på franska ekfat om 300 liter, varav 35 procent var nya.

Det andra vinet är gjort på den italienska druvan nero d’avola. Åttiofem procent av druvorna avstjälkades innan jäsningen, 15 procent av druvorna jäste som hela klasar. Vinifieringen pågick mellan 10 och 14 dagar i öppna betongkar med regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan.

Nya röda australiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dandelion Vineyards McLaren Vale Shiraz

McLaren Vale

2017

199

Coriole Nero Coriole Wines

McLaren Vale

2019

179

Nya Zeeland

Vi lanserar en pinot noir från distriktet Martinborough. Druvorna avstjälkas till största del, men cirka 20 procent har jäst som hela klasar. Jäsningen har skett med druvornas naturliga jäststammar i franska ekfat och i ståltankar. Vinet har lagrats på små franska ekfat, barriquer.

Spontanjäst pinot från Sydön

Från Sydön och Central Otago kommer en pinot noir som har spontanjäst. Vinrankorna planterades 1993 på jordmån av lössjord, lera, skiffer och grus. Tjugo procent av druvorna jäste som hela klasar, resterande avstjälkades. Nedtryckning av skalmassan gjordes två gånger per dag i cirka tre veckor för att extrahera färg, smakämnen och tanniner. Vinet har lagrats i 16 månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craggy Range Te Muna pinot noir Single Vineyard

Martinborough

2017

259

Felton Road Block 5 Pinot Noir

Central Otago

2018

699

Libanon

Från Bekaadalen kommer ett vin gjort på 40 procent petit verdot, 30 procent cabernet sauvignon och 30 procent syrah. Druvorna avstjälkas och jäser i en temperatur om 28 grader med regelbunden överpumpning av skalmassorna. Vinet har lagrats i ett år på ekfat, varav 65 procent var nya.

Nya röda libanesiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cuvée Du Troisiéme Millénaire Château Ksara

Bekaa

2016

269

Argentina

Vi lanserar en malbec från Mendoza. Druvorna kommer från olika vingårdslägen. Vinifieringen innefattar bland annat en första kallmaceration, cirka 30 dagars jäsning på tankar samt på ekfat om 225–500 liter. Man använder också omrörning av jästfällningen, battonage. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Nya röda argentinska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bodega Catena Zapata Alta Malbec

Mendoza

2016

299

Frankrike

Till alla nya röda franska viner 27 mars

Bordeaux 2016

Vi lanserar ett så kallat andravin från AC Margaux. Vinet är gjort på druvor från egendomens yngre vinstockar. Vinet har jäst i ståltankar och på betongtankar och har lagrats i cirka 14 månader på använda barriquer. Egendomen är planterad med 50 procent cabernet sauvginon, 45 merlot och 5 procent petit verdot.

Med ursprunget Bordeaux Supérieur kommer ett vin gjort på merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet har lagrats i ett år på små franska ekfat, barriquer.

Balanserad årgång

Årgång 2016 anses som en mycket bra årgång. Torka och värme fick vinstockarna att gå djupt efter vatten. Regn i september gjorde att temperaturerna sjönk och kalla nätter gjorde att druvorna fick andrum med resultat att balansen mellan tydliga tanniner och hög fruktsyra blev mycket bra.

Nya bordeauxviner årgång 2016 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Confidences de Prieuré-Lichine Château Prieuré-Lichine

Margaux

2016

285

Château Pierrail

Bordeaux Supérieur

2016

237

Bordeaux 2017

Vi lanserar tre viner från årgång 2017. Ett vin är från Pessac-Léognan. Vinet har lagrats 14 till 18 månader på franska ekfat, varav en tredjedel av faten var nya och resterande fat ett eller två år gamla.

Det andra vinet är från Saint-Estèphe. Vinet har druvsammansättningen 65 procent cabernet sauvignon, 34 procent merlot och 1 procent cabernet franc. Druvmusten har jäst på ståltankar och den malolaktiska jäsningen görs på ekfat. Vinet har lagrats på små franska ekfat. Egendomen låter aldrig de nya ekfaten överstiga 50 procent när det lagrar sina viner, oavsett årgång.

Det tredje vinet är från Pauillac. Vinet är gjort på 68 procent cabernet sauvignon, 22 procent merlot, 7 procent cabernet franc och 3 procent petit verdot. Vinet har jäst på rostfria ståltankar och lagrats på franska barriquer, varav 25 procent var nya.

Tidig blomning gav tidig skörd

Årgång 2017 anses som en god årgång. Den kännetecknas av en varm vår och tidig blomning. Östra bordeaux drabbades dock av svår vårfrost som drabbade merlotodlingarna. Västra sidan klarade sig bättre och cabernet sauvignon skördades med balans mellan tanniner och fruktsyra. En varm sommar gjorde att druvorna blev relativt små, på grund av torka, och skördevolymen blev låg överlag.

Nya bordeauxviner årgång 2017 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Larrivet Haut-Brion Rouge

Pessac-Léognan

2017

410

Château Phélan-Segur

Saint-Estèphe

2017

479

Château d'Armailhac

Pauillac

2017

599

Beaujolais

Vi lanserar tre viner från Beaujolais och från tre olika crubyar. Det första är från AC Juliénas. Sjuttio procent av druvorna avstjälkades och musten fick sedan jäsa 16–19 dagar med daglig nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Vinet har lagrats 12–15 månader i gamla franska ekfat om 500 liter, så kallade demi-muids.

Det andra vinet är från AC Morgon och druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge Côte de Py. Vinet är spontanjäst och lagrat på gamla franska ekfat.

Det tredje vinet är från Brouilly. Vinet är vinifierat utan tillsatt jäst och delvis kolsyrejäst. Vinet är lagrat ett halvår på gamla barriquer.

Bourgogne

Vi lanserar också ett vin från Marsannay, norra Bourgogne. Vinet är spontanjäst, delvis i hela klasar. Lagringen har skett i mestadels på gamla franska ekfat om 600 liter, demi-muids.

Nya röda viner från Beaujolais och Bourgogne

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Juliénas Clos des Chers Laurent Perrachon

Juliénas

2017

179

Terres Dorées Morgon Côte de Py

Morgon

2018

239

Brouilly La Croix De Rameaux Jean-Claude LAPALU

Brouilly

2018

239

Marsannay Rouge Clos du Roy Domaines Jean Fournier

Marsannay

2017

378

Södra Frankrike

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Costières de Nîmes. Druvsorterna är 70 procent grenache, 20 procent mourvèdre och 10 procent syrah. Två tredjedelar av druvorna avstjälkades. Musten jäste vid 24 grader utan tillsatt jäst följt av ytterligare 20 dagars skalmaceration vid 28 grader. En fjärdedel av vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Resterande vin lagrades på betongtankar.

Det andra vinet är från IGP Isère Balmes Dauphinoises. Här växer lokala och ovanliga druvsorter som nu börjar hitta en marknad utanför regionen och Frankrike. Vi lanserar ett ekologiskt vin gjort på druvsorten persan. Vinet är spontanjäst i tank med 8 till 10 dagars skalkontakt. Ingen klarning eller filtrering.

Nya röda sydfranska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château des Nages Vieilles Vignes Vignoble Michel Gassier

Costières de Nîmes

2017

159

Isère Balmes Dauphinoises Persan Domaine Nicolas Gonin

Isère Balmes Dauphinoises

2017

243

Loire

Vi lanserar en röd sancerre gjord på pinot noir. Druvorna avstjälkas helt innan jäsning och den efterföljande skalmacerationen på tolv dagar. Vinet har lagrats på ekfat om 600 liter, så kallde demi-muids.

Vi lanserar en cabernet franc från AC Saumur-Champigny. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och är ekologiskt.

Nya röda loireviner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sancerre Côte de Champtin Rouge Domaine Roger Champault

Sancerre

2017

255

Saumur-Champigny Terres Rouges Domaine Arnaud Lambert

Saumur-Champigny

2018

198

Italien

Till alla nya italienska röda viner 27 mars

Dolcetto d'Alba och Barbera d'Alba

Vi lanserar en dolcetto som har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har sedan lagrats i ståltankar i 8–9 månader. Vinrankorna planterades 1980.

Vi lanserar också en barbera. Detta vin har jäst på ståltankar med daglig överpumpning av skalmassan. Vinet har sedan lagrats i 18 månader på små franska ekfat, varav hälften var nya, hälften använda en gång.

Nya dolcetto och barbera 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dolcetto d'Alba Luigi Pira

Dolcetto d'Alba

2018

143

Elio Grasso Barbera Vigna Martina

Barbera d'Alba

2017

329

Langhe och Barolo

Vi lanserar två nebbioloviner med ursprung DOC Langhe. Det första vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar i 10–15 dagar. Därefter har vinet lagrats på ekfat om 225 liter, 500 liter och större ekfat – så kallade botti. Vinrankorna planterades 1999.

Det andra vinet har jäst i ståltankar med daglig överpumpning. Druvorna skördades i början av oktober 2018. Vinet har lagrats på ståltankar fram till buteljeringen i maj efter skörd. Vinstockarna planterades för cirka 20 år sedan.

Vi lanserar en barolo som har jäst på ståltank med 20 dagars skalmaceration. Vinet har sedan lagrats i två år på små ekfat, varav 20 procent var nya.

Nya langhe- och baroloviner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Langhe Nebbiolo Luigi Pira

Langhe

2017

199

Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo

Langhe

2018

249

Mauro Veglio Barolo

Barolo

2015

299

Sicilien

Vi lanserar ett vin gjort på druvan perricone, som drabbades hårt av vinlusens härjningar på 1800-talet, och som i dag är relativt ovanlig på Sicilien. Vinet vi lanserar är jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat, som var två till tre år gamla.

Vi lanserar ett ekologiskt vin tillverkat av nero d’avola från DOC Noto, sydöstra Sicilien. Vinet har jäst i ståltank och lagrats i ett år i tank. Därefter lagras vinet på flaska ett år innan försäljning.

Nya röda sicilianska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Perricone Guarnaccio Tasca d'Almerita

Sicilien

2017

149

Red Red Wine Nero D'avola Vini Campisi

Noto

2016

198

Toscana

Vi lanserar två viner från samma producent, ursprung Chianti Classico. Det första vinet är tillverkat av 95 procent sangiovese och 5 procent canaiolo. Jäsningen skedde på ståltankar utan tillsatt jäst. Trettio procent av druvmusten skalmacererades i fyra månader. Vinet har lagrats i två år på slavonska ekfat om 2 000 – 3 000 liter.

Det andra vinet är en riserva, gjort enbart på sangiovese. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i dels ståltankar, dels i öppna ekfat om 500 liter. Nedtryckning av skalmassan sker för hand. Vinet är lagrat i två år på gamla barriquer och på ekfat om 500 liter, så kallde tonneaux, samt ett halvår på flaska. Sangiovesedruvorna kommer från vinrankor som är cirka 40 år gamla.

Nya röda från Chianti Classico 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Val delle Corti Chianti Classico

Chianti Classico

2016

239

Val delle Corti Chianti Classico Riserva

Chianti Classico

2016

349

Spanien

Till alla nya röda spanska viner 27 mars

Ribera del Duero och Rioja

Vi lanserar ett vin gjort på tempranillo från Ribera del Duero. Druvorna avstjälkades och kallmacererades först innan alkoholjäsningen sattes igång i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat samt 20 procent amerikanska ekfat. Druvorna kommer från vinrankor som är 15–25 år gamla.

Från Rioja kommer ett vin tillverkat av tempranillo tillsammans med mindre delar mazuelo och graciano. Vinet har spontanjäst i stora ekfat utan temperaturkontroll. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat.

Nya röda viner från Ribera del Duero och Rioja 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Damana Crianza Bodegas y Viñedos Tábula

Ribera del Duero

2015

179

Torre Muga Bodegas Muga

Rioja

2015

599

Navarra, Ribeira Sacra och Penedès

Vi lanserar ett vin från DO Navarra. Tempranillodruvorna fick en kort skalmaceration och jäste i temperaturkontrollerade tankar. Vinet har lagrats i 14 månader på franska ekfat.

Från Ribeira Sacra kommer ett vin gjort på druvsorten mencía samt de samplanterade druvsorterna alicante bouschet, bastardo, sousón, caiño och godello. Vinet är spontanjäst med hela klasar och har lagrats i ett år på gamla ekfat om 500 liter. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

Slutligen lanserar vi ett vin från Penedès gjort på druvsorterna cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon. Vinet är spontanjäst och den malolaktiska jäsningen skedde i franska ekfat. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat och minst fyra år på flaska.

Nya röda viner från Navarra, Ribeira Sacra, Penedès 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chivite Colección125 Reserva

Navarra

2012

229

Castro Candaz Finca el Curvado

Ribeira Sacra

2017

239

Gran Caus Reserva Can Ràfols dels Caus

Penedès

2010

228