Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 28 februari

Vi lanserar över 50 nya röda viner i tillfälligt sortiment. Reservation för ändringar fram till lansering.

Frankrike

Bordeaux 2016 x 3

Vi lanserar tre bordeauxviner av årgång 2016, som anses vara en mycket bra årgång. Det första vinet är från appellationen Saint-Julien. Vinet är ett så kallat andravin och gjort av druvor från egendomens yngre vinstockar, bland annat cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar och lagrats på små franska ekfat, så kallade barriquer om 225 liter.

Det andra vinet är från Côtes de Bourg. Här domineras vinodlingarna av merlot. Vinet vi lanserar är gjort på mestadels merlot med komplement av cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet jäser på cementtankar och lagras sedan i 15 till 18 månader på ekfat – varav cirka 50 procent var nya.

Det tredje vinet från årgång 2016 är från Côtes de Castillon. Druvsammansättningen är 85 procent merlot, 10 procent cabernet franc och 5 procent cabernet sauvignon. Vinet har jäst i ståltankar och stora ekfat. Vinet lagras sedan i 12 – 14 månader i ett- och tvååriga ekfat.

Bordeaux 2014

Vi lanserar även ett vin från årgång 2014 och distriktet Castillon Côtes de Bordeaux. Vinet är gjort på 90 procent merlot och 10 procent cabernet franc. Vinet har jäst i cementtankar och lagringen har skett på mestadels nya ekfat.

Till nya röda bordeauxviner 28 februari

Nya bordeauxviner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Peymartin (Château Gloria)

Saint-Julien

2016

299

Roc de Cambes François Mitjavile

Côtes de Bourg

2016

850

Cap de Faugères Chateau Cap de Faugeres

Côtes de Castillon

2016

219

L'Aurage Château Cadet

Castillon Côtes de Bordeaux

2014

399

Bourgogne

Årgång 2017

Vi lanserar tre röda bourgogner från årgång 2017. Det första vinet kommer från byn Savigny-lès-Beaune, som ligger nordväst om staden Beaune. Druvorna till vinet avstjälkades och fick kallmacerera vid cirka åtta grader med daglig överpumpning. Därefter startade alkoholjäsningen som varande i åtta till tio dagar med daglig nedtryckning av skalmassan. Vinet har sedan lagrats på franska ekfat i 14 månader. Ekfaten var mellan ett och sju år gamla.

Det andra vinet är från Beaune Marconnets Premier Cru. Druvorna avstjälkades och spontanjäste i öppna trätankar. Vinet har sedan lagrats i 14 månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Vi lanserar också ett vin med ursprunget AC Fixin, från norra delen av Côte de Nuits.

Årgång 2017 anses vara bra och gav viner med mycket fruktaromer och balanserad syra. Sommaren och hösten var varm så druvornas skördades generellt två veckor tidigare än normalt.

Ny röd bourgogne 2017, 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savigny-les-Beaune Les Grands Liards Jean-Baptiste Lebreuil

Savigny-lès-Beaune

2017

310

Albert Morot Beaune Marconnets Premier Cru

Beaune Marconnets Premier Cru

2017

462

Fixin Domaine des Tilleuls

Fixin

2017

449

Årgång 2018 x 2

Vi lanserar två viner av årgång 2018. Det första vinet har AC Bourgogne på etiketten, det vill säga pinot noirdruvorna kommer från olika appellationer i regionen. Druvmusten har spontanjäst och lagrats på franska ekfat. Vinet är ekologiskt och årgången är 2018.

Ytterligare ett vin lanseras från samma årgång. Vinet kommer från Irancy, som ligger i närheten av Chablis. Pinot noirdruvorna har jäst utan tillsatt jäst och vinet har lagrats i ett år på gamla ekfat.

Tidig skörd

Årgång 2018 kännetecknades av höga temperaturer under våren, sommaren och in i september då de flesta skördade. Flertalet producenter skördade dock redan i slutet av augusti. Volymerna var stora och druvorna hade höga sockernivåer som indikerar på röda viner med hög alkoholhalt.

En mycket varm sommar och höst har gett en mycket bra kvalitet för såväl vitt som rött vin, som under rätt förhållanden lämpar sig för lång lagring – bortom tio årsstrecket.

Johan Larsson, inköpare för franska viner

Till alla nya röda bourgogner 28 februari

Ny röd bourgogne årgång 2018, 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gravel Catherine et Claude Maréchal

Bourgogne

2018

250

Irancy La Croix Montjoie

Irancy

2018

219

Beaujolais

Juliénas och Fleurie

Vi lanserar fyra viner från olika cru-byar. Det första vinet är från Juliénas och druvmusten har spontanjäst i träkar, 40 procent av musten i hela klasar. Sextio procent av vinet har lagrats i gamla bourgognefat om 228 liter, resten i ståltankar.

Nästa vin är från Fleurie. Vinet är spontanjäst och lagrat på betongtankar i sex till åtta månader. Druvorna avstjälkades innan jäsningen.

Saint-Amour och Brouilly

Vi lanserar ett vin med AC Saint-Amour som ursprung. Gamaydruvorna avstjälkades för att sedan spontanjäsa och lagras i betongtankar. Det fjärde vinet är från Brouilly. Musten spontanjäser i hela klasar och vinet lagras sedan i stora ekfat, så kallade foudre.

Nya röda beaujolaisviner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Fuissé Juliénas

Juliénas

2016

199

Terres Dorées Fleurie

Fleurie

2018

229

Terres Dorées Saint Amour

Saint-Amour

2018

229

Brouilly Reverdon Château Thivin

Brouilly

2018

189

Saint-Joseph

Vinet vi lanserar är gjort på syrahdruvor från gamla vinstockar, vissa 100 år gamla. Vinet är lagrat i ett år på nya och gamla ekfat samt åtta månader på stora ekfat, foudre. Hälften av druvorna jäste som hela klasar.

Nya röda viner från Saint-Joseph 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Saint Joseph Rouge Vielles Vignes Tardieu-Laurent

Saint-Joseph

2017

349

Södra Frankrike

Vi lanserar ett vin från Saint-Chinian. Druvsammansättningen är 70 procent syrah, 13 procent grenache, 5 procent mourvèdre samt 12 procent carignan och cinsault. Vinet spontanjäste och 70 procent av vinet har lagrats ett år på mestadels gamla ekfat, 5 procent var dock nya. Efter slutblandningen av de olika druvrena vinerna lagrades vinet åtta månader på tank för att sedan buteljeras.

Från sydvästra Frankrike och AC Irouléguy kommer ett ekologiskt vin gjort på tannat, cabernet franc och cabernet sauvignon. Vinet är lagrat på gamla ekfat.

Nya röda viner från Sydfrankrike 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Causse du Bousquet Mas Champart

Saint-Chinian

2016

199

Bixintxo Domaine Ilarria

Irouléguy

2016

299

Sydafrika

Till nya röda sydafrikanska viner 28 februari

Swartland x 4

Vi lanserar fyra Swartlandviner från samma producent. Det första vinet är gjort på druvsorterna: syrah, mourvèdre, grenache, carignan, cinsault och tinta barocca. Vinet har spontanjäst i öppna betongtankar och först lagrat i ett år på franska ekfat varav en liten del var nya. Därefter lagras vinet i ytterligare ett år på stora ekliggare.

Det andra vinet är gjort enbart på cinsault. Musten har spontanjäst med hela klasar och sedan lagrats i cirka ett år på stora ekfat.

Det tredje vinet är tillverkat av tinta barroca, spontanjäst och lagrat ett år på stora ekfat.

Det fjärde vinet från Swartland är gjort av grenache som har spontanjäst och lagrats i betongfat.

Nya röda viner från Swartland 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Columella The Sadie Family

Swartland

2017

879

Pofadder The Sadie Family

Swartland

2018

379

Treinspoor The Sadie Family

Swartland

2018

379

Soldaat The Sadie Family

Swartland

2018

429

Stellenbosch

Vi lanserar en så kallad bordeaux blend, gjord på druvsorterna 46 procent cabernet sauvignon, 36 procent merlot, 11 procent cabernet franc och 7 procent petit verdot. Varje druvsort vinifierades för sig. Vinet har spontanjäst i ståltankar för att sedan lagras i ett år på franska ekfat om 300 liter. Efter blandningen har vinet lagrats ytterligare sex månader på ekfat samt ett år på flaska innan försäljning.

Vi lanserar en cabernet sauvignon som har lagrats i nya franska ekfat. Druvmusten jäste i en kombination av ståltankar och öppna jäskar.

Nya röda viner från Stellenbosch 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Eikendal Classique

Stellenbosch

2015

199

Kleine Zalze Family Reserve

Stellenbosch

2016

289

Italien

Piemonte

Vi lanserar en barolo där druvorna kommer från olika vingårdar i Castiglione Falletto och Serralunga d'Alba. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. Lagringen gjordes i två år på stora ekfat. Ålder på vinrankorna är i genomsnitt 45 år.

Vi lanserar också en vingårdsbetecknad barolo, från kommunen La Morra. Jäst utan tillsatt jäst och lagrad i två år på ekfat.

Nebbiolo d'Alba och Langhe

Vi lanserar en vingårdsbetecknad nebbiolo d’Alba som är spontanjäst och lagrad i 18 månader på små franska ekfat.

Med ursprunget Langhe kommer ett vin som är gjort på druvor från olika vingårdar. Efter jäsning och skalmaceration i 20 – 30 dagar lagras vinet i 15 – 18 månader i stora slavonska ekfat.

Monferrato grignolino

Från DOC Monferrato kommer ett vin tillverkat av inhemska druvsorten grignolino. Druvmusten har spontanjäst i ståltank och vinet har sedan lagrats på ståltank. Vinet är ofiltrerat.

Nya röda viner från Piemonte 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Azelia

Barolo

2015

319

Barolo Brunate M. Marengo

Barolo

2015

499

Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore

Nebbiolo d'Alba

2017

189

Cavallotto Langhe Nebbiolo

Langhe

2017

325

Auriel Grignolino

Monferrato

2017

269

Toscana

Vi lanserar en box om 1,5 liter med ett vin gjort på druvsorterna ciliegiolo och sangiovese. Vinet är ekologiskt märkt och har spontanjäst samt lagrats i tio månader på ekfat. Producenten anger att vinet är veganvänligt.

Från Chianti Classico kommer ett vin som lagrats på 500-liters gamla ekfat och cementtankar i elva månader. Druvsorterna i vinet är sangiovese, colorino och canaiolo.

Vi lanserar också ett vin från DOCG Vino Nobile di Montepulciano. Vinet är tillverkat av 85 procent sangiovese och resterande av colorino, canaiolo och merlot. Druvmusten har jäst på ståltankar med 15 – 20 dagars skalmaceration. Vinet lagras sedan på stora ekliggare och på mindre ekfat om 225 och 500 liter. Inga nya ekfat har använts.

Nya röda viner från Toscana 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fattoria La Maliosa Saturnia Rosso

Toscana

2018

249

Montesecondo Chianti Classico

Chianti Classico

2017

214

Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella Poliziano

Vino Nobile di Montepulciano

2016

199

Sicilien och Emilia

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorterna 80 procent nerello mascalese, 20 procent uppdelat på nerello cappuccio, minella nera, minella bianca, catarrato och grecianico. De tre sistnämnda är gröna druvsorter. Vinet har spontanjäst i betongtank och sedan lagrats i 16 månader i stora och gamla ekfat, så kallade botti.

Vi lanserar ett ekologiskt vin tillverkat av nero d’avola från DOC Noto, sydöstra Sicilien. Vinet har jäst i ståltank och lagrats i ett år på tank. Därefter lagras vinet på flaska ett år innan försäljning. Lanseras 27 mars.

Från Emilia kommer ett vin gjort på druvsorterna barbera och bonarda från relativt unga vinstockar – 7, 15 och 40 år gamla. Druvmusten spontanjäser i ståltank och betongtank. Vinet lagras i samma typ av tankar.

Nya röda viner från Sicilien och Emilia 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Versante Nord Eduardo Torres Acosta Viticultore

Terre Siciliane

2017

259

Vini Campisi Red Red Wine Lanseras 27 mars

Noto

2016

199

La Stoppa Trebbiolo Rosso

Emilia

2018

179

USA

Kalifornien x 3

Vi lanserar tre viner med olika ursprung. Det första vinet kommer från Santa Barbra County och är tillverkat av syrahdruvor från olika vingårdar. Druvmusten har spontanjäst i betongtankar med mestadels avstjälkade druvor. Vinet har sedan lagrats i tio månader på neutrala franska ekfat.

Det andra vinet är också en syrah, men vingårdsbetecknad från Santa Maria Valley. Även här har druvmusten spontanjäst och vinet har lagrats på neutrala ekfat.

Napa 2015

Det tredje vinet är från Napa County. Druvsammansättningen är 87 procent cabernet sauvignon, 7 procent petit verdot, 6 procent petite sirah. Vinet har lagrats i 18 månader på hälften nya franska ekfat och hälften neutrala franska ekfat.

Årgången är 2015 som anses bra för Napa Valley med tidig blomning på grund av varm start på våren. Kyla och regn gjorde att växtsäsongen stannade upp samt minskade volymerna. Värmen kom dock tillbaka under sommaren och gjorde att druvorna blev få, små och koncentrerade.

Nya röda amerikanska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Piedrasassi PS Syrah

Santa Barbara County

2017

235

Piedrasassi Bien Nacido Syrah

Santa Maria Valley

2016

449

Rutherford Cabernet Sauvignon Long Meadow Ranch

Napa County

2015

679

Spanien

Till alla nya röda spanska viner 28 februari

Ribera del Duero

Vi lanserar två viner från distriktet. Det första är en crianza av tempranillo. Vinet har lagrats i 18 månader på amerikanska ekfat. Årgången är 2016 som anses bra. Druvorna skördades med balans mellan fruktsyror, sockernivåer och mogna tanniner. Det andra vinet är en gran reserva där tempranillodruvorna kommer från gamla vinstockar. Vinet har lagrats i 26 månader på ekfat och 36 månader på flaska innan försäljning. Årgång på vinet är 2012, en årgång som har fått bra betyg av de flesta vinkritiker världen över. Torrt väder gav små men koncentrerade druvor.

Nya röda viner från Ribera del Duero 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pesquera Crianza Alejandro F. Tinto Pesquera

Ribera del Duero

2016

179

Perez Pascuas Gran Selección

Ribera del Duero

2012

1759

Monsant och Cariñena

Från Monsant kommer ett ekologiskt vin tillverkat av garnacha (grenache). Vinet har spontanjäst i betongtankar och lagrats i 12 – 14 månader på franska barriquer, ekfat om 225 liter. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Från DO Cariñena kommer ett vin gjort på garnacha från vinrankor som är 50 – 70 år gamla. Vinet har jäst i öppna ståltankar och lagrats 14 månader på neutrala franska barriquer. Cariñena ligger i norra Spanien och tillhör Aragonregionen.

Nya röda viner från Montsant och Cariñena 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Altaroses Cellers Joan d'Anguera

Montsant

2018

199

Mas de Mancuso Garnacha

Cariñena

2016

299

Australien

Till alla nya röda australiska viner 28 februari

Adelaide Hills x 2

Vi lanserar en cabernet franc som har jäst i öppna jäskar. Vinet har lagrats i 16 månader på gamla ekfat om 300 liter. Druvorna kommer från vinstockar som planterades 1983.

Det andra vinet är tillverkat av cabernet sauvignon. Druvmusten har jäst i öppna kar och därefter har vinet lagrats i 18 månader på franska ekfat. Druvorna kommer från en enskild vingård.

Nya röda viner från Adelaide Hills 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Paracombe Cabernet Franc

Adelaide Hills

2016

199

Paracombe Cabernet Sauvignon

Adelaide Hills

2006

349

Tasmanien och McLaren Vale

Från Tasmanien och svala Coal River kommer en pinot noir. Musten har jäst delvis med avstjälkade och okrossade druvor samt delvis i hela klasar, det vill säga inklusive stjälkar. Jäsningen skedde i öppna tankar och utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats i nio månader på franska ekfat, varav en tredjedel var nya. Årgången 2018 gav friska druvor med koncentrerade aromer.

Vi lanserar en shiraz med ursprunget McLaren Vale. Druvorna har delvis jäst med hela klasar i små kar med 16 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats i ett halvår på franska ekfat, varav tio procent var nya.

Nya röda viner från Tasmanien och McLaren Vale 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tolpuddle Vineyard Pinot Noir

Tasmanien

2018

449

Penley Estate McLaren Vale Project Shiraz

McLaren Vale

2018

159

Argentina

Vi lanserar ett vin från Valle de Uco, Mendoza. Druvsammansättningen är 54 procent malbec, 18 procent merlot, 12 procent cabernet sauvignon, 12 procent syrah, 3 procent petit verdot och 1 procent cabernet franc. Vinet har jäst i rostfria ståltankar med överpumpning för att extrahera färg och smak. Vinet har lagrats i elva månader på små franska ekfat samt stora ekfat.

Nya röda argentinska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos de los Siete

Mendoza

2016

189

Chile

Aconcagua

Vi lanserar ett vin med druvmixen 69 procent cabernet sauvignon, 12 procent malbec, 8 procent petit verdot, 8 procent carmenère och 3 procent cabernet franc. Druvorna skördades tidigt på morgonen då det var svalt och på så sätt kunde man bevara druvornas friska fruktsyra.

Druvmusten har jäst i små ståltankar. Beroende på druvsort har vinmakaren pumpat över skalmassan upp till tre gånger dagligen för att frigöra smakaromer och färg. Skalmacereringen varade 8 – 30 dagar beroende på druvsort. Vinet har lagrats 22 månader på franska ekfat, varav 65 procent var nya.

Casablanca

Vi lanserar en pinot noir från Casablanca, som ligger cirka tio mil nordväst om Santiago. Distriktet har tidigare varit känt för sina friska vita viner av sauvignon blanc och chardonnay, men flera producenter satsar även på exempelvis pinot noir. Vinet i fråga har skalmacererats 22 – 24 dagar och därefter flyttats över för lagring på franska ekfat. Vinet har lagrats i tio månader på fat om 225, 300 och 500 liter. Faten var mellan ett och fem år gamla.

Colchagua

Vinet vi lanserar är gjort på syrah. Efter avstjälkningen alkoholjäser druvmusten i cirka 15 dagar. Druvskalen får sedan ligga kvar i vinet ytterligare tio dagar. Vinet har lagrats i 15 månader på franska ekfat, varav 65 procent var nya, resterande var ett till två år gamla. Colchagua ligger söder om huvudstaden Santiago och drar fördel av närheten till Stilla havet och svala vindar.

Nya röda chilenska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Don Maximiano Founder's Reserve Viña Errazuriz

Aconcagua

2016

599

Villard Grand Vin Pinot Noir

Casablanca

2017

229

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah

Colchagua

2012

239

Portugal

Från Bairrada kommer ett vin tillverkat av den inhemska druvsorten braga. Vinet har jäst i öppna träkar. Delar av druvorna var avstjälkade. Vinet har lagrats i ett år på gamla ekfat om 500 och 600 liter, som i Portugal kallas pipas, samt större ekfat, så kallade tonel. Druvorna kommer från olika vingårdar i Bairrada.

Alentejo

Vi lanserar ett vin gjort på touriga nacional, touriga franca och syrah. Druvorna har fottrampats i traditionella granitkar, så kallade lagares. Vinet har lagrats i 18 – 24 månader i dels stora ekfat, tonel, dels i nya små ekfat, barriquer.

Nya röda portugisiska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Território Vivo Baga Filipa Pato

Bairrada

2017

249

Herdade do Mouchão Ponte

Alentejo

2015

179

Nya Zeeland

Vi lanserar en ekologisk pinot noir från Marlborough. Druvorna har jäst i stora franska ekfat, varav 20 procent som hela klasar. För att extrahera aromer och till viss del tanniner har producenten använt både överpumpning och nedtryckning av skalmassan. Vinet har sedan lagrats i ett år på franska ekfat varav 20 procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos Henri Pinot Noir

Marlborough

2016

315

Tyskland

Från Baden kommer ett spontanjäst pinot noirvin som lagrats i ett år på gamla små ekfat, så kallade barriquer.

Nya röda tyska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lahrer Bestes Fass Spätburgunder Weingut Wöhrle

Baden

2017

209