Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 3 april

Vi lanserar cirka 36 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 3 april.

Observera att det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment just nu. De finns dock i butiker som har det sortimentet. Se vilka butiker det gäller under varje produkt. Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment.

Sydafrika 

Från Stellenbosch lanserar vi en cabernet sauvignon där druvorna skördades för hand, avstjälkades, sorterades och sedan jäste 2–3 veckor i ståltank vid 26–28 grader. Därefter har vinet lagrats 16 månader på ekfat om 300 liter.

Nya röda sydafrikanska viner 3 april.

Namn Distrikt Årgång  Pris

Boschendal Estate

1685 Cabernet Sauvignon

 Stellenbosch  2017  189

USA

Napa Valley och Sonoma

Från Napa Valley kommer två nya viner av cabernet sauvignon. Det första är gjort på druvor från upp till 30 år gamla vinstockar och har legat 16 månader på franska ekfat, varav 69 procent var nya och 31 procent använda en gång tidigare.

Den andra innehåller förutom 85 procent cabernet sauvignon även en viss del merlot, cabernet franc och petit verdot – en så kallad bordeaux blend.

Vi lanserar även en pinot noir av handskördade druvor från distriktet Sonoma. Musten jäser med hjälp av naturlig jäst i öppna ståltankar tillsammans med 20–30 procent hela klasar. Efter en dryg vecka dras vinet över till franska fat, varav omkring 25 procent är nya.

Amerikanskt med italienska anor

Lanseringen visar upp italienska druvor i amerikansk tappning:

Det kaliforniska vinet av zinfandel, identisk med den italienska druvan primitivo, är gjord på 60–80 år gamla vinrankor. Vinet har lagrats 14 månader i två år gamla amerikanska ekfat.

Från AVA Columbia Valley lanserar vi en barbera där druvorna fått jäsa som hela klasar. Jäsning och skalmaceration pågick under 29 dagar med naturlig jäst. Vinet har lagrats tio månader tillsammans med sin jästfällning på ektankar.

Nya röda amerikanska viner 3 april.

Namn Distrikt Årgång  Pris 

Bella Union
Cabernet Sauvignon
Far Niente Winery

Napa County 2017 752

Silver Oak Cellars
Napa Valley
Cabernet Sauvignon

Napa Valley 2014 1199

Occidental Wines
Freestone-Occidental Pinot Noir

Sonoma Coast 2017 699

Casasmith Cervo Barbera

Northridge Vineyard

K Vintners
Wahluke Slope 2017 219

Spanien

Vi lanserar ett vin från nordvästra Teneriffa av druvan listán negro, framförallt odlad på Kanarieöarna. Jäsningen skedde i betong och rostfria ståltankar. Cirka 80 procent av vinet har lagrats i stora ekliggare, foudres, och resterande del har lagrats i betongtankar.

Från Rioja kommer två flaskstorlekar av ett vin bestående av 75 procent tempranillo, 15 procent garnacha och 10 procent mazuelo. Vinet har lagrats sex år på fat av amerikansk vitek och är klarnat med äggvita.

Nya röda viner från Spanien 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris
Artífice Tinto Borja Pérez Ycoden-Daute-Isora 2017 219

Viña Tondonia Reserva

R López de Heredia 375 ml
Rioja 2007 159

Viña Tondonia Reserva

R López de Heredia 1500 ml
Rioja 2007 649

Österrike och Ungern

Från Österrike och Ungern lanseras två viner från biodynamiska odlingar. Det österrikiska vinet är gjort av landets mest odlade druvor, zweigelt och blaufränkisch.

Från ungerska vindistriktet Villány kommer en cabernet franc där musten fått spontanjäsa i öppna trä- och ståltankar i fem veckor med regelbunden överpumpning av skalmassorna. Därefter har det lagrats 20 månader på ekfat från Bourgogne och Ungern. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering.

Nya röda viner från Österrike och Ungern.

Namn Distrikt Årgång Pris

Atanasius

Gut Oggau
Weinland Österreich 2018 289

Wassmann

Cabernet Franc
Villány 2015 349

Argentina

Vi lanserar två röda nyheter i form av endruvsviner från distriktet Mendoza i västra Argentina.

Det första består av nationaldruvan malbec. Efter fem dagar inledande kallmaceration vid 10 grader fick musten jäsa i 16 dagar, följt av ytterligare tio dagar skalmaceration. Vinet har lagrats ett år på ekfat, varav 35 procent nya. Av faten var 85 procent franska och resterande amerikanska.

Det andra vinet är gjort på cabernet sauvignon. Tre dagars inledande kallmaceration vid 10 grader efterföljdes av jäsning 20 dagar, följt av ytterligare tio dagars skalmaceration. Precis som malbecvinet har detta vin lagrats ett år på ekfat. 

Nya röda viner från Argentina 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris

Paraje Altamira Malbec

Bodega Catena Zapata
Mendoza 2017 149

Agrelo Cabernet Sauvignon

Bodega Catena Zapata Mendoza
Mendoza 2017 149

Nya Zeeland

Vi lanserar ett vin av pinot noir från Central Otago på Nya Zeelands sydö. Druvorna kommer från biodynamiska odlingar, läggs avstjälkade i öppna kar utan överpumpning och musten jäser utan tillsatt jäst. Vinet har därefter lagrats 13 månader på 30 procent nya franska ekfat utan klarning eller filtrering vid buteljering.

Nya röda viner från Nya Zeeland 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris

Felton Road Wines

Block 3 Pinot Noir
Central Otago 2018 699

Frankrike 

Alla nya röda franska viner 3 april.

Bordeaux 2017: tidig blomning, tidig skörd

Med sin varma vår och tidiga blomning ses 2017 som en bra årgång. Svår vårfrost drabbade dock östra Bordeaux och påverkade odlingarna av merlot. Västra sidan klarade sig bättre och cabernet sauvignon skördades med bra balans mellan tanniner och fruktsyra. En varm sommar gjorde druvorna relativt små och skördevolymen låg överlag.

Från Pauillac på västra stranden kommer en bordeauxblandning av 52 procent cabernet sauvignon och 48 merlot. Vinet har fatlagrats 18 månader, varav 60 procent på nya fat och 40 procent på fat som använts en tidigare årgång.

Saint Julien x 2

Vi lanserar även två viner från Saint-Julien, en stenkast söderut på samma strand. Det ena består av 68 procent cabernet sauvignon, 26 procent merlot och 6 petit verdot. Vinet har lagrats 15 månader på ekfat, varav hälften nya. Det andra består av 61 procent cabernet sauvignon, 29 merlot, 7 cabernet Franc och 3 petit verdot. Vinet har lagrats 18–24 månader på franska ekfat, varav 80 procent nya.

Från Margaux, ytterligare 1,5 mil söderut, lanseras två viner.

Det ena är en blandning av 65 procent cabernet sauvignon och 35 procent merlot. Våren och sommarens väderförhållanden gjorde skörden till den tidigaste sedan 2003.

Det andra vinet består av 60 procent cabernet sauvignon, 32 procent merlot, 5 procent cabernet franc och 3 procent petit verdot. Druvorna plockas och sorteras manuellt och en tredjedel kommer från vinstockar äldre än 25 år. Lagringen sker i 15–18 månader på franska ekfat, varav hälften är nya och hälften använts vid en tidigare årgång.

Nya bordeauxviner 3 april årgång 2017.

Namn Distrikt Årgång Pris

Les Griffons de Pichon Baron

Ginestet
Pauillac 2017 429

Chateau Talbot

Ulysse Cazabonne
Saint-Julien 2017 579

Château Gruaud-Larose

Ulysse Cazabonne
Saint-Julien 2017 829

Château d'Issan

Ulysse Cazabonne
Margaux 2017 682

Château Giscours

Ulysse Cazabonne
Margaux 2017 665

Bourgogne

Vi lanserar två röda viner från Bourgogne av pinot noir. Det första vinet kommer från ett läge där de äldsta vinstockarna daterar från 1935. Rankorna ger små druvor och mindre skördeuttag men koncentrerade viner.

Det andra vinet har sitt ursprung i Côte de Nuits största kommunappellation, Gevrey-Chambertin. Druvorna skördas och sorteras för hand och får ligga i jäskar under 19 dagar. Lagringen sker 14 månader på franska medelrostade ekfat, varav 20–30 procent nya. I slutet av lagringsperioden vilar vinerna två månader på tank.

Nya röda viner från Bourgogne 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris
Santenay 1er cru Clos des Gravières Domaine Bachey-Legros Santenay Premier Cru 2017 419

Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes

Domaine Faiveley

Gevrey-Chambertin 2016 399

Beaujolais

Vi lanserar fyra viner från Beaujolais, alla av druvan gamay som helt dominerar för rött vin i regionen. Den har tunt skal och ger därför viner som inte är speciellt sträva.

Det första vinet kommer från appellationen Julienas i norra Beaujolais och är tillverkat av druvor som odlats på skiffer- och granitgrund. Det andra vinets druvor kommer från cirka 80 år gamla stockar, har vinifierats manuellt och genomgått spontanjäsning. Lagringen har skett både i cementtankar och på ekfat.

Det tredje vinet kommer från appellationen Beaujolais-Villages i den norra, mer kuperade delen av Beaujolais. Det fjärde vinet är från appellationen Morgon. Druvorna plockades för hand och fick jäsa naturligt, delvis som hela klasar, under 15 dagar och skalmacerera vid 28 grader. Vinet har lagrats ett år på ekfat, så kallade foudres, och är inte klarat eller filtrerat.

Nya viner från Beaujolais 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris

Julienas

Clos de Haute Combe
Juliénas 2018 239
Terres Dorées L'Ancien Beaujolais 2018 169
Christophe Pacalet Beaujolais-Villages Beaujolais-Villages 2018 178

Morgon Corcelette
Domaine des Marrans

Morgon 2018 179

Södra Rhône och Vin de France

Vi lanserar två viner från södra Rhône. Det första innehåller 70 procent grenache och 30 procent syrah – druvor som ofta kompletterar varandra i blandningar från Vacqueyras. Producenten uppger att vinet är veganvänligt och man odlar enligt biodynamiska principer.

Det andra vinet är från AC Ventoux och har omvänd fördelning: 80 procent syrah och 20 procent grenache. Druvorna får macerera 3–4 veckor och vinet mognar 12–15 månader på fat. Cirka 40 procent av faten är nya och 60 procent är 2 eller 3 år gamla.

Ett tredje vin är klassat som ”Vin de France”. Här möter vi en druvblend av vanliga sorter i södra Rhônedalen: 50 procent syrah och i fallande ordning grenache, roussanne, cinsault och mourvèdre. Hela vindruvsklasar har fått spontanjäsa och macerera i ståltankar i drygt fyra veckor. Vinmakaren arbetar med ekologiska druvor och efter biodynamiska principer men utan certifieringar.  

Nya viner från södra Rhône 3 april.

Nya viner inom Vin de France 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris
Montirius Vacqueyras Garrigues Vacqueyras 2018 198

Quintessence Rouge

Château Pesquié Famille Chaudière
Ventoux 2018 199
Valentin Valles Rollier Frankrike   229

Languedoc 

Från Languedoc kommer två nya röda viner. Det första består av 65 procent grenache och 30 procent syrah. Druvorna får jäsa i betongtank och macerera, ha skalkontakt, en månad. Lagringen sker separat: på tank för grenache, på nya ekfat i 12 månader för syrah innan vinerna blandas.

Det andra vinet består av 85 grenache och 15 procent syrah och har lagrats i 18 månader innan försäljning. Druvorna har odlats i fyra olika jordmåner innehållande en varierande grad av lera, skiffer, järn och magnesium.

Nya viner från Languedoc 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris
Château Lavabre La Closerie du Pic Château Puech-Haut Languedoc Pic Saint Loup 2017 299

Dernacueillette Le Petit Derna
Domaine de Dernacueillette

Pays de Cucugnan 2016 189

Italien

Vi lanserar två sicilianska viner. Det ena består av 70 procent frappato och 30 procent nero d'avola. Frappato odlas framförallt på Sicilien som står för 85 procent av de italienska odlingarna. Vinet har jäst naturligt och skalmacererats under 15 dagar. Lagringen har skett 6 månader i betongkärl och en månad på flaska.

Det andra vinet består helt av frappato från cirka 40-åriga vinstockar. Vinet har fått jäsa utan tillsatt jäst och skalmacerera i 30 dagar, därefter har det legat 14 månader på slavonska ekfat och en månad på flaska.

Nya nebbioloviner

Från Piemonte kommer två viner av nebbiolo från distrikten Barbaresco och Barolo. Det första vinet odlas i ett vingårdsläge naturligt format som en amfiteater som skapar ett speciellt mikroklimat. Det andra vinet är en riserva, vilket här betyder att det lagrats minst fem år.

Från Valtellina kommer det tredje vinet på 100 procent nebbiolo från 25-åriga rankor. Musten får skalmacerera i 20 dagar vid 25 grader. Därefter lagras vinet 12 månader på små franska ekfat, barriquer, och sedan lika länge på större ekfat, botti, och mer än 24 månader i flaska.

Nya röda italienska viner 3 april.

Namn Distrikt Årgång Pris

SP68 Rosso

Arianna Occhipinti
Terre Siciliane 2018 208

Il Frappato

Arianna Occhipinti

Sicilien 2017 308

Barbaresco Bernardot

Ceretto
Barbaresco 2008 799

Fontanafredda

Barolo Riserva
Barolo 2000 995

Sforzato Pergiulio

Menegola Walter
Sforzato di Valtellina 2012 449