Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya röda viner som lanseras 3 maj

Vi lanserar närmare 30 nya viner som små partier 3 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Nya röda viner små partier med lansering 3 maj

USA

Vi lanserar fyra viner från USA. Två från Oregon och två från Kalifornien. Vinerna från Oregon kommer från en liten del av Willamette Valley, kallat Eola-Amity Hills. Vinerna är gjorda av pinot noir, från samma producent, men från två olika årgångar – 2015 och 2017. Vinerna är delvis avstjälkade, spontanjästa och lagrade på franska ekfat – varav cirka en femtedel var nya.

Kalifornien

Vi lanserar ett vin gjort på petite sirah, petit verdot, teroldego och tannat. Vinet är lagrat i cirka ett halvår i nya och gamla franska ekfat. Från distriktet Mount Harlan lanserar vi en pinot noir från årgången 2009. Vinrankorna har vuxit i krithaltig jord och vinet är lagrat i cirka 15 månader på franska ekfat, varav cirka 30 % var nya.

Produktlista nya röda amerikanska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seven Springs Evening Land Vineyards

Eola-Amity Hills

2015

379

Seven Springs Evening Land Vineyards

Eola-Amity Hills

2017

365

Mc ManisMcManis Family Vineyards

Kalifornien

2017

189

CaleraCalera Wine Company

Mount Harlan

2009

699

Sydafrika

Vi lanserar ett syrahvin från Stellenbosch. Druvorna kommer från olika vingårdar. Vinet är jäst i öppna jäskar och lagrat i 20 månader på franska ekfat.

Swartland och Coastal Region

Vi lanserar tre viner från Swartland från olika vingårdar med olika jordmån. Vinerna är fottrampade och jästa i öppna kärl av ek Vinerna är lagrade i cirka 21 månader totalt – 12 månader på franska ekfat och 9 månader på stora ekliggare (foudre).

Från Coastal Region lanseras ett vin gjort på 57 % syrah, 27 % grenache och 16 % cinsault.

Produktlista nya röda sydafrikanska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Keermont

Stellenbosch

2015

239

Mullineux Schist

Swartland

2016

699

Mullineux Granite

Swartland

2016

699

Mullineux Iron

Swartland

2016

699

Kreatuur Die Synachcin De Kleine Wijn Koöp

Coastal Region

2017

179

Chile

Vi lanserar ett vin från Chile och distriktet Maipo, som ligger i närheten och söder om huvudstaden Santiago. Vinet är ekologiskt och är gjort på grenache och syrah. Vingården odlas också efter biodynamiska principer.

Produktlista nya röda chilenska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pura Fe Antiyal

Maipo

2016

179

Portugal

Vi lanserar två viner från Dourodalen. Det första vinet är jäst med stjälkar i traditionella öppna stenkar – så kallade lagares. Jäsningen fortsätter på franska ekfat och lagringen varar i 15 – 19 månader. Druvsorterna som använts är bland annat tinta roriz och touriga franca.

Det andra vinet är gjort på druvorna touriga franca, tinta amarela, tinta carvalha, tinta francisca och sousão. Vinet är jäst i stenkar – lagares – och lagrat i mestadels rostfria ståltankar, cirka fem procent av vinet är lagrat på gamla franska ekfat.

Produktlista nya röda portugisiska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Charme Niepoort Vinhos

Douro

2015

479

Boina Tinto Portugal Boutique Winery

Douro

2016

139

Spanien

Vi lanserar tre viner från Spanien: Priorat, Bierzo och Manchuela.

Priorat

Vinet från Priorat är gjort på 60 % garnacha och 40 % samsó (carignan). Jäsningen sker på stål- och betongtank samt på ekfat. Lagringen sker under tio månader på franska ekfat, varav en femtedel var nya.

Vingårdarna ligger på terrasser längs branta sluttningar, på höjder upp till 700 meter över havet och med en jordmån som har ett speciellt inslag av skiffer, kallat llicorella.

Vinkartboken, systembolaget.se, om Priorat

Bierzo

Från Bierzo i Spaniens nordvästra hörn kommer ett vin gjort på druvsorten mencìa. Druvorna kommer från en vingård som planterades för drygt 100 år sedan. Druvorna fottrampas och jäser i träkar. Vinet lagras sedan på franska ekfat mellan 12 och 15 månader.

Manchuela

Distriktet ligger i centrala delarna av Spanien och Kastillen-La-Mancha. Klimatet är varmt men närheten till Medelhavet gör att svala vindar kyler ner vingårdarna, som också ligger på relativt hög höjd – från 600 till 1000 meter. Vinet vi lanserar är tillverkat på den inhemska druvsorten bobal med en liten del syrah. Vingården med bobaldruvorna är planterad 1939.

Produktlista nya spanska röda viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Les Terrasses Alvaro Palacios

Priorat

2016

299

Tilenus Pagos de Posada Bodegas Estefania S.L.

Bierzo

2013

189

Finca Sandoval Signo Bobal Finca Sandoval

Manchuela

2013

219

Nya Zeeland

Central Otago är ett av världens sydligaste vinområden och har kontinentalt klimat med stora variationer mellan dag och natt och mellan årstiderna. Frostrisken är stor och de flesta vingårdar är planterade på bergssluttningarna för optimal solexponering och vind som skyddar mot frosten.

Vi lanserar en pinot noir som är spontanjäst och lagrad på franska ekfat i 16 månader, varav 22 % var nya. Vingården planterades 1993 och ligger i subregionen Bannockburn.

Produktlista nya röda nyzeeländska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Block 5 Pinot Noir Felton Road Wines

Central Otago

2017

699

Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar tre viner från appellationen – två från Haut-Médoc och ett vin från Margaux. Det första vinet är gjort på cirka 75 % cabernet sauvignon, drygt 20 % merlot och mindre del cabernet franc. Vinet är lagrat ett år på små franska ekfat, varav 25 % var nya. Det andra vinet är gjort på merlot och cabernet sauvignon. Lagringen varar i cirka ett år på dels nya franska ekfat och dels på ståltank.

Margaux

Från Margaux lanserar vi ett vin från 2016, som anses vara ett bra år i Bordeaux. Vinet är klassat som en tredje cru och är gjort på 64 % cabernet sauvignon och 36 % merlot. Lagringen skedde på små franska ekfat, varav hälften var nya.

Ek är ett hårt och starkt men samtidigt poröst träslag. Det gör att fatet släpper igenom små mängder syre, en process som kallas mikrooxidation.

Södra Frankrike

Från appellationen Costières de Nîmes lanserar vi ett vin gjort på grenache, syrah och carignan. En fjärdedel av vinet är lagrat på ekfat resten på cementank.

Corbières ligger i regionen Languedoc-Roussillon och är regionens största vindistrikt. Vinet vi lanserar är gjort på 50 % syrah och 50 % carignan. Lagringen skedde i ett år på nya franska ekfat.

Vi lanserar ett vin från Ventoux tillverkat på druvsorterna 80 % syrah och resten grenache. Vinet har lagrats i 12 – 15 månader på franska ekfat, varav 60 % var nya. Ventoux tillhör södra Rhônedalen och angränsar till Provence.

Produktlista nya röda franska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Bel Air Gloria

Haut-Médoc

2015

225

Château d'Agassac

Haut-Médoc

2015

259

Chateau d'Issan

Margaux

2016

799

Château de Nages Vieilles Vignes Gassier

Costières de Nîmes

2016

155

Cuvée Sextant Celliers d'Orfee

Corbières

2016

189

Quintessence Château Pesquie

Ventoux

2017

189

Italien

Piemonte

Vi lanserar två viner från två olika distrikt – Colli Tortonesi och Gattinara. Det första vinet är gjort på druvsorterna 90 % barbera och resten dolcetto. Vinet är lagrat åtta månader på cementtankar och sedan tre månader på flaska. Från DOC Gattinara lanserar vi ett vin gjort på nebbiolo. Vinet är lagrat i fyra år på stora franska ekfat – botti.

Valtelina Superiore

Vi lanserar ett vin som är lagrat två år på stora gamla ekfat om 2 000 liter, så kallade botti, och två år på flaska. Vinrankorna är i genomsnitt 65 år gamla. Druvsorten är nebbiolo eller chiavenasca som den kallas lokalt.

Emilia-Romagna

Vi lanserar två lambrusco-viner. Det första är från Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Lambrusco är ett samlingsnamn på en druva som har olika kloner.

Det först vinet är gjort på en klon som heter grasparossa och den anses göra de mest kraftfulla lambruscovinerna. Vinet jäser i omgångar, först i ståltank sedan i sluten trycktank där kolsyran bildas. När önskad restsötma har uppnåtts avbryts jäsningen och vinet tappas på flaska.

Det andra vinet är från DOC Lambrusco di Sorbara. Vingårdarna ligger runt byn med samma namn och druvklonen har också fått sitt namn efter byn. Det speciella med den här klonen är att vinrankan tappar sina blommor under blomningen vilket gör att skörden (antal druvklasar) reduceras, de som blir kvar får en koncentrerad smak. Vinet som vi lanserar har fått sin andra jäsning på flaska.

Toscana

Från Brunello di Montalcino lanserar vi ett vin gjort på sangiovese. Vinet har lagrats i tre år på slavonska ekfat om 4 000 liter, så kallade botti.

Produktlista nya röda italienska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rosso Colli Tortonesi Oltretorrente

Colli Tortonesi

2017

149

Gattinara Mauro Franchino

Gattinara

2013

289

Rupestre Menegola Walter

Valtellina Superiore

2012

199

Canova Lambrusco Grasparossa di Castelvreto Fattoria Moretto

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

 N.V

119

Lambrusco del Fondatore Cleto Chiarli

Lambrusco di Sorbara

2017

119

Carillon La Togata SSSA

Brunello di Montalcino

2013

299