Tillfälligt sortiment 30 juni: nya röda viner

Vi lanserar 14 nya viner 30 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner tillfälligt sortiment 30 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Frankrike

Haut-Médoc

Från Haut-Médoc kommer ett vin gjort på 53 procent merlot, 33 procent cabernet sauvignon, 9 procent petit verdot och 5 procent cabernet franc. Druvorna kommer från Cissac Médoc som angränsar till Saint-Estèphe. Jordmånen består av grus på lerjord samt kalkhaltig lerjord. Vinet är lagrat på franska ekfat och klarnat med äggvita.

Årgången är 2016 och anses som mycket bra. Växtsäsongen var lång med mycket värme, men svalka i september gjorde att druvorna behöll sin höga fruktsyra fram till skörden i oktober.

Castillon Côtes de Bordeaux

Vi lanserar ytterligare ett vin från årgång 2016. Det här vinet kommer från östra delarna av Bordeaux där merlot är den dominerade druvsorten. Vinet är gjort på druvsammansättningen 80 procent merlot, 10 procent cabernet sauvignon och 10 procent cabernet franc. Vinrankorna är i genomsnitt 45 år gamla.

Efter en inledande kallmaceration jäser druvmusten i temperaturkontrollerade ståltankar i drygt 30 dagar. Vinet flyttas sedan över på ekfat, varav hälften nya, där den malolaktiska omvandlingen sker. Vinet lagras sedan i 18–24 månader franska ekfat, varav 60 procent nya.

Vin de France

Från östra delarna av Bordeaux kommer ett ekologiskt och spontanjäst vin gjort på mestadels merlot. Vinet har lagrats på gamla, stora ektunnor. Vinet är varken klarnat eller filtrerat. Producenten arbetar efter biodynamiska principer och är certifierad med Demeter. Vinet är ursprungsbetecknat som Vin de France.

Nya röda franska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Larrivaux

Haut-Médoc

2016

239

Château Clos Lunelles

Castillon Côtes de Bordeaux

2016

365

Chateau Le Puy Emilien

Vin de France

2017

369

Sydfrankrike

Corbières

Vi lanserar ett vin gjort på hälften carignan och hälften syrah. Druvorna jäste i hela klasar, så kallad kolsyrejäsning, 15–20 dagar. Vinet har lagrats i ett år på nya franska ekfat om 225 liter.

La Clape

La Clape ligger strax öster om staden Narbonne i västra Languedoc. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorterna 45 procent syrah, 35 procent grenache och 20 procent mourvèdre. Den del av vinet som består av syrah har lagrats på franska ekfat om 300 liter, medan den del som består av grenache och mourvèdre legat på större och äldre ekfat. Jäsningen skedde dels i träkärl, dels i betongkärl.

Côtes Catalanes

Vi lanserar ett vin gjort på grenache. Vinet har jäst i öppna kar i dryg 20 dagar och lagrats i tio månader på franska ekfat om 500 liter. Côtes Catalanes ligger i Roussillon, i södra Frankrike, norr om staden Perpignan. Druvorna till detta vin kommer från vingårdslägena Agly Valley, Les Aspres och Maury i Pyrénées-Orientales. Vinrankorna är i snitt 65 år gamla.

Nya sydfranska röda viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cuvee Sextant Les Celliers d'Orfée

Corbières

2017

199

Château de la Negly La Falaise

La Clape

2018

239

Domaine Lafage Nicolas

Côtes Catalanes

2018

159

Italien

Barolo

Från Monforte d’Alba kommer ett vin gjort på nebbiolo från vingårdslägena Bussia, Ginestra och Mosconi. Vinrankorna planterades 1968–2005 mellan 330 och 380 meter över havet. Vinet har lagrats i två år på ekfat, barriquer, och i större ektunnor.

Langhe

Vinet vi lanserar är gjort på nebbiolo. Cirka 20 procent av druvorna jäste som hela klasar. Vinifieringen började med åtta dagars inledande skalmaceration. Därefter separerades musten från skalmassorna och fick jäsa i trycktank för att ge vinet en lättare karaktär.

Nya röda italienska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Dominico Clerico

Barolo

2015

299

Claré J.C. Langhe Nebbiolo

Langhe

2019

154

Toscana

Vi lanserar en chianti classico gjord på mestadels sangiovese, blandat med mindre delar av canaiolo och malvasia nera. Efter krossning av druvorna får musten jäsa i 15 dagar med skalen i ståltankar. Sjuttio procent av vinet har lagrats i ett år på 500 liters franska ekfat, oftast kallade tonneaux.

Nya röda italienska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casa Emma Chianti Classico

Chianti Classico

2017

149

Spanien

Vi lanserar en rioja som är vinifierad på traditionellt sätt. Vinmusten har jäst utan tillsatt jäst och utan temperaturkontroll i stora ektunnor. Vinet har sedan lagrats i tre år på amerikanska ekfat samt tre år på flaska innan försäljning. Druvsammansättningen är 65 procent tempranillo, 25 procent garnacha samt mazuelo och graciano. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla.

Nya röda spanska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Cubillo Crianza R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2010

169

USA

Washington State

Från USA:s nordvästra hörn kommer ett vin gjort på 38 procent merlot, 29 procent cabernet sauvignon, 12 procent syrah, 8 procent cabernet franc, 5 procent malbec, 5 procent petit verdot och en procent var av touriga nacional, tinto cao respektive souzao.

Vinet har jäst i ståltank för att sedan föras över till ekfat för lagring. Vinet har lagrats ett år och nio månader på ekfat. Cirka 65 procent var franska och 35 procent amerikanska. Faten var till 40 procent nya. Druvorna kommer från AVA Red Mountain som fick sin officiella beteckning 2001, men vinproduktionen satte igång redan på 1970-talet. AVA står för American Viticultural Area.

Kalifornien

Vi lanserar en syrah från Santa Maria Valley, Santa Barbra County. Vinmusten jäste utan tillsatt jäst i franska ekfat, varav 20 procent nya. Vinet har sedan lagrats i 1,5 år i franska ekfat, varav 20 procent nya.

Nya röda amerikanska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hedges Family Estate Red Mountain Red

Red Mountain

2016

229

Ojai Bien Nacido Syrah

Santa Maria Valley

2016

399

Sydafrika

Från ursprunget Western Cape kommer ett vin gjort med druvsorterna 34 procent grenache, 26 procent cinsault, 17 procent grenache gris, 13 procent mourvèdre och 10 procent shiraz.

Druvorna kommer från olika vingårdslägen och varje vingårdsläge vinifierades separat. Cirka 80 procent av syrah, grenache noir och grenache gris och 100 procent av mourvèdre jäste i hela klasar. Cinsaultdruvorna avstjälkades innan jäsning. Vinet har lagrats nio månader på neutrala franska barriquer. Ingen filtrering eller klarning innan buteljering. Vinet har jäst utan tillsatt jäst.

Nya röda sydafrikanska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wanderer's Heart Cape Red Blend Thorne & Daughters

Western Cape

2018

239

Nya Zeeland

Vi lanserar ett pinot noir-vin från Central Otago, Sydön. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och har sedan lagrats i 15 månader på franska ekfat varav vissa var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Prophet's Rock Home Vineyard Pinot Noir

Central Otago

2017

399