Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 4 oktober

Vi lanserar cirka 50 nya röda viner 4 oktober. Reservation för ändringar fram till lansering. Den 4 oktober byter sortimentet Små partier namn till Tillfälligt sortiment.

Till alla nya röda viner med lansering 4 oktober

Argentina

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon och malbec. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat. Druvorna kommer från olika vingårdar och specifika vinrader.

Ny röda argentinska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Nicolas Catena Zapata Bodega Catena Zapata

Mendoza

2015

699

Australien

Vi lanserar fyra viner från Australien. Det första är ett shirazvin från McLaren Vale. Efter krossningen jäser druvorna i öppna kar och fottrampas för att extrahera färg och tanniner. Vinet lagras sedan på nya och använda barriquer av fransk- och amerikansk ek. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering.

Det andra vinet är vingårdsbetecknat från Clare Valley och är gjort på cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet har lagrats på ekfat. Vingården planterades för drygt 30 år sedan.

Grön druva ger rödare färg

Från distriktet Canberra kommer ett fatlagrat shirazvin som har en liten del av den gröna druvan viognier i blandningen – en tradition från Rhônedalen och framför allt i Côte Rôtie. Tekniken kallas co-pigmentation som innebär att viognier- och syrahdruvorna jäser tillsammans vilket gör att det färdiga vinet får en mörkare färg.

Jäst med hela klasar

Det fjärde vinet vi lanserar är gjort på druvan pinot meunier, eller bara meunier. Vinet är spontanjäst delvis med hela klasar – whole bunch fermentation. Vinet har lagrats en kortare tid på gamla franska ekfat och är varken filtrerat eller klarnat. Pinot meunier är en druva som annars är vanlig i Champagne.

Nya röda australiska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dead Arm Shiraz d'Arenberg

McLaren Vale

2016

379

Gaia Grosset Wines

Clare Valley

2016

369

Clonakilla Shiraz Viognier

Canberra District

2016

699

Murdoch Hills Pinot Meunier

Adelaide

2018

269

Chile

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten país från distriktet Valle del Bío-Bío. Vinet är spontanjäst i öppna träkar, som är gjorda av det inhemska träslaget rauli. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Nya röda chilenska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Santa Cruz de Coya Roberto Henriquez

Valle del Bío-Bío

2018

179

Frankrike

Loire

Vi lanserar två ekologiska cabernet franc-viner från Saumur-Champigny. Vinerna har spontanjäst och har sedan lagrats på ekfat.

Côtes du Forez

Från det mindre kända distriktet Côtes du Forez kommer ett vin gjort på druvan gamay. Druvorna jäste i hela klasar utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats på rostfria ståltankar. Côte du Forez ligger i västra delen av Rhônealperna.

Rhônedalen

Vi lanserar två viner från Châteauneuf-du-Pape. Det första vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar och sedan lagrats på ståltankar och ekfat. Druvorna i vinet är de traditionella för distriktet, exempelvis grenache, syrah och mourvèdre. Det andra vinet är gjort på 50 procent grenache, 30 procent syrah och 20 procent mourvèdre. Vinet är jäst på temperaturkontrollerade ståltankar och lagrat på tank och på ekfat.

Från Vacqueyras kommer ett vin tillverkat på grenache och syrah. Vinet har jäst utan tillsatt jäst på ståltank. Syrahvinet har lagrats på stora ekfat, foudre, och grenachevinet på betongtankar. De olika delarna blandas strax innan buteljering. Vinet vilar sedan på flaska ett år innan försäljning.

Syrah x 3

Vi lanserar två viner från Saint-Joseph. Det första vinet är spontanjäst, delvis i hela klasar. Vinet har lagrats i gamla bourgognefat. Det andra är jäst i öppna kar utan tillsatt jäst. Vinet lagras sedan i gamla ekfat.

Från Cornas, granne med Saint-Joseph, kommer ett syrahvin som är jäst i betongtankar. Vinet lagras sedan i 12 till 16 månader på små franska ekfat, så kallade barriquer.

Bordeaux

Vi lanserar ett vin från Saint-Julien. Efter krossning jäste druvorna i temperaturkontrollerade ekfat. Vinet lagrades sedan 16 till 18 månader på barriquer, varav 60 procent var nya. Slottet klassificerades som andra cru vid klassificeringen 1855. Egendomen är planterad med 74 procent cabernet sauvignon, 23 procent merlot och 3 procent cabernet franc.

Vi lanserar ett vin från östra delarna av Bordeaux. Druvsammansättningen är 75 procent merlot, 15 cabernet franc och 5 procent malbec. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i betongtankar. Egendomen är biodynamisk certifierad.

Sydfrankrike

Vi lanserar ett vin från Vinsobres gjort på druvsorterna 50 procent grenache, 30 procent syrah, 10 procent cinsault och 10 procent mourvèdre. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i betongtank. Lagringen varade i ett år på betongtank. Från Languedoc Montpeyroux kommer ett vin tillverkat på 40 procent syrah, 30 procent grenache och 30 procent mourvèdre. Montpeyroux ligger inom appellationen Terrasses du Larzac.

Nya röda franska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Yvonne La Folie

Saumur-Champigny

2018

199

Château Yvonne

Saumur-Champigny

2017

349

Migmatite Gamay sur Granit Les Vins de la Madone

Côtes du Forez

2018

289

Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican

Châteauneuf-du-Pape

2018

259

Chateau Sixtine Cuvée du Vatican

Châteauneuf-du-Pape

2017

349

Vacqueyras Reflets de l'Âme Domaine Fontaine du Clos

Vacqueyras

2016

149

Saint-Joseph Montrond Nicolas Badel

Saint-Joseph

2017

289

Domaine Jean-Claude Marsanne

Saint-Joseph

2017

299

Cornas Patou Dumien-Serrette

Cornas

2017

389

Chateau Leoville Barton St Julien 2' Cru Classé

Saint-Julien

2008

1299

Château Peybonhomme-les-Tours Vignobles Bossuet-Hubert

Blaye Côtes de Bordeaux

2016

159

La Piade Vinsobres Domaine Chaume Arnaud

Vinsobres

2017

149

Les Cocalières Rouge Domaine d'Auphilac

Languedoc Montpeyroux

2017

239

Italien

Piemonte

Vi lanserar ett vin från Dolcetto d’Alba. Vinet jäser på ståltankar för att sedan föras över till stora ekfat, botti, för lagring. Vi lanserar också en barbera d’Alba. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i ståltankar. Vinet lagrades sedan ett år ekfat i varierande storlek, varav 30 procent var nya, samt åtta månader på ståltankar.

Nebbiolo

Vi lanserar ett vin från Langhe gjort på nebbiolo. Druvorna kommer från en enskild vingård men producenten har valt att klassificera vinet med DOC Langhe. Vinet jäste på rostfria ståltankar och fördes sedan över till gamla franska ekfat för lagring i ett år. Vinet vilade sedan i två månader på ståltankar för att sedan buteljeras och lagras ytterligare ett år. Vi lanserar vinet både i vanlig flaska och i magnum. Årgången är 2016 som anses vara mycket bra för Piemonte.

Vi lanserar också en barolo i olika flaskstorlekar. Druvorna kommer från olika vingårdar i kommunerna La Morra, Castiglione Falletto och Barolo. Musten jäste i ståltankar. Vinet lagras sedan i ett år på små franska ekfat, barriquer, och ett år på stora franska ekfat. Vinet har vilat ett år på flaska innan försäljning. Årgång på vinet är 2015, som anses vara en bra årgång.

Boca

Vi lanserar två viner från Boca, varav den ena är klassificerad som vino rosso. Den andra, DOC Boca, har druvmixen 85 procent nebbiolo och 15 procent vespolina. Vinet är spontanjäst i ståltankar och stora ekfat. Vinet har lagrats i tre år på stora fat av slavonsk ek. Boca är ett litet vindistrikt i norra Piemonte. Vinerna brukar vara lagringståliga då fruktsyran och tanninerna vanligtvis är på hög nivå. Druvsorter som är tillåtna i distriktet är nebbiolo (spanna), vespolina och bonarda di novarese.

Taurasi, Emilia och Toscana

Vi lanserar ett riservavin från syditalienska distriktet Taurasi. Druvsorten är aglianico och kommer från 20-åriga vinrankor. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras i 30 månader på barriquer och på stora slavonska ekfat. Därefter väntar 36 månaders lagring på flaska.

Vi lanserar ett vin från IGT Emilia med druvblandningen barbera och bonarda. Vinet är spontanjäst i stål- och betongtankar med en skalmaceration på 40 dagar. Vinet lagras sedan på stora ekfat i olika storlekar följt av flasklagring. Ingen filtrering och inget svavel tillsatt.

Från Vino Nobile di Montepulciano, Toscana, kommer ett vin gjort på 85 procent sangiovese och 15 procent fördelat på canaiolo, merlot och colorino. Vinet jäste på temperaturkontrollerade ståltankar och lagrades i 15 månader på en blandning av stora och mindre ekfat, varav 20 procent var nya. Vinet fick sedan vila på betongtankar innan buteljeringen.

Nya röda italienska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgån

Pris

Dolcetto d'Alba Cascina Disa - Elio Sandri

Dolcetto d'Alba

2017

139

Barbera d'Alba il Cerreto Roberto Voerzio

Barbera d'Alba

2016

269

Langhe Nebbiolo Cascina Disa - Elio Sandri

Langhe

2017

189

La Spinetta Langhe Nebbiolo 750 ml

Langhe

2016

209

La Spinetta Langhe Nebbiolo 1500 ml

Langhe

2016

459

Paolo Scavino Barolo 750 ml

Barolo

2015

359

Paolo Scavino Barolo 375 ml

Barolo

2015

219

Paolo Scavino Barolo 1500 ml

Barolo

2015

849

Maggiorina Vino Rosso Le Piane

Italien

2017

169

Boca Le Piane

Boca

2015

489

Radici Taurasi Riserva Mastroberardino

Taurasi

2012

399

Macchiona La Stoppa

Emilia

2006

395

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano

2016

219

Portugal

Vi lanserar ett vin från Douro. Druvsammansättningen består av cirka 30 olika druvsorter – en så kallad field blend. Vinet har fottrampats och jästs utan tillsatt jäst i öppna kar av granit. Lagringen varade i cirka 18 månader på gamla och nya franska ekfat.

Nya röda portugisiska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pintas Character Wine & Soul

Douro

2016

275

Spanien

Ribera del Duero

Vi lanserar två viner från Ribera del Duero. Det första är ett vingårdsbetecknat vin gjort på tinto fino, det vill säga tempranillo. Efter alkoholjäsningen i ståltankar flyttades vinet över på ekfat för att genomgå den så kallade malolaktiska jäsningen – mjölksyrebakterier omvandlar äppelsyran i vinet till mjölksyra. Vinet lagrades i 18 månader på franska ekfat. Det andra vinet är tillverkat av 91 procent tinto fino och 9 procent cabernet sauvignon. Vinet har lagrats i ett år på franska och amerikanska ekfat, varav 25 procent var nya.

Vin från Teneriffa

Vi lanserar två viner från vindistriktet Valle de la Orotava, Teneriffa, Kanarieöarna. Det första vinet är tillverkat av lokala druvsorten listán nero. Vinrankorna är mellan 80 och 150 år gamla och växer i vulkanisk jord med inslag av lera. Vinet har spontanjäst i öppna franska ekfat, 50 procent av druvorna avstjälkades inte. Vinet lagrades i två år, ett år på nya franska ekfat om 500 liter och ett år på gamla franska ekfat.

Det andra vinet är också gjort med listán negro och vinrankorna är mellan 60 och 80 år gamla. Vinet har spontanjäst i öppna plasttankar. Vinet lagras sedan i tio månader på franska ekfat om 228- och 500 liter.

DO Arlanza

Arlanza är en relativt ny ursprungsbeteckning. Man fick DO-status 2007 och distriktet ligger i regionen Kastillien-Leon. Vinet vi lanserar är gjort på 95 procent tempranillo och resten garnacha (grenache). Vinet är lagrat i två år på 300- och 600 liters ekfat. Ingen tillsatt jäst och delvis jäst med hela klasar

Toro och Rioja

Vi lanserar ett vin från distriktet Toro. Vinet har jäst på ekfat och lagras sedan i ett år på 70 procent franska ekfat och 30 procent på amerikanska ekfat. Druvsorten som använts är tinta de toro, eller tempranillo med ett annat namn. Från Rioja kommer ett vin gjort på tempranillo. Vinet är lagrat på nya och gamla franska ekfat om 225 liter.

Campo de Borja

Vi lanserar två viner gjorda enbart på garnacha (grenache). Det första vinet är lagrat i 20 månader på nya ekfat. Druvorna kommer från vinrankor som är mellan 40 och 70 år gamla. Det andra vinet är gjort på druvor som kommer från 30 till 50 år gamla vinrankor. Detta vin har lagrats i 16 månader på ekfat. Campo de Borja ligger i norra Spanien.

Nya röda spanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Malleolus de Sanchomartin Emilio Moro

Ribera del Duero

2014

999

Legaris Crianza Codorníu

Ribera del Duero

2016

179

Candio Suertes del Marqués

Valle de la Orotava

2017

299

El Chibirique Suertes del Marques

Valle de la Orotava

2017

299

El Cadastro Olivier Rivière

Arlanza

2015

259

Pintia Bodegas Pintia

Toro

2014

429

Allende Finca Allende

Rioja

2014

179

Alto Moncayo

Campo de Borja

2016

365

Alto Moncayo Veraton

Campo de Borja

2016

272

Sydafrika

Western Cape-blend

Vi lanserar ett vin med druvblandningen 59 procent grenache, 33 procent cinsault och 8 procent mourvèdre. Druvorna kommer från olika distrikt och vingårdar i Western Cape. Vinmusten spontanjäste i öppna träkar och sextio procent av druvorna jäste i hela klasar. Vinet lagrades i nio månader på gamla ekfat.

Syrah x 2

Vi lanserar två syrahviner. Det första är från Paarldistriktet och vinet är jäst i stora ekfat utan tillsatt jäst. Lagringen varade i 16 månader på franska ekfat. Det andra vinet är från Swartland. Vinet är spontanjäst med 50 procent hela klasar. Vinet har lagrats i elva månader på franska ekfat, varav 15 procent var nya.

Pinot noir x 4

Vi lanserar fyra olika pinot noir-viner från samma producent. Alla viner har spontanjäst i ståltankar, delvis med hela klasar. Vinerna lagrades sedan i elva månader på franska ekfat, varav en del var nya.

Nya röda sydafrikanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wanderer´s Heart Thorne & Daughters

 Western Cape

2017

229

The Bernard Series Organic Syrah DGB

Paarl

2014

165

Mullineux Syrah

Swartland

2017

219

Crystallum Peter Max Pinot Noir

Western Cape

2018

259

Crystallum Mabalel Pinot Noir

Overberg

2018

349

Crystallum Bona Fide Pinot Noir

Hemel-en-Aarde Valley

2018

349

Crystallum Cuvée Cinema

Hemel-en-Aarde Ridge

2018

349

USA

Vi lanserar ett pinot noir-vin från Oregon och distriktet Eola-Amity Hills. Vinet har spontanjäst i ståltank med cirka 35 procent hela klasar. Vinet är fottrampat för att laka ur färg och tanniner. Vinet lagrades sedan i ett år på små franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Kalifornien x 3

Vi lanserar ett vin med druvblandningen grenache, mourvèdre och syrah. Vinet är spontanjäst och lagrat på gamla franska ekfat. Vi lanserar också en zinfandel från Dry Creek Valley. Vinet jäste i öppna kar och lagrades sedan i elva månader på mestadels franska ekfat, varav 20 procent var nya, samt en fjärdedel neutrala amerikanska ekfat.

Vi lanserar ett syrahvin från Santa Barbra County. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i öppna kar. Jäsningen gjordes med 10 – 20 procent hela klasar. Vinet lagras sedan franska ekfat, varav ungefär tio procent var nya.

Nya röda amerikanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

AVNI Pinot Noir Lingua Franca

Willamette Valley

2016

379

Papestar Red Kunin Wines

Central Coast

2016

279

Cortina Zinfandel Seghesio Family Vineyards

Dry Creek Valley

2016

389

Ojai Vineyards Santa Barbara County Syrah

Santa Barbara County

2017

299