Små partier: Nya röda viner 5 april

Vi lanserar cirka 40 nya röda viner den 5 april. Vi reserverar oss för ändringar fram till lansering.

Frankrike

Södra Rhône

Châteauneuf-du-Pape är en av de mest kända franska appellationerna. Deras vinlagstiftning från 1920-talet låg också till grund för hela Frankrikes appellationssystem – appellation contrôllée. Grenache, syrah och mourvèdre är druvsorterna som dominerar i de röda vinerna, men det är total 18 druvor som är tillåtna, blå och gröna druvsorter.

Vinet vi lanserar från distriktet är endast gjort på grenache. Vinifieringen gjordes på betongkärl och vinet är lagrat tolv månader på stora ekfat – foudres. Vinet vilar sedan ytterligare en tid på betongkärl innan buteljering. Vinet är från 2016, som anses vara en bra årgång med druvor som hade mycket mörk färg och koncentration.

Gigondas

Gigondas har liknande förutsättningar som Chateauneuf-du-Pape, med sandig jord och stora runda stenar stenar, så kallade galets. Vi lanserar två viner från Gigondas. Det första är gjort på grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinet har lagrats på gamla ekfat, så kallade demi-muids, som rymmer 600 liter. Det andra vinet är gjort av druvorna grenache, mourvèdre och syrah. Vinet har lagrats på nya franska ekfat, vilket ger vinet en tydligare fatkaraktär.

Båda vinerna är från 2017, en årgång som kännetecknas av hög värme och låga volymer. På grund av värmen stördes blomningen, vilket framförallt gjorde att grenache hade svårt att mogna, ett fenomen som på franska kallas coulure. Därför ser druvblandningarna lite annorlunda ut jämfört med klassiska år – med mindre grenache och mer av mourvèdre, carignan och syrah. Kvaliteten på druvorna var dock hög med mycket aromer, tanniner och fruktsyra.

Vacqueyras

Detta område ligger i närheten av Gigondas och även här gör man kryddiga och fylliga röda viner av mestadels grenache och syrah. Vi lanserar två ekologiska och biodynamiska viner från distriktet. Det första är gjort på 70 % grenache och 30 % syrah. Efter jäsning lagras vinet i 18 månader på cementtankar. Endast druvornas naturliga jästsvampar används. Vinstockarna är i genomsnitt 65 år gamla. Det andra vinet är gjort på 50 % grenache och 50 % syrah, med samma typ av vinmakning och lagring. Ålder på vinrankorna är i genomsnitt 23 år. Årgången för båda vinerna är 2016.

Chinon

Vi lanserar tre ekologiska viner från Loireappellationen Chinon, gjorda på druvsorten cabernet franc. Det första vinet är jäst och lagrat på ståltank. Lagringen varade i 18 månader. Årgången på vinet är 2016, som i Loire kännetecknades dels av vårfrost samt regn i maj och juni, dels av varmt väder i augusti fram till skörd. Cabernet franc skördades med bra fruktsyra och sockernivåer, men volymerna var lägre än normalt.

Vi lanserar två cabernet franc-viner till, som förutom att vara ekologiska, också är tillverkade utifrån biodynamiska principer. Det första vinet spontanjäste och skalmacererades i 30 – 40 dagar i stora ekfat. Lagringen skedde sedan i 18 – 24 månader i ekfat om 500 liter. Årgången är 2014 och anses vara en bra årgång för cabernet franc. Det andra biodynamiska vinet spontanjäste i två veckor i cementtankar och lagrades i 6 – 12 månader. Årgången är 2017 och anses relativt bra för cabernet franc.

Loires vinproducenter var tidiga med både ekologisk- och biodynamisk odling, och man är väldigt mån om att producera med hänsyn till naturen och den biologiska mångfalden. Viner från Chinon kan lagras i flera år och blir ganska lika bordeauxviner, om än inte lika fylliga och sträva.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Beaujolais

I Beaujolais finns tio olika vinområden/byar, cru, som enligt appellations-lagstiftningen anses har möjlighet att göra viner med extra kvalitet. Vi lanserar två viner gjorda på gamay från två olika cru:er. Den första är från Juliénas gjort på druvor från vinrankor som är 65 år gamla. Musten skalmacereras i cirka18 dagar med dels överpumpning och dels nedtryckning av skalmassan. Vinet lagras i drygt ett år på 500-liters ekfat. Årgången är 2016, som gav låga volymer på grund av hagel, men kvaliteten på druvorna var hög.

Det andra vinet är från Morgon, från en enskild del av vingården Cote du Puy. Vinet är jäst med druvornas naturliga jästsvampar i öppna kar och skalmaceraras i 4 – 6 veckor. Lagringen sker på gamla ekfat och vinet ligger tillsammans med jästfällningen. Årgången är 2017, en årgång då haglet återigen drabbade Beaujolais med små skördar som följd. Kvaliteten på vinerna från detta år anses vara bra med mycket färg och aromer.

Bordeaux

Vi lanserar två viner från årgång 2016, båda från västra stranden och båda domineras av cabernet sauvignon. Årgång 2016 anses som en mycket bra årgång med svalkande regn precis innan skörden i september, vilket gjorde att druvornas mognad avstannade och fruktsyran kunde behållas på hög nivå.

Ett vin kommer från appellationen Margaux och blev klassificerat som tredje cru vid den officiella klassificeringen 1855. Vinet är lagrat på små franska ekfat, barriquer, i 15 – 18 månader. Hälften av faten var nya, resten ett år gamla. Vinet är gjort på majoritet av cabernet sauvignon och merlot, med en mindre del cabernet franc och petit verdot.

Det andra vinet kommer från Saint-Estéphe. Vinet är gjort på 55 % cabernet sauvignon och 45 % merlot. Lagringen sker i ett år på barriquer, varav knappt 50 % är nya.

Det tredje vinet är från årgång 2015 och med appellationsbeteckningen Médoc. Druvsorterna är 60 % cabernet sauvignon, 38 % merlot och 2 % petit verdot.

Till nya röda franska viner 5 april

Produktlista nya franska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Le Puy Rolland, Chateau de la Font du Loup

Châteauneuf-du-Pape

2016

439

Gigondas Tradation Grand Montmirail, Domaine Brusset

Gigondas

2017

179

Les Hauts de Montmirail Gigondas, Domaine Brusset

Gigondas

2017

299

Domaine Montirius Vacqueyras Garrigue

Vacqueyras

2017

199

Domaine Montirius Vacqueras Les Clous

Vacqueyras

2016

229

Chinon Les Petites Roches, Charles Joguet

Chinon

2016

155

Croix Boissée Beatrice et Pascal Lambert 14 750ml

Chinon

2014

259

Les Terrass Beatrice et Pascal Lambert 17 750

Chinon

2017

149

Laurent Perrachon Juliénas, Laurent Perrachon 16 750ml

Beaujolais

2016

179

Morgon Cote du Py  Javernières, Terres Dorées

Beaujolais

2017

239

Château Giscours

Margaux

2016

794

Château Phélan-Ségur

Saint-Estèphe

2016

553

Ch La Gravette Lacombe, Vignobles Lacombe

Médoc

2015

165

Italien

Toscana

Vi lanserar ett vin med ursprung Toscana. Druvsammansättningen är 42 % cabernet franc, 40 % merlot, 14 % cabernet sauvignon och 4 % petit verdot. Vinet jäste i ståltankar för att sedan lagras på använda barriquer och på cementtankar. Årgången är 2016 och anses vara bra, men med lite lägre volymer än normalt.

Från kustnära distriktet Bolgheri lanserar vi ett vin gjort på 70 % cabernet sauvignon, 15 % av vardera cabernet franc och merlot. Jäsning och skalmaceration har skett på ståltank, ekfat och öppna ek-kar. Lagringen skedde i 18 månader på 500-liters ekfat. Årgången är 2015 och anses bra med små koncentrerade druvor, med hög fruktsyra och mycket tanniner.

Sicilien

Vi lanserar ett vin från sydöstra delen av Sicilien och gjort på de lokala druvsorterna 70 % frappato och 30 % nero d'avola. Vinet är lagrat på betongtankar i sex månader följt av en månads flasklagring. Vinet jäste med vingårdens naturliga jäststammar.

Piemonte

Vi lanserar tre viner från Barolo. Det första vinet är vingårdsbetecknat och ligger nära byn Verduno, i norra Barolo. Vinrankorna är i genomsnitt 45 år gamla. Vinet har lagrats tre år på stora fat av slavonsk ek. Därefter ett par månader i ståltankar och sex månader på flaska.

Det andra vinet är också vingårdsbetecknat och från årgång 2013. Vinet har lagrats på små franska ekfat på 225 liter, så kallade barrique. Det tredje vinet är inte vingårdsbetecknat utan druvorna kommer från olika vingårdslägen i Montforte d’Alba. Vinet är av årgång 2013 och har lagrats i 16 månader på barrigue och stora botti, samt ett år på flaska innan försäljning.

För att ett vin ska kunna betecknas som Barolo måste vinet har lagrats minst 38 månader varav 18 månader på fat. Står det Riserva på etiketten är lagringen minst 62 månader, varav minst 18 månader på fat.

Druvan pelaverga

En mycket lokal druvsort i Piemonte är pelaverga. Den växer i två DOC-områden Verduno och Colline Saluzzesi. Druvan ger kryddiga, bäriga och friska viner. Vi lanserar ett vin från Verduno. Jäsning och lagring skedde i ståltankar. Årgången är 2017.

Sardinen

Från distriktet Alghero, på Sardiniens nordvästra sida, lanserar vi ett vin av druvan cabernet sauvignon. Vinet är lagrat i flera års tid. Först 14 månader på små franska ekfat (barriquer), varav hälften var nya. Sedan förs vinet över för ett års lagring på stora fat, botti. Slutlagringen sker sedan på flaska i 18 månader. Årgången är 2010 så vinet har fått en viss mognadsutveckling.

Till nya röda italienska viner 5 april

Produktlista nya italienska röda viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Le Cupole, Vini Franchetti SRL

Toscana

2016

289

Castello di Bolgheri Superiore

Bolgheri Superiore

 

2015

399

Occhipinti SP68 Arianna Occhipinti

Terre Siciliane

2017

189

Barolo Monvigliero Fratelli Alessandria

Barolo 2014

579

Barolo Ciabot MentinDomenico Clerico

Barolo

2013

649

Barolo Domenico Clerico

Barolo

2013

299

Pelaverga Verduno SpezialeFratelli Alessandria

Verduno

2017

189

Marchese di Villamarina

Sardinien/Alghero

2010

399

Argentina

Mendoza är Argentinas största vinområde och ligger på hög höjd i närheten av bergskedjan Anderna. Höjden gör att dagarna är varma, men nätterna kalla vilket gör att druvorna får en lång växtsäsong. Jordmånen är fattig på näringsämnen och består mest av sand och sten, vilket gör att dräneringen är god och vinrankorna får kämpa för att överleva. De druvor som ”överlever” får en hög koncentration av smakämnen, socker och fruktsyra som är viktigt i vintillverkningen.

Cabernet och malbec

Vi lanserar två viner från Mendoza, ett är gjort på cabernet sauvignon och ett på malbec. Det första är från det mindre Mendoza-området Agrelo. Vinet är lagrat i ett år på 85 % franska- och 15 % amerikanska ekfat, varav 35 % var nya. Det andra vinet är från subregionen Altamira, som tillhör Uco Valley i Mendoza. Vinet är lagrat ett år på 85 % franska ekfat och 15 % amerikanska, varav 35 % var nya.

Producenterna i Mendoza arbetar allt mer med att särskilja vingårdar och underregioner, då jordmån och höjdskillnader har stor betydelse på vinets kvalitet och karaktär. I framtiden kommer vi se ännu fler specifika ursprungsbeteckningar för viner från Argentina.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Till nya röda argentinska viner 5 april

Produktlista nya röda argentinska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catena Paraje Altamira Malbec, Bodega Catena Zapata

Mendoza

2016

149

Catena Agrelo Cabernet Sauvignon, Bodega Catena Zapata

Mendoza

2016

149

USA

Oregon

Vi lanserar ett vin från distriktet Eola-Amity Hills, som ligger inom den större regionen Willamette Valley. Distriktets jordmån har hög halt av den vulkaniska jordmånen basalt. Vinrankorna tvingas djupt ner i marken för näring och druvorna som mognar får hög koncentration av aromämnen. Vinet vi lanserar är en pinot noir som har jäst i öppna cementkar med naturliga jäststammar. Vinet har sedan lagrats i franska ekfat, varav 25 % var nya. Vinet är tillverkat efter biodynamiska principer. Årgången är 2015 och anses vara bra med koncentrerade druvaromer och balanserad fruktsyra.

Kalifornien

Vi lanserar tre viner gjorda på tre olika druvsorter – cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel.

Det första vinet kommer från distriktet Santa Cruz Mountains, som ligger söder om San Francisco. Tack vare att odlingarna ligger på hög höjd samt närheten till Stilla havet gör distriktet till ett av de svalaste i Kalifornien. De druvsorter som odlas är främst chardonnay, pinot noir och cabernet sauvignon.

Vinet vi lanserar är gjort på 80 % cabernet sauvignon, 15 % merlot, 3 % cabernet franc och 2% petit verdot. Vinet är lagrat i två år på en blandning av franska- och amerikanska ekfat, hälften av faten var nya. Årgången är 2014 som kännetecknades av hög värme och lite regn, vilket gav koncentrerade druvor.

Det andra vinet är en pinot noir från Sonoma Coast. Musten jäste med druvornas naturliga jäststammar. Nedtryckning av skalmassan gjordes vid behov bland annat för att fördela värmen och säkerställa att hela musten jäste i samma temperatur. Lagringen skedde i franska ekfat, varav 25 % var nya. Årgången är 2016. Vinet är flyttat till lanseringen 26 april.

Gamla odlingar av zinfandel

Det tredje vinet är gjort på zinfandel. Druvorna kommer från distrikten Lodi och Amador County och vinrankorna är mellan 60 och 80 år gamla. Vinet har lagrats i ett år på gamla amerikanska ekfat. Zinfandeldruvan kom till Kalifornien i början av 1800-talet med europeiska immigranter. Än i dag finns det kvar gamla vinodlingar runt om i Kalifornien, vissa över 100 år gamla. Zinfandel är samma druva som den italienska druvan primitivo, som i sin tur fördes in från Kroatien där den kallas crljenak kastelanski eller tribidrag.

Till nya röda amerikanska viner 5 april

Produktlista nya röda amerikanska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seven Springs La Source Pinot Noir Evening Land Vineyards

Eola-Amity Hills, Oregon

2015

669

Mount Eden Cab Sauvignon, Mount Eden Vineyards

Santa Cruz Mountains

2014

619

Occidental Freestone, Occidental Wines (flyttad till 26 april)

Sonoma Coast

2016

699

Bogle Old Vine Zinfandel, Bogle Vineyards

Kalifornien

2016

169

Nya Zeeland

Vi lanserar två viner av pinot noir. Vinerna kommer från distriktet Wairarapa och subregionen Martinborough, som ligger i södra delen av Nordön. Här skyddas vingårdarna av berg och jordmånen består mest av sandblandad lera med inslag av grus och ibland av kalksten.

Det första vinet är jäst på ståltankar med druvornas naturliga jästsvampar. Vinet har lagrats ett år på små franska ekfat, barriquer, varav 10 % var nya. Det andra vinet är vingårdsbetecknat och jäst på liknande sätt. Lagringen varade i 18 månader och andelen nya ekfat var 35 %.

Till nya röda nyzeeländska viner 5 april

Produktlista nya röda nyzeeländska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schubert Estate Pinot Noir, Schubert Wines

Wairarapa

2017

209

Marion's Vineyard Pinot Noir,Schubert Wines

Wairarapa

2016

339

Chile

Vi lanserar ett vin från Chile och distriktet Maipo, som ligger strax söder om huvudstaden Santiago. Vinet är gjort på druvan carmenère och druvorna kommer från en enskild vingård. Efter jäsning lagras vinet två år på stora ekfat, så kallade foudres.

Till nya röda chilenska viner 5 april

Produktlista nya röda chilenska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

De Martino Alto Piedras Carmenere

Maipo

2015

269

Spanien

Rioja

Vi lanserar en grand reserva i traditionell stil från 1955. Vinet är gjort på mestadels tempranillo. Vinet har lagrats på amerikanska ekfat samt en liten del franska ekfat, som var väldigt ovanligt på 1950-talet. Producenten rekommenderar dekantering då vinet har legat många år på flaska och behöver luft för ”öppna” upp sig.

Ribera del Duero

Vi lanserar ett vin från årgång 2014 och som har lagrats i två år på barriquer samt 18 månader på flaska innan försäljning. Druvorna är 90 % tempranillo, eller tinto fino som druvan kallas lokalt, och 10 % cabernet sauvignon. Enligt regelverket måste tempranillo utgöra minst 75 % i de röda vinerna. Andra tillåtna druvsorter är cabernet sauvignon, merlot och malbec. Upp till 5 % garnacha och albillo är också tillåtet.

Montsant

DO Montsant fick sin appellationstatus 2001. Distriktet ligger i Katalonien i norra Spanien och vanliga blå druvsorter är garnacha och cariñena (carignan). Men tempranillo, lokalt kallad ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot och syrah förkommer också i vingårdarna. Jordmånen, lokalt kallad llicorella, har stort inslag av granit och skiffer.

Vinet vi lanserar är gjort på grenache. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar i betongtankar. Lagringen skedde i 14 månader på stora ekfat, så kallade foudres. Vinrankorna är 40, 70 och 100 år gamla. Årgången är 2016.

Bierzo

Bierzo fick DO-status (Denominación de Origen) 1989. Distriktet gränsar till Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Den blå druvan mencia dominerar vinodlingarna. Vi lanserar ett vin som är jäst med hela klasar i stora träfat och med 40 dagars skalmaceration. Vinet lagrades i ett år på gamla 500-liters ekfat. Årgången är 2016.

Lanseringen av röda spanska viner är exempel på den bredd som finns i Spanien i dag. Traditionellt vin från Rioja, ett från Ribera del Duero med modern fathantering till nya terroirdrivna viner från Montsant och Bierzo.

Marcus Dahlin, inköpare av spanska viner

Till nya röda spanska viner 5 april

Produktlista nya spanska röda viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gran Faustino 1955, Bodegas Faustino

Rioja

1955

2449

Viña Pedrosa Reserva, Bodegas Hnos Pérez Pascuas

Ribera del Duero

2014

289

La Florens Josep Grau

Montsant

2016

259

Raúl Pérez Vizcaina el Rapolao Bodegas y Viñedos Raul Pérez

Bierzo

2016

259

Sydafrika

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon från Stellenbosch. Klimatet är varmt i Stellenbosch, men närheten till False Bay gör att svala vindar kyler ner vingårdarna och förlänger växtsäsongen. Jordmånen varierar men granit och sandsten med inslag av lera är vanligt. Vinet genomgick den malolaktiska jäsningen på fat och lagringen sker på helt nya franska ekfat i 18 månader. Årgången är 2016 och kännetecknades av varmt väder och lite nederbörd. Druvorna var små med koncentrerade aromer, hög fruktsyra och relativt hög tanninhalt.

Till nya röda sydafrikanska viner 5 april

Produktlista nya röda sydafrikanska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rust en Vrede Estate Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2016

239

Tyskland

Från Pfalzregionen lanserar vi en pinot noir. Vinet är jäst i öppna kar med druvornas naturliga jäststammar. Vinet har fått en slutlagring i 17 månader på gamla franska ekfat. Pfalz är Tysklands näststörsta vinregion efter Rheinhessen. Riesling och müller-thurgau är de vanligaste druvorsorterna.

Till nya röda tyska viner 5 april

Produklista nya röda tyska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Becker Family Pinot Noir, Friedrich Becker

Pfalz

2015

149