Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya röda viner 5 juli

Vi lanserar närmare 40 nya röda viner den 5 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla röda nya viner 5 juli

Spanien

Terra Alta ligger i södra Katalonien och här finns bergstoppar som är närmare 1000 meter höga. Terra Alta betyder också ”högt land” på katalanska. Vingårdarna ligger i dalgångarna på lite lägre höjd. Vi lanserar ett ekologiskt vin från distriktet gjort på druvsorten garnacha peluda – en klon av garnacha negra. Vinet har jäst i ståltank för att sedan lagrats i tolv månader på stora fat av österrikisk ek.

Rioja

Vi lanserar tre viner från Rioja. Det första är en reserva från årgång 2015 och lanseras i halvflaska. Vinet har en druvsammansättning på 80 procent tempranillo, 10 procent graciano och 5 procent mazuelo. Vinet har lagrats i 20 månader på franska och amerikanska ekfat. Vi lanserar också en gran reserva med samma druvsammansättning från årgång 2012. Vinet har lagrats i två år på franska och amerikanska ekfat.

Det tredje vinet är en crianza och är gjort på druvorna tempranillo, garnacha, mazuelo och graciano. Vinet är lagrat i tre år på gamla ekfat.

Priorat

Från branta vinodlingar i skifferrik jord kommer druvorna till ett vin gjort på 45 procent garnatxa (garnacha), 29 procent carinyena (cariñena), 16 procent syrah och 10 procent cabernet sauvignon. Vinet har lagrats i 18 månader på ekfat om 300 liter och i större fat om 2 000 liter, så kallade foudre.

Nya röda spanska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Herència Altés La Pilosa De Haan Altés

Terra Alta

2017

169

Cune Imperial Reserva, 375 ml

Rioja

2015

139

Cune Imperial Gran Reserva

Rioja

2012

339

Viña Cubillo Crianza R. Lopez de Heredia Heredia Viña Tondonia

Rioja

2009

159

Clos Mogador

Priorat

2016

699

Argentina

Vi lanserar två olika viner av malbec den 5 juli. Det första är från distriktet Valles Calchaquies i Saltaområdet. Vingårdarna ligger på närmare 1 700 meters höjd. Vinet är lagrat 15 månader på små franska ekfat, varav 20 procent var nya. Det andra vinet är från Mendoza och har lagrats tio månader på franska ekfat.

Den höga höjden och alla soldagar ger mycket koncentrerade viner med balanserad struktur och fyllighet. Vinerna av malbec har också en tydlig kryddighet.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Nya röda argentinska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colomé Estate Malbec

Valles Calchaquies

2016

189

Alpamanta Estate Malbec (Flyttad. Lanseras den 2 augusti) 

Mendoza

2013

199

Chile

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Maipo Valley gjort på druvsorten carmenère. Vingården sköts enligt biodynamiska principer.

Nya röda chilenska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Antiyal Carmenère Viñedo Escorial

Maipo

2016

449

Italien

Vi lanserar två vingårdsbetecknade viner från Valpolicella – en ripasso och en amarone. Ripasson är gjord på 70 procent corvina, 20 procent rondinella och 5 procent av vardera molinara och croatina. Efter den första jäsningen tillsätts druvrester från amarone- och reciototillverkningen. Vinet lagras sedan 16 månader på gamla och stora fat (botti) av slavonsk ek. Därefter lagras vinet ett halvår på flaska innan försäljning.

Det andra vinet är en amarone och görs på torkade druvor av sorterna corvina, rondinella och croatina. Vinet lagras i 30 månader på gamla botti av slavonsk ek och på små franska ekfat, så kallade barriquer. Vinet får sedan vila i minst åtta månader på flaska innan försäljning.

Dolcetto och nebbiolo

Vi lanserar två viner av druvsorten dolcetto. Ett är från distriktet Dolcetto d’Alba och vinet är ekologiskt odlat. Vinet har jäst i ståltank. Det andra dolcettovinet är från distriktet Dogliani. Druvorna kommer från olika vingårdar och jäsningen sker spontant med druvornas egna jäststammar. Vinet är lagrat i tio månader på ståltank och två månader på flaska innan försäljning.

Från norra delen av Piemonte kommer ett vin från distriktet Bramaterra. Vinet är gjort på 70 procent nebbiolo, 20 procent croatina 10 procent vespolina. Musten jäser i ståltank, och vinet lagras i 28 månader på slavonska ekfat om 1 000 liter. Genomsnittsåldern på vinrankorna är 48 år.

Toscana

Vi lanserar ett vin från Bolgheri Superiore, som ligger vid Toskanska kusten. Vinet är gjort på 60 procent cabernet sauvignon, 40 procent syrah och 10 procent teroldego. Vinet har jäst på ekfat. Lagringen sker sedan på en tredjedel nya ekfat och resterande ett år gamla samt två år gamla ekfat.

Nya röda italienska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seccal Valpolicella Ripasso Nicolis Angelo e Figli

Valpolicella Ripasso

2016

169

Ambrosan Amarone della Valpolicella Nicolis Angelo e Figli

Amarone della Valpolicella

2009

549

Rossana Dolcetto d'Alba Ceretto Aziende Vitivinicole srl

Dolcetto d'Alba

2017

149

Cascina Corte Dolcetto Dogliani

Dogliani

2017

189

Bramaterra Tenute Sella

Bramaterra

2012

249

i Castagni Michele Satta

Bolgheri Superiore

2013

399

Frankrike

Vi lanserar fem viner från Bordeaux den 5 juli – tre från västra stranden och två från östra.

Saint-Julien och Haut-Médoc

Vi lanserar ett vin från Saint-Julien, som ligger inklämt mellan appellationerna Pauillac och Margaux. Vinet är gjort på 60 procent cabernet sauvignon, 27 procent merlot, 7 procent cabernet franc och 6 procent petit verdot. Vinet har lagrats 14 månader på små franska ekfat, barriquer, varav 40 procent var nya och resterande ett år gamla.

Från Haut-Médoc kommer två viner av årgång 2015. Årgången var relativ varm och gav viner med hög koncentration av smakämnen, relativt hög alkoholhalt och frisk fruktsyra. Det första vinet är tillverkat av 60 procent merlot, 25 procent cabernet sauvignon, 10 procent petit verdot och 5 procent cabernet franc. Lagringen skedde i franska ekfat varav 40 procent var nya.

Det andra vinet har druvsammansättningen 60 procent cabernet sauvignon, 30 procent merlot, 6 procent cabernet franc och 4 procent petit verdot. Vinet är jäst i tre olika kärl: ekfat, betongtank och ståltank. Lagringen skedde i ett år på franska ekfat, varav 40 procent var nya.

Saint Emilion

På östra sidan av floden Dordogne ligger appellationen Saint-Emilion och vingårdarna är mestadels planterade med merlot. Det första vinet är gjort på 95 procent merlot och resten av cabernet franc. Vinet har lagrats 18 till 20 månader på barriquer, varav 60 procent var nya. Årgången är 2015.

Det andra vinet är från årgång 2016, som anses vara lika bra som årgången innan, men gav viner med stramare tanniner. Vinet vi lanserar är tillverkat av 90 procent merlot och 10 procent cabernet franc. Vinet är jäst på stora ekliggare och lagringen skedde 14 månader på barriquer, varav 45 procent var nya.

Bourgogne

Vi lanserar ett vin med beteckningen AC Bourgogne från årgången 2017, som är en relativt varm årgång med balanserade fruktsyror. Vinet är jäst med druvornas egna jäststammar och har lagrats i ett år på gamla ekfat.

Från appallationen Chorey Les Beaune lanserar vi ett vin av årgång 2015. Appellationen ligger norr om staden Beaune. Ett tredje vin från bourgogne kommer från premier cru-gården Beaune Aigrots. Vinet har jäst i öppna tankar med druvornas egna jäststammar. Vinet har lagrats i 14 månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Beaujolais x 2

Vi lanserar också två viner från Beaujolais. Ett är från cru-läget Moulin-à-Vent. Vinet jäser med druvornas naturliga jäststammar och lagras i sex månader på franska ekfat. Det andra vinet är från appellationen Brouilly. Detta vin har naturjäst med hela klasar och lagringen har skett på cementtankar.

Loire och södra Rhônedalen

Från Saumur-Champigny kommer en cabernet franc. Vinet är jäst på tank för att sedan lagras i åtta till tolv månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Vi lanserar två viner från södra Rhônedalen. Ett är från appellationen Côtes-du-Rhône-Villages. Druvblandningen är grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och carignan. Vinet har lagrats i sex månader på franska ekfat.

Det andra är från Châteauneuf-du-Pape och är gjort på grenache. Vinrankorna är i genomsnitt 60 år gamla och är planterade i en jordmån som är rik på platta kalkstenar (lauzes på franska), vilket är ovanligt i appellationen. Musten jäste delvis med hela klasar i betongtankar. Vinet är lagrat i två år på gamla franska ekfat om 600 liter, så kallade demi-muids.

La Clape x 2

Appellationen La Clape tillhör Languedoc och ligger inte så långt från spanska gränsen. Vingårdarna ligger knappt en mil från medelhavskusten vilket gör att de får svalka från havet. Det första vinet är tillverkat av druvsorterna syrah, grenache och mourvèdre. Vinet är lagrat i ett år på en blandning av 300 liters ekfat, varav cirka hälften var nya, samt större gamla ekfat. Det andra vinet är gjort på mourvèdre och syrah som har lagrats på franska ekfat, samt en del grenache som lagrats på tank.

Nya röda franska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Gloria

Saint-Julien

2015

569

Château Haut Bibian

Haut-Médoc

2015

165

Château Cantemerle

Haut-Médoc

2015

475

Chateau Fonplegade

Saint-Emilion Grand Cru

2015

499

Clos de l'Oratoire

Saint-Emilion Grand Cru

2016

569

Benjamin Leroux Bourgogne Rouge

Bourgogne

2017

239

Chorey-Les-Beaune Remoissenet Père Et Fils

Chorey Les Beaune

2015

258

Beaune Aigrots 1er Cru Albert Morot

Côte de Beaune

2016

439

Brouilly Reverdon Château Thivin

Brouilly

2016

169

Langlois-Chateau Saumur Champigny Vieilles Vignes

Saumur-Champigny

2015

209

Les Cassagnes de la Nerthe Domaine de la Renjarde

Côtes-du-Rhône-Villages

2016

169

Châteauneuf Le Songe de Catherine Domaine Duseigneur

Châteauneuf-du-Pape

2016

599

La Falaise Château la Négly

La Clape

2017

229

Chateau d´Angles Grand Vin Rouge

La Clape

2015

189

Portugal

Dão ligger i norra Portugal, söder om Dourodalen. Vingårdarna är planterade utmed Dâofloden och ligger på 150 – 450 meters höjd. Höjden gör att vinrankorna får mycket sol på dagen, men under natten sjunker temperaturen och gör att druvorna behåller den så viktiga fruktsyran. Jordmånen har hög halt av näringsfattig granit vilket gör att rankorna kämpar för sin överlevnad och druvorna får mycket smak.

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Dão gjort på touriga nacional. Druvorna fottrampas i stora kar av granit, så kallade lagares. Vinet har jäst och lagrats på ståltank.

Det är allt vanligare med endruvsviner från Portugal, istället för traditionella blends av många druvsorter. Man jäser och lagrar också i gamla ekfat eller på ståltank för att på så sätt få fram mer druvaromer och ursprungets karaktär.

Marie von Segebaden, inköpare av portugisiska viner

Nya röda portugisiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Elpenor Julia Kemper Red Reserve Organic

Dão

2014

199

Australien

Vi lanserar en gamay från Yarra Valley i Victoria. Druvmusten har jäst med hälften av stjälkarna kvar och med druvornas naturliga jäststammar. Vinet har lagrats i ett halvår på gamla 500-liters ekfat, så kallade puncheons. Vi lanserar också ett shirazvin från Clare Valley som har lagrats på franska ekfat.  

Röd jord

Coonawarra har en speciell jordmån som kallas terra rossa, röd jord. Det övre lagret är rödaktigt och under det finns kalksten, som gör jorden näringsfattig och har bra dräneringsförmåga. Vi lanserar ett vin tillverkat av cabernet sauvignon som lagrats i 16 månader på franska ekfat, varar 30 procent var nya.

Nya röda australiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Napoleone Vineyard Block 18 Gamay Punt Road Wines

Yarra Valley

2017

179

Jim Barry Lodge Hill Shiraz

Clare Valley

2016

189

Wynns Coonawarra Estate Black Label Cabernet Sauvignon

Coonawarra

2016

229

USA

Vi lanserar ett vin där druvorna kommer från olika vingårdar i Napa Valley och Mount Veeder, som ligger inom Napadistriktet. Druvsammansättningen är 83 procent cabernet sauvignon, 7 procent cabernet franc, 6 procent merlot, 2 procent malbec och 2 procent petit verdot. Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat, varav 85 procent var nya.

Ballard Canyon ligger inom det större området Santa Ynez Valley, Santa Barbra County. Härifrån kommer ett vin som är jäst med hela klasar i sluten tank, så kallad maceration carbonique. Druvsorten som har använts är sangiovese.

Nya röda amerikanska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Darioush Cabernet Sauvignon

Napa Valley

2015

958

Love you Bunches Stolpman Vineyards

Ballard Canyon

2018

219

Tyskland

Vi lanserar en ekologisk spätburgunder, pinot noir, från Rheinhessen. Vinet är spontanjäst med druvornas egna jäststammar och producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Nya röda tyska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

BattenfeldSpanier Spätburgunder

Rheinhessen

2016

168

Grekland

Från norra Grekland och Thessaloniki kommer ett vin gjort på druvsorterna xinomavro, merlot och syrah. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar och vinet har lagrat i ett år på gamla ekfat.

Greklands viner av den gröna druvan assyrtiko och blå xynomavro etablerar sig mer och mer bland konsumenterna internationellt. Även den gröna och aromatiska moscophilero syns mer och mer. Det röda och de två vita vinerna vi lanserar den 5 juli går under naturvinsbeteckningen.

Magnus Lindblom, inköpare av grekiska viner

Nya röda grekiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kamara Estate Nimbus Russus

Thessaloniki

2016

209

Sydafrika

Vi lanserar en grenache med ursprungsbeteckningen Western Cape. Vinet är delvis jäst i hela klasar. Jäsningen skedde spontant i ståltank och vinet har lagrats i 12 – 15 månader på gamla franska ekfat om 225 liter, så kallade barrique.

Nya röda sydafrikanska viner

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Naudé Wines Grenache

Western Cape

2014

289