Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 6 december

Vi lanserar cirka 60 nya röda viner i tillfälligt sortiment. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till röda viner lansering 6 december

Frankrike

Rhonedalen

Vi lanserar två viner från Crozes-Hermitage, det vill säga vinerna är gjorda av syrahdruvan. Båda vinerna är jästa utan tillsatt jäst och vinerna jäser i hela klasar. Vinerna har lagrats i använda burgundiska ekfat.

Vi lanserar ett vin från Saint Joseph, gjort på syrah. Druvorna kommer från 20 till 80 år gamla vinrankor. Efter avslutad temperaturkontrollerad jäsning lagras vinet i 30 månader på nya franska ekfat.

Châteauneuf-du-Pape

Från södra Rhonedalen och Châteauneuf-du-Pape kommer två viner. Det första är gjort på grenache tillsammans med cirka 15 procent vardera av syrah och mourvèdre samt mindre delar av cinsault, clairette och övriga tillåtna druvsorter. Vinet har spontanjäst i ståltankar och på stora träfat i 30 – 40 dagar. Vinet lagras sedan i 20 – 22 månader på stora franska ekfat om 6 000 liter.

Det andra vinet är gjort enbart på grenache som fått jäsa i temperaturkontrollerade betongtankar. Vinet lagras sedan i 16 månader på stora ekfat.

Nya röda rhoneviner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crozes Hermitage Alain Graillot

Crozes-Hermitage

2017

259

Crozes Hermitage La Guiraude Alain Graillot

Crozes-Hermitage

2016

379

Saint Joseph Vignes de l’Hospice Rouge E. Guigal

Saint-Joseph

2016

695

Domaine du Vieux Télégraphe

Châteauneuf-du-Pape

2016

850

Barbe Rac Chapoutier

Châteauneuf-du-Pape

2016

699

Roussillion och Provence

Vi lanserar ett vin med ursprungsbeteckningen Côtes du Roussillion Village och med druvblandningen 65 procent grenache, 30 procent syrah och 5 procent carignan. Vinet spontanjäser i 20 – 23 grader och skalmacereras i fyra veckor. Sextio procent av vinet har lagrats i ett halvår på franska ekfat om 500 liter, resterade del har lagrats på betongtankar.

Från Côtes de Provence kommer ett vin av druvsorten tibouren och tio procent grenache. Vinet har jäst på ståltankar och sedan lagrats fyra till sex månader på ekfat.

Nya röda viner Roussillion och Provence 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Saint- Roch Chimères Côtes du Roussillion Village

Languedoc-Roussillon

2017

189

Clos Cibonne Tibouren

Côtes de Provence

2018

199

Madiran och Cahors

Tannat är den blå druvan som är vanligast i Madiran, sydvästra Frankrike. Vinet från Madiran har efter alkoholjäsningen skalmacererats i tre till sex veckor. Vinet har sedan lagrats i två år på nya franska ekfat. Vinet från Cahors är gjort malbec. Vinet har jäst på ståltankar med en månads skalmaceration. Vinet har sedan lagrats i 18 månader på betongtankar.

Nya röda viner Madiran och Cahors 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Bouscassé Vieilles Vignes Alain Brumont

Madiran

2011

329

Un Jour Clos d'un Jour

Cahors

2016

225

Saint Julien

Vi lanserar fyra viner från appellationen Saint-Julien, västra stranden. Det första vinet är tillverkat av cirka 70 procent cabernet sauvignon och 30 procent merlot. Vinet har jäst i stål- och betongtankar. Lagringen varade i ett år på små franska ekfat, varav 40 procent var nya. Årgång på vinet är 2014 som räddades av en bra septembermånad med varma dagar och svala nätter.

Andravin x 2

Vi lanserar ett så kallat andravin från 2015. Druvblandningen för årgången var 72 procent cabernet sauvignon, 18 procent merlot, 8 procent petit verdot och 2 procent cabernet franc. Vinet har jäst med tillsatt jäst på temperaturkontrollerade ekfat och cementtankar. Vinet har sedan lagrats i 14 månader på små franska ekfat, varav 15 procent var nya och resterande en till två år gamla.

Det tredje vinet är också ett andravin. I detta vin är blenden av druvor 67 procent cabernet sauvignon och 33 procent merlot. Vinet är lagrat på små franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Det fjärde vinet är ett förstavin och klassificerades som en andra-cru vid klassificeringen 1855. Vinet är gjort med 70 procent cabernet sauvignon, 17 procent merlot och 13 procent cabernet franc. Vinet har lagrats på små franska ekfat, varav en viss del var nya.

Nya röda viner Saint-Julien 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau du Glana

Saint-Julien

2014

299

Sarget de Gruaud Larose Château Gruaud Larose

Saint-Julien

2015

399

Amiral de Beychevelle Chateau Beychevelle

Saint-Julien

2015

499

Château Léoville Las Cases

Saint-Julien

2003

2899

Listrac-Medóc

Appellationen Listrac-Medóc ligger väster om de mer kända appellationerna på Medóc-halvön. Här är jorden grundare och har inslag av kalk och lera istället för mer grusiga jordar som appellationerna som ligger närmare flodmynningen Gironde har. Vinet vi lanserar är gjort på merlot, cabernet sauvignon och mindre del petit verdot. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade tankar och sedan lagrat på små franska ekfat.

Nya röda viner Listrac-Medóc 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Moulin-Borie

Listrac-Médoc

2015

189

Bourgogne

Vi lanserar två viner från Bourgogne. Det första spontanjästa vinet är från Savigny-lès-Beaune och har lagrats i 14 – 18 månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge på 360 meters höjd.

Det andra vinet är gjort på druvor från olika vingårdslägen i Côte du Beaune, flera av dem är klassificerade som premier cru. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och har sedan lagrats 12 – 15 månader på franska ekfat, varav tio procent var nya.

Nya röda bourgogneviner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savigny-les-Beaune Clos des Godeaux Joseph Drouhin

Savigny-lès-Beaune

2017

369

Côte de Beaune Joseph Drouhin

Côte de Beaune

2017

319

Saumur-Champigny

Vi lanserar ett vin gjort av cabernet franc. Efter tre veckors jäsning och skalmaceration förs vinet över på franska ekfat för 14 månaders lagring.

Nya röda viner Saumur-Champigny 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Le Roi Domaine de Rocheville

Saumur-Champigny

2014

189

Italien

Barolo x 2

Vi lanserar två viner från Barolo, årgång 2015. Det första vinet har jäst i en vecka på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har sedan lagrats i två år på stora ekfat av slavonsk ek.

Det andra vinet är jäst i tio dagar i temperaturkontrollerade tankar. Vinet lagras sedan på en blandning av använda och nya ekfat. Därefter sker blandningen av vinet följt av sex månaders vila på betongtankar. Vinet får ytterligare ett halvårs vila på flaska innan försäljning.

Barbaresco

Vi lanserar samma vin från Barbaresco, men av två olika årgångar – 2007 och 2015. Nebbiolodruvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge. Vinerna har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar med roterande blad och sedan mognadslagrats i 22 månader på nya franska barriquer.

Nya röda viner Barolo och Barbaresco 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Marcenasco Renato Ratti

Barolo

2015

299

Barolo Josetta Saffirio

Barolo

2015

299

Barbaresco Starderi La Spinetta

Barbaresco

2007

1299

Barbaresco Starderi La Spinetta

Barbaresco

2015

899

Barbera d’Asti och Langhe

Vi lanserar ett barberavin i olika flaskformat, 375 ml, 750 ml och 1500 ml. Vinet har jäst i roterande och temperaturkontrollerade ståltankar. Lagringen sker sedan i ett år på mediumrostade franska ekfat.

Från appellationen Langhe kommer ett nebbiolovin från 15 – 30 år gamla vinstockar. Vinet har spontanjäst på ståltank och skalmacererats i 21 dagar. Vinet har sedan lagrats i 18 månader på stora ekfat om 2 600 liter, så kallade botti.

Nya barbera d’asti- och langheviner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ca’ di Pian La Spinetta 375 ml

Barbera d'Asti

2016

119

Ca’ di Pian La Spinetta 750 ml

Barbera d'Asti

2016

199

Ca’ di Pian La Spinetta 1500 ml

Barbera d'Asti

2016

439

Luigi Oddero Langhe Nebbiolo

Langhe

2016

189

Chianti classico

Vi lanserar en riserva, det vill säga vinet har lagrats i minst 24 månader varav tre månader på flaska, samt att alkoholhalten måste vara minst 12,5 procent. Vinet vi lanserar består av 90 procent sangiovese, 7 procent canaiolo och 3 procent colorino. Vinet har spontanjäst i förglasade cementtankar utan temperaturkontroll. Efter drygt 30 dagars skalmaceration lagras vinet i minst 26 månader på stora franska och slavonska ekfat. Vinet får sedan vila ytterligare tre månader på cementtankar innan buteljering. Druvorna kommer från producentens äldsta vinrankor, cirka 40 år gamla

Från samma producent lanserar vi också en chianti classico. Druvorna kommer från de yngre vinrankorna, cirka 15 år gamla. Vinet har spontanjäst i förglasade betongtankar och skalmacerationen varade i cirka 25 dagar. Vinet har lagrats i minst 16 månader på stora ekfat av fransk och slavonsk ek, samt ytterligare en månad på betongtank.

Det tredje vinet vi lanserar har jäst och skalmacerat i 12 – 15 dagar på temperaturkontrollerade ståltankar. Och lagringen sker i ett år på medelstora slavonska ekfat. Vinet får sedan vila i tre månader på flaska innan försäljning.

Nya röda viner Chianti classico 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Il Campitello Riserva Monteraponi

Chianti Classico

2015

399

Monteraponi Chianti Classico

Chianti Classico

2017

199

Berardegna Chianti Classico Fèlsina Spa

Chianti Classico

2017

189

Vino Nobile di Montepulciano

Vi lanserar tre viner från detta distrikt, som ligger cirka fyra mil sydöst om staden Sienna. Lokalt kallas sangiovesedruvan för prugnolo gentile. Det första vinet vi lanserar har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan lagra i 16 – 18 månader på franska ekfat om 500 liter, så kallade tonneaux. Det andra vinet är från samma producent och har jäst och skalmacerarats i 18 – 22 dagar i koniska ståltankar. Vinet har också lagrats 16 – 18 månader på tonneaux.

Det tredje vinet är gjort på sangiovese, canaiolo och merlot. Efter jäsning och skalmacerering i temperaturkontrollerade ståltankar lagras vinet i 18 månader på 350–500 liters franska ekfat samt 2 500 liters slavonska och franska ekfat.

Nya röda vino Nobile di Montepulciano 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Poliziano Asinone

Vino Nobile di Montepulciano

2016

389

Poliziano Le Caggiole

Vino Nobile di Montepulciano

2016

799

Vino Nobile di Montepulciano Tenuta di Gracciano della Seta

Vino Nobile di Montepulciano

2016

185

IGT och Bolgheri

Vi lanserar ett vin med beteckningen IGT Toscana. Druvsorterna som använts är 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i temperaturkontrollerande ståltankar. Vinet fick sedan lagras i 15 månader på franska ekfat samt en liten del av vinet på amerikanska ekfat.

Nya röda viner Toscana 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Guidalberto Tenuta San Guido

Toscana

2017

339

Sassicaia Tenuta San Guido

Bolgheri

2016

1599

Sicilien

Från Etna kommer ett vin gjort på druvsorterna 85 procent nerello mascalese 15 procent nerello cappuccio. Vinet har jäst utan tillsatt jäst på temperaturkontrollerade ståltankar och med 20 dagars skalmaceration. Åttio procent av vinet har lagrats i åtta till tio månader på ståltank, resterande 20 procent på franska barriquer.

Nya röda sicilianska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Benanti Etna Rosso

Etna

2016

169

Spanien

Rioja

Vi lanserar ett riojavin gran reserva gjort på 91 procent tempranillo, 4 procent mazuelo, 3 procent graciano och 2 procent garnacha. Druvorna avstjälkades och jäste i temperaturkontrollerade ståltankar i nio dagar. Vinet lagrades sedan i två år på amerikanska ekfat om 225 liter. Vinet har också lagrats minst två år på flaska. En röd gran reserva måste minst ha lagrats 60 månader (fem år), varav 24 månader på ekfat.

Vi lanserar även ett vin gjort på tempranillodruvor från olika vingårdar i Rioja. Producenten har dock valt att klassificera vinet som Vino Tinto. Efter ståltanksjäsning har vinet lagrats ett år på franska ekfat.

Monsant

Vi lanserar ett vin gjort på 90 procent grenache och 10 procent trepat. Vinet spontanjäser i hela klasar med stjälkarna. Vinet lagras i ståltankar och amforor av keramik. Montsant ligger i Katalonien.

Nya röda viner Rioja och Montsant 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marqués de Murrieta Gran Reserva

Rioja

2012

399

Artadi Viñas de Gain Bodegas y Viñedos Artadi

Spanien/Rioja

2017

229

SiurAlta Rouge VINS NUS

Montsant

2017

199

Ribera del Duero

Vi lanserar två viner från samma producent. Det första vinet är gjort på tempranillo från olika vingårdar. Vinet jäser utan tillsatt jäst och lagras sedan i 16 månader på franska och amerikanska ekfat, varav 50 procent var nya resterande ett till två år gamla. Det andra vinet är också gjort på tempranillo från olika vingårdar, men druvorna som valts ut har ansetts vara de bästa det året. Efter avstjälkning och jäsning har vinet lagrats i 19 månader på nya franska ekfat.

Nya röda viner Ribera del Duero 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aalto Bodega Aalto 1500 ml

Ribera del Duero

2017

899

Aalto Bodega Aalto 750 ml

Ribera del Duero

2017

399

Aalto PS Bodega Aalto 750 ml

Ribera del Duero

2017

869

Aalto PS Bodega Aalto 1500 ml

Ribera del Duero

2017

2129

USA

Santa Rita Hills

Vi lanserar tre pinot noir-viner från Santa Rita Hills, som drar fördel av att Stilla havets svala vindar påverkar vingårdarna från tre håll. Här odlas mest pinot noir, chardonnay och syrah. Alla tre vinerna är jästa på betongtankar utan tillsatt jäst. Vinerna har lagrats i 14 månader på franska ekfat.

Nya röda viner Santa Rita Hills 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de la Côte Bloom's Field Pinot Noir

Santa Rita Hills

2016

660

La Côte Domaine de la Côte

Santa Rita Hills

2016

830

Memorious Pinot Noir Domaine de la Côte

Santa Rita Hills

2016

575

Rockpile och Dry Creek Valley

Vi lanserar ett zinfandelvin från distriktet Rockpile, som ligger i Sonomas nordvästra hörn. Vinet har jäst i öppna tankar och skalmacererats under nio dagar. Vinet har sedan lagrats i 12 – 14 månader. Åttiofem procent av vinet har lagrats på neutrala amerikanska och franska ekfat, resterande procent på nya franska ekfat.

Från granndistriktet Dry Creek Valley kommer ett vin gjort på druvsorterna 94 procent petite sirah och 6 procent zinfandel. Druvorna avstjälkades och jäste sedan hela utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats i ett år på lufttorkade amerikanska ekfat. Ekfaten varierade i ålder, men 20 procent var nya.

Nya röda viner Rockpile och Dry Creek 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rockpile Zinfandel Seghesio Family Vineyards

Rockpile

2016

439

Ridge Vineyards Lytton Estate Petite Sirah

Dry Creek Valley

2017

379

Sonoma Coast

Vi lanserar ett pinot noir-vin från Sonoma Coast. Vingården ligger på 400 meters höjd och cirka tre kilometer från Stilla havet. Vinet har jäst i 80 procent hela klasar utan tillsatt jäst. Nittio procent av vinet har lagrats på neutrala franska ekfat, resterande tio procent på nya och fyra år gamla franska ekfat.

Nya röda viner Sonoma Coast 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fort Ross-Seaview Home Field Vineyard Raen Winery

Sonoma Coast

2016

899

Santa Barbara County och Santa Cruz Mountains

Vi lanserar en pinot noir från Santa Barbra County. Druvorna till vinet kommer från olika vingårdslägen. Efter jäsningen i öppna kar, lagras vinet i elva månader på små franska ekfat om 225 liter. Åldern på faten varierar.

Från Santa Cruz Mountains kommer ett vin gjort på 77 procent cabernet sauvignon, 19 procent merlot, 2 procent av vardera petit verdot och cabernet franc. Vinet har spontanjäst utan stjälkar och skalmacererats i nio dagar. Vinet har lagrats i 17 månader på amerikanska ekfat, varav 35 procent var nya, 20 procent ett år gamla och 45 procent två till tre år gamla.

Nya röda viner Santa Barbara och Santa Cruz 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir

Santa Barbara County

2017

229

Ridge Vineyards Estate Cabernet Sauvignon

Santa Cruz Mountains

2016

595

Sydafrika

Från Swartland kommer ett vin tillverkat av cinsault. Druvorna har sponantjäst i hela klasar i betongtankar. Vinet har sedan lagrats på ekfat och stora ekliggare om 4000 liter, så kallade foudre. Vi lanserar också ett vin gjort på 95 procent cabernet franc och 5 procent malbec.

Nya röda sydafrikanska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

A.A. Badenhorst Ramnasgras Cinsault

Swartland

2017

229

Raats Dolomite

Sydafrika

2017

179

Argentina

Vi lanserar ett vin från Mendoza gjort på malbec. Vinet jäser i temperaturkontrollerade fat och musten pumpas över skalmassan fyra gånger per dag, för att extrahera färg, tanniner och smakämnen. Sjuttio procent av vinet lagras på betongtank och resterande del på franska barriquer, det vill säga ekfat om 225 liter.

Från södra delen av Argentina och Patagonien kommer ett vin gjort på druvan trousseau. Vinet kommer från distriktet Río Negro. Vinodlingarna är planterade utmed flodbankar på lerjordar. Vinrankorna är oympande, det vill säga växer på sina egna rotstockar.

Nya röda argentinska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hey Malbec Matias Riccitelli

Mendoza

2018

145

Old Vines From Patagonia Trousseau Matias Riccitelli

Río Negro

2018

389

Australien

Vi lanserar en cabernet sauvignon som kommer från Margret River. Vinet har jäst i öppna kar och 35 procent av vinet har fått en extra lång skalmaceration. Vinet har sedan lagrats i 14 månader på nya franska ekfat om 225 liter, varav 40 procent var nya.

Från Hunter Valley kommer ett vin tillverkat av druvsorten barbera. Producentens vinrankor härstammar från italienska vinstockar och växer i röd vulkanisk jordmån. Vinet är jäst med tillsatt jäst i temperaturkontrollerade tankar. Vinet har lagrats i ett år på en blandning av franska barriquer och puncheons, som är ekfat om 500 liter.

Nya röda australiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Xanadu Cabernet Sauvignon

Margaret River

2016

219

Breaking Ground Barbera Margan Family Winegrowers

Hunter Valley

2017

149

Libanon

Vi lanserar ett vin med ursprungsbeteckningen Bekaadalen. Vinet är gjort på 40 procent cabernet franc, 40 procent cabernet sauvignon och 20 procent syrah. Vinet är spontanjäst och alla druvorna förutom cabernet sauvignon jäste i hela klasar. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya, samt två månader på flaska. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Ny röda libanesiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de Baal

Bekaa

2014

319

Portugal

Vi lanserar ett vin från Douro som är gjort på druvsorterna sousão, tinta amarela, tinta roriz (tempranillo), touriga franca och touriga nacional. Vinet har lagrats i 22 månader på ekfat om 225 liter, varav hälften var nya.

Nya röda portugisiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Conceito Red Conceito Vinhos

Douro

2016

299

Tyskland

Vi lanserar en spätburgunder (pinot noir) från Pfalz. Druvorna kommer från ett vingårdsläge som är klassat som en grosses gewächs. Vinet har jäst på ståltankar och sedan lagrats i 23 månader på franska barriquer, varav 70 procent var nya.

Nya röda tyska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Philipp Kuhn Kirschgarten Pinot Noir GG

Pfalz

2015

375

Chile

Vi lanserar två viner från Chile i olika stil som visar bredden på landets vinindustri. Det första är från Colchagua och tillverkat av 80 procent cabernet sauvignon, 10 procent cabernet franc, 5 procent merlot, 5 procent petit verdot. Vinet har lagrats i 18 månader på nya franska ekfat. Det andra vinet är från Valle del Itata och är gjort på cinsault som har fått spontanjäsa på amforor.

Nya röda chilenska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Montes Alpha M

Colchagua

2015

599

Viejas Tinajas Cinsault De Martino

Valle del Itata

2018

239

Nya Zeeland

Vi lanserar en syrah från distriktet Hawke’s Bay och subdistriktet Gimblett Gravels. Vinet har jäst i öppna ståltankar med tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats på franska barriquer, varav 20 procent var nya. Druvorna avstjälkades helt innan jäsningen satte ingång.

Nya röda nyzeeländska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craggy Range Gimblett Gravels Syrah

Hawke's Bay

2016

259