Små partier: Nya röda viner 6 september

Vi lanserar närmare 50 nya röda viner den 6 september. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya röda viner med lansering 6 september

Spanien

Vi lanserar tre viner från Rioja, från olika årgångar och i olika stil – traditionellt och mer modernt. Det första är traditionellt tillverkat på druvorna 80 procent tempranillo, 15 procent garnacha och resterande av mazuelo och graciano. Vinet är jäst på stora gamla ekfat och är lagrat i fem år på amerikanska ekfat om 225 liter. Åldern på vinrankorna är 40 år och rankorna är planterade på 450 meters höjd.

De andra två riojavinerna är från samma producent men från olika årgångar – 2015 och 2012. Druvsammansättningen för 2015 är 86 procent tempranillo, 8 procent garnacha och 6 procent graciano. Vinet jäste på stora temperaturkontrollerade franska ekfat. Lagringen skedde i 14 månader på 40 procent nya små franska ekfat, resterande ekfat var använda två gånger tidigare. Vinet har sedan lagrats 30 månader på flaska.

Årgång 2012 har sammansättningen 90 procent tempranillo och 10 procent graciano. Lagringen gjordes i 16 månader på små franska ekfat, varav hälften var nya. Vinet har lagrats på flaska i 20 månader innan försäljning.

Ribera del Duero

Vi lanserar tre viner från samma producent. Det första vinet är gjort på tempranillo. Vinet har jäst på ekfat och lagringen skedde i 16 månader på 80 procent små franska ekfat och 20 procent på amerikanska. Det andra vinet är jäst på ståltankar. Lagringen skedde sedan i 14 månader på 80 procent franska- och 20 procent amerikanska ekfat. Det tredje vinet är tappat på halvlitersflaska. Vinet har fått jäsa på ekfat och lagringen har skett på franska och amerikanska ekfat. Årgången är 2010 som anses som ett mycket bra år för Ribera del Duero.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Ribera del Duero. Det är en gran reserva årgång 2009. Vinet har lagrats tre år på amerikanska ekfat, följt av tre års lagring på flaska. Druvsorten är tempranillo och druvorna kommer från vingården Viña Valera 800 meter över havet. Den genomsnittliga åldern på vinstockarna är 25 år.

DO Arlanza och Conca de Barberà

Arlanza är en relativt ny ursprungsbeteckning. Man fick DO-status 2007 och distriktet ligger i regionen Kastillien-Leon. Vinet är gjort på 95 procent tempranillo och resten garnacha (grenache). Vinet är lagrat i två år på 300 och 600 liters ekfat. Ingen tillsatt jäst och delvis jäst med hela klasar (vinet lanseras 4 oktober).

Från Katalanska distriktet Conca de Barberà kommer ett vin gjort på den lokala druvsorten trepat. Vingårdarna ligger på 800 meters höjd vilket ger svalka på nätterna och druvorna behåller sin friska fruktsyra. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i 18 – 23 grader. Vinet har lagrats i tio månader på rostfria ståltankar.

Arlanzavinet är ett exempel på att yngre vinmakare i Spanien söker sig till mindre kända platser med gamla vingårdar. Trepat används oftast i mousserande roséviner, men som i stilla röda viner närmar sig pinot noir i stil.

Marcus Dahlin, inköpare av spanska viner

Nya röda spanska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Bosconia Reserva R.Lopez de Heredia

Rioja

2006

229

Roda Bodegas Roda

Rioja

2015

279

Roda I Bodegas Roda

Rioja

2012

449

Corimbo I Bodegas La Horra

Ribera del Duero

2013

469

Corimbo Bodegas La Horra

Ribera del Duero

2014

259

Corimbo I Bodegas La Horra, 500 ml

Ribera del Duero

2010

299

Alenza Gran Reserva Condado de Haza

Ribera del Duero

2009

399

Olivier Riviere El Cadastro (lanseras 4 okt)

Arlanza

2015

259

Cara Nord Celler Trepat

Conca de Barberà

2016

149

Frankrike

Rhônedalen

Vi lanserar fem viner från Rhônedalen – tre syrahviner från norra och två grenache-dominerade från södra delen.  

Det första vinet är från Côte-Rôtie. Vinet är spontanjäst, delvis med hela klasar, och druvorna kommer från olika vingårdslägen i appellationen. Vinet har lagrats på en mix av nya och gamla ekfat, som också varierar i storlek. Årgången är 2016 som anses vara en bra årgång.

Årgång 2017

Det andra vinet är från Saint-Joseph. Vinet jäste i betongtankar utan tillsatt jäst. Lagringen skedde i 15 till 18 månader på gamla ekfat om 600 liter. Det tredje vinet är från appellationen Cornas. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Årgången är 2017 och anses som bra för norra Rhône, med relativt tidig skörd då sommaren och hösten var varm.

Det fjärde vinet har beteckningen Côtes du Rhône. Druvsammansättningen är 70 procent grenache, 20 procent syrah och 10 procent mourvèdre. Vinet har lagrats ett år på betongtankar.

Det femte vinet är från västra delen av södra Rhônedalen – Lirac. Vinet är gjort på 60 procent grenache och 40 procent syrah. Musten jäser i temperaturkontrollerade ståltankar och vinet lagras sedan i nio månader ekfat om 600 liter, så kallade demi-muid. Årgången är 2017 och anses vara bra även om grenachedruvorna drabbades av omjämn mognad  coulure. Det gjorde att vinmakarna fick använda mer av mourvèdre, carignan och syrah.

Côtes du Roussillon

Vi lanserar ett ekologiskt vin gjort på 60 procent syrah, 20 procent vardera av grenache och mourvèdre. Vi lanserar också ett vin med druvblandningen 60 procent grenache, 30 procent syrah och 10 procent mourvèdre. Delar av grenachedruvorna jäste med kolsyremetoden och druvorna kommer från en enskild vingård. Vinet lagrades i 16 månader på ekfat om 600 liter.

Bourgogne

Passetoutgrains är en appellationsbeteckning från 1937 som omfattar hela Bourgogne. Vinerna måste bestå minst av 30 procent pinot noir och resterande av gamay. Även de gröna druvorna chardonnay, pinot gris och pinot blanc är tillåtna, men det är ovanligt. Appellationen omfattar rosévin och rött vin. Kolsyrejäsning är tillåten, det vill säga i sluten tank där druvorna jäser inifrån.

Uttrycket passetoutgrains betyder ungefär ”ge alla druvor” och refererar till att man förr i tiden inte alltid sorterade alla druvor. Tanken förr var att vinerna gjordes för vardaglig konsumtion.

Vi lanserar ett vin med beteckningen passetoutgrains gjort på hälften pinot noir och hälften gamay. Musten jäste spontant, druvorna var helt avstjälkade och vinet lagrades i 15 – 18 månader på fat. Vinrankorna planterades 1926. Årgången är 2017 som gav koncentrerade druvor.

Passetotgrains tillverkas i små volymer och de konsumeras främst lokalt i Bourgogne. Flera av producenterna har på senare år gett vinerna större kvalitetsfokus.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Mer bourgogne

Marsanny är den nordligaste appellationen i Côte de Nuits. Vi lanserar ett vin där pinot noir-druvorna spontanjäst utan stjälkar i cirka 18 dagar. Lagringen varade i cirka 16 månader på mestadels använda ekfat.

Vi lanserar också ett vin med ursprungsbeteckningen Bourgogne. Druvorna kommer från vingårdar i Nuits-Saints-George, Marsannay, Morey-Saint-Denis och Côtes de Beaune. Vinet är spontanjäst med 40 procent hela klasar och lagrats i elva månader på använda ekfat samt i tre månader på ståltank.

Från Maranges, södra delarna av Côte du Beaune, kommer ett vin från premier cru-gården Les Clos Roussots. Vinet har spontanjäst i ståltankar och sedan lagrats på en blandning av nya och använda fat av fransk ek.

Irancy

Vi lanserar en ekologiskt pinot noir från Irancy. Appellationen ligger i nordöstra hörnet av Bourgogne, väst om Chablis. Vinet är jäst i öppna ståltankar utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats 14 till 16 månader på dels 225 liters fat (barriquer) och dels 500- och 600 liters fat. Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge – Mazelots – som har stora inslag av skiffer och kalkstenen Kimmeridgien.

Beaujolais x 4

Vi lanserar två gamayviner från Fleurie. Det första vinet är spontanjäst i betongtankar, cirka 15 procent av druvorna var i hela klasar. Vinet lagras sedan ett år på gamla ekfat om 225- och 300 liter samt 3 000 liter stora foudre. Vinrankorna planterades 1975 och 1980.

Det andra vinet är gjort på druvor från olika vingårdar. Kallmaceration med hälften hela druvklasar och hälften avstjälkade druvor. Jäsningen skedde under 10 till 15 dagar och lagringen är delvis gjord på 400 liters ekfat, varav cirka tio procent var nya.

Från appellationen Morgon kommer två olika viner. Det första är från vingårdsläget Côte du Py. Vinet jäste utan tillsatt jäst och vinet lagrades i tio månader på 50 procent nya ekfat och resterande i två år gamla ekfat. Det andra vinet har inte fått någon fatlagring utan vinet lagrades en tid på betongtankar.

Bordeaux och Loire

Vi lanserar två viner från Bordeaux – ett från Pauillac och ett från Saint-Emilion. Vinet från Pauillac är slottets tredjevin och är gjort på 50 procent cabernet sauvignon, 43 procent merlot och 7 procent petit verdot. Druvorna kommer från egendomens yngre vinstockar. Lagringen skedde på små franska ekfat, varav cirka 20 procent var nya. Det andra vinet från Saint-Emilion är tillverkat mestadels av merlot som jäst i betongtankar. Vinet har lagrats på små franska ekfat, varav cirka tio procent var nya.

Från Loire och Anjou kommer ett vin gjort på cabernet franc. Vinet är jäst utan tillsatt jäst. Lagringen varade i 9 månader på tank.

Nya röda franska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Côte-Rôtie Terrasses Jean-Luc Jamet

Côte-Rôtie

2016

649

Saint-Joseph Hedonism Domaine Faury

Saint-Joseph

2017

249

Cornas Domaine de Saint Pierre Paul Jaboulet Aine

Cornas

2017

579

Michel & Tina Gassier Côtes du Rhône

Côtes du Rhône

2017

129

Plateau des Chenes Famille Brechet

Lirac

2017

149

Domaine Mas Becha Classique

Côtes du Roussillon

2018

149

Mas Janeil Pas de la Mule François Lurton

Côtes du Roussillon

2015

399

Bourgogne Passetoutgrain L’Exception Michel Lafarge

Bourgogne Passetoutgrains

2017

199

Marsannay Marchand-Tawse

Marsannay

2017

279

Bourgogne Rouge Marchand-Tawse

Bourgogne

2017

199

Maranges 1er Cru Les Clos Roussots Jean-Claude Regnaudot & Fils

Maranges

2017

277

Irancy Les Mazelots Domaine Renaud

Irancy

2017

289

Fleurie Clos Vernay Lafarge-Vial

Fleurie

2017

339

Fleurie Les Hauts du Py Villa Ponciago

Fleurie

2017

179

Morgon Côte du Py Château des Jacques

Morgon

2017

269

Morgon Corcelette Domaine Louis-Claude Desvignes

Morgon

2018

179

Pauillac de Chateau Latour

Pauillac

2014

775

Chateau Fleur Pourret

Saint-Emilion Grand Cru

2015

359

La Cerisaie Domaine de la Bergerie

Anjou

2017

149

Italien

Toscana

Vi lanserar tre viner från Toscana. Det första är en brunello di montalcino och vinet är jäst i betongtankar med skalkontakt mellan 25 och 40 dagar. Vinet lagrades i 36 till 48 månader på stora fat av slavonsk ek.

Från Chianti Classico kommer ett vin av årgång 2013, som anses bra med normala temperaturer som gav druvor med hög fruktsyra. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och har lagrats i 30 månader på stora ekliggare. Vinet är ofiltrerat och är gjort på 97 procent sangiovese och 3 procent inhemska gröna och blå druvor.

Vi lanserar också ett vin med ursprungsbeteckningen IGT Toscana. Sangiovesedruvorna kommer från enskild vingård 700 meter över havet. Jäsningen skedde i betongtankar och med 20 procent hela klasar. Skalmacereringen varade i fyra månader. Slutlagringen gjordes i ett år på betongtank.

Piemonte

Vi lanserar en barbera d’alba som är jäst utan tillsatt jäst. Druvorna är från vingårdsläget Serraboella och vinrankorna är i genomsnitt 15 år gamla. Jäsningen skedde spontant i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i 18 månader i använda franska ekfat, så kallade barriquer. Årgången är 2016 och anses vara en mycket bra årgång i Piemonte.

Årgång 2013

Vi lanserar två baroloviner från samma producent men av olika årgångar. Det första är från 2013, en årgång med frisk syra och strama tanniner. Nebbiolodruvorna kom från olika vingårdar runt byarna La Morra, Serralunga d’Alba och Castiglione Falletto. Jäsningen skedde i ståltankar utan tillsatt jäst. Vinet lagrades sedan i 26 månader på ekfat om 2 000 – 2 600 liter, så kallade botti. Vinet vilade sedan på flaska i ett år innan försäljning.

Årgång 2005

Det andra vinet är från årgång 2005. En årgång som fick relativt låga betyg i internationell press vid tidpunkten, men många viner har efter hand visat sig hålla högre kvalitet än vad vinkritikernas betyg indikerade. Vinet vi lanserar jäste i ståltank och har sedan lagrats i 26 månader på ekfat om 2 000 – 2 600 liter, så kallade botti.

Valtelina

Vi fortsätter med nebbiolodruvan. Valtelinas röda viner görs generellt i lättare stil än i exempelvis Barolo och Barbaresco. Lokalt i Valtelina kallas nebbiolo för chiavennasca. Vi lanserar två viner den 6 september. Det första är spontanjäst i ståltankar. Lagringen varade i ett år på gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering. Det andra vinet är också spontanjäst i stora ekfat med 20 procent hela klasar. Vinet lagrades sedan i 15 månader på små använda franska ekfat, så kallde barriquer.

Colli Euganei och Romagna

Vi lanserar ett vin från distriktet Colli Euganei, Venetien. Vinet är gjort på druvsorterna 40 procent merlot, 30 procent cabernet sauvignon och 30 procent cabernet franc. Vinet jäste i betongtank utan tillsatt jäst. Lagringen varade i nio månader på samma tankar och på små franska ekfat, så kallade barriquer.

Från Romagna, östra delen av Emilia-Romagna, kommer ett vingårdsbetecknat sangiovesevin. Musten fick jäsa utan tillsatt jäst i ståltank och i ekfat. Vinet lagrades sedan på slavonska ekfat och ståltank.

Nya röda italienska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Brunello di Montalcino Le Ragnaie

Brunello di Montalcino

2013

499

Caparsino Caparsa

Chianti Classico

2013

254

Tenuta di Corleone Il Guercio

Toscana

2017

349

Barbera d'Alba Vigna Serraboella Fratelli Cigliuti

Barbera d'Alba

2016

199

Luigi Oddero Barolo

Barolo

2013

299

Luigi Oddero Barolo

Barolo

2005

449

Versacinto Rosso Monteversa

Colli Euganei

2016

179

Söl Valtellina Superiore Barbacán

Valtellina Superiore

2016

299

Capo di Terra Conti Sertoli Salis

Valtellina Superiore

2011

189

Chiara Condello

Romagna

2016

149

USA

Vi lanserar två viner av druvsorten pinot noir. Det första vinet är från Russian River Valley, Kalifornien. Vinet har fått jäsa i ståltank och med cirka tio procent hela klasar. Lagringen varar sedan i ett år på franska ekfat om 225 liter. Det andra vinet är från Oregon och distriktet Eola-Amity Hills. Vinet är spontanjäst i ståltank med cirka 35 procent hela klasar. Producenten fottrampade vinet på traditionellt sätt för att laka ur färg och tanniner. Vinet lagrades sedan i ett år på små franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Nya röda amerikanska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marimar Estate Cristina

Russian River Valley

2015

549

AVNI Pinot Noir Lingua Franca

Eola-Amity Hills

2016

379

Tyskland

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten lemberger. Vinet har spontanjäst och legat med jästfällningen fram till buteljeringen. Vinet har lagrats på gamla ekfat.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weingut Roterfaden Lemberger

Tyskland

2017

199

Nya Zeeland

Vi lanserar två pinot noir som tillverkas på burgundiskt vis, med vildjäst, delvis hela klasar och lagring på franska ekfat.

Ett vin är från Nordön och distriktet Martinborough. Vinet har spontanjäst med cirka 30 procent av stjälkarna – whole cluster fermentation – och med daglig nedtryckning av skalmassan. Lagringen varade i elva månader på franska ekfat, varav 35 procent var nya. Vi lanserar också en pinot noir från Sydön och distriktet Waipara. Cirka en tredjedel av druvorna som jäste var i hela klasar. Ingen tillsatt jäst. Vinet har lagrats i 18 månader på bourgognefat, varav 25 procent var nya.

Martinborough och Waipara är svala områden och pinot noir-vinerna får en frisk fruktsyra. Waiparapinot har ofta inslag av viol och örter. Pinot från Martinborough kan göras i fruktigare stil, men många producenter strävar efter att göra lagringsdugliga viner med hög fruktsyra.

Marie von Segebaden, inköpare av nyzeeländska viner

Nya röda ny zeeländska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ata Rangi Pinot Noir Ata Rangi Limited

Martinborough

2016

449

Main Divide Pinot Noir Pegasus Bay

Waipara

2016

179

Chile

Vi lanserar ett syrahvin från distriktet Cochagua. Vinet har jäst med tillsatt jäst och skalmacereringen varade i 40 dagar. Vinet har sedan lagrats i 15 månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya och resterande två och tre år gamla. Vi lanserar också ett vin gjort på druvsorten país från distriktet Valle del Bío-Bío. Vinet är spontanjäst i öppna träkar, som är gjorda av det inhemska träslaget rauli. Vinet är varken klarnat eller filtrerat (vinet lanseras 4 oktober).

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Polkura Syrah

Colchagua

2016

179

Santa Cruz de Coya Roberto Henriquez (lanseras 4 okt)

Valle del Bío-Bío

2018

179

Argentina

Vi lanserar en malbec från distriktet Valles Calchaquies i Saltaområdet. Vingårdarna ligger på närmare 1 700 meters höjd. Vinet är lagrat 15 månader på små franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Den höga höjden och alla soldagar ger mycket koncentrerade viner med balanserad struktur och fyllighet. Vinerna av malbec har också en tydlig kryddighet.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Nya röda argentinska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colomé Estate Malbec

Valles Calchaquies

2016

189

Österrike

Vi lanserar en spontanjäst pinot noir från Burgenland. Vinet har lagrats i sex månader på en blandning av stora ekfat (foudre) och använda ekfat om 500 liter.

Nya röda österrikiska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Heinrich pinot noir Weingut Heinrich

Burgenland

2018

129