Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya röda viner 7–8 juli

Vi lanserar tolv nya röda viner, varav nio 7 juli och tre 8 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Alla nya röda viner tillfälligt sortiment 7 juli
Alla nya röda viner tillfälligt sortiment 8 juli

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya röda viner 7 juli

Argentina

Från Valles Calchaquies och provinsen Salta i nordvästra Argentina kommer ett vin gjort av malbec.  Druvorna kommer från fyra olika vingårdar varav Altura Máxima med sina 3 111 meter över havet är en av världens högst belägna.

Vinegendomen första druvor planterades 1854 och bestod av oympade stockar av malbec och cabernet sauvignon från Frankrike. Dessa stockar finns fortfarande kvar i tre av vingårdarna.

Druvsorten malbec importerades från Bordeaux och planterades för första gången i Argentina 1852. I dag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för landet.

Nya röda viner från Argentina 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colomé Estate Malbec

Valles Calchaquies

2017

189

Australien

Shiraz är solodruva i ett vin vi lanserar från Clare Valley, 14 mil norr om Adelaide i delstaten South Australia. Odlingarna ligger 480 meter över havet och rankorna är uppbundna i så kallad enkel cordon som stöd.

Efter den maskinella skörden avstjälkades druvorna och krossades. Därefter följde cirka en veckas jäsning och skalmaceration i temperaturkontrollerade ståltankar. Skalmassan överpumpades två gånger om dagen och vinet lagrades sedan ett år på franska ekfat.

Shiraz, i Frankrike kallad syrah, har odlats i Australien sedan 1800-talet men det var först på 1970-talet den började blir populär. Det har länge spekulerats kring druvsortens ursprung, och senare tids DNA-forskning har härlett den till odlingar i norra Rhônedalen.

Nya röda viner från Australien 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jim Barry Lodge Hill Shiraz

Clare Valley

2017

159

Italien

Druvan negroamaro, som betyder mörk och bitter, spelar huvudrollen i många viner från Apulien, och så även i detta vin från Salento långt ned på den italienska klacken. Producenten odlar sina druvor enligt biodynamiska principer.

Vinstockarna är omkring 20 år gamla. Druvorna plockades för hand i mitten av oktober, avstjälkades och pressades varsamt.

Musten fick jäsa naturligt tillsammans med skalen under 20–30 dagar. Efter det avskildes skalen och vinet fick ligga ett halvår på ståltankar, sedan drogs det om till stora ekfat för ytterligare lagring i cirka tre månader. Vinet är inte filtrerat och fick vila tre månader hos producenten innan försäljning.

Nya röda viner från Italien 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Niuru Maru Negroamaro L’Archetipo

Salento

2017

169

Spanien

Méntrida

Från Méntrida, sydväst om Madrid, lanserar vi ett vin som består av 65 procent grenache, 30 procent syrah och 5 procent cabernet sauvignon. De handplockade druvorna kommer från 15–70 år gamla vinstockar och odlingar som ligger på 550–650 meters höjd över havet. Jordmånen består av sand och granit.

Vid tillverkningen avstjälkades cirka 65 procent av druvorna. Efter en inledande kallmaceration i fyra dagar fick musten skalmacerera och jäsa naturligt på temperaturkontrollerade ståltankar i cirka 30 dagar, med regelbunden överpumpning av skalmassan.

Vinet lagrades på en kombination av franska ekfat och stora ekliggare, så kallade foudres.

Manchuela

Från Manuchela i centrala Spanien kommer ett vin av druvan bobal. Manchuela har ursprungsbeteckningen DO, Dénominacion de Origen, sedan 20 år tillbaka. Producenten är från och med årgång 2020 ekologiskt certifierad och odlar även sina druvor enligt biodynamiska principer.

Druvorna plockades för hand och kyldes sedan ner i hela druvklasar till cirka tio grader. Därefter fick de jäsa utan tillsatt jäst och skalmacerera på jästankar med galler högst upp. Gallret håller skalmassan under ytan för att extrahera aromer, färg och tanniner så skonsamt som möjligt. Vinet har lagrats i elva månader på gamla franska ekfat om 600 liter och buteljerades utan att klaras eller filtreras.

Vinstockarna i vingården planterades 1925 på en jordmån av sand och kalksten. Pie Franco är spanska för oympade stockar, vilket betyder att druvorna växer på sina egna rotstockar.

Nya röda viner från Spanien 7 juli 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jiménez-Landi El Corralón 

Méntrida

2018

165

P.F. Bodegas y Viñedos Ponce

Manchuela

2018

189

Sydafrika

Stellenbosch

Vi lanserar ett vin från Stellenbosch, mer specifikt växtplatsen Rustenhof i Faure. Ingen konstbevattning sker och druvorna kommer från gamla bushvines, planterade i grus och sand.

Druvsorten cinsaut, även stavad cinsault, odlas förutom i Sydafrika framförallt i södra Frankrike där den tidigare kallades hermitage. Cinsaut har naturligt låg syra och druvorna avstjälkas därför när de kommer till källaren. Om druvorna skulle jäsa som hela klasar skulle syran reduceras ytterligare.

Under jäsningen rördes musten om varsamt 1–2 gånger dagligen. Därefter drogs den om till 500 liters ekfat för lagring. Vinet har fått en liten tillsats av svavel innan buteljering, men är inte klarnat eller filtrerat.

Nya röda viner från Sydafrika 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craven Cinsaut

Stellenbosch

2019

199

USA

Från Santa Barbara County, cirka 15 mil nordväst om Los Angeles, kommer två viner från samma producent men av olika druvor och från olika växtplatser.

Santa Barbara County

Först ut är ett vin av druvan sangiovese, annars mest känd från Italien.

Druvorna till detta vin skördades 18 september–3 oktober. De har fått jäsa opressade, utan tillsatt jäst, i hela klasar i slutna, runda tankar under 1–3 veckor och därefter en tid på mindre rostfria ståltankar. Metoden är en variant av kolsyrejäsning vilket ger ett vin med mjukare tanniner.

Vinet har lagrats till 60 procent på ståltank och till 40 procent på puncheons, neutrala franska 500-litersfat, i tre månader.

Ballard Canyon

Det andra vinet är gjort av druvan trousseau och kommer från AVA Ballard Canyon inom Santa Barbara County. Combe kommer från det franska uttrycket för en liten skyddad dal inom en vingård – denna druvas växtplats med jordmån av kalksten.

Vinet har fått jäsa utan tillsatt jäst i både betongkar och rostfria ståltankar. Två tredjedelar av druvorna jäste avstjälkade och en tredjedel som hela klasar. Lagringen ägde rum på puncheons, neutrala franska ekfat om 500 liter.

Musten har överpumpats en gång per dag under första halvan av jäsningstiden. Därefter har skalmassan pressat ner genom så kallade punchdowns dagligen i tre dagar.

Nya röda viner från USA 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Love You Bunches Stolpman Vineyards

Santa Barbara County

2019

229

Combe Trousseau Stolpman Vineyards

Ballard Canyon

2019

299

Österrike

Från regionen Burgenland nära gränsen i öster till Ungern introducerar vi ett vin av blaufränkisch. Den blå druvan kallas i Ungern för kékfrankos och i Tyskland för lemberger.

Länge trodde man att blaufränkisch var genetiskt identisk med pinot noir och gamay, vilket förklarar de kroatiska och bulgariska synonymerna borgogna och gamé. Modern DNA-profilering har nu visat att den åtminstone har släktskap med båda sorter, då de alla långt tillbaka härstammar från gröna gouais blanc.

Nya röda viner från Österrike 7 juli 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Blaufränkisch Weingut Moric

Burgenland

2017

199

Nya röda viner 8 juli

Chile

Cirka 35 mil söder om huvudstaden Santiago ligger Valle del Itata, ett distrikt med medelhavsklimat och mycket sol på grund av sitt sydliga läge. Härifrån lanserar vi ett endruvsvin av país. Producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Druvan har odlats i Chile sedan senare hälften av 1500-talet men är ursprungligen spansk. När den över 200 år senare kom till Kalifornien kallades den mission, då den främst odlades till nattvardsvin. I Argentina benämns den criolla.

Nya röda viner från Chile 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Causa País Miguel Torres

Valle del Itata

2018

149

Frankrike

Côtes-du-Rhône-Villages

Vi lanserar ett vin från södra Rhônedalen gjort på lika delar grenache, syrah, mourvèdre och carignan. Vingården ligger i kommunen Courthezon, en av de 95 kring staden Orange som får kalla sitt vin Côtes-du-Rhône-Villages.

Druvorna plockades för hand och 75 procent av druvorna avstjälkades. De olika druvsorterna vinifierades separat. Musten jäste och skalmacererade i 18–21 dagar och skalmassan har tryckts ner en gång om dagen. Vinet har lagrats i ett år på en kombination av stora ekliggare, foudres, och franska ekfat. Av dessa var 30 procent nya.

Côtes du Roussillon-Villages

Appellationen Côtes du Roussillon-Villages bidrar till de tillfälliga nyheterna genom ett vin av syrah och grenache. Producenten odlar enligt biodynamiska principer sedan 1997 och druvorna har vuxit i en jordmån bestående av kalksten, kisel och lera.

Musten har fått jäsa och skalmacerera i tio dagar vid en temperatur av cirka 25 grader med 1–2 dagliga överpumpningar. Efter avslutad jäsning flyttades vinet över till ståltank där det lagrades en tid och genomgick malolaktisk omvandling. Inga sulfiter har tillsatts och producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Appellationen ligger norr om staden Perpignan i Roussillon och beteckningen gäller bara för rött vin.

Nya röda viner från Frankrike 8 juli 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de la Janasse Terre d'Argile

Côtes-du-Rhône-Villages

2018

189

Sans Soufre Ajouté Maison Cazes

Côtes du Roussillon-Villages

2019

99