Små partier: Nya röda viner 7 december

Druvor som odlas på hög höjd, mogen rioja, pinot noir och gamay från Bourgogne och Kalifornien. Och så druvan schiopettino. Dessa och drygt 60 röda viner till lanserar vi 7 december.

Vill du gå direkt till produktlistan? Klicka här
Vill du läsa mer om vinerna – läs här nedanför

Frankrike

Beaujolais

Synen på gamay och hur en beaujolais ”bör” smaka har förändrats de senaste åren. Lätta, fruktiga viner och utan strävhet gäller inte längre som generalisering istället har druvan och distriktets producenter format en ny vinidentitet med större smakrikedom, mer nyanser och terroir-känsla som uttryck för den granitrika jorden. Du hittar två olika viner från distriktet i den här lanseringen och de kommer från två olika cru: en från Morgon och en från Côte de Brouilly.

Bourgogne

I Bourgogne är vädrets makter nyckfulla och det påverkar druvornas mognad, garvsyra, fruktsyra och volymer – för att nämna några faktorer. I den här lanseringen finns fem röda bourgogner från olika områden och årgångar.

Årgång 2015 anses som en mycket bra årgång där det varma vädret bidrog till full mognad av druvorna och mycket färg. 2016 var volymmässigt katastrof med frost och hagel som slog ut stora delar av skörden. Kvaliteten är dock bra och fruktsyran är på hög nivå. Årgång 2017 blev lyckad då vädret överlag var bra och skördevolymen var normal eller till och med över normala nivåer.

Bordeaux

Bordeaux är ett av världens största vinområden och kanske mest känt för sina röda, sträva och långlivade viner av cabernet sauvignon och merlot. Vi lanserar ett vin med AOC Bordeaux Supérieur på etiketten, vilket bland annat innebär att druvorna kan skördas från ett större område inom Bordeaux. Årgången är 2015.

Kommunen Saint-Julien ligger på västra banken av Girondefloden mellan Pauillac och Margaux. Grusig jordmån gör att cabernet sauvignon trivs här. Det finns inga premier-cru-slott i Saint Julien däremot har man elva klassade slott. Vinets som lanseras är från 2008 och slottet tillhör tredje cru (troisièmes crus) från den officiella klassificeringen 1855.

Banyuls

Banyuls är ett litet område som ligger i södra Frankrike vid gränsen mot Spanien. I appellationen gör man söta röda viner av grenachedruvan. Vi har köpt in ett vin som, förutom grenache, även innehåller tio procent carignan från gamla vinstockar.

Norra Rhône

Från norra Rhônedalen lanseras sju olika syrahviner. Syrah är i princip den enda blå druvan som odlas här och vinerna har en kryddig karaktär som påminner om svartpeppar blandat med viol och björnbär.

Côte Rôtie

Tre olika viner från Côte Rotie av årgång 2016 lanseras den 7 december. Jämfört med Hermitage och Cornas så brukar vinerna härifrån inte vara lika fylliga och sträva. Det är också tillåtet att använda upptill 20 procent gröna druvor i syrahvinet – även om så mycket är väldigt ovanligt.

Hermitage

Hermitageberget ligger på östra sidan av Rhônefloden. Appellationen Hermitage anses producera det mest lagringståliga vinet i norra Rhônedalen och vi lanserar ett vin där druvorna växt på den östra sidan av Hermitageberget och vinrankorna är relativt unga. På östra sidan är jorden något bördigare och druvorna brukar inte uppnå samma koncentration och höga tanninhalt som syrahdruvorna från västsidan.

Crozes-Hermitage

Från det större området Crozes-Hermitage lanserar vi tre syrahviner. Området består av vingårdar som omgärdar Hermitage-appellationen från tre olika håll. Vinerna kan lagras men brukar inte vara lika fylliga och sträva som vinerna från Hermitage.

Södra Rhône

Till skillnad mot norra delen så odlas det fler blå druvsorter i södra Rhônedalen. Norr om Châteauneuf-des-Pape ligger Saint-Marcel-d’Ardèche. Den vanligaste druvan här är grenache. Vi lanserar ett vin som är biodynamiskt odlat och har ursprung Côtes du Rhône.

Cirka fyra mil längre söder ut ligger Lirac och vinet vi lanserar därifrån har druvmixen 50 procent grenache, 35 syrah och 15 procent mourvedre. Jordmånen i Lirac är liknande den i Châteauneuf-du-Pape med knytnävsstora stenar som kallas galets. Stenarna värms upp på dagen och genererar värme för vinrankorna på nätterna.

Ytterligare ett vin med AOC Côtes du Rhône är med vid lanseringen den 7 december. Vinet är gjort på grenache, syrah och mourvèdre och årgången är 2015. En varm årgång men druvorna skördades med bra balans mellan fruktsyra och sockerhalt. Från Châteauneuf-du-Pape lanserar vi också ett vin på magnumflaska. Årgången är 2015.

 

Tanken med de franska röda vinerna i lanseringen är att de passar till den mat som vi äter på vintern, kraftig och fet mat som grytor, skinkor och korvar. Exempelvis beaujolais-vinerna har en stil som passar till feta rätter, bordeaux- och rhônevinerna passar till vilt- och köttgrytor.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

 

Italien

Piemonte

Druvan barbera brukar ge mörka och fruktiga viner, ofta med körsbärskaraktär i smaken. Från distriktet Barbera d’Asti Nizza Superiore lanserar vi ett vin från årgång 2013 (framflyttad till lansering 18 januari), vilket visar på druvans potential att klara flera års lagring.

Från Piemonte lanserar vi flera olika viner av nebbiolo. Ursprungen är Barbaresco, Barolo och Langhe och årgångarna är 2014 och 2015.

Vi lanserar flera nebbiolo från en rad olika byar och områden i Piemonte. De kändaste ursprungen är Barbaresco och Barolo men även inom dessa finns det skillnader i stil och varierade mikroklimat som ger olika uttryck av druvan.

Karl Arbin, inköpare av italienska viner

Toscana

Från distriktet Bolgheri lanserar vi två olika viner. Distriktet är känt för sina så kallade super tuscans, viner gjorda på bordeauxdruvor – främst cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. Jordmånen i distriktet påminner om den du hittar i Graves och Haut-Medoc i Bordeaux.

Med ursprunget IGT Toscana hittar du tre viner. IGT (Indicazione Geografica Tipica) började gälla 1992 för att ”luckra” upp de mer strikta reglerna som gällde för DOCG- och DOC-vinerna. Druvorna i de tre vinerna vi lanserar är cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och sangiovese.

Rosso Montalcino är ett DOC i centrala Toscana. Klassificeringen skapades för att underlätta för producenterna att använda yngre vinstockar och vinerna är lättare i stilen än Brunello di Montalcino. Druvan är dock den samma: sangiovese, eller som den kallas lokalt – brunello. Vi lanserar en rosso di montalcino av årgång 2015.

Friulien

Har du hört talas om druvan schioppettino? Den höll på att försvinna helt från vingårdarna i norditalienska Friulien på 1970-talet, men kunde räddas av handlingskraftiga vinmakare. Druvan ger kryddiga viner med inslag av röda bär och viol. Vi lanserar ett vin från deldistriktet Colli Orientali del Friuli av årgång 2012. Druvan används också i mousserande vin från Friulien. 

Australien

Från svalklimatodlade druvor i Yarra Valley (Victoria, Australien) lanserar vi en pinot noir. Från South Australia och distriktet Mclaren Vale hittar du en cabernet sauvignon – en tredjedel av vinet är lagrat på små och nya franska ekfat.

Vi lanserar också en halvflaska 375 ml shiraz från Clare Valley årgång 2014, som gav koncentrerade druvor. Clare Valley tillhör South Australia och zonen Mount Lofty Ranges. Vingårdarna ligger på hög höjd och druvorna behåller sin fruktsyra då medeltemperaturen är lägre än de plattare delarna i området.

Chile

Cirka 13 mil söder om huvudstaden Santiago i Chile hittar du vindistriktet Colchagua. Vi lanserar ett merlotvin, blandat med 15 procent carmenère. Norr om Santiago ligger distriktet Casablanca. Kanske mest känt för sauvignon blanc och chardonnay. Vinet vi lanserar är gjort på pinot noir och årgången är 2015.

Argentina

Från Argentina kommer två viner från regionen Mendoza, som ligger på 600-1600 meter över havet. Vinodlarna använder smältvatten från Anderna för att bevattna vingårdarna. Malbec är den vanligaste blå druvsorten följt av bonarda.

Det ena vinet som vi lanserar är gjort på malbec och kommer från Uco Valley – ett av de mest kända distrikten i Mendoza. Det andra vinet är en så kallad bordeaux-blend. Producentens vingårdar är planterade med malbec, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Årgång 2013 som lanseras har producenten använt malbec, cabernet sauvignon och petit verdot.

Mendoza har många olika jordmåner. Den stora höjdskillnaden påverkar vinets karaktär och stil. Så malbec från olika distrikt i Mendoza smakar olika. Producenterna arbetar också för att hitta bästa kombinationen mellan druvkloner, jordmån och vingårdsläge. Vingårdar på allt högre höjder blir också vanligare.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Spanien

Från Spanien lanserar vi sju olika viner. Från Rioja lanseras tre gran reserva från årgångarna 1981, 1995 och 2001. Tempranillo är den blå druvan som odlas mest i Rioja. Gran reserva görs särskilda år och innebär bland annat att vinet har lagrats minst 60 månader innan försäljning.

Från Monsant lanseras tre viner. Ett är gjort på 90 procent garnacha (grenache) och 10 procent trepat. Druvorna växer på cirka 800 meters höjd. Det andra vinet är gjort av grenache, det tredje av cariñena (carignan) och syrah.

Från Navarra lanserar vi ett vin med ursprung Pago de Arínzano. Vino de Pago är en kvalitetsklassificering som appliceras på enskilda vingårdar eller enskilda vinodlingar i Spanien. Vino de Pago skiljer sig därmed från DO-systemet (Denominación de Origen), som utgår från regioner.

Sydafrika

Elgin är ett av Sydafrikas svalaste vinområden. Närheten till Atlanten och vingårdar på 250 meter till 400 meter över havet gör att druvorna får lång växtsäsong och behåller sin friska fruktsyra. Vid lanseringen den 7 december hittar du en pinot noir och en syrah från området.

I Elgin är det mycket fokus på burgundisk stil av chardonnay och pinot noir. Men syrah trivs också bra. Cape south coast, dit Elgin tillhör, är ett område som utvecklas mycket just nu.

Nikita Nordström, inköpare av sydafrikanska viner

USA

Från Kalifornien lanserar vi ett flertal pinot noir från svalodlade distrikt som Santa Rita Hills (Santa Barbra County) och Chalone (Monterey County).

Zinfandel trivs bra i Kaliforniens varma klimat och från Dry Creek Valley (Sonoma County) lanserar vi ett vin som också är blandat med petit sirah, carignane och mourvedre. Vinet finns både i 750 ml och 375 ml.

Gamay är synonymt med Beaujolais, men kanske är det på väg att ändras? I vart fall hittar du ett vin av druvsorten från distriktet Sierra Footills och från vingårdar med granitrik jord – precis som i Beaujolais.

Kalifornien visar upp olika typer av vinstilar av cabernet sauvignon, från fruktiga till mer strama viner som kan lagras länge. Inom Napa valley finns det olika jordmåner och vingårdslägen som påverkar vinets karaktär. Vinet vi lanserar har ursprungsbeteckningen Mount veder. Här växer vinrankorna på vulkanisk jord och vingårdssluttningarna är branta, vilket gör att druvorna får mycket sol och bra dränering.

Libanon

Libanons moderna vintillverkning är starkt influerad av Frankrike och i vingårdarna odlas främst druvorna cinsault, carignan, cabernet sauvignon, syrah, mourvèdre och grenache. Vanliga gröna druvor är sauvignon blanc, sémillon och chardonnay. I den här lanseringen hittar du ett vin gjort på merlot, syrah och cabernet sauvignon. Vinet är naturligt jäst, lagrat på använda ekfat och druvorna växer på cirka 1200 meters höjd.

Portugal

Från distriktet Bairada lanserar vi ett vin av druvan baga. Distriktet ligger i nordvästra Portugal och får svalkande vindar från Atlanten och växtsäsongen blir därmed lagom lång för att få sockernivåerna och fruktsyran i balans. Druvan baga ger generellt mörka röda viner med tydlig strävhet och fyllighet. Druvan har ofta använts för produktion av viner som sålts i stora volymer och på tank. Men med noggrant vingårdsarbete och beskärning har druvan på senare år fått en tydligare kvalitetsstämpel och används numera för småskalig vinproduktion.

Ungern

Egri Bikavér (tjurblodet från Bikavér) är Ungerns mest kända röda vin. Vinområdet Eger ligger nordost om Budapest och vingårdarna är planterade dels i branta sluttningar som har inslag av vulkanisk sten, dels på plattare mark. Druvblandningen i vinet vi lanserar är kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah och pinot noir och uppfyller därmed fem-druvs-kravet för benämningen Superior.

Vinet visar upp en modern stil, långt ifrån de gamla traditionella Egri Bikavér, som kunde vara sträva och robusta. Nu är vinerna mer balanserade och man använder också fler internationella druvsorter.

Magnus Lindblom, inköpare av ungerska viner

Tyskland

Tysklands vanligaste blå druva är pinot noir (spätburgunder på tyska). Från Rheinhessen lanseras ett vin från årgång 2015. Rheinhessen är Tysklands största vindistrikt och flera av vingårdarna ligger på branta sluttningar. Jordmånen i området består av lössjord, kalksten, sand, lera och den mer välkända skifferjorden Rotliegenden.

Produklista röda viner för lanseringen 7 december

*Landrubrikerna länkar till produkterna för respektive land

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Jean Faux Sainte-Radegonde

Bordeaux Superieur

2015

199

Château Langoa-Barton

Saint-Julien

2008

789

Gros Frère et Soeur Hautes Côtes de Nuits

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits

2016

259

Albert Morot Cotes du Beaune 1er Cru

Côte de Beaune

2015

399

Domaine Chasselay Côte de Brouilly l'héronde

Côte de Brouilly

2017

179

Domaine Rostaing Cote Rotie Ampodium

Côte-Rôtie

2016

629

Domaine Rostaing Cote Rotie Cote Blonde

Côte-Rôtie

2016

1220

Domaine Rostaing Cote Rotie La Landonne

Côte-Rôtie

2016

1130

Vignoble Michel Gassier Cercius Famille

Côtes du Rhône

2016

139

Mas de Libian Khayyâm

Côtes du Rhône

2017

159

Jaboulet Crozes-Hermitage Dom de Thal.

Crozes-Hermitage

2016

279

Graillot Crozez-Hermitage La Guiraude

Crozes-Hermitage

2015

359

Graillot Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage

2016

239

Rossignol-Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes

Gevrey-Chambertin

2016

449

Frédéric Esmonin Gevrey-Chambertin ClosPrieur

Gevrey-Chambertin Premier Cru

2017

399

Domaine Buffet Volnay Clos du Chenes

Volnay Premier Cru

2016

545

Jaboulet Hermitage La Maison Bleue

Hermitage

2016

589

Alain Jaume Domaine du Close de Sixte

Lirac

2015

159

Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 1,5L

Châteauneuf-du-Pape

2015

579

Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette

Morgon

2017

179

Domaine de la Rectorie Banyuls Cuvée Thérèse Reig

Collioure

2016

199

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Giuseppe Cortese Barbaresco Rabajà

Barbaresco

2015

389

Gaja Barbaresco

Barbaresco

2015

1299

Michele Chiarlo La Court (framflyttad till 18 januari)

Barbera d'Asti Nizza Superiore

2013

289

Gaja Sperss

Barolo

2014

1499

Azienda Agricola Conterno Diego Barolo

Barolo

2014

269

Barolo Massolino 14 750 ml

Barolo

2014

319

Poderi Aldo Conterno Il Favot Langhe Nebbiolo

Barolo

2015

449

Gaja Ca'marcanda Magari

Bolgheri

2016

359

Tenuta San Guido Sassicaia

Bolgheri Sassicaia

2015

1195

Ronchi di Cialla Schioppet

Colli Orientali del Friuli

2012

320

Antinori Pian delle Vigne Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino

2015

159

Antinori Solaia

Toscana

2015

2500

Tenuta San Guido Le Difese

Toscana

2016

179

Tenuta San Guido Guidalberto

Toscana

2016

319

Australien, Argentina och Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jim Barry McRae Wood Shiraz

Clare Valley, Australien

2014

229

Innocent Bystander Pinot Noir

Yarra Valley, Australien

2017

159

Riccitelli Wines Hey Malbec

Uco Valley, Argentina

2017

145

Cheval des Andes

Mendoza, Argentina

2013

699

Cono Sur Ocio

Casablanca, Chile

2015

399

Lapostolle Cuvee Alexander Merlot

Colchagua, Chile

2012

239

Spanien

Nam

Distrikt

Årgång

Pris

VINS NUS Alfredo Arribas SiurAlta Rouge

Montsant

2016

199

Cellers Joan d'Anguera Finca l'Argatà

Montsant

2016

279

Cellers Joan d'Anguera Planella

Montsant

2016

189

Conde Valdemar Gran Reserva 1,5L

Rioja

2001

599

Conde Valdemar Gran Reserva

Rioja

2001

299

Faustino I Gran Reserva

Rioja

1995

279

Osborne Selección Montecillo Gran Reserva Selección

Rioja

1981

339

Propiedad Arinzano Arinzano

Pago de Arínzano

2001

549

Sydafrika och USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kershaw Elgin Pinot Noir

Elgin

2017

389

Kershaw Elgin Syrah 16

Elgin

2016

369

Arnot-Roberts El Dorado Gamay Noir

Sierra Foothills

2017

393

Domaine de la Côte Bloom's Field Pinot Noir

Santa Rita Hills

2015

625

Domaine de la Côte Memorious Pinot Noir

Santa Rita Hills

2015

499

Domaine de la Côte La Côte

Santa Rita Hills

2015

779

Birichino Pinot noir Antle Vineyard

Chalone

2014

379

Ridge Lytton Springs

Dry Creek Valley

2016

349

Ridge Lytton Springs

Dry Creek Valley

2016

199

Mayacamas Cabernet Sauvignon

Mount Veeder

2013

1095

Libanon, Portugal, Ungern, Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de Baal Le Petit Baal

Libanon

2016

199

Niepoort Vinhos Poeirinho

Bairrada, Portugal

2015

279

St. Andrea Merengö Egri Bikaver Grand Superior

Eger, Ungern

2015

329

Keller Spätburgunder S

Rheinhessen, Tyskland

2015

349