Små partier: Nya röda viner 7 juni

Vi lanserar cirka 40 nya röda viner den 7 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

USA

Vi lanserar viner från tre olika delstater: Oregon, Washington och Kalifornien.

Oregon

Vi lanserar två pinot noir-viner från Eola-Amity Hills, Willamette Valley. Det första vinet har jäst i öppna kar av betong och ek, 35 procent av druvorna jäste i hela klasar. Vinet har sedan lagrats ett år på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Det andra vinet är lagrat i 18 månader på nya och neutrala franska ekfat.

Washington State

Norr om Oregon ligger Washington State. Det flesta vinodlingar ligger i östra delarna. Där är dagstemperaturen mycket hög under sommaren, men nätterna kalla. Druvorna får därfören lång växtsäsong och en frisk syra. Med ursprungsbeteckningen Red Mountain (Yakima Valley) kommer ett vin gjort på bland annat cabernet sauvignon, merlot och syrah. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats i 20 månader på amerikanska och franska ekfat, varav 40 procent var nya.

Santa Rita Hills

Från Santa Barbra Count och Santa Rita Hills lanserar vi ett vin gjort på pinot noir. Musten jäste med druvornas egna jäststammar i öppna betongkar och kar av ek. Lagringen skedde sedan i ett år på neutrala franska ekfat, så kallade barriquer.

143 vinerier och 1 400 druvodlare sustainability-certifierades i Kalifornien under 2018. Det motsvarar en ökning på 13 % respektive 44 % jämfört med året innan. Det tre viktigaste certifieringarna är CSWA, SIP och Lodi Rules, som från och med årgång 2017 har gemensam certifieringssymbol.

Magnus Lindblom, inköpare av amerikanska viner.

 

Nya amerikanska röda viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seven Springs Pinot Noir Evening Land Vineyards

Eola-Amity Hills/Oregon

2015

379

Authentique Keeler Estate Vineyard Pinot Noir

Eola-Amity Hills

2016

599

HFE Red Mountain Hedges Family Estate

Red Mountain

2015

229

Sandhi Santa Rita Hills Pinot Noir

Santa Rita Hills

2016

299

Australien

Vi lanserar ett grenachevin där en tiondel av musten jäste med stjälkarna, så kallat whole bunch fermentation. Det brukar ge vinet en örtig karaktär och vinet får även en aningen ljusare färg. Vinet har sedan lagrats på ståltank i ett halvår med sin jästfällning.

Nya australiska röda viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tarrot Alpha Box & Dice

Australien

2018

149

Argentina

Vi lanserar två viner från Mendoza. Det första är från subregionen Tupungato, som är ett av de svalaste områdena i Mendoza. Vinet vi lanserar är gjort på mestadels malbec, med tillägg av cabernet sauvignon, syrah och malvasia. Druvsorterna adderas under jäsningen vid olika tidpunkter och jäsningen avstannar och återupptas därmed flera gånger. Trettio procent hela klasar har använts. Lagringen har skett i äggformade cementtankar i ett halvår  (produkten lanseras 5 juli).

Det andra vinet är gjort på malbec och druvorna har jäst med de egna jäststammarna. Jäsningen har skett på ekfat, delvis med hela klasar. Vinet lagrades sedan i 18 månader på franska ekfat. Druvorna kommer från två enskilda vingårdar som ligger på cirka tusen meters höjd.

Nya argentinska röda viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Superlógico Finca don Emilio S.A. (Gen del Alma) (Flyttad till 5 juli)

Tupungato

2017

169

Catena Zapata Malbec Argentino

Mendoza

2015

629

Chile

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Maipo Valley, gjort på druvsorten carmenère. Vingården sköts enligt biodynamiska principer.

Nya röda chilenska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Antiyal Carmenère Viñedo Escorial (flyttad till 5 juli)

Maipo

2016

449

Österrike

Vi lanserar en fatlagrad pinot noir från distriktet Burgenland som ligger i östra delen av Österrike. Burgenland är känt för sina röda viner och de vanligaste druvsorterna är blaufränkisch och zweigelt.

Nya röda österrikiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Umathum Pinot Noir Unter den Terrassen

Burgenland

2014

339

Sydafrika

Vi lanserar två viner, ett från Swartland och ett från Stellenbosch. Det första är gjort på pinotage-druvan. Vinet har spontanjäst och musten har skalmacererat i cirka tre veckor. Vinet har sedan lagrats i ett år på gamla och stora ekfat om 2 300 och 4 000 liter. Druvorna till vinet kommer från olika vingårdar i Swartland som är planterade med bush vines. Pinotage är en korsning mellan pinot noir och cinsault.

Det andra vinet är från Stellenbosch och är en så kallad bordeaux-blend. Druvsammansättningen är 72 procent cabernet sauvignon, 18 procent merlot, 6 procent petit verdot och 4 procent cabernet franc. Vinet är jäst med druvornas egna jäststammar i ståltankar och i ekfat. Lagringen har skett i 22 månader på franska ekfat, varav cirka 60 procent var nya.

Nya röda sydafrikanska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

David & Nadia Pinotage

Swartland

2017

249

Tokara Director's Reserve

Stellenbosch

2014

199

Grekland

Grekland är ett av världens äldsta vinländer och anses som bryggan mellan vinets vagga längre österut och dagens Europa. Vi lanserar ett vin gjort på den inhemska druvsorten moschomavro. Vinet är spontanjäst i gamla ekfat utan temperaturkontroll.

Nya röda grekiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Moschomavro Domaine Ligas

Makedonien/Grekland

2017

219

Nya Zeeland

Vi lanserar två viner, ett från Sydön och ett från Nordön. Det första är från Central Otago och är en pinot noir. Vinet är spontanjäst i öppna kar. Vinet är sedan lagrat i 13 månader på burgundiska ekfat, varav 32 procent var nya. Årgången är 2017, som kännetecknades av varm vår med tidig blomning. Kalla nätter och kylig, delvis regnig sommar, gjorde ändå att mognadsfasen blev lång med koncentrerade och friska druvor.

Det andra vinet är från Gimblett Gravels, Hawkes Bay på Nordön, och som namnet antyder är jordmånen rik på grus (gravel). Vinet är gjort på syrah och är jäst i öppna kar. Vinet är lagrat i över ett år på ekfat, varav cirka en tredjedel var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Block 3 Pinot Noir Felton Road Wines

Central Otago

2017

699

Vidal Reserve Syrah

Gimblett Gravels

2016

165

Spanien

Vi lanserar fyra olika viner. Det första är från Ribera del Dueoro och är gjort på tempranillo. Vinet är lagrat i 18 månader på ekfat och 24 månader på flaska. Ekfaten var till 80 procent franska, resterande amerikanska.

Manchuela

Vi lanserar två viner från distriktet Manchuela. Distriktet var fram till år 2000 en del av det större La Mancha. Närheten till medelhavet gör att vingårdarna får svalka under växtsäsongen. Den dominerade druvsorten är den blå bobal. Vi lanserar två viner av druvsorten bobal från vinstockar som i genomsnitt är 50 år gamla. Vinerna är jästa med druvornas naturliga jäststammar.

Från Ribeira Sacra lanserar vi ett vin gjort på lika delar av druvsorterna mencía, caíño, merenzao, brancellao och souson. Vinet är jäst i öppna träkar med druvornas egna jäststammar. Vingården planterades 2010 och rankorna växer på branta terrasser.

Nya röda spanska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Protos Reserva

Ribera del Duero

2013

239

P.F. Bodegas y Viñedos Ponce

Manchuela

2017

189

La Estrecha Bodegas y Viñedos Ponce

Manchuela

2017

239

Guímaro A Ponte

Ribeira Sacra

2017

329

Italien

Toscana

Vi lanserar fyra viner från Toscana. Ett är från relativt unga DOC Orcia, som fick DOC-status år 2000. Distriktet ligger i sydöstra delarna av Toscana. Vinet vi lanserar är gjort på sangiovese och är ekologiskt och biodynamiskt odlat. Det andra vinet har ursprung Toscana. Vinet är gjort på mestadels sangiovese blandat med merlot och cabernet sauvignon. Vinet är lagrat över tio månader på franska ekfat, varav 40 procent var nya.

Vi lanserar också en chianti classico. Det innebär att druvorna har växt i de centrala delarna av Chianti mellan Florens och Siena. Sangiovese måste ingå till minst 80 procent. Vinet vi lanserar är gjort på sangiovese och fem procent vardera av malvasia nero och canaiolo. Vinet jäser på ståltank. Sjuttio procent av vinet lagras sedan i ett år på franska ekfat och 30 procent på ståltank.

Det tredje vinet är gjort på den mycket lokala druvsorten gratena nero. Vinet är lagrat på franska ekfat om 900 liter, så kallade tonneaux. Hälften av faten var nya.

Piemonte

Vi lanserar fem viner från Piemonte. Det första är en barbera d’alba som har skalmacererat i sju till åtta dagar temperaturkontrollerande ståltankar. Vinet är lagrat i ett år på ekfat. Det andra vinet är en nebbiolo d’alba. Druvorna kommer från olika vingårdar och musten jäste i temperaturkontrollerande ståltankar. Lagringen har skett under 14 månader på stora franska ekfat om 5 000 liter.

Vi lanserar också en langhe nebbiolo som har jäst på ståltank och sedan lagrats på tankarna i tio månader. Slutlagringen på sex månader skedde dock på stora slavonska botti om 1 600 liter.

Lagringsdugligt

Baroloviner anses vara de mest lagringsdugliga röda vinerna i världen. Strama tanniner och frisk syra garanterar att vinet utvecklas med ålder. Vi lanserar ett vin från årgång 2013. Vinet är jäst på ståltank och lagrat två år på medel- och stora fat samt ett år flaska innan försäljning.

Vi lanserar en dolcetto d’alba som har jäst på ståltank. Därefter har vinet förts över till stora franska ekfat om 5 000 liter. Lagringen varade i 16 månader.

Från DOC Rosso Conero lanserar vi ett vin gjort på druvsorten montepuliciano. Druvorna kommer från två vingårdslägen och själva distriktet ligger mellan kuststaden Ancona vid adriatiska havet och bergskedjan Apenninerna.

Från Sicilien och vulkandistriktet Etna kommer ett vin av lokala druvsorten nerello mascalese. Vinmakaren har också adderat fem procent nerello cappuccio. Vinet har jäst i ståltank och därefter lagrats i ett år på stora fat av slavonsk ek. Druvorna kommer från egendomens yngre vinstockar.

Den vulkaniska jorden är tunn och näringsfattig och det speglar sig tydligt både i de röda och vita vinerna: druvorna är färre än genomsnittet per ranka och får kämpa för att överleva. Det ger ökad koncentration och intensiv smak.

Staffan Adin, inköpare av italienska viner, om vinerna från Etna

Nya röda italienska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Petruccino Podere Forte

Orcia/Toscana                     

2016

340

Fattoria La Massa

Toscana

2016

229

Casa Emma Chianti Classico

Chianti Classico

2016

139

Gratena Nero Fattoria di Gratena

Toscana

2015

229

Prunotto Pian Romualdo

Barbera d'Alba

2016

179

Nebbiolo d'Alba Bruno Giacosa

Nebbiolo d'Alba

2016

329

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo

Langhe

2016

169

Barolo Proprietà in Fontafredda

Barolo

2013

599

Dolcetto d'Alba Bruno Giacosa

Dolcetto d'Alba

2017

229

Campo San Giorgio Conero Riserva Umani Ronchi

Rosso Conero

2013

449

Girolamo Russo a' Rina Etna Rosso

Etna

2017

199

Frankrike

Anjou och Cahors

Från Anjou i Loiredalen lanserar vi ett vin gjort på cabernet franc och cabernet sauvignon. Vinet är lagrat i 18 månader på gamla 228-litersfat, kallas bourgognefat eller pièce på franska.

Från Chahors i sydvästra Frankrike lanserar vi ett vin gjort på malbec. Den malolaktiska jäsningen skedde på nya ekfat. Vinet lagrades sedan i två år på nya franska ekfat.

Châteauneuf-du-Pape

Från Châteauneuf-du-Pape lanseras ett vin med druvblandningen 30 procent mourvèdre, 30 procent grenache, 15 procent syrah, 10 procent counoise och 5 procent cinsault samt 10 procent av druvsorterna vaccarèse, terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picardan, bourboulenc och roussanne.

Mourvèdre och syrah är jästa i ektankar, resterande must i emaljerade betongtankar. Vinet lagras sedan i ett år på stora gamla ekfat, så kallade foudre. Årgången är 2016 och anses som bra och gav koncentrerade druvor med hög och frisk fruktsyra.

Det blir allt vanligare i Rhônedalen med jäsning av hela klasar och stjälkar, så kallad whole bunch fermentation. Även om vinet vi lanserar är helt avstjälkat innan jäsningen.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Bordeaux

Vi lanserar sex bordeauxviner den 7 juni, från Médoc, Haut-Médoc, Saint-Julien och Fronsac.

Médoc

Vi lanserar ett vin gjort på mestadels merlot med addering av cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Vinet har lagrats drygt ett år på små nya franska ekfat. Vinet lanseras också i halvflaska och i magnumflaska.

Haut-Médoc

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon, merlot och petit verdot, från 30 år gamla vinstockar. Druvorna är maskinskördade. Vinet är jäst på betongtankar och lagrat på franska ekfat.

Vi lanserar ett vin från appellationen Saint-Julien. Vinet är ett så kallat första vin och hamnade som andra cru vid klassificeringen 1855. Vinet är en blandning av 63 procent cabernet sauvignon 29 procent merlot, sex procent petit verdot och två procent cabernet franc.

Från östra sidan av Bordeaux kommer ett vin med ursprungsbeteckningen Fronsac. Vinet är gjort på 90 procent merlot och resterande cabernet franc. Vinet är lagrat i ett år på små franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Vi lanserar en gamay från appellationen Brouilly, Beaujolais. Vinet är naturjäst i hela klasar och lagringen har skett på cementtankar. Vi lanserar också ett vin gjort på pinot noir. Vinet är från appellationen Mercurey, som ligger sydväst om Beaune. Musten jäste i ekfat med druvornas egna jäststammar. Vinet är sedan lagrat i ett år på ekfat, varav 20 procent var nya.

Nya röda franska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Clau de Nell Cuvée Violette

Anjou

2016

279

l'Excellence Château la Reyne

Cahors

2016

189

Chateau Beaucastel Rouge Famille Perrin

Châteauneuf-du-Pape

2016

779

Château Tour Seran Domaine Rollan de By

Médoc

2015

229

Château Tour Seran Domaine Rollan de By 375 ml

Médoc

2015

139

Château Tour Seran Domaine Rollan de By 1500 ml

Médoc

2015

459

Château Lanessan

Haut-Médoc

2016

187

Château Léoville Poyferré

Saint-Julien

2016

1080

Château de la Dauphine

Fronsac

2016

279

Brouilly Reverdon Château Thivin (flyttas till 5 juli)

Brouilly

2016

169

Mercurey Vielles Vignes Francois Raquillet

Mercurey

2017

299