Små partier: Nya röda viner 8 mars

Vi lanserar drygt 40 nya röda viner den 8 mars. Här får du en kort genomgång av alla vinerna. Produktlistan finns längre ner på sidan.

Alla nya röda viner 8 mars

Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar totalt sex röda viner från Bordeaux. Ett är från 2002. Vinet är utvecklat och visar upp mognadstoner. Ursprunget är Haut-Médoc. Druvblandningen kan variera över årgångarna men vanligtvis ingår cirka 60 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och resterade cabernet franc samt mindre del petit verdot. Vinet lagras 14 månader på små franska ekfat, så kallade barriquer, varav en fjärdedel är nya.

Kommunviner

Tre viner är från årgång 2016 och har olika kommunbeteckningar. Ett är från Margaux och är lagrat på barriquer och vinet alkoholjäser i cirka tio dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker både på fat och på ståltank. Lagringen sker på barriquer varav 50 – 70 % är nya – resten är ett år gamla.

Från Pauillac lanserar vi ett vin som tillverkas av cirka 60 % cabernet sauvignon följt av knappt 30 % merlot, drygt 5 % cabernet franc och en mindre del petit verdot. Vinet lagras på barriquer, varav en fjärdedel är nya. Det tredje och sista vinet av årgång 2016 är också från Pauillac. Vinet tillverkas med cirka 60 % cabernet sauvignon och 40 % merlot, och lagras på nya och gamla ekfat.

Vi lanserar ett vin från Saint-Estephe med klassificeringen Cru Bourgeois, vilket är nivån under Cru Classé. Vinet brukar bestå av 60 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och resterande del cabernet franc och petit verdot. Ålder på vinstockarna är mellan 20 och 40 år. Lagringen av vinet sker på barriquer, varav hälften är nya. Årgången på vinet är 2014.

Saint-Emilion

östra sidan av Bordeaux är vingårdarna oftast planterade på lerjordar blandat med kalksten. Druvan merlot är vanligare här än på västra sidan där cabernet sauvignon dominerar i den karga och grusiga jordmånen. Vi lanserar ett vin från Saint-Emilion Grand Cru av årgång 2015. Vinet är lagrat 12 – 18 månader på små franska ekfat, varav två tredjedelar är nya. Vingården är planterad med 80 % merlot, 15 % cabernet franc och 5 % petit verdot.

Södra Rhône

Vi lanserar två viner från södra Rhône av årgång 2017. Ett vin har ursprung Côtes-du-Rhône och är gjort på 80 % grenache med resterande del av syrah och cinsault. Vinrankorna har en genomsnittsålder på 60 år. Duvorna jäser med i hela klasar i cementkar med naturliga jäststammar. Vinet lagras sedan på cementankar.

Det andra vinet är från Lirac och är buteljerat på magnumflaska (1,5 liter). Vinet består vanligtvis av 50 % grenache, 35 % syrah och 15 % mourvèdre. Vinstockarna är 20 – 40 år gamla. Grenachevinet lagrades på cementtankar medan syrah och mourvèdre lagrades två till fyra månader på gamla franska ekfat.

Norra Rhône

Från norra Rhônedalen och ursprunget Crozes-Hermitage kommer ett ekologiskt vin gjort på syrah. Vinrankorna är cirka 30 år gamla och är uppbundna med pålar, så kallade échalas, som är vanliga på de branta sluttningarna i Côte Rôtie och Hermitage. Skalmacereringen skedde med hela klasar under en månad. Vinet lagras sedan åtta månader i gamla 600 liters ekfat (demi-muids) och sex månader i ståltankar. Årgången på vinet är 2017.

Madiran

Från sydvästra Frankrike och Madiran lanseras tre viner av årgång 2015. Det första vinet är gjort på druvan tannat och är lagrat två år på ekfat. Det andra vinet är gjort på 80 % tannat och 20 % cabernet sauvignon. Druvorna kommer från 30 år gamla vinstockar. Lagringen gjordes på ekfat i 12 – 18 månader – 80 % av faten var nya. Det tredje vinet är gjort på tannat och är lagrat på ekfat, varav en tredjedel var nya.

Beaujolais

Vi lanserar två viner av årgång 2017. Det första vinet är spontanjäst och lagras på större ekfat och cementtankar. Druvorna är skördade från vinrankor som är 40 – 50 år gamla. Druvorna avstjälkades helt innan alkoholjäsningen och skalmacereringen. Det andra vinet är från cru-läget Saint Amour, som är det nordligaste av de tio cru:erna i Beaujolais, och anses göra de lättaste vinerna av cru:erna. Vinet som lanseras är spontanjäst med druvornas egna jäststammar. Även här avstjälkades druvorna följt av en längre jäsning och skalmaceration som varade fyra till sex veckor.

”Beaujolais har genomgått en stor förändring de senaste åren, både när det gäller produktionsmetoder och konsumenternas syn på vinerna. Från att tidigare varit synonymt med beaujolais nouveau och kolsyrejäsning, så görs vinerna allt mer som i Bourgogne med längre skalmaceration, naturlig jäsning och lagring på gamla ekfat eller cementtankar.”

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Alsace

Från Alsace lanserar vi en pinot noir av årgång 2012. Druvorna kommer från en vingård som planterades 1966. För att extrahera färg och smakämnen så har producenten avstjälkat druvorna och musten fick skalmacerera i cirka två veckor med manuell nedtryckning av skalmassan – på franska kallat pigeage. Vinet lagras sedan i cirka tio månader på små gamla ekfat – varav vissa av faten förnyas varje år – det vill säga rengörs och lagas.

Italien

Trentino

Vi lanserar ett vin av druvan teroldego, som är vanlig i nordvästra Italien och området Trentino. Druvan ger mörkt röda viner med fruktig karaktär. Vinet vi lanserar är betecknat Vigneti delle Dolomiti och druvorna kommer från flera vingårdslägen. Vinet jäser i cementtankar för att sedan lagrats i ett år på stora ekfat och cementtankar.

Lombardiet

Från Lombardiet och distriktet Oltrepò Pavese lanseras en pinot nero (pinot noir). Druvorna har växt på vinstockar som är cirka 19 år gamla. Druvorna avstjälkas och jäser i ståltankar med druvans naturliga jäststammar. Den spontana malolaktiska jäsningen skedde på stora 2 500 liters ekfat. Vinet har fått ett halvårs lagring på stora ekfat samt tre månader på ståltankar och ytterligare fyra månader på flaska.

Piemonte

Vi lanserar ett vin från DOCG Gattinara. Vinet är gjort på nebbiolo (kallas lokalt i Gattinara för spanna) och druvorna har växt på 320 – 420 meters höjd. Lagringen skedde på olika stora fat av slavonsk ek i två år följt av en tid på flaska. Årgång på vinet är 2013.

Barolo

Vi lanserar ytterligare två viner av nebbiolodruvan. Ett är från Barolo och kommunen Serralunga. Druvorna kommer från olika vingårdslägen och vinrankorna planterades 1959 och 1995. Alkoholjäsningen och skalmacerationen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar i 12 – 15 dagar. Vinet lagrades sedan i två år på 2 500 liters ekfat.

Langhe

Det andra vinet är en så kallade Langhe nebbiolo, som är en beteckning som inte har så strikta produktionsregler som exempelvis Barolo. Druvorna till vinet kommer även de från Serralunga och har vuxit på rankor som planterades 1999. Lagringen varade ett år på små franska ekfat samt på stora ekfat.

Dolcettodruvan

Vi lanserar två viner av druvan dolcetto. Ett är från årgång 2017 och det andra är från årgång 2006, vilket visar vilken lagringspotential vinerna kan ha. Det första vinet är gjort i fruktig stil med ståltanksjäsning i temperaturkontrollerade tankar. Lagringen skedde också på rostfria ståltankar i 8 – 9 månader.

Det andra vinet har ursprung Langhe och årgång 2006. Druvorna avstjälkas och jäser i träkar. Temperaturen vid jäsningen är relativt hög och kontrolleras inte, så länge den håller sig under 33 °C. Anledningen är att producenten vill ha aromer från jäsningen och inte enbart från druvan. Därför används heller ingen tillsatt jäst. Lagringen sker under ett år på 700 liters ekfat och tre år på 1500 liters fat av slavonsk ek, så kallade botti. Slutlagringen görs ett år på ståltankar, följt av flera års flasklagring.

Toscana

Vi lanserar en chianti classico årgång 2016. Lagringen skedde på 500-liters gamla ekfat och cementtankar i elva månader. Druvorna är sangiovese, colorino och canaiolo.

Från det mer kustnära distriktet Maremma Toscana lanseras ett vin med 50 % sangiovese, 25 % merlot och 25 % cabernet franc. Jäsningen sker i rostfria ståltankar följt av tolv månaders lagring på små franska ekfat, barriquer, varav hälften var nya. Vinet vilade i nio månader på flaska innan försäljning.

Spanien

Navarra

Druvsorten grenache härstammar från Spanien där den går under namnet garnacha. Från Navarra i norra Spanien lanseras ett garnacha-vin av årgång 2015. Vinrankorna är inte uppbundna utan växer som buskar, så kallade bush vines eller gobelet. Ålder på rankorna är i genomsnitt 84 år och de växer på 600 – 750 meters höjd. Skördeuttaget var relativt lågt – 14 hektoliter per hektar. Musten jäser i tankar om 3 500 liter och 4 500 liter samt på ekfat. Lagringen skedde under 13 månader på franska ekfat i varierande storlekar: 700, 600 och 500 liter. Tio procent av faten var nya.

Vi lanserar ytterligare en garnacha från Narvarra som tillverkades på liknande sätt, men där fatlagringen delvis har skett på större ekfat om 1500 liter. Skördeuttaget var lite högre – 19 hektoliter per hektar. Årgången för detta vin är 2014.

Rioja

Vi lanserar två viner från Rioja i olika stil. Ett är tillverkat på traditionellt vis med mycket lång lagring på gamla ekfat. Druvorna avstjälkades och jäste i stora ektunnor med druvans naturliga jäststammar. Vinet lagrades sedan sex år på små amerikanska ekfat om 225 liter. Vinet är gjort på 75 % tempranillo, 15 % garnacha, resterande del är graciano och mazuelo. Årgången är 2006.

Det andra vinet är från årgång 2014 och tillverkat av 70 % tempranillo, 20 % garnacha, 7 % mazuelo och 3 % graciano. Vinet jäste med druvornas naturliga jästsvampar i stora ekfat. Vinet är sedan lagrat i 28 månader på små fat, varav 80 % var av fransk ek och resterande del av amerikansk ek.

I Rioja görs vin i många olika stilar i dag. Den traditionella med lång fatlagring som ger inslag av dill och torkad frukt, samsas med den moderna med högre fruktkoncentration och kortare tid på nya rostade ekfat. Däremellan finns producenter som blandar dessa två stilar. Det görs också viner från högt belägna vingårdslägen med friskare fruktsyra och med sällan tydlig rostad fatkaraktär. Istället vill producenterna åt karaktären från den enskilda vingården eller byn. Terroir-tänket är allt tydligare i Rioja.

Marcus Dahlin, inköpare av spanska viner

USA

Vi lanserar en zinfandel från Sonoma County. Druvorna kommer från vingårdar i Dry Creek Valley och Alexander Valley. Vinrankorna är i genomsnitt 70 år gamla och uppbundna med så kallad head training, vilket ger de karaktäristiska knotiga vinrankorna med ”armar” som slingrar sig runt stammen. Årgång på vinet är 2016.

Vi lanserar en pinot noir årgång 2017 från Sonoma Coast. Vinet är jäst med druvans naturliga jästsvampar, nedtryckning av skalmassan sker antingen för hand eller genom fottrampning. Vinet lagras sedan i ungefär 16 månader med jästfällningen på franska ekfat.

Napa Valley

Vi lanserar en merlot från Napa Valley av årgång 2015. Vinet är lagrat i 18 månader på franska ekfat, varav 75 % var nya, resterande gamla neutrala ekfat.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Napa Valley. Druvmixen är cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, malbec, cabernet franc och petite sirah. Vinet är lagrat 15 månader på franska ekfat, av vilka 45 % var nya.

Slutligen lanserar vi ett vin betecknat California Red. Druvorna i vinet är 62 % carignane, 33 % grenache och 5 % mourvèdre. Alkoholjäsningen sker utan tillsatt jäst och delvis med stjälkar. Lagringen sker på neutrala ekfat och vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Argentina

Vi lanserar tre viner från Mendozaregionen. Det första vinet är gjort på malbec. Musten har jäst på cementtankar, den efterföljande malolaktiska jäsningen skedde på ekfat. Vinet har sedan lagrats i nio månader på två år gamla franska ekfat. Vinet är ofiltrerat.

Det andra vinet är gjort på 30 % malbec, 30 % cabernet sauvignon, 20 % merlot, 10 % petit verdot och 10 % cabernet franc. Vinet är lagrat 18 månader på nya franska ekfat.

Det tredje vinet är gjort på cabernet sauvignon. Musten jäser och skalmacereras i tre till fem veckor i små tankar som rymmer mellan 500 och 800 liter. Nedtryckning av skalmassan sker för hand. Vinet är lagrat på nya franska ekfat.

Chile

Vi lanserar ett vin från Colchauga-distriktet. Vinet är gjort på carmenere, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Druvorna avstjälkas för hand och den största delen av musten jäser sedan i stora ekfat med druvornas naturliga jäst. Cirka fem procent jäser i små och nya ekfat. Vinet lagras sedan i drygt två år på nya små franska ekfat – så kallade barriquer.

Region Austral

Vi lanserar en pinot noir från regionen Austral, som ligger i södra delen av Chile. Vinet jäste på temperaturkontrollerande roterande ekfat om 500 – 1000 liter. Vinet lagras därefter i fem månader på använda ekfat.

Nya Zeeland

Central Otago är en av världens sydligaste vinregioner. Här odlas flera olika druvsorter, men det är pinot noir som har fått störst genomslagskraft internationellt. Vi lanserar en pinot noir som är spontanjäst i öppna jäskärl. Vinet är lagrat elva månader på franska ekfat, varav 10 % var nya.

Vi lanserar ytterligare en pinot noir, som kommer från Sydön och distriktet Marlborough. Druvorna är till 80 % avstjälkade och musten jäste i öppna jäskar av stål. Endast druvornas naturliga jäst användes. Lagringen varade sedan i 18 månader på franska ekfat – av vilka 35 % var nya.

Libanon

Från Bekaadalen kommer ett vin gjort på 40 % petit verdot, 30 % cabernet franc och 30 % syrah. Druvorna avstjälkades och skalmacereringen gjordes bland annat genom att pumpa upp musten över skalmassan (pumping over). Vinet är lagrat i tolv månader på franska ekfat, varav 65 % var nya.

I Libanon har man olika åsikter om vinets ursprung, men obestridligt är att fenicierna spred vinet därifrån längs Nordafrikas kuster och vidare till Spanien.

Systembolagets vinkartbok

Grekland

Vi lanserar ett vin från distriktet Naoussa den 8 mars. Årgången är 2011 och vinet är betecknat som grande reserve. Vinet är gjort på druvan xinomavro, som betyder syrlig svart. Vinet är jäst på ståltankar och sedan lagrat i två år på franska ekfat. Vinet har lagrats ytterligare två år på flaska hos producenten innan försäljning.

Produktlista för nya röda viner den 8 mars
(reservation för ändringar)

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Peyrabon

 Haut-Médoc

2002

 189

Chateau Cantenac Brown

 Margaux

2016

675

Château d'Armailhac

 Pauillac

2016

679

Chateau Pichon-Longueville Les Griffons de Pichon Baron (flyttad till 26 april)

Pauillac

2016

540

Château Roquettes

Saint-Emilion Grand Cru

2015

219

Château Tour des Termes

Saint-Estephe Cru Bourgeois

2014

249

Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes

Côtes-du-Rhône

2017

139

Domaine du Close de Sixte 1500 ml

Lirac

2017

349

Domaine les 4 Vents

Crozes Hermitage

2017

249

Château Montus Cuvée Prestige

Madiran

2015

495

Château Montus

Madiran

2015

249

Château Bouscassé Vieilles Vignes

Madiran

2015

299

Terres Dorées L'Ancien

Beaujolais

2017

159

Saint Amour

Beaujolais

2017

229

Hugel Grossi Laüe Pinot Noir (flyttad till 22 mars)

Alsace

2012

359

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Foradori Teroldego

Vigneti delle Dolomiti, Trentino

2016

199

Carillo Pinot Nero dell'Oltrepo Pavese, Frecciarossa

Oltrepò Pavese, Lombardiet

2016

 149

Travaglini 500 ml

Gattinara, Piemonte

2013

189

Barolo di Serralunga Luigi Pira

Barolo

2014

289

Pira Lange Nebbiolo

Langhe, Piemonte

2016

 189

Dolcetto d'Alba Luigi Pira

Serralunga, Piemonte

2017

136

1593 Dolcetto

 Langhe, Piemonte

2006

249

Montesecondo

Chianti Classico

2016

199

Le Sughere di Frassinello

 Maremma Toscana

2015

199

Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Dama Domaines Lupier

Navarra

2015

329

El Terroir Domaines Lupier

Navarra

2014

199

Viña Tondonia

Rioja

 2006

269

Muga Reserva Selección Especial

Rioja

 2014

279

USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seghesio Old Vine Zinfandel

Sonoma County

2016

329

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir (framflyttad till 22 mars)

Sonoma Coast

2017

599

Three Palms Vineyard Merlot

Napa Valley

2015

679

Papillion Orin Swift Cellars

Napa Valley

2016

726

Birichino Scylla

Kalifornien

2017

199

Argentina

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Achaval-Ferrer Malbec

Mendoza

2017

189

Cruz Alta Chairman's Blend

Mendoza

2015

199

Mendel Cabernet Sauvignon

Mendoza

2016

169

Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos Apalta Lapostolle

Colchagua

2015

1199

Lago Ranco Pinot Noir

Region Austral

2017

189

Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Carrick Unravelled Pinot Noir

Central Otago

2017

169

Dog Point Pinot Noir

Marlborough

2016

359

Libanon

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cuvee IIIeme Millenaire Château Ksara

 Bekaa

2015

249

Grekland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grande Reserve

Naoussa

2011

235