Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 8 november

Vi lanserar drygt 40 nya viner i tillfälligt sortiment 8 november. Reservation för ändringar fram till lansering.

Kina

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon från vindistriktet Ningxia. Efter pressning och jäsning lagrades vinet i två år på små franska mediumrostade ekfat, varav 80 procent var nya.

Nya kinesiska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Changyu Moser Family

Ningxia

2016

229

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar ett pinot noir-vin med klassbeteckningen AOC Bourgogne. Druvorna kommer från 55 år gamla vinstockar och odlingarna ligger på gränsen mellan Meursault och Volnay. Druvorna jäser i hela klasar utan tillsatt jäst i öppna träkar. Vinet får sedan lagra i ett år på bourgognefat (228 liter), varav tio procent var nya.

Från Hautes-Côtes de Beaune kommer ett vin som är gjort på avstjälkade druvor, jäst spontant i öppna ståltankar och lagrat i cirka 14 månader på franska ekfat, varav 15 procent var nya.

Vi lanserar en Côte de Nuits-Villages och en Nuits-Saint Georges från årgången 2016, en årgång som kännetecknades av vårfrost och hagel. Volymen blev starkt reducerad, men kvaliteten på druvorna var bra och vinerna har en tydlig syra och med balanserade fruktaromer. Båda vinerna är spontanjästa och lagrade på bourgognefat om 228 liter, som delvis var nya.

Gamay x 3

Vi lanserar tre beaujolaisviner från cru-byarna Saint-Amour, Morgon och Régnié. Vinet från Saint-Amour är jäst i öppna kar och tio procent av vinet har sedan lagrats på ekfat. Vinet från Morgon är vingårdsbetecknad. Efter jäsningen i öppna kar och i hela klasar, har vinet lagrats i betongtank. Ingen filtrering eller lagring. Det tredje vinet är spontanjäst och kommer från appellationen Régnié, som ligger i norra delen av Beaujolais och blev den tionde cru:n 1988.

Cabernet franc

Vi lanserar ett vin från Loire och appellationen Saumur-Champigny. Vinet har jäst i 18 dagar temperaturkontrollerade tankar. Tjugo procent av vinet har sedan lagrats i 500-liters ekfat, resten i betong- och ståltankar.

Rhônedalen

Vi lanserar ett vin med beteckningen Côtes du Rhône. Druvsammansättningen är 80 procent grenache, 10 procent syrah och 10 procent mourvèdre. Efter jäsningen fördes 40 procent av vinet över till stora ekfat, resterande del lagrades på tank. Vi lanserar också ett syrahvin från Cornas. Druvorna avstjälkades delvis innan fottrampningen satte igång. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och lagrats i stora ekliggare, så kallade foudre.

Sydfrankrike

Från Côtes du Roussillon-Villages kommer ett vin gjort på hälften syrah och hälften mourvèdre. Vinet är spontanjäst och lagrat på ekfat. Vi lanserar även ett vin från Pic Saint Loup, Languedoc. Vinet är gjort på mourvèdre, grenache och syrah. Efter avstjälkning och krossning tankjäser vinet i 25 till 30 dagar. Vinet lagras i två steg. Först i ett halvår i tank för att sedan blandas. Därefter i ett år på franska ekfat om 225 och 400 liter, varav en del var nya.

Nya röda franska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Rougeot Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses

Bourgogne

2017

299

Hautes-Côtes de Beaune Domaine Jean-Marc Bouley

Hautes Côtes de Beaune

2017

329

Domaine Julien Côte de Nuits Villages

Côte de Nuits-Villages

2016

299

Domaine Julien Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens

Nuits-Saint-Georges

2016

499

Saint-Amour Grandes Mises Mommessin

Saint-Amour

2017

169

Morgon Délys Domaine Daniel Bouland

Morgon

2018

229

Lâche-Moi la Grappe Terroirs et Talents

Régnié

2017

139

Château de Villeneuve

Saumur-Champigny

2017

165

Mas de Libian Khayyâm

Côtes du Rhône

2018

179

Cornas Patou Dumien-Serrette

Cornas

2017

389

Les Orris Domaine Boucabeille

Côtes du Roussillon-Villages

2017

249

Domaine de l'Hortus Grande Cuvee

Languedoc Pic Saint Loup

2017

199

Italien

Barolo 2015

Vi lanserar sex baroloviner från årgång 2015. Nebbiolodruvorna till det första vinet kommer från 20-åriga vinstockar. Vinet har spontanjäst i ståltankar med skalkontakt i 40 dagar. Vinet lagras först i sex månader på ståltank följt av 30 månader i stora slavonska botti.

Vingårdsbetecknat x 5

Av de sex barolovinerna är fem vingårdsbetecknade. De två första är från samma producent och från vingårdslägena Ravera och Bricco delle Viole. Druvorna avstjälkas innan jäsningen. Lagringen sker sedan i stora ekfat av slavonsk ek. Lagringstiden varierar mellan 24 och 40 månader beroende på årgång och vin.

Det tredje vinet är gjort på druvor från vingårdsläget Le Coste. Efter pressning spontanjäser vinet i ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker på ekfat och mognadslagringen varar i drygt 20 månader på franska barriquer, varav drygt hälften var nya.

De två sista vingårdsbetecknade barolovinerna, Fiasco och Monvigliero, är från samma producent. Vinerna har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet från Fiasco har lagrats i två år på franska ekfat. Monvigliero-vinet har lagrats ett år på franska barriquer, ett år på stora botti och slutligen ett år på flaska.

2015 hade Barolo en mycket varm sommar. Men september och oktober var svalare än normalt och det räddade druvorna. De bästa producenterna har gjort viner med en generös frukt och bra syra.

Staffan Adin, inköpare av italienska viner

Barbaresco och Dogliani

Vi lanserar en vingårdsbetecknad barbaresco årgång 2016 som anses som mycket bra för området. Vinet har jäst i ståltank för att sedan föras över till stora ekliggare och lagring i två år.

Dogliani är ett ursprung som enbart tillåter dolcettodruvan. Druvorna till vinet kommer från 50 år gamla vinstockar. Efter tre veckors spontanjäsning med skalen, förs vinet över på en 8 000 liter stor cementtank för lagring. Enligt importören är det här ett naturvin.

Nya röda italienska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Giacomo Fenocchio

Barolo

2015

299

Barolo Ravera G.D. Vajra

Barolo

2015

509

Barolo Bricco delle Viole G.D. Vajra

Barolo

2015

509

Barolo Le Coste Giacomo Grimaldi

Barolo

2015

399

Paolo Scavino Monvigliero

Barolo

2015

649

Paolo Scavino Bric dël Fiasc

Barolo

2015

799

Barbaresco Rio Sordo Cascina delle Rose

Barbaresco

2016

571

Altare Dogliani Azienda Agricola Altare di Altare Nicholas

Dogliani

2018

179

USA

Oregon

Vi lanserar två pinot noir-viner från Oregon av årgång 2017. Det första är spontanjäst och lagrat på ekfat. Det andra vinet är också jäst utan tillsatt jäst, färg och tanniner har lakats ur genom bland annat fottrampning och 50 procent av vinet har jäst i hela klasar. Vinet har sedan lagrats i sju månader på franska ekfat om 228 liter. Druvorna kom från vinstockar som var 18 år gamla.

Kalifornien x 3

Vi lanserar tre viner från Kalifornien. Det första är tillverkat på zinfandel. Druvorna kommer från olika delar i delstaten och från yngre vinstockar – mellan 6 och 25 år gamla. Det andra vinet är ett pinot noir-vin som har jäst utan tillsatt jäst, man har heller inte tryckt ner skalmassan eller pumpat upp musten över skalmassan för att på så sätt extrahera färg. Vinet är varken klarnat, filtrerat eller har fått tillsatt svavel. Det tredje vinet är gjort på merlot, cabernet sauvignon och malbec. Vinet har lagrats i 20 månader på nya franska barriquer.

Nya röda amerikanska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cristom Vineyards Mt Jefferson Cuvée

Willamette Valley

2017

299

Smockshop Ephemerald Pinot Noir

Oregon

2017

429

Turley Juvenile Turley Wine Cellars

Kalifornien

2017

319

Pure Pinot Noir Domaine de la Côte

Santa Rita Hills

2016

395

Shafer TD-9 Shafer Vineyards

Napa Valley

2016

599

Spanien

Vi lanserar två viner från Ribera del Duero. Det första vinet är tillverkat av tinto fino (tempranillo) och jäst på temperaturkontrollerade trätankar. Vinet lagras sedan i ett år på mestadels små franska ekfat, men också fem procent amerikanska ekfat. Åttio procent av faten var nya. Vinet vilar slutligen på flaska ett antal månader innan försäljning.

Det andra vinet är gjort på tinto fino med en liten del garnacha och gröna druvsorten albillo. Druvorna är fottrampade och musten får spontanjäsa i hela klasar i träfat. Vinet lagras sedan i 13 månader på franska ekfat, varav tio procent var nya.

Yecla

Distriktet ligger i sydöstra hörnet av Spanien, inte så långt från kuststaden Alicante. Druvsorten monastrell dominerar vinodlingarna i området. Vinet vi lanserar är tillverkat av druvan och har jäst i hela klasar i ståltank. Vinet har lagrats på tidigare använda 500-liters ekfat. Därefter förs vinet över till stora cementtankar. Vinet vilar sedan i minst åtta månader på flaska hos producenten innan försäljning.

Nya röda spanska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Alion Bodegas Alion

Ribera del Duero

2015

599

Dominio del Aguila Picaro Tinto

Ribera del Duero

2017

299

Elo Monastrell Compañía de Vinos del Atlántico

Yecla

2014

289

Argentina x 2

Vi lanserar ett vin från till Uco Valley. Druvorna, 95 procent malbec och 5 procent petit verdot, kommer från en enskild vingård som heter Finca la Delfina. Druvorna avstjälkas för hand och får sedan jäsa i temperaturkontrollerade tankar. Vinet har lagrats i 13 månader på små franska ekfat, barriquer, varav 30 procent var nya.

Vi lanserar också ett vin med druvsammansättningen 68 procent malbec, 24 procent cabernet sauvignon, 5 procent merlot och 3 % petit verdot. Vinet jäste i temperaturkontrollerade ståltankar. Lagringen varade i ett år på franska ekfat, varav 60 procent var nya.

Nya röda argentinska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susana Balbo Signature Malbec

Uco Valley

2017

199,00

Coleccion Cuvelier los Andes

Mendoza

2014

179,00

Portugal

Vi lanserar tre viner från tre olika distrikt. Det första är från Alentejano och gjort på druvan touriga nacional. Vinet är spontanjäst och endast lagrat i tre månader på tank för att på så sätt få fram druvans karaktär i möjligaste mån.

Det andra vinet är från Colares, som i vinsammanhang är känt för sina oympade stockar som är planterade i sanddyner och där vinlusen inte kan överleva. Vissa viner kan också ha en ton av sälta då vingårdarna ligger nära Atlanten vilket gör att salta och fuktiga vindar blåser in från havet. Druvsorten i vinet är den klassiska för Colares – ramisco. Colares ligger i kommunen Sinatra, nordöster om Lissabon.

Vi lanserar också ett vin från Dão gjort på hälften touriga nacional och hälften alfrocheiro. Vinet har jäst och lagrats på temperaturkontrollerade tankar.

Nya röda portugisiska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos

Alentejano

2018

149

Casal Sta Maria Colares Ramisco

Colares

2008

399

Pedra Cancela Castas Nativas Lusovini

Dão

2017

119

Nya Zeeland

Vi lanserar två pinot noir-viner från samma producent, men från olika distrikt. Båda vinerna är spontanjästa och tillverkade efter biodynamiska principer. Vinerna är lagrade på franska ekfat och buteljerade med minimal eller ingen filtrering.

Nya röda nyzeeländska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pyramid Valley Earth Smoke Pinot Noir

North Canterbury

2016

629

Pyramid Valley Pinot Noir

Central Otago

2017

279

Tyskland

Vi lanserar två spätburgunder (pinot noir) från Ahr, som är ett av Tysklands minsta och nordligaste vindistrikt. Blå druvor är i stor majoritet i vinfälten och den vanligaste druvan är spätburgunder. Det första vinet är gjort på druvor från tre olika vingårdslägen. Vinmusten har jäst utan tillsatt jäst och vinet får sedan lagras i stora tyska ekfat. Det andra vinet är vingårdsbetecknat och vinet har lagrats på mindre tyska ekfat.

Nya röda tyska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder

Ahr

2017

229

Julia Bertram Rosenthal Spätburgunder

Ahr

2017

425

Australien

Vi lanserar ett sangiovesevin från Mclaren Vale. Druvorna kommer från fem vingårdslägen och druvorna är både hand- och maskinskördade. Vinet jäser i öppna tankar och lagras sedan i knappt ett år på små neutrala ekfat. Det andra vinet är en shiraz från Barossa. Vinet har jäst i öppna kar och lagrats på franska ekfat.

Nya röda australiska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Coriole Sangiovese

McLaren Vale

2017

179

Seppeltsfield Village Barossa Shiraz

Barossa

2017

169

Sydafrika

Vi lanserar tre viner med ursprung Stellenbosch. Det första vinet är gjort på cabernet sauvignon, som har fått jäsa i hela klasar utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats i nio månader på gamla ekfat och buteljerats utan filtrering eller klarning.

Det andra vinet är gjort på cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon. Vinet är spontanjäst i hela klasar och lagrat på franska ekfat om 300 liter, varav 70 procent var nya. Ingen filtrering eller klarning.

Det tredje vinet är tillverkat av 94 procent cabernet sauvignon, 3 procent petit verdot, 1 procent merlot och 1 procent cabernet franc. Vinet har lagrats i 19 månader på franska ekfat om 225 liter, så kallade barriquer.

Nya röda sydafrikanska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craven Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2018

249

Longridge Wine Ekliptika

Stellenbosch

2016

199

Waterford Estate Cabernet Sauvignon

Stellenbosch

2016

299