Tillfälligt sortiment: nya röda viner 8 september

Vi lanserar cirka 33 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 8 september

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner från detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Tillfälligt sortiment online från och med 22 september
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Argentina 

Patagonien

Vi har köpt in ett vin gjort på 90 procent malbec och 10 procent merlot. Ursprunget är Patagonien som utgör den sydligaste delen av Argentina och täcker provinserna Río Negro, Neuquén och La Pampa.  Druvorna till detta vin kommer från olika odlare i området Maingué. Musten har jäst på stora öppna ekfat om 600 liter varav 15 procent var nya. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla.

Nya röda viner från Argentina 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

A Lisa 1500 ml Bodega Noemia de Patagonia S.A

Patagonien

2019

379

Australien 

Barossa

Från Barossa, i delstaten South Australia, kommer en shiraz från 2018. Vinet har lagrats på franska ekfat. Shiraz är det australiensiska namnet på den druva som i södra Frankrike kallas syrah. Shiraz har odlats i Australien sedan 1800-talet, men det var först på 1970-talet den började blir populär.

Nya röda viner från Australien 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seppeltsfield Village Barossa

Shiraz

Barossa

2018

169

Chile 

Cachapoal

Från distriktet Cachapoal, cirka tio mil från huvudstaden Santiago de Chile, lanserar vi ett vin av 78 procent cabernet sauvignon, 13 procent cabernet franc och 9 procent syrah. De olika druvsorterna växer i varierande jordmåner.

Inledningsvis macererade druvorna i sex dagar och jäste vid 28 grader i rostfria ståltankar under åtta dagar. Under jäsningen överpumpades musten kort 8–10 gånger per dag beroende på druvsort för att extrahera tanniner. Efter avslutad jäsning fortsatte vinerna att macerera 15–20 dagar.

Lagringen ägde rum på 225-liters franska ekfat i ett år och fyra månader. Hälften av faten var nya, hälften använda en gång tidigare. Vinet buteljerades i början av mars 2018 och flasklagrades minst ett år innan det lanserades.

Nya röda viner från Chile 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Altair Viña San Pedro

Cachapoal

2016

549

Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar ett vin från Pauillac, Bordeaux. Årgången är 2017 och vinet är gjort på 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot. Druvorna kommer från 20 år gamla vinstockar. Musten har jäst på ståltank och sedan lagrats ett och ett halvt till två år på franska ekfat. Cirka 10–15 procent av faten var nya. Pauillac ligger i Haut-Médoc, vid mynningen till floden Girondes vänstra bank, cirka 4 mil norr om staden Bordeaux.

Vi lanserar även ett vin från Saint-Estèphe, ett område som även det ligger på floden Girondes västra strand. Druvsammansättningen består av 62 procent merlot, 32 procent cabernet sauvignon, 6 procent petit verdot. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska ekfat om 225 liter, varav 40 procent var nya.

Vårfrost utmaning

Generellt var 2017 ett år i Bordeaux då många vingårdar drabbades av vårfrost, vilket påverkade skördevolymen. Dock klarade sig många odlingar på västra sidan närmast floden Gironde, som de i Pauillac, St-Estèphe och St-Julien.

Nya röda viner från Bordeaux 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Prelude a Grand Puy Ducasse

Pauillac

2017

297

Château Lilian Ladouys

Saint-Estèphe

2017

299

Bourgogne Passetoutgrains 

Från Bourgogne kommer en så kallad passetoutgrains, vilket ofta är en blandning av pinot noir och gamay. Vinet vi lanserar är tillverkat till lika stor del av båda druvsorter. Alla druvor avstjälkades och musten jäste spontant. Vinet har lagrats i upp till ett och ett halvt år på gamla ekfat och buteljerades ofiltrerat. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Passetoutgrains är en appellationsbeteckning från 1937 som omfattar hela Bourgogne. Vinerna måste bestå av minst 30 procent pinot noir och resterande av gamay. Även de gröna druvorna chardonnay, pinot gris och pinot blanc är tillåtna, men det är ovanligt. Appellationen omfattar rosévin och rött vin. Kolsyrejäsning är tillåten, det vill säga jäsning i sluten tank där druvorna jäser inifrån.

Mercurey Vieilles Vignes

Pinot noir är ensam druva i ett vin vi släpper från Mercurey från tre olika vingårdar. Genomsnittsåldern på vinstockarna är 60 år. Vid skörd avstjälkades druvorna helt för att sedan genomgå inledande kallmaceration vid 12 grader under fem dagar.

Vinet har jäst utan tillsatt jäst på tank och genomgått malolaktisk omvandling på fat. Musten har överpumpats två gånger dagligen. Mognadslagring ägde rum under cirka ett år.

Nya röda viner från Bourgogne 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Passetoutgrains L'Exception Michel Lafarge

Bourgogne Passetoutgrains

2018

199

Mercurey Vieilles Vignes Francois Raquillet

Mercurey

2018

319

Languedoc-Rousillon

Vi lanserar ett vin av cabernet sauvignon, syrah, mourvèdre och counoise från IGP Hérault.

Cabernet sauvignon och syrah kommer från 26-åriga stockar planterade i kalksten medan stockarna med mourvèdre är cirka 40 år gamla och planterad i rikare lerjordar.

Druvsorterna ligger separat omkring två år på franska ekfat om 228 liter från Bourgogne, varav cirka 25 procent är nya. Först därefter blandas vinet och ligger ca tre–fyra månader på tank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Norr om staden Perpignan i Roussillon i södra Frankrike hittar vi Côtes du Roussillon-Villages, en appellation som bara gäller för rött vin. Härifrån kommer ett vin gjort på syrah, grenache och mourvèdre – tre druvsorter som ofta samsas i viner från södra Frankrike. Årgången är 2019.

Nya röda viner från Languedoc-Rousillon 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grange des Pères

IGP Hérault

2015

779

Mas Bécha Classique

Côtes du Roussillon

2019

159

Loiredalen 

Saumur-Champigny representeras denna lansering av två viner av druvsorten cabernet franc från samma producent. Distriktet ligger cirka fem mil öster om staden Angers.

Det första vinet är av årgång är 2019 och har lagrats på ståltank och ekfat i tre till fyra månader. Inget svavel har tillsatts.

Det andra vinet är från 2018. Druvorna är odlade enligt biodynamiska principer och har skördats för hand. Vinstockarna planterades 1904 och växer på sluttningar ner mot floden Loire. Musten har fått jäsa temperaturkontrollerat i öppna cementkar vid 16–22 grader under 10–18 dagar.

Gynnsamt mikroklimat

Saumur-Champigny har ett gynnsamt mikroklimat, då det skyddas av skogen Fontevraud i sydöst och floderna Loire i nordöst och Thouet i väst. Det medför att nederbörden är lägst i regionen, genomsnittet är 600 mm regn per år.

Nya röda viner från Loiredalen 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine des Roches Neuves

Saumur-Champigny

2019

199

Les Mémoires Domaine des Roches Neuves

Saumur-Champigny

2018

499

Norra Rhône

Côte-Rôtie

Från Côte-Rôtie och sju olika vingårdslägen kommer ett vin gjort på 93 procent syrah och 7 procent viognier. Musten har jäst i slutna temperaturkontrollerade ståltankar med fyra veckors skalmaceration. Vinet har sedan lagrats i tre år och två månader på nya franska ekfat. Årgången är 2016, vilken anses som bra tack vare balansen mellan mogna tanniner och frisk fruktsyra.

Nya röda viner från Côte-Rôtie 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château d'Ampuis Côte Rôtie E Guigal

Côte-Rôtie

2016

995

Saint Joseph

Vi lanserar två viner av druvan syrah från distriktet Saint-Joseph i norra Rhône.

Det första vinets stockar växer på en jordmån bestående av skiffer och granit på en vingård med syd–sydöstlig exponering. Druvorna handplockas och klasarna avstjälkas i vineriet. Druvorna macererar och jäser i öppna fat under 18 dagar med manuell nedtryckning av skalmassan två gånger per dag.

Vinet lagras i ett år och tre månader på ekfat, varav 15 procent nya. Årgången är 2018.

Det andra vinet är av årgång 2017 och kommer från rankor som är 20–80 år gamla. Vinstockarna växer i branta vingårdar i granitrik jord på västra sidan av floden Rhône. Efter pressning jäste druvorna i temperaturkontrollerade tankar upp till 33 grader. Lagringen ägde rum på nya ekfat i två och ett halvt år.

Nya röda viner från Saint-Joseph 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Saint Joseph Silice Domaine Coursodon

Saint-Joseph

2018

339

Saint-Joseph Vignes de l'hospice E. Guigal

Saint-Joseph

2017

695

Södra Rhône

Châteauneuf-du-Pape

Från Châteauneuf-du-Pape lanserar vi ett vin från samma producent av årgång 2018 i två flaskstorlekar, 1 500 respektive 750 milliliter. Druvblandningen består av 75 procent grenache, tolv procent mourvèdre, tio procent syrah och slutligen vaccarèse, counoise samt cinsault.

Druvorna handskördas och 40 procent av druvklasarna avstjälkas. Efter kross tappas musten över i betongkar och därefter följer fem veckors jäsning och skalmaceration vid 28–32 grader. Malolaktisk omvandling sker på ståltank.

Grenache, mourvèdre och syrah vinifieras separat, resterande druvsorter tillsammans. Vinet har lagrats ett till ett och ett halvt år på dels stora ekfat och på 500 liters fat. Inga nya fat har använts.

Samma distrikt levererar ett vin av årgång 2016 och druvblandningen 60 procent grenache noir, 22 procent syrah, 17 procent mourvèdre och en procent vaccarèse.

Vinet fick macerera och jäsa temperaturkontrollerat i cirka en månad. Därefter lagrades det ett år och tre månader: 25 procent på 225-liters ekfat använda en gång tidigare, 53 procent på stora ekfat, foudres, och 22 procent på tank.

Nya röda viner från Châteauneuf-du-Pape 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bosquet des Papes 1500 ml Cuvée Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2018

759

Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2018

349

Domaine des Sénéchaux Châteauneuf-du-Pape JM Cazes Sélection

Châteauneuf-du-Pape

2016

369

Costieres de Nîmes

Costières de Nîmes ligger i södra Rhônedalen. Härifrån lanserar vi ett vin av 97 procent grenache och tre procent mourvèdre från en ekologiskt certifierad producent.

Druvorna är handskördade och kommer från vingårdar med hög andel kalk i jorden. Efter skörd får vinet macerera en månad med manuell nedtryckning av skalmassan. Cirka 60 procent av druvorna ligger med som hela klasar.

Vinet är jäst utan tillsatt jäst och får ligga på sin jästfällning i ett år på 600 liters ekfat, demi-muids, och därefter ett halvår på betongfat. Det buteljeras ofiltrerat och lämnar producenten tre år efter flasklagring.

Nya röda viner från Costières de Nîmes 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grenache de Bek Domaine Gassier

Costières de Nîmes

2016

599

Côtes du Rhône-Village

Kring staden Orange i södra Rhônedalen får 95 byar kalla sitt vin Côtes-du-Rhône-Villages. Vi har köpt in ett vin gjort på grenache, syrah och carignan. Årgången är 2017. Genom södra Rhônedalen drar den kalla mistralvinden. Även om dagarna är relativt varma är nätterna kalla. I vingårdarna är därför marken ofta täckt av stora stenar, så kallade galets. Under dagen alstrar de solens värme och håller vinstockarna varma om nätterna vilket hjälper druvorna att mogna.

Nya röda viner från Côtes du Rhône-Village 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône-Villages

Côtes-du-Rhône-Villages

2017

149

Côtes du Rhône

Från det bredare ursprunget Côtes du Rhône kommer ett vin gjort på 65 procent grenache, 25 procent syrah och 10 procent mourvèdre. Årgången är 2018 och vinet har lagrats ett år på betongtank innan det buteljerades utan klarning eller filtrering. 

Nya röda viner från Côtes du Rhône 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gassier Côtes du Rhône

Côtes du Rhône

2018

139

Georgien 

Kakheti

Från Kakhetiregionen i Georgien kommer ett vin som jäst och lagrats på amfora, eller qvevri som det kallas här. I Georgien har man hittat liknande kärl för vintillverkning som är cirka 8 000 år gamla. Årgången är 2017 och druvsorten är saperavi.

Nedgrävda kärl

Under historiens gång har kärlen blivit större och större. För att kärlen inte skulle gå sönder av trycket från jäsningen började man gräva ner dem. Förutom att krusen blev stadigare så hade det också fördelen att det är svalare under marken, något som är en fördel för både tillverkning och lagring.

Nya röda viner från Georgien 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Saperavi Qvevri Askaneli Brothers Ltd

Kakheti

2017

159

Italien 

Barolo

Från Barolo i Piemonte, nordvästra Italien lanserar vi ett vin av nebbiolo från årgång 2016. Jäsningen skedde på cementank och med cirka en månads skalmacerering. Vinet lagrades på ektunnor om 2 500 liter i upp till två och ett halvt år.  

Valle d'Aosta

Vi släpper ett vin av årgång 2018 från Valle d’Aosta i nordvästra Italien. Druvblandningen består av 80 procent petit rouge, 10 procent fumin och 10 cornalin. Skörden ägde rum i mitten av oktober. Vinet mognadslagrades i tio månader på 3000 liter stora ekfat av slavonsk ek.

Detta vins druvor kommer från vingårdar i söderläge belägna 590 meter över havet. Stockarna är planterade 1989. Jordmånen är stenig med inslag av sand. Det mesta arbetet i vingårdarna utförs för hand och inga bekämpningsmedel används.

Den lilla bergiga regionen Valle d’Aosta gör små volymer rött och vitt vin av italienska, franska och schweiziska druvsorter. Det mesta konsumeras lokalt.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino ligger i Toscana, drygt sex mil söder om Siena. Härifrån släpper vi ett vin av sangiovese, vars klon i Montalcino går under namnet brunello. Druvorna växer i en jordmån av grus och märgel och kommer från en åtta hektar stor vingård belägen ungefär 240–360 meter över havet.

Vinet jäser i temperaturreglerade rostfria ståltankar och glasklädda betongkar och lagras sedan två år på stora slavonska ekfat samt ytterligare åtta månader på flaska.

Cesanese di Olevano Romano

Vi lanserar ett vin från Cesanese di Olevano Romano, cirka 45 kilometer öster om Rom i centrala Italien. Druvsorten är cesanese från vingårdar som ligger i sydsluttningar 400 meter över havet. Vinet har lagrats ett år i ståltank innan buteljering. Försäljningen startar först fyra år efter skörd och vinet har därför hunnit få utvecklade toner.

Cesanese, också kallad cesanese comune, är en blå druvsort som framförallt odlas i regionen Lazio i centrala Italien. Förutom röda viner tillverkas även söta röda viner samt pärlande och fullt mousserande röda viner.

Nya röda viner från Italien 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Luigi Vico Barolo Prapò Azienda

Barolo

2016

739

Torrette Superieur Ottin Vini

Valle d'Aosta

2018

259

Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini

Brunello di Montalcino

2015

379

Consilium Migrante

Cesanese di Olevano Romano

2015

185

Portugal 

Douro 

Från högt belägna vingårdar på den högra stranden av floden Douro släpper vi ett vin av lika delar touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, sousão och tinta barroca.

Druvorna kommer från i genomsnitt 70-åriga vinstockar som växer på socalcos, terrasser som stöds av stenmurar. Efter skörd och avstjälkning krossas de lätt och musten förs över till temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. När jäsningen avstannat pressas musten igen.

Vinet lagras omkring ett och ett halvt år, varav cirka 85 procent på franska ekfat och 15 procent på amerikanska.

Dão

Vi lanserar ett vin från Dão i norra Portugal. Årgången är 2018 och vinet är gjort på touriga nacional och alfrocheiro. Vinet har lagrats ett halvår på franska ekfat.

Druvsorten alfrocheiro tros komma från Dao eller Alentejo i Portugal och bidrar ofta med en djupt mörk färg till vinet. Druvan odlas även i Spanien, då under namnet baboso negro.

Nya röda viner från Portugal 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Quinta do Crasto Reserva Old Vine

Douro

2017

289

Pedra Cancela Castas Nativas

Dão

 

2018

149

Spanien

Rioja

Från Rioja i norra Spanien kommer ett vin gjort på 80 procent tempranillo, 15 procent garnacha samt mazuelo och graciano. Vinet har lagrats fem år på ekfat och är klarat med äggvita.

Valle de la Orotava

Vi lanserar ett vin från Valle de la Orotava som ligger på Teneriffas nordvästra kust. Vingårdarna ligger på vulkanen Teides sluttningar cirka 800 meter över havet. Druvorna kommer från vinstockar som är 10–100 år gamla. Vinet har spontanjäst och har sedan lagrats på franska ekfat om 500 och 228 liter. Druvsorten är listan negro, en blå druva som framförallt odlas på Kanarieöarna.

Nya röda viner från Spanien 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Bosconia Reserva R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2007

249

El Lance Suertes del Marqués

Valle de la Orotava

2018

199

Tyskland 

Rheinhessen

Vi lanserar en spätburgunder från 2017. Vinet kommer från den största vinregionen i Tyskland, Rheinhessen, vid floden Rhens vänstra strand mellan städerna Mainz och Worms. Vinet har lagrats på tre till fyra år gamla franska ekfat.

Spätburgunder är mer känd som pinot noir och är Tysklands tredje mest planterade druva. Intresset för druvsorten har ökat markant i Tyskland och odlingsarealen har tredubblats under de senaste 25 åren.

Nya röda viner från Tyskland 8 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Battenfeld Spanier Spätburgunder

Rheinhessen

2017

169

USA

Napa Valley

Från North Coast och distriktet Napa Valley i Kalifornien lanserar vi ett vin av druvblandningen cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, malbec och merlot. Vinet har mognadslagrats ett år och tre månader på franska ekfat, varav hälften nya. Årgången är 2017.

Samma distrikt visar också upp ett vin från årgång 2015 av 91 procent cabernet sauvignon, 7 procent cabernet franc och 2 procent petit verdot.

Kallmacerering, jäsning och skalkontakt har ägt rum på tankar av fransk ek, och totalt har vinet skalkontakt i 37 dagar. Därefter överförs det till nya fat av fransk ek för malolaktisk jäsning och lagring i ett år och åtta månader. Vinet buteljerades i augusti 2017. Druvorna kommer från vingården To Kalon i Oakville och skördades 7–24 september.

Nya röda viner från USA 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Orin Swift Papillion Orin Swift Cellars

Napa Valley

2017

749

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve

Napa Valley

2015

1450

Österrike

Burgenland

Vi lanserar en pinot noir från Burgenland med druvor från två olika vingårdslägen. Hälften av druvorna avstjälkades, hälften fick behålla sina stjälkar. Musten jäste utan tillsatt jäst på ståltank för att sedan föras över till franska barriquer för lagring i 1,5 år.

Nya röda viner från Österrike 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Umathum Pinot Noir Unter den Terrassen Weingut Umathum

Burgenland

2016

399