Tillfälligt sortiment: nya röda viner 9–10 juni

Vi lanserar 20 nya röda viner 9 och 10 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 9 och 10 juni

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Nya röda viner 9 juni

Serbien 9 juni

Druvsorten kadarka odlas framför allt i Östeuropa och på Balkan. Vi lanserar ett vin från Serbien gjort på denna druvsort. Årgången är 2018 och vinet har jäst i öppna kar, lagrats på ekfat och är ofiltrerat. Vingården drivs enligt ekologiska principer.

Nya röda serbiska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kadarka Maurer Borászat

Serbien

2018

198

Spanien 9 juni

Rioja

Vi lanserar en gran reserva 2014 från en vingård som etablerades år 1879 i Rioja Alta. Vinet är gjort på 85 procent tempranillo, 10 procent graciano och 5 procent mazuelo. Vinet lagrades två år på franska och amerikanska ekfat följt av minst tre år på flaska.

Nya röda spanska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cune Imperial Gran Reserva Compañia Vinicola del Norte de España

Rioja

2014

349

Italien 9 juni

Lambrusco di Sorbara

Rött eller rosé? Vi lanserar ett vin från Lambrusco di Sorbara som är ett mellanting av de båda. Druvsorten heter även den lambrusco di sorbana och är den lambruscodruva som har ljusast färgpigmentering i skalet. Detta gör att viner framställda på druvsorten ofta är väldigt ljusa i färgen, nästan roséfärgade. Vinet jäste en andra gång på flaska och är därför pärlande.

Nya röda italienska viner från Lambrusco di Sorbara 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Radice Paltrinieri

Lambrusco di Sorbara

2018

159

Terre Siciliane

Vi lanserar ett sicilianskt vin gjort på nero d'avola. Årgången är 2017. Druvorna har växt i vingårdar belägna 450 meter över havet, i Chiaramonte Gulfi och Ragoleti. Vinet lagrades ett år på franska ekfat om 225 och 500 liter, så kallade barriquer och tonneaux. Därefter lagrades vinet på flaska ytterligare ett år innan försäljning. Detta vin har ursprungsbeteckningen IGP Terre Siciliane eftersom druvorna är från olika delar av Sicilien.

Nya röda italienska viner från Terre Siciliane 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Nerojbleo Gulfi

Terre Siciliane

2017

169

Piemonte

Vi har tre viner från Piemonte i nordvästra Italien vid lanseringen 9 juni.

Det första vinet är från distriktet Barolo gjort på nebbiolo – från 50-åriga vinstockar. Druvorna kommer från vingårdsläget Cannubbi, där jorden är rik på kalksten och lera. Vinet har lagrats på slavonska botti på 3 000 liter. Vingården grundades 1870.

Det andra vinet är gjort på 90 procent barbera och 10 procent nebbiolo. Druvorna kommer från Langhe, söder om staden Alba och årgång på vinet är 2011. Vinet är spontanjäst i öppna träkar och sedan lagrat i gamla ekfat i varierande storlek. Producenten arbetar efter biodynamiska principer. Leverantören anger att detta är ett naturvin.

Det tredje vinet är från Canavese som fick DOC-status 1996 och ligger norr om staden Turin. Vinet är helt gjort på nebbiolo som har växt på sluttningar nära amfiteatern vid Ivrea. Vinet har lagrats nio månader på franska, större ektunnor och i barriquer.

Nya röda italienska viner från Piemonte 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Francesco Rinaldi Barolo Cannubi

Barolo

2015

596

Austri

Langhe

2011

229

Primaneve Canavese Nebbiolo Cantina Briamara

Canavese

2018

188

Nya Zeeland 9 juni

Central Otago

Vi lanserar en pinot noir från Central Otago på Nya Zeeland. Producenten är biodynamiskt certifierad och all skörd sker för hand. Vindistriktet är ett av de sydligaste i världen och vingårdarna ligger på nordsluttningar inkilade mellan höga berg.

Cirka 77 procent av druvorna avstjälkas rakt ner i öppna små jäskar, resten jäses i hela klasar. Ingen jäst har tillsatts och vinet har varken klarats eller filtrerats. Vinet har lagrats 13 månader på små burgundiska ekfat varav 30 procent var nya.

Nya röda viner från Nya Zeeland 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felton Road Cornish Point

Central Otago

2018

509

Sydafrika 9 juni

Swartland

Denna grenache från Swartland är delvis från ekologiska vinrankor på lerjord och delvis från en hållbar odling med granitjord – därför har den ingen ekologisk märkning.  Musten har urlakats i fyra veckor med 60 procent hela klasar och med överpumpning. Efter pressning har vinet spontanjäst och lagrats tolv månader på äldre 500 liter ekfat av fransk ek.

Nya röda sydafrikanska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

David & Nadia Grenache

Swartland

2018

299

Australien 9 juni

Barossa Valley

Vi lanserar ett vin från Barossa Valley i södra Australien, gjort på druvorna grenache, mataro, syrah och cinsault. Större delen av druvorna har köpts från ekologiska och biodynamiska gårdar. Vinet har spontanjäst utan temperaturkontroll och 14 procent av druvorna har jäst som hela klasar. Delar av vinet har lagrats på äldre, stora, franska ekfat.

Margaret River

Denna cabernet sauvignon är från Margaret River, i västra delen av Australien. Vinet har fått jäsa i slutna behållare med överpumpning tre gånger om dagen. Efter malolaktisk omvandling har vinet lagrats på ekfat i nio månader. Sedan har vinet fått mogna ytterligare 13 månader på bordeauxfat. Vinet har klarats med äggvita.

Nya röda australienska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fluus Ruggabellus

Barossa Valley

2017

279

Leeuwin Art Series Cabernet Sauvignon

Margaret River

2015

399

USA 9 juni

Santa Barbara County

Santa Barbara County ligger cirka 15 mil nordväst om Los Angeles. Härifrån kommer en pinot noir från 2017. Vinområdet heter Los Alamos och ligger cirka 270 meter över havet, mellan Maria Valley i norr och Santa Ynez Valley i söder. Efter jäsning lagrades vinet ett år och fyra månader på franska ekfat. Tio procent var nya. Vinet buteljerades ofiltrerat i mars 2019.

Nya röda amerikanska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chanin Los Alamos Pinot Noir

Santa Barbara County

2017

549

Portugal 9 juni

Från Portugal kommer ett vin gjort på druvsorterna loureiro och vinhão. Druvorna har växt på vingårdar i Lima Valley med sydlig exponering. Druvorna avstjälkades och båda druvsorterna jäste tillsammans med skalen i amforor. Vinet har sedan lagrats sju månader i samma amforor.

Nya röda portugisiska viner 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aphros Phaunus Palhete

Portugal

2018

249

Frankrike 9 juni

Rhône

Vi lanserar en Côtes du Rhône från 2017, gjord på 70 procent grenache, 20 procent syrah och 10 procent mourvèdre. Vinrankorna växer i en jordmån bestående av röd lera med ett överliggande lager bestående av stenar av kvarts. Vinet gjort på grenache vilade efter avslutad jäsning på betongkar. Vinerna gjort på syrah och mourvèdre lagrades på fyra år gamla ekfat. Därefter blandades och buteljerades vinet.

Från Châteauneuf-du-Pape kommer ett vin som består av 80 procent grenache, 8 procent syrah, 7 procent mourvèdre och 5 procent cinsault. Vinrankorna växer i olika jordmåner – kalksten och sand. Här finns även galets roulés, runda stenar som är typiska för området Châteauneuf-du-Pape och som skyddar vinrankorna med sin värme på natten. Vinet har lagrats i tolv månader på cirka 30 år gamla ekfat som rymmer 6 000 till 8 000 liter.

Nya röda franska viner från Rhône 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Les Champauvins Domaine Grand Veneur Alain Jaume

Côtes du Rhône

2017

149

Clos de l'Oratoire des Papes rouge

Châteauneuf-du-Pape

2011

669

Loire

Vi lanserar två viner från en ekologiskt certifierad producent i Chinon – som ligger i distriktet Touraine, i mellersta delen av Loiredalen. De röda vinerna härifrån måste bestå till minst 75 procent av cabernet franc. Båda vinerna är enbart gjorda på denna druva och från 2018.

Av det första vinet lagrades cirka 25 procent på franska ekfat om 600 liter, så kallade fût. Resterande vin lagrades på tank. Det andra vinet är jäst och lagrat på cementtankar i cirka tio månader.

Vinrankorna till båda vinerna har växt i sydlig exponering i en jordmån som kallas millarge – sandig lerjord med inslag av kalksten.

Nya röda franska viner från Loire 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chinon Gabare Domaine Grosbois

Chinon

2018

199

Chinon Clos du Noyer Domaine Grosbois

Chinon

2018

349

Côte de Brouilly

Vi lanserar ett vin tillverkat av gamay från Côte de Brouilly, i Beaujolais, i södra delen av Bourgogne. Vinrankorna är cirka 70 år och jordmånen är främst vulkaniskt lerskiffer. Vinet spontanjäste i öppna tankar med hundra procent hela klasar och är ofiltrerat.

Nya röda franska viner från Côte de Brouilly 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Melanie

Côte de Brouilly

2018

229

 

Nya röda viner 10 juni

Italien 10 juni

Barbera d'Asti

Detta vin är från en vingård som drivs enligt ekologiska principer i Barbera d'Asti. Området Barbera d'Asti ligger i regionen Piemonte, i nordvästra Italien.

Vinet är gjort på 100 procent barbera och är från 2015. Jäsning och skalmaceration har skett i ståltankar, vid en temperatur av 26–28 grader, i cirka två veckor. Vinet lagrades därefter under ett år på ekfat.

Lambrusco

Vi lanserar ytterligare ett rött, pärlande vin gjort på den blå druvan lambrusco di sorbara, som ger en väldigt ljus, röd färg, nästan rosé. Pärlande lambrusco-viner är traditionellt gjorda enligt tankmetoden (charmatmetoden).

Lambrusco ligger nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna. Lambrusco är indelat i fyra DOC-områden vid städerna Modena och Reggio Emilia, och Lambrusco di Sorbara är ett dem.

Nya röda italienska viner 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barbera d'Asti Gustin Rovero

Barbera d'Asti

2015

198

C’era Una Volta Cantina Fratelli Carafoli

Lambrusco di Sorbara

2019

139