Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya röda viner 14 juli

Vi lanserar cirka sju nya röda viner 14 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner som lanseras 14 juli 

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya röda viner 14 juli

Argentina

Patagonien

Argentinas sydligaste vingård är Otronia på 45:e breddgraden i Chubut, Patagonien. Härifrån lanserar vi ett vin av pinot noir från en producent som arbetar helt ekologiskt. Druvorna skördades för hand 17–22 mars och kommer från olika vingårdslägen med kalkrik jord. Vinifieringen skedde separat för varje läge.

Eftersom vädret kan vara extremt med starka vindar och årlig frost under vinrankornas tillväxtperiod arbetar producenten med en teknik som kallas aspersion: genom att spruta vatten på rankorna skapas ett skyddande ishölje runt blomknopparna.

Jäsningen skedde i öppna cementkar med hälften av druvorna i hela klasar och hälften avstjälkade. Vinet har därefter lagrats i ett år och två månader på nya franska stora orostade ekfat, foudres.

Nya röda viner från Argentina 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Otronia 45 Rugientes

Pinot Noir Bodega Otronia

Patagonien

2017

259

Italien

Från olika områden av Toscana lanserar vi två nya röda viner.

Chianti Classico

Det första vinet är gjort helt av sangiovese och kommer från zonen Chianti Classico strax söder om Florens, Toscana. För att ett vin ska klassas som Chianti Classico måste sangiovese ingå med minst 80 procent och vara odlad i de centrala delarna av Chianti.

Druvorna till detta vin kommer uteslutande från den ekologiskt certifierade vingården Vigna Doghessa som ligger i sydläge cirka 450 meter över havet. Jordmånen består till stor del av skiffersten. 

Vinet lagrades i 14 månader på 90 procent använda franska ekfat om 500 liter och på tio procent nya. Därefter följde fyra månader på cementtank och ett antal månader på flaska innan försäljning.

Maremma

Det andra vinet består av 85 procent cabernet sauvignon och 15 procent cabernet franc och kommer från kustnära Maremma i västra Toscana.

Druvorna skördades för hand och kommer från vingårdar som ligger 70–130 meter över havet med sydsydvästlig solexponering. Jordmånen består till största delen av sandsten.

Druvorna fick skalmacerera och jäsa vid 28–30 grader under drygt två veckor. Därefter lagrades vinet i ett och ett halvt år på franska ekfat om 225 liter. Omkring 70 procent av faten var nya.

Nya röda viner från Italien 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casanuova di Nittardi

Vigna Doghessa

Chianti Classico

2017

199

Tenuta Belguardo Marchesi Mazzei

Maremma Toscana

2016

299

Frankrike

Haut-Médoc

Från Bordeaux lanserar vi två röda viner med årgång 2017. Det första kommer från Haut-Médoc på floden Girondes västra strand och består av 54 procent cabernet sauvignon, 42 procent merlot och fyra procent petit verdot.

Druvorna kommer från vinstockar med en medelålder på cirka 35 år och skörden var både maskinell och manuell.

Efter inledande kallmaceration vid fem grader i 4–6 dagar jäste vinet till en början vid 15 grader för att sedan nå en temperatur av 25 grader. Detta följdes av 6–12 dagars skalmaceration vid 28 grader.

Vinet lagrades upp till ett år och tre månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Pessac-Léognan

Det andra vinet kommer från Pessac-Léognan, även det tillhörande västra stranden men cirka fyra mil längre norrut. Druvorna kommer från cirka 35 år gamla rankor och vinet består av 55 procent cabernet sauvignon, 40 procent merlot och fem procent petit verdot.

Den temperaturkontrollerade jäsningen ägde rum på rostfria ståltankar och musten macererade 2–3 veckor i högst 30 grader. Så kallad pigeage har skett för hand: skalmassan pressas ner i druvmusten med speciella stavar flera gånger per dag för att massan ska blanda sig med musten.

Vinet har lagrats i ett och ett halvt år, varav fyra månader på jästfällningen. Av faten var omkring 35 procent nya.

Languedoc

Från vingården Domaine de l'Hortus i Pic Saint Loup och odlingar 150–300 meter över havet kommer ett vin av mourvèdre, grenache och syrah. Ett tiotal byar, de flesta i departementet Hérault, har rätt att lägga sitt eget namn till ursprungsbeteckningen Coteaux du Languedoc och Pic Saint Loup är en av dem.

Druvorna avstjälkades och pressades för att sedan macerera 25–30 dagar. Därefter lagrades vinet från de olika druvsorterna separat i sex månader. Efter blandning lagrades vinet ett år på både gamla och nya ekfat om 225 och 400 liter.

Nya röda viner från Frankrike 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Cambon la Pelouse Ulysse Cazabonne

Haut-Médoc

 

2017

190

Domaine de Chevalier Ulysse Cazabonne

Pessac-Léognan

2017

682

Domaine de l'Hortus Grande Cuvée

Languedoc Pic Saint Loup

2018

199

Spanien

Ribera del duero

Från Ribera del Duero lanserar vi ett vin av tinto fino, mer känd i övriga Spanien som tempranillo.

De handplockade druvorna kommer från 25–75 år gamla vinrankor och druvmusten får jäsa utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. Maceration sker i upp till 32 dagar, sedan pressas musten i en vertikalpress under lågt tryck. Därefter genomgår vinet malolaktisk omvandling som mjukar upp det inför ekfatslagringen.

Vinet har lagrats på både nya och gamla franska ekfat i ett och ett halvt år. Därefter lagras det på flaska under en tid. Producenten använder inte benämningar som crianza, reserva och gran reserva enligt de spanska klassificeringsreglerna utan låter vinerna lagras till dess att de anses färdiga.  

Nya röda viner från Spanien 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Malleolus Magnum Emilio Moro

Ribera del Duero

2015

598