Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 5 och 6 maj

Vi lanserar cirka 21 nya röda viner 5 och 6 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 5–6 maj

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Nya röda viner 5 maj

Spanien

Vi lanserar två spanska viner. Den ena kommer från distriktet Manchuela, i centrala Spanien, sydost om Madrid. Vinet är gjort på druvsorten garnacha och årgången är 2018. Druvorna spontanjäste i hela klasar och skalmacerationen varade i två veckor. Vinet lagrades sedan tio månader på två stora franska ekfat om 4 500 respektive 5 000 liter.

Det andra vinet har sitt ursprung i närheten av Madrid med ursprungsbeteckningen Vinos de Madrid. Även denna är gjord på garnacha. Druvorna odlas på hög höjd, cirka 850 meter över havet. Musten jäste spontant i öppna jäskar och vinifiering och skalmaceration pågick mellan 40 och 60 dagar.

Nya röda spanska viner 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Xara Garnacha Bodegas y Viñedos Ponce

Manchuela

2018

139

La Bruja de Rozas Comando G

Vinos de Madrid

2017

199

Australien

Vi lanserar två viner. Det ena har sitt ursprung i distriktet McLaren Vale, strax söder om Adelaide i delstaten South Australia. Vinet är från 2018 och gjort på druvsorten shiraz. Det har lagrats under ett halvår på franska ekfat varav tio procent nya.

Det andra vinet är från Nagambie Lakes, subregion i Central Victoria. Vinet är från 2016 och gjort på cabernet sauvignon och shiraz. Shirazdruvorna kommer från stockar planterade 1860 och 1933 och cabernet sauvignon-stockarna är från 1949.  Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat, varav hälften var nya.

Nya röda australienska viner 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Penley Estate McLaren Vale Project Shiraz

McLaren Vale

2018

159

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz

Nagambie Lakes

2016

219

USA

Från USA lanserar vi två pinot noir-viner från årgångarna 2015 och 2016.

Det första har sitt ursprung från Willamette Valley i Oregon, nordvästra USA. Merparten av druvorna avstjälkades och vinifieringen skedde i ekfat utan tillsatt jäst. Vinet lagrades i upp till två år på till större delen neutrala ekfat varav cirka elva procent var nya.

Det andra vinet är från Mount Harlan, San Benito County. Distriktet är ett av Kaliforniens svalaste och torraste. Det ger en lång växtsäsong och små druvor med hög koncentration av smakämnen och fruktsyra. Vinet är lagrat i 17 månader på franska ekfat. Av dessa ekfat var 30 procent nya, 20 procent två år gamla och 50 procent var neutrala ekfat.

Nya röda amerikanska viner 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pinot Noir Eyrie Vineyards

Willamette Valley

2015

398

Calera Ryan Vineyard Pinot Noir

Mount Harlan

2016

599

Frankrike

Rhônedalen

Vi släpper ett vin från Vinsobres som ligger i södra Rhônedalen. Vinerna från detta ursprung måste innehålla minst 50 procent grenache och minst 25 procent syrah eller mourvèdre. Årgången är 2018. Vinet är odlat ekologiskt och vinstockarna är i genomsnitt 50 år gamla.

Nya röda viner från Rhônedalen 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château de Rouanne Château de Saint Cosme

Vinsobres

2018

199

Jura och Savoie

Det första vinet är från den alpina regionen Savoie, årgång 2018. Vinet är gjort på den sällsynta druvsorten mondeuse, som i princip bara odlas i östra Frankrike.

Ett andra vin är gjort på pinot noir, från Côtes du Jura. Årgången är 2008. Vinet är spontanjäst och har lagrats i fyra år på stora ekfat, så kallade foudre.

Vi lanserar även ett vin från Arbois, en appellation under Jura i AC-strukturen. Detta vin är gjort på druvsorten poulsard som ger lättare, röda viner. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och producenten arbetar efter biodynamiska principer. Årgången är 2018.

Nya röda viner från Jura och Savoie 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Arbin Mondeuse Terres Brunes André et Michel Quenard

Savoie

2018

199

Pinot Noir Chateau d'Arlay

Côtes du Jura

2008

299

Domaine du Pélican Poulsard

Arbois

2018

369

Côtes du Roussillon-Villages

Det här är ett vin gjort på sydfranska druvsorter, bland annat grenache och syrah. Egendomen arbetar ekologiskt och vingårdarna är planterade med grenache, syrah och carignan.

Nya röda viner från Côtes du Roussillon-Villages 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cuvée Tandem Domaine Jean-Louis Vera

Côtes du Roussillon-Villages

2016

229

Italien

Toscana

Vi släpper tre viner gjorda på druvan sangiovese från Chianti Classico, strax söder om Florens i Toscana. Classico innebär att druvorna är odlade i de mest centrala delarna av området Chianti. Området domineras av en jordmån som lokalt kallas galestro och som består av märgel och kalksten.

Det första vinet är från 2017 och jäste vid 28–30 grader utan tillsatt jäst och har lagrats ett år på slavonska ekfat om 20–25 hektoliter – samt på franska ekfat om 4–5 hektoliter.

Det andra vinet är från 2016 och har under två veckor skalmacererat och spontanjäst i ståltankar. Därefter lagrades vinet på franska ekfat under 18 månader.

Vin nummer tre från Chianti Classico är från 2016 och innehåller även en mindre del cabernet sauvignon och merlot. Vinet har lagrats åtta månader på ståltankar och därefter tolv månader på ekfat.

Från samma producent kommer även ett cabernet sauvignon-vin med beteckningen IGP Toscana. Genom att vinet är gjort på cabernet sauvignon får det inte gå under ursprunget Chianti Classico. Vinet har även en viss procent av sangiovese och merlot och är från 2014. Det lagrades först på betongtankar i tre månader och därefter 12–15 månader på 12 hektoliters ekfat – men även på större tonneaux.

Nya röda viner från Toscana 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chianti Classico Fattoria Poggerino

Chianti Classico

2017

179

Chianti Classico Fontodi

Chianti Classico

2016

256

Castello dei Rampolla Chianti Classico S. Lucia in Faulle

Chianti Classico

2016

228

Castello dei Rampolla Sammarco S. Lucia in Faulle

Toscana

2014

497

Piemonte

Piemonte ligger i nordvästra Italien och är framför allt känt för tre blå druvsorter – nebbiolo, barbera och dolcetto.

Det första vinet är ett piemonte-vin från 2018 gjort på 90 procent barbera och 10 procent dolcetto. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. Vinet har lagrats på betongtankar under åtta månader.

Nästa vin i listan är en vingårdsbetecknad barolo från 2014. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i ståltank och lagrat på stora botti, det vill säga stora slavonska ekfat. I området är endast druvsorten nebbiolo tillåten och vinerna måste lagras minst 38 månader, varav minst 18 månader på fat.

Från samma producent lanserar vi en vingårdsbetecknad barolo riserva från 2007.  Även detta vin är jäst utan tillsatt jäst och lagrat på stora botti. Riserva-barolo måste lagras minst 62 månader varav 18 månader på fat. På grund av sin ålder har vinet hunnit få utvecklade toner i doft och smak.

Nya röda viner från Piemonte 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rosso Colli Tortonesi Oltretorrente

Piemonte

2018

158

Barolo Cascina Dardi Bussia Alessandro e Gian Natale Fantino

Barolo

2014

489

Cascina Dardi Bussia Riserva Alessandro e Gian Natale Fantino

Barolo

2007

599

Nya röda viner 6 maj

Ungern

Detta vin är gjort på druvsorten kadarka, från Szekszárd i södra Ungern, väster om floden Donau. Hälften av vinet har lagrats ett halvår på ungerska aszok-fat och hälften lagrades på ståltank. Årgången är 2018.

Nya röda ungerska viner 6 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vesztergombi Kadarka

Szekszárd

2018

129

USA

Halvvägs mellan San Francisco och Los Angeles ligger AVA Paso Robles, i Louis Obispo County. Vi lanserar en cabernet sauvignon från 2016. En del av vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya ekfat, en annan del har lagrats på tank tillsammans med ekstavar. I tankarna tillåts så kallad mikrooxidation, alltså en liten tillförsel av syre som påverkar vinets smak och doft.  

Nya röda amerikanska viner 6 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Robert Hall Paso Robles Cabernet Sauvignon

Paso Robles

2016

189

Australien

Vi släpper ett vin från 2017 producerat i Langhorne Creek i sydöstra Australien. Detta vin är gjort på shiraz och druvorna kommer från äldre vingårdar. Vinet har vinifierats med jäststammar från Rhônedalen. Jäsningen pågick i elva dagar i ståltankar. Därefter lagrades vinet 14 månader på franska- och amerikanska ekfat, så kallade hogshead. 60 procent av faten var nya och övriga ett år gamla.

Nya röda australienska viner 6 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Heartland Director's Cut Shiraz

Langhorne Creek

2017

199