Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 19 maj

Vi lanserar cirka 15 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 19 maj

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Italien

Bolgheri Superiore

Från Bolgheri i Toscana lanserar vi ett vin gjort på 50 procent cabernet sauvignon, 40 procent syrah och 10 procent teroldego. Druvorna har handplockats från ett specifikt läge vid månadsskiftet september/oktober.

Druvsorterna får macerera separat, laka ur färg- och smakämnen, på 3 000 liters träfat och jäser sedan utan tillsatt jäst. Lagringen varade i 18–24 månader på 3 000 liters träfat, varav en tredjedel var nya respektive använda en eller två gånger tidigare. Efter buteljering lagrades vinet 12–18 månader innan försäljning.

Vigneti delle Dolomiti

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten teroldego. Vinet har fått spontanjäsa naturligt i betongtank och därefter vilat 12 månader på betongtank och gamla stora träfat. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering. Producentens odlingar finns runt byn Mezzolombardo och jordmånen är typisk för området – alluvial med inslag av sand och grus. Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2002 och arbetar i dag enligt biodynamiska principer.

Teroldego är en blå druva från norra Italien som odlats i flera hundra år.

Valtellina Superiore

Den 19 maj kommer ett vin från Valtellina Superiore av årgång 2013. Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet, i nordvästra Italien. Tillägget Superiore betyder att vinet har en alkoholhalt på minst 12 procent och att det lagrats i minst två år, varav ett år på fat. I detta fall har vinet lagrats två år på stora gamla ekfat, botti, följt av ytterligare två år på flaska. Vinet är gjort på druvsorten nebbiolo som lokalt kallas chiavennasca.

Nya italienska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

I Castagni Michele Satta

Bolgheri Superiore

2015

429

Foradori Teroldego Elisabetta Foradori

Vigneti delle Dolomiti

2018

219

Rupestre Sassella Menegola Walter

Valtellina Superiore

2013

229

Frankrike

Bordeaux

Från appellationen Saint Julien på västra stranden lanserar vi ett rött vin från 2017 med fördelningen 67 procent cabernet sauvignon, 31 procent merlot och 2 procent petit verdot.

Årgången hade utmaningar med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Undantaget är västra sidan där egendomar nära floden Gironde, bland annat inom Saint Julien, klarade sig bättre än de som ligger längre västerut.

Skörden skedde relativt tidig och redan i september var de flesta druvor plockade. Volymen minskade med cirka 50 procent och var den lägsta sedan 1945.

Nytt rött vin från Bordeaux 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Léoville-Poyferré Ulysse Cazabonne

Saint-Julien

2017

859

Bourgogne

Vi lanserar ett vin från Bourgogne av pinot noir. En tredjedel av druvorna kommer från Côte de Nuits, två tredjedelar har Côte de Beaune som ursprung. Producenten började sin omställning till ekologiska odlingar 1994 och är i dag även biodynamiskt certifierad.

Omkring åtta procent av vinet har vinifierats med hela druvklasar. Efter en inledande skalmaceration vid 12–15 grader i fem dagar fick vinet jäsa utan tillsatt jäst. Lagringen ägde rum under nio månader på franska ekfat, varav en tredjedel nya, och två månader på ståltank. Vinet har inte klarnats men filtrerats lätt innan buteljering.

Nytt rött vin från Bourgogne 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille Domaine de la Vougeraie

Bourgogne

2017

259

Châteauneuf-du-Pape

Vi lanserar två röda viner från Châteauneuf-du-Pape, båda från 2017. Årgången var den torraste på 30 år och resulterade i tidig skörd och litet uttag – druvorna blev därmed små och av hög kvalitet.

Det första vinet består av 35 procent mourvèdre, 25 procent grenache, 12 procent counoise, 8 procent syrah och 10 procent övriga druvsorter. Producenten har odlat ekologiskt sedan 1960-talet, blev biodynamiskt certifierad 1974 och är en av få som odlar alla de 13 druvor som är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape.

Varje druvsort har skördats för hand och tidsmässigt var för sig för att uppnå rätt mognad. Vinifieringen sker i stora ekfat, foudres, för mourvèdre och syrah och i betongtankar för de övriga druvorna. Blandningen av de olika druvsorterna sker när den malotaktiska jäsningen är avslutad. Därefter lagras vinet på foudres, stora franska ekfat, i ett år innan buteljering.

Det andra vinet består av 90 grenache och 10 procent andra, varierande druvsorter. Vinstockarna är egendomens äldsta och planterades kring förra sekelskiftet, 1901–1902. Gamla rankor ger ett lågt uttag av druvor samtidigt som druvorna anses vara av högre kvalitet.

Nytt rött vin från Châteauneuf-du-Pape 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château de Beaucastel Rouge Famille Perrin

Châteauneuf-du-Pape

2017

879

Châteauneuf-du-Pape Cuveé Imperiale Domaine Raymond Usseglio & Fils

Châteauneuf-du-Pape

2017

527

Cahors

Vi lanserar ett vin från Cahors i sydvästra Frankrike. Enligt vinlagarna i regionen måste vinerna bestå av minst 70 procent malbec, eller côt noir som druvsorten kallas lokalt. Detta vin är gjort på 100 procent malbec. Vingårdarna ligger i kommunen Puy l'Evêque och druvorna växer på tre hektar terrasserade odlingarna som vetter mot syd-sydväst. Årgången är 2018 och vinet har lagrats två år på ekfat.

Vaucluse

Druvan caladoc är en korsning mellan grenache och malbec, framtagen av den franske ampelografen Paul Truel vid universitetet i Montpellier. Vi lanserar ett vin från IGP du Vaucluse i regionen Luberon i Provence.

Vinet är gjort på 45 procent caladoc, 35 procent syrah och 20 procent marselan. Delar av vinet gjort av caladoc och syrah, cirka 40 procent av det slutgiltiga vinet, har lagrats 14 månader på ekfat. Resterande vin har lagrats på ståltank. Årgången är 2015.

Nya franska röda viner från Cahors och Vaucluse 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau la Reyne L'Excellence

Cahors

2018

199

Tramontane Aureto

IGP du Vaucluse

2015

159

Portugal

Vi släpper ett rött vin från Dourodalen i norra Portugal. Vinet är gjort av touriga franca, touriga nacional, tinta roriz och övriga druvsorter. En femtedel av vinet kommer från 60–100 år gamla vingårdar, och eftersom de olika druvsorterna ofta växer tillsammans kan det vara svårt att veta exakt vilka druvsorter som ingår. Cirka 30 procent av vinet har lagrats 16 månader på tre till fyra år gamla franska ekfat.

Nya portugisiska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vallado Tinto Quinta do Vallado

Douro

2017

149

Sydafrika

Walker Bay

Upper Hemel-en-Aarde Valley är ett så kallat ward och ligger i distriktet Walker Bay, sydost om Kapstaden. Vi lanserar ett vin gjort av syrah, grenache och mourvèdre. Årgången är 2018. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat om 225 och 500 liter, varav åtta procent var nya.

Stellenbosch

Från Stellenbosch kommer ett vin gjort på 100 procent syrah. Vinet har spontanjäst och lagrats 14 månader på franska ekfat, så kallade barriquer. Tio procent av faten var nya. Jordmånen i vingårdarna består av eroderad granit och koffieklip – ett hårt jordlager rikt på järnoxid.

Nya sydafrikanska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Newton Johnson Full Stop Rock

Upper Hemel-en-Aarde Valley

2018

189

Boschkloof Syrah Boschkloof Wines

Stellenbosch

2017

199

Tyskland

Vi lanserar en pinot noir från Pfalz som sträcker sig från gränsen vid de södra delarna av Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Vinet är från 2016 och har lagrats 17 månader på gamla franska ekfat. Vinet har jäst utan tillsatt jäst.

Pinot noir, även kallad spätburgunder eller blauburgunder i Tyskland, är landets tredje mest planterade druva. Intresset för druvsorten har ökat markant i Tyskland och odlingsarealen har tredubblats under de senaste 25 åren.

Nya tyska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Family Becker Pinot Noir

Pfalz

2016

159

Österrike

Vi lanserar ett vin från Burgenland i Österrike gjort på druvsorten blaufränkisch, också känd som kékfrankos och lemberger. Druvorna kommer från cirka 30 olika vingårdslägen i Mittelburgenland.

Nya österrikiska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weninger Blaufränkisch Weingut Weninger

Burgenland

2017

158

Spanien

Vid lanseringen 19 maj släpper vi ett vin från en enskild vingård i Elvillar i Rioja Alavesa. Vingården planterades 1919 och druvsorten är tempranillo. Musten har jäst i betongägg, på rostfria ståltankar, amfora och i öppna jäskar av ek. Ingen tillsatt jäst har använts.

Den malolaktiska jäsningen skedde i betongägg och på franska ekfat om 400 och 500 liter. Årgången är 2017 och vinet har lagrats ett år på ekfat.

Nya spanska röda viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Artillero Oxer Wines

Rioja

2017

379