Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya roséviner 9 och 10 juni

Vi lanserar cirka 20 nya roséviner, varav 13 stycken 9 juni och 7 stycken 10 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Alla nya roséviner 9 juni
Alla nya roséviner 10 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya roséviner 9 juni

Chile

Valle de Itata

Vi lanserar ett vin gjort på cinsault från Valle del Itata, cirka 35 mil söder om Santiago. Området har ett så kallat cool climate: samtidigt som temperaturen är relativt sval får druvorna många soltimmar och lång växtsäsong på grund av läget på södra halvklotet. Druvorna till detta vin kommer från vingården Guarilihue nära Stilla Havet.

Maule

Vi lanserar ett vin från Maule i Chile. Årgången är 2019 och vinet är gjort på carignan och mataro, för många mer känd som mourvèdre. Druvorna kommer från vingården Truquilemu och vinrankorna är mer än 70 år gamla. Musten fick skalmacerera i åtta timmar innan den började spontanjäsa. Lagringen skedde sedan under ett år på stora gamla ekfat.

Nytt rosévin från Chile 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Causa Rosé Miguel Torres

Valle de Itata

2019

129

Garage Wine Old Vine Pale

Maule

2019

199

Frankrike

Côtes de Bordeaux

Vi lanserar ett ekologiskt rosévin gjort på druvsorten merlot som spontanjäst i gamla ekfat i sex till tio månader. Vinet är buteljerat utan filtrering eller tillsatt svavel och vingården sköts biodynamiskt.

Vinet är gjort med en metod som kallas saignée som betyder blödande på franska. I detta sammanhang innebär det att man tar en del av druvmusten vid rödvinstillverkning för att jäsa till ett rosévin. Dessa roséviner brukar bli mörkare i färgen än många andra. Det röda merlotvinet blir mer koncentrerat då en viss andel av must försvinner, samtidigt som andelen druvskal med tanniner, färg och smakämnen är densamma.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau Le Puy Rosé-Marie

Côtes de Bordeaux

2018

469

Savoie

Vi lanserar ett vin från Combe de Savoie som ligger på floden Isères högra bank, norr om sjön Bourget. Jordmånen består av granit, lera och kalksten. Den alpina regionen Savoie är belägen i östra Frankrike vid Jurabergen och gränsar både till Schweiz och Italien.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savoie Gamay Rosé Jean Perrier et Fils

Savoie

2019

129

Côtes de Provence

Från Côtes de Provence kommer ett vin gjort av druvsorterna grenache, cinsault, syrah, carignan och vermentino. Druvorna odlades i områdena runt La Motte en Provence. Alla druvor avstjälkades och krossades vid låg temperatur för att undvika oxidation. Därefter jäste musten i temperaturkontrollerade ståltankar med bâtonnage två gånger i veckan.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chateau d'Esclans Whispering Angel

Côtes de Provence

2019

209

Marsannay

Vi lanserar ett rosévin från Marsannay, den nordligaste kommunen i Côte de Nuits i Bourgogne. Druvsorten är pinot noir och årgången 2019. Druvorna har avstjälkats, krossats och sedan fått ligga med skalkontakt en kortare tid. Musten jäste sedan i rostfria ståltankar.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marsannay Domaine Clair-Daü Rosé Maison Louis Jadot

Marsannay

2019

179

Coteaux Varois en Provence

Området Coteaux Varois en Provence omfattar 2 500 hektar, och ligger ett par mil norr om Toulon. Här består 88 procent av vinproduktionen av rosévin. Vinet vi lanserar kommer från en enskild vingård planterad cirka 500 meter över havet. Druvsorterna är uppdelade på 50 procent syrah, 40 procent grenache och 10 procent cinsault. Vinifieringen inleddes med en kortare tids skalmaceration följt av kylstabilisering och jäsning. Vinet lagrades sedan en kortare tid tillsammans med sin jästfällning på ståltank.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château de l’Escarelle Croix d’Engardin Rosé

Coteaux Varois en Provence

2019

249

Luberon

Från vingårdar planterade i syd – sydöstlig riktning vid berget Luberon kommer ett vin gjort på 50 procent grenache, 20 procent syrah, 20 procent cinsault och 10 procent mourvèdre. Vinifieringen inleddes med att druvorna krossades och pressades i pneumatisk press. Musten kyldes därefter ned under 48 timmar följt av tre veckors jäsning på ståltankar vid 15 grader. De olika druvsorterna vinifieras separat.

Luberon, som tidigare hette Côtes du Luberon, ligger strax norr om Marseille och vinodlingarna ligger cirka tre mil från Medelhavskusten. I vinsammanhang tillhör dock området Rhône.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cuvée Fontenille Domaine de Fontenille

Luberon

2019

129

Italien

Från Langhe i Piemonte kommer ett vin gjort på bland annat barbera och nebbiolo. Vinifieringen inleddes med 20 timmars kallmaceration följt av jäsning vid låg temperatur.

Nytt rosévin från Italien 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Trediberri Langhe Rosato

Langhe

2019

119

Spanien

Ribera del Duero

Vinet vi lanserar är gjort på druvsorterna tempranillo, garnacha, bobal och albillo. Druvorna fottrampas i hela klasar och pressas därefter. Jäsningen sker på gamla ekfat och vinet har lagrats i 20 månader på gamla ekfat. Vinet har buteljerats utan klarning eller filtrering.

Getariako Txakolina

Vi lanserar ett vin gjort på 85 procent hondarribi zuri och 15 procent hondarribi beltza, två druvsorter som nästa uteslutande odlas i Txakoli, Baskien. Vinifieringen inleddes med tolv timmars skalmaceration följt av jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar.

Nytt rosévin från Spanien 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pícaro del Águila Clarete Dominio del Aguila

Ribera del Duero

 

2017

299

Txomin Etxaniz Rosado Etxaniz Txakolina S.L.

Getariako Txakolina

2019

139

Sydafrika

Från Paarl, sex mil nordost om Kapstaden, kommer ett vin gjort på grenache, mourvèdre och muscat de frontignan. Odlingen sker enligt biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker att använda syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel.

Nytt rosévin från Sydafrika 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Camissa Avondale

Paarl

2019

159

Tyskland

Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt. Härifrån kommer ett vin gjort på pinot noir, eller spätburgunder som den ofta kallas i Tyskland. Vinet har beteckningen ortswein. På tyska viner hittar man många olika beteckningar, bland annat den regionala hierarkin som går från gutswein till ortswein och vidare till erste lage och grosse lage.

Nytt rosévin från Tyskland 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé

Rheingau

 

2019

129

Nya roséviner 10 juni

Australien

South Eastern Australia är en övergripande ursprungsbeteckning för viner från delstaterna New South Wales, Queensland, South Australia och Victoria. Härifrån kommer en rosé gjord av druvsorterna pinot noir, grenache och mataro. Mataro är ett annat namn för druvsorten mourvèdre och används framförallt i Australien och Kalifornien.

Nytt rosévin från Australien 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jacob's Creek Le Petit Rosé Pernod Ricard Winemakers

South Eastern Australia

2019

99

Italien

Toscana

Vi lanserar två roséviner från Toscana. Det första är gjort på 50 procent sangiovese och 50 procent prugnolo gentile, en lokal klon av sangiovese. Årgången är 2018.

Den andra rosén är gjord till 100 procent på druvsorten merlot. Vinet har lagrats tre månader tillsammans med sin jästfällning innan buteljering.

Italien

Vi lanserar ett vin gjort på 90 procent nebbiolo och 10 procent barbera. Druvorna kommer från producentens yngre vingårdar i byarna Barolo, La Morra, Novello och Serralunga i Piemonte, nordvästra Italien. Druvorna skördades i början av september för att bibehålla fruktsyran. Barberamusten fick en kortare tids skalmaceration medan musten från nebbiolo fick en något längre macerationstid innan vinet tappades av. Jäsningen skedde utan temperaturkontroll men under 24 grader.

Nytt rosévin från Italien 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Spinetta Il Rosé di Casanova

Toscana

2018

149

Brancaia Rosé Casa Brancaia SRL

Toscana

2019

145

G.D.Vajra Rosabella Rosato

Italien

2019

119

USA

Vi lanserar en rosé gjord på pinot noir från Monterey County i norra Kalifornien. Området ligger söder om San Fransisco och omfattar cirka 16 000 hektar vinodlingar.

Nytt rosévin från USA 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

District 7 Pinot Noir Rosé Scheid Family Wines

Monterey

2019

129

Österrike

Vi lanserar två viner från två olika producenter i Niederösterreich i Österrike, nordväst om Wien. Båda är från 2019 och gjorda på zweigelt, en korsning av druvorna blaufränkisch och st laurent. Druvsorten togs fram av Dr Zweigelt 1922 och är en av de mest odlade druvorna i Österrike.

Nytt rosévin från Österrike 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bründlmayer Zweigelt Rosé

Niederösterreich

2019

129

Domaene Gobelsburg Rosé Schloss Gobelsburg

Niederösterreich

2019

119