Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya vita viner 7–8 juli

Vi lanserar åtta nya vita viner, ett rosé och tre mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner med lansering 7–8 juli
Till nya roséviner med lansering 7 juli
Till nya mousserande viner med lansering 7 juli

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

USA

Från Ballard Canyon i Kalifornien kommer ett vin gjort på chenin blanc.

Vinet är gjort med frirunnen druvjuice och musten har spontanjäst i neutrala franska ekfat om 500 liter. Lagringen har ägt rum tillsammans med jästfällningen på samma fat i 10 månader. Därefter fördes vinet över till tank innan buteljering i juni 2018, vilket ger en lagring på flaska i cirka två år.

Vinet är resultatet av ett samarbete mellan två vinproducenter som båda håller till i Santa Barbra County, som Ballard Canyon är en del av.

Nya vita amerikanska viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Combe Chenin Blanc Cuvee August Stolpman Vineyards/Rajat Parr

Ballard Canyon

2017

499

Sydafrika

Vi lanserar en pinot gris från Stellenbosch. Druvorna avstjälkas och jäsningen sker med druvskalen, vilket gör att vinet får en orange färg. Jäsningen sker utan tillsatt jäst och i öppna kar. Efter att jäsning och pressning är klar överförs vinet till gamla ekfat för kortare tids lagring.

Nya vita sydafrikanska viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craven Wines Pinot Gris

Stellenbosch

2019

189

Italien

Kampanien

Från ett av Italiens äldsta vinområden kommer ett vin gjort på druvsorten falanghina. Halva jäsningsperioden har vinmusten lakat tillsammans med druvskalen. Jäsningen har skett i två veckor på ståltank och i 500-liters ekfat, så kallade tonneaux.

Vinet har delvis genomgått malolaktisk omvandling och har lagrats tillsammans med sin jästfällning i 12–18 månader på både ståltank och ekfat. Vinet fick sedan vila ett halvår på flaska innan försäljning.

Nya vita viner från Kampanien 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cantine Astroni Strione

Kampanien

2015

320

Salento

Från italienska klacken Apulien och vinområdet Salento kommer ett ekologiskt vin tillverkat av druvsorten verdeca. Druvorna avstjälkades och pressades varsamt, sedan jäste musten med skalen. Endast jäststammar som fanns naturligt på druvorna användes.

Efter sju månader avskildes skalen från vinet. Därefter vilade vinet i två år på ståltankar tillsammans med sin jästfällning innan det buteljerades. Ingen filtrering har utförts.

Nya vita viner från Salento 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Verdeca Sette Lune L’Archetipo

Salento

2017

189

Sicilien

Vi lanserar ett vin gjort på 60 procent carricante och 40 procent moscato bianco. De två druvsorterna vinifierades separat.

Musten av carricante jäste på ekfat om 228 liter. Efter avslutad jäsning lagrades vinet på samma ekfat. Moscato bianco jäste på ståltankar. Efter avslutad jäsning lagrades vinet på ståltankar tillsammans med sin jästfällning, därefter blandades och buteljerades det.

Vinrankor som låga buskar

Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar på ön Lipari, belägen på nordöstra sidan av Sicilien. Vinodlingarna som ligger i Piano di Castellaro är planterade i nordvästlig riktning på en höjd av 350 meter över havet.

Vinrankorna i vingårdarna är beskurna som låga buskar. På Sicilien kallas metoden för albarello. Stock och grenar behöver inget externt stöd i form av ståltrådar. På franska kallas metoden gobelet och på engelska bush vines.

Nya vita sicilianska viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello

Terre Siciliane

2018

199

Frankrike

Pouilly Fumé

Vi lanserar en vingårdsbetecknad sauvignon blanc från Pouilly Fumé i övre Loiredalen. Druvorna pressades i pneumatisk press. Jäsningen skedde på ståltankar, men 30 procent av musten vinifierades på franska ekfat.

Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning i nio månader innan buteljering. Vinet vilade på butelj hos producenten i sex månader innan försäljning.

Anjou

Ytterligare ett vin från Loiredalen lanseras den 7 juli (ändrad till 14 juli). Druvsorten är chenin blanc och vinet har spontanjäst i amforor och lagrats med sin jästfällning i ett år.

IGP Aude

Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten albarino som är vanlig i spanska regionen Galicien eller portugisiska Vinho Verde. Vinmusten jäste i ståltankar och fick sedan vila på sin jästfällning en tid innan det buteljerades.

IGP Aude fick sin nuvarande status 2009. IGP står för Indication Géographique Protégée och är ett skyddat ursprungsområde. Beteckningen används ofta av producenter som exempelvis använder andra druvsorter än vad som tillåtna i området. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på 350 meters höjd över havet strax utanför byn Lagrasse i Corbières, södra Frankrike.

Nya vita franska viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Vigne de Beaussoppet Maison Laporte

Pouilly Fumé

2017

279

Vauchaumier Domaine de la Bergerie (lanseras 14 juli)

Anjou

2017

279

Lagrasse Albarino Laurent Miquel/Cazal Viel

IGP Aude

2019

139

Nya roséviner 7 juli

Italien

Vi lanserar ett ekologiskt rosévin från Sicilien. Vinet har spontanjäst i stora glasfibertankar och är gjort på druvsorterna malvasia, moscadella, cattaratto och nerello mascalese. Druvorna kommer från olika vinodlingar i Etnadistriktet.

Nya roséviner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susucaru Rosato

Terre Siciliane

2019

249

Nya mousserande viner 7 juli

Spanien

Vi lanserar ett mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Druvsorterna är 38 procent xarel.lo, 30 procent macabeu, 26 procent parellada och 6 procent monastrell. De äldsta vinstockarna är från 1969, de yngsta från 2000. Vinet har vilat tillsammans med jästfällning i minst 1,5 år. Basvinet har jäst på rostfria ståltankar.

Spanskt ursprung istället för Cava

Många spanska vinproducenter som tidigare tillverkade mousserande vin under ursprungsbeteckningen D.O (Denominación de Origen) Cava har slutat göra vin med detta ursprung, och Raventós I Blanc är en av dessa. Därför har detta vin endast Spanien som ursprung.

Druvorna till vinet kommer från producentens vingårdar Barbera, Plana, Viader och Serral som ligger i Sant Sadurni d’Anoia ett par mil utanför Barcelona i Katalonien.

Nya spanska mousserande viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Raventós i Blanc De Nit

Spanien

2017

179

Portugal

Från Vinho Verde kommer en så kallad pet nat rosé, en förkortning av petillant naturel. Druvklasarna pressas och den första delen av jäsningen sker i rostfria ståltankar. När tolv gram restsocker återstår tappas vinet över på flaska där det får fortsätta jäsa i cirka åtta månader fram till degorgering. Vinet är gjort på druvsorterna alvarelhão och vinhão.

Nya portugisiska mousserande viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé

Vinho Verde

2018

229

Österrike

Vi lanserar ytterligare en pet nat, denna med ursprung Niederösterreich. Vinet är tillverkat av druvsorten traminer och har jäst utan tillsatt jäst i ståltank. Buteljeringen sker innan jäsningen är klar och vinet har vilat med sin jästfällning i ett halvår. Vinet är degorgerat för hand och varken filtrerat eller klarnat.

Nya mousserande österrikiska viner 7 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Funky Pet Nat Winzerhof Landauer-Gisperg

Niederösterreich

2018

229

Vita viner 8 juli

Tyskland

Vi lanserar en ekologisk riesling från Rheinhessen. Vinet är vinifierat i rostfria ståltankar och på stora, gamla ekat. Årgången är 2019.

Överlag en bra årgång kvalitetsmässigt med rena, strama och friska viner. Jämfört med 2018 är produktionsvolymen lite lägre och vinerna karaktäriseras inte lika mycket av den varma sommaren som en del viner från 2018 kan göra.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner.

Nya vita tyska viner 8 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Siefersheim Riesling Porphyr Wagner Stempel

Rheinhessen

2019

189