Små partier: Nya vita viner den 1 februari
Vi lanserar vita viner från följande länder första februari: Frankrike, Italien, Spanien, Nya Zeeland, Japan, Österrike, USA, Ungern, Tyskland, Sydafrika, Australien, Grekland och Sverige.
Till sökträfflistan nya vita viner 1 februari
Frankrike
Loire
Vi lanserar tre viner från tre olika distrikt i Loiredalen: Reuilly, Vouvray och Saumur. Reuilly ligger väster om Sancerre och sauvignon blanc är den mest odlade gröna druvan. Vinet vi lanserar är ekologiskt odlat. Jäsningen sker med naturlig jäst vid låga temperaturer i ståltankar. Årgången är 2017.
Vinet från Vouvray är gjort på chenin blanc och är ekologiskt odlat. Druvorna är skördade från en vingård, det vill säga vinet är vingårdsbetecknat. Vinet är jäst på små ekfat och ligger sedan på sin jästfällning fram till våren efter skörd. Saumur-vinet är också gjort på chenin blanc och är också ekologiskt odlat. Vinet är jäst på 1200-liters träfat och sedan lagrat i nio månader på fat om 600 liter.
Loire har hållit fast vid sin identitet och tradition när det gäller vinmakning och vinstilar, och karaktären och ursprunget är tydligt på exempelvis chenin blanc och sauvignon blanc.
Johan Larsson, inköpare av franska viner
Chablis
Vi lanserar två viner från Chablis, en med appellation Chablis, den andra betecknad premier cru Montmains. Första vinet har jäst i ståltankar med vingårdens naturliga jäst. Chardonnaydruvorna har vuxit på vinrankor som har en genomsnittsålder på 35 år. Premier-cru-vinet är jäst både på ståltankar och ekfat. Genomsnittsåldern på vinrankorna är här 45 år. Årgången för vinerna är 2017.
Bordeaux
Vit bordeaux kan tillverkas av sauvignon blanc, semillon och muscadell. Vinet vi lanserar är från Pessac-Léognan (Graves) och det är gjort på 90 % sauvignon blanc och 10 % semillon. Vinet är fatjäst. Det är också fatlagrat i tio månader på sin jästfällning med omrörning av fällningen, så kallat bâttonage. Årgången är 2012 så vinet har fått en viss utveckling.
Côtes du Rhône
Vi lanserar ett vitt vin från Cairanne. Vinet är tillverkat av 50 % grenache blanc, 20 % roussanne resten delas mellan clairette och Bourboulenc. Skörden gjordes tidigt på morgonen för att bibehålla druvornas fruktsyra på hög nivå. Jäsningen skedde vid låga temperaturer kring 15 – 16 ° C.
Italien
Den 1 februari hittar du två vita viner från Italien som nya små partier. Ett vin är från Kampanien, som ligger i Sydvästra Italien och Neapel är regionens största stad. Vinet vi lanserar är ovanligt på så sätt att det är gjort på den blå druvan aglianico. Druvornas färg sitter i skalen och genom att pressa druvorna försiktig och sedan avlägsna skalen får man ett vitt vin istället för ett rött. Vinet är jäst på ståltankar och har sedan legat på sin jästfällning i tio månader, följt av sex månaders lagring på flaska.
Det andra vinet är gjort på den gröna druvan vermentino. Ursprunget här är Colli di Luni som ligger i Ligurien. Vinet är jäst på ståltankar och har legat en kortare period på sin jästfällning. Årgången är 2017 för båda vinerna.
Spanien
Vi lanserar två viner från Spanien. Det ena är från Rías Baixas och druvsorten är albariño, som brukar ge mycket friska viner. Vinet är jäst på franska ekfat och har också fått tre månaders lagring på sin jästfällning. Därefter lagras vinet en period på ståltankar för att runda av fruktsyran. Rías Baixas ligger i nordvästra hörnet av Spanien, ut mot Atlantkusten.
Det andra vinet är också från norra Spanien, men längre inåt land – Bizkaiko Txakolina, i regionen Baskien. Hälften av vinet är jäst på franska ekfat och har sedan lagrats i åtta månader på sin jästfällning. Vinet är ofiltrerat och druvsorterna är 40 % hondarridi zuri zerraita (petit courbu), 40 % hondarribi zuri (gros courbu) och 20 % izkiota txikia (petit manseng).
Nya Zeeland
Från sydön och Central Otago lanserar vi ett chardonnay-vin. Druvorna skördas från olika vingårdar i underregionen Bannockburn. Druvorna pressas i hela klasar och vinet jäser sedan på franska ekfat. Jäsningen sker med naturliga jäststammar. Vinet lagras på sin jästfällning med periodvis omrörning, så kallat bâtonnage. Vinet är inte klarnat eller filtrerat.
Japan
Japan är ett av de ovanligare ursprungen när det gäller vin, och i denna lansering finns ett japanskt vitt vin som är gjort på druvan koshu. Vindistriktet, där druvorna växer på 400 meters höjd, är Yamanashi i regionen Chubu på centrala delen av ön Honshu. Vinet är jäst och lagrat på temperaturkontrollerade ståltankar. Koshudruvan tillhör den europeiska vinrankan, vitis vinifera. Druvan har tjockt rosagrått skal och är tålig mot sjukdomar. Druvan ger friska viner och har ofta inslag av citrus och mineral.
Österrike
Från Wachau lanserar vi en grüner veltliner av årgången 2017. I Wachau har den lokala odlarföreningen skapat en egen kvalitetsskala för torra vita viner – baserad på druvornas mognad vid skördetillfället. Steinfeder är den lättaste typen, följd av federspiel och smaragd. Vinet vi lanserar är i stilen federspiel. Vinet är jäst i ståltankar, för att sedan lagras i stora äldre ekfat.
USA
Från Napa Valley lanserar vi ett vin av druvan chardonnay. Vinet är jäst och lagrat på ekfat, varav cirka 20 % var nya. Årgång 2014 i Napa Valley kännetecknas av en varm vår och sommar, men där temperaturen sjönk i augusti vilket gjorde att den så viktiga fruktsyran hölls på hög nivå.
Ungern
Från vindistriktet Tokaj lanserar vi ett vin av druvan furmint. Vinet har jäst med naturlig jäst och har lagrats i nio månader på en blandning av nya och använda fat av ungersk ek. Vingården där druvorna har växt ligger på terrasser i syd- och sydvästlig riktning.
Furmint har historiskt använts främst för söta viner från Tokaj. Nu används druvan mer och mer till torra viner i frisk stil som också ger inslag av mineral.
Magnus Lindblom, inköpare av ungerska viner
Tyskland
Vi lanserar två tyska rieslingviner från 2017. Det första vinet kommer från Mosel. Vinet är jäst med naturligt förekommande jäststammar och har lagrats drygt sex månader på ståltankar. Vinrankorna, som druvorna växte på, är i genomsnitt 30 år gamla.
Det andra rieslingvinet vi lanserar är från Rheinhessen och är ekologiskt odlat. Vinet är av erste lage/grosse lage-kvalitet och är därmed vingårdsbetecknat. Vinet är enligt tradition jäst på stora ekfat. Vinet är sedan lagrat på sin jästfällning i tio månader.
Sydafrika
Från Coastal region lanserar vi ett vin av druvan sauvignon blanc med en liten del semillon i blandningen. Vinet har jäst i ståltankar vid 15 ° C och sedan legat på sin jästfällning i fem månader. Semillondruvorna har jäst på ekfat. Vindruvorna kommer från distrikten Durbanville, Stellenbosch, Darling och Franschhoek. Årgången på vinet är 2018.
Australien
Vi lanserar ett semillon-vin från Hunter Valley av årgång 2017, som anses vara en bra årgång i området. Druvorna maskinskördades på natten då temperaturen var svalare och druvorna har en friskare fruktsyra. Vinet jäste på ståltankar och fick även några månaders lagring med jästfällningen.
Semillon från Hunter Valley ändrar karaktär med lagring på ett påtagligt sätt. Unga är vinerna friska med tydligt inslag av citrus. Efter 5-10 år är det mer karaktär av rostade nötter och bivax. Vinerna upplevs då också som fylligare. Det kan ge intryck av att de är fatlagrade men det är de nästan aldrig.
Marie Hultin, inköpare av australienska viner
Grekland
Vi lanserar ett vin av druvan assyrtiko från ön Santorino. Vinet har jäst på ståltankar. Vinet har sedan lagrats sex månader i ståltankar med sin jästfällning. Assyrtiko är en inhemsk druvsort och har generellt mycket frisk syra, inslag av citrus, örter och mineral. Med fatlagring kommer mer fyllighet och rostade inslag.
Sverige
Från Skåne lanserar vi ett vin av druvan solaris. Druvan är framodlad i Tyskland för att tåla kyligt klimat och vara motståndskraftig mot olika sjukdomar. Druvorna till vinet har växt i jordmån som är rik på kalk och flinta. Vinet har jäst och lagrats på franska och kaukasiska ekfat.
Solaris har på senare år etablerat sig i Sverige. Solaris utan fatlagring ger viner som är lätta i stilen, med inslag av citrus, örter och med hög fruktsyra. Druvan påminner på så sätt om druvan albariño från Spanien och Portugal.
Magnus Lindblom, inköpare av svenska viner
Kort om fatjäsning
En konsekvens av att jäsa vita viner på ekfat är att fataromerna integreras mer i vinet än om vinet endast lagras på ekfat. Jästen spelar en aktiv roll mellan balansen av vinets fruktaromer och fatets träaromer. Jästcellerna täcker insidan av ekfatet och minskar kontakten mellan vinet och träet. Jästen absorberar också en del av ekextrakten, som exempelvis kokos- och vaniljaromerna.
En effekt av att låta vinet vila på jästfällningen är att jästfällningen ger ifrån sig ämnen som fungerar som naturliga klarningsmedel och minskar bitterheten som kommer från ekfatet. Jästfällningen ger också vinet en rundare och fylligare smak (gäller även när vinet ligger på ståltank), samtidigt som den skyddar vinet från att oxidera.
Produktlista nya vita viner 1 februari (reservation för ändringar)
Frankrike
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Domaine Reuilly Les Pierres Plates |
Reuilly |
2017 |
135 |
Clos de Rougemont Domaine Vigneau-Chevreau |
Vouvray |
2017 |
169 |
Les Cormiers Château de Villeneuve |
Saumur |
2016 |
235 |
Chablis Jean-Paul & Benoît Droin |
Chablis |
2017 |
249 |
Chablis Premier Cru Montmains Jean-Paul & Benoît Droin |
Chablis |
2017 |
379 |
Château La Louvière Les Vignobles André Lurton |
Pessac-Léognan |
2012 |
249 |
Camille Cayran La Réserve Blanc |
Cairanne, Côtes du Rhône |
2017 |
129 |
Italien
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Neroameta Mastroberardino |
Kampanien |
2017 |
195 |
Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae |
Colli di Luni, Ligurien |
2017 |
189 |
Spanien
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
1583 Albariño de Fefinanes |
Rías Baixas |
2017 |
189 |
Marko Gure Arbasoak |
Bizkaiko Txakolina |
2017 |
199 |
Nya Zeeland
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Felton Road Bannockburn Chardonnay |
Central Otago |
2017 |
315 |
Japan
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Grace Koshu Private Reserve |
Yamanashi |
2017 |
179 |
Österrike
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Steim am Rain Grüner Veltliner Federspiel |
Wachau, Niederösterreich |
2017 |
169 |
USA
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
HDV Chardonnay Hyde de Villaine Wines |
Napa Valley |
2014 |
644 |
Ungern
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Barta Furmint Mád Király Dülö Kft |
Tokaj-Hegyalja, Tokaj |
2015 |
259 |
Tyskland
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Saar Riesling Van Volxem |
Mosel |
2017 |
169 |
Wittmann Westhofener Riesling Trocken |
Rheinhessen |
2017 |
219 |
Sydafrika
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Delaire Graff Coastal Cuvée Sauvignon Blanc |
Western Cape |
2018 |
135 |
Australien
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Tyrrell's Hunter Valley Semillon |
Hunter Valley, New South Wales |
2017 |
159 |
Grekland
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Santorino Assyrtiko Vassaltis |
Santorini |
2017 |
299 |
Sverige
Namn |
Distrikt |
Årgång |
Pris |
Inkognito Vingården i Klagshamn |
Skåne |
NV |
259 |