Tillfälligt sortiment: nya vita och mousserande viner 1 september

Vi lanserar cirka nio nya vita viner och fyra mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 1 september
Till alla nya mousserande viner 1 september

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom den kategorin. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya vita viner 1 september

Frankrike

Alsace

Vi lanserar ett sött vitt vin från Alsace gjort på druvsorten gewürztraminer. Den vingård som druvorna kommer från ligger på branta sluttningar cirka 350 meter över havet och vetter mot syd–sydöst. På grund av det höga läget är växtsäsongen lång. Druvorna skördades därför sent på hösten utan att ha angripits av ädelröta. Musten jäste långsamt under cirka ett halvår och buteljerades sedan i augusti 2016.

Côtes du Jura

Vigne des Voises är ett vingårdsläge beläget på en sydsluttning. Jordmånen, som är rik på fossil, består av märgel och kalksten. Härifrån kommer ett vin gjort på chardonnay och från vinstockar som är närmare 50 år gamla.

Efter skörd pressades druvorna försiktigt och musten tappades över i gamla, stora ekfat om 228 liter där vinet både jästes och lagrades. Under jäsningen genomfördes ingen bâtonnage, omrörning av jästfällning, och faten toppades upp regelbundet. Vinet lagrades tillsammans med sin jästfällning under ett år före buteljering.

Anjou

Chenin blanc uppträder solo i ett vin vi lanserar från Anjou, dryga sex mil söder om Lyon i sydöstra Frankrike. Domänens odlingar är ekologiskt certifierade sedan 2005 och allt arbete i vingården sker med häst. Jordmånen kallas terroir Anjou noir och består av en blandning av skiffer, sandsten och vulkanisk jord.

Rankorna är 50–70 år gamla och vinet har lagrats 12 månader på ekfat. Cirka 70 av vinet procent har legat på gamla använda franska ekfat, barriquer, och återstående 30 procent har legat på nya franska fat. Inget tillsatt svavel.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gewurztraminer Clos Windsbuhl Domaine Zind Humbrecht

Alsace

2015

329

Rijckaert Côtes du Jura Vigne des Voises

Côtes du Jura

2018

219

Le Cornillard Domaine Patrick Baudouin

Anjou

2017

399

Bourgogne, Pouilly-Fuissé

Vi lanserar ett vin från Pouilly-Fuissé i södra Bourgogne. Druvsorten är chardonnay och årgången 2018. Druvorna kommer från tre olika sydsluttande vingårdar i byn Solutré. Tio procent av vinet jäste och lagrades på ekfat och resterande del på rostfria ståltankar.

Bourgogne, Meursault

Från växtplatsen Clos du Cromin med sydöstexponering kommer ett vin gjort på chardonnay. Den murade vingården ligger i norra delen av Meursault, vid gränsen mot Volnay och har länge varit planterad med både blå och gröna druvor. Rankorna växer på den lägre delen av sluttningen där jordmånen till största delen består av lera.

Jäsningen skedde på ekfat, varav 20 procent var nya. Därefter lagrades vinet på ekfat i ett år och sedan ytterligare ett halvår på ståltank.

Vita viner från Bourgogne 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pouilly-Fuissé Solutré Auvigue

Pouilly-Fuissé

2018

279

Meursault Clos du Gromin Domaine Génot-Boulanger

Meursault

2017

499

Kazakstan

Från Kazakstan kommer ett vin från 2015 gjort på auxerrois, riesling, chardonnay och gewürztraminer. Druvorna kommer mestadels från restaurerade vingårdar ursprungligen planterade av den sovjetiska regimen på 1950-talet. Merparten av stockarna är oympade, det vill säga att de har växt på sina egna rotstockar. 

I mitten av 1800-talet slogs nästan hela den europeiska vinodlingen ut av den så kallade vinlusen. Insekten hade tagit sig hit på båtar från Amerika och angrep de europeiska vinstockarnas, vitis vinifieras, rötter. Lösningen var att ympa vinifierakvistar på amerikanska rotstockar. Dessa var resistenta mot vinlusens angrepp då de levt sida vid sida i Amerika. Eftersom vinlusen aldrig har blivit utrotad måste man fortfarande ympa vinifera-rankan på amerikanska rötter. Men i vissa delar av vinvärlden fanns aldrig lusen och vinrankorna kan i dag växa oympade.

Nytt vitt vin från Kazakstan 1 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ak Bastau Prima Arba Wine

Kazakstan

2015

199

Sydafrika

Western Cape

Från distriktet Western Cape lanserar vi ett vin som består av druvblandningen 54 procent sauvignon blanc, 28 procent semillon och 18 procent chenin blanc. Druvorna kommer samtliga från gamla vinstockar och klasarna får jäsa hela. Vid mognadslagringen används bara gamla fat.

Producenten äger inga egna vingårdar utan har långtidskontrakt på ett antal lägen över hela Western Cape-området.

Nytt vitt vin från Sydafrika 1 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savage White Duncan Savage Wines

Western Cape

2018

299

Österrike

Niederösterreich

Från Niederösterreich, nordväst om Wien, kommer ett vin gjort på druvsorterna zierfandler och rotgipfler. Druvsorterna odlas nästan uteslutande i Thermenregionen i Österrike.

Vinifieringen inleddes med tolv timmars skalmaceration följt av spontanjäsning. Jäsningen skedde i ektunnor och på ståltank under fyra veckor och därefter lagrades vinet tio månader tillsammans med sin jästfällning. Årgången är 2017 och druvorna kommer från vingårdslägen i Gumpoldskirchen.

Nytt vitt vin från Österrike 1 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loimer Gumpoldkirchner Weingut Loimer

Niederösterreich

2017

179

Nytt mousserande vin 1 september

Frankrike

Crémant du Jura

Vi lanserar ett mousserande vin från Jura i östra Frankrike, mellan Côte d'Or i Bourgogne och Schweiz. Druvorna kommer till största delen från vingårdar i byn Voiteur, cirka två kilometer från Le Vernois.

Enligt lag ska en crémant ha legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Detta vin har lagrats två år tillsammans med sin jästfällning. Vinet är gjort på 70 procent chardonnay och 30 procent pinot noir.

Frankrike

Vi lanserar en så kallad blanc de blancs, ett mousserande vin helt gjort av gröna druvor. I detta fall har chardonnay använts och druvorna är handplockade.

Vinet är en Pet Nat, Pétillant Naturel enligt Méthode Ancestral. Bubblorna är ett resultat av att vinet buteljeras innan det fått jäsa klart, och kolsyran bildas medan jäsningen slutförs på flaskan.

Champagne

Vi lanserar ytterligare en blanc de blancs av chardonnay, denna gång från Champagne och av årgång 2013. Skördeåret karaktäriserades av särskilt sen växtcykel: lång vinter följdes av kall och sen vår. Sommaren i regionen bjöd dock på generöst med sol, hög temperatur och modest regnfall, vilket gjorde att druvorna kunde mogna på ett bra sätt.

Basvinet har inte genomgått malolaktisk omvandling och cirka 33 procent har fått jäsa på ekfat.

Nytt mousserande vin från Frankrike 1 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crémant du Jura Brut Sauvage Domaine Baud

Crémant du Jura

 

199

821 Blanc de Blancs de Chardonnay Le Domaine d’Henri

Frankrike

2018

189

Louis Roederer Blanc de Blancs

Champagne

2013

779

USA

Washington State

Vi lanserar ett mousserande vin från Washington. Basvinet har spontanjäst och vinet har därefter fått sin andra kolsyregivande jäsning på trycktank. Där lagrades det sedan åtta månader tillsammans med sin jästfällning. Druvsorten är chardonnay och druvorna kommer från en enskild vingård.

Nytt mousserande vin från USA 1 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

K Vintners Pop up

Washington State

2018

189