Tillfälligt sortiment: nya vita, mousserande och roséviner 11 augusti

Vi lanserar nio nya vita viner, två mousserande och ett rosévin. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner lansering 11 augusti
Till alla nya mousserande viner 11 augusti
Till nytt rosévin lansering 11 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

USA

Vi lanserar en chardonnay från Santa Rita Hills, Kalifornien. Vinet har lagrats i nio månader på gamla 228 liters ekfat tillsammans med sin jästfällning. Druvorna kommer från olika tre olika vingårdslägen.

Nya vita amerikanska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sta. Rita Hills Chardonnay Brewer-Clifton

Santa Rita Hills

2017

379

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar ett vin från Hautes Côtes de Beaune i Bourgogne. En del av musten har jäst på ekfat och en del på stora ekliggare. Vinet har därefter lagrats ett halvår på ekfat om 228 liter, så kallade pièces bourguignonnes. Druvsorten är chardonnay och årgången 2018, som anses bra och kännetecknas av höga sommartemperaturer vilket gjorde att druvorna skördades tidigare än normalt.

Chablis x 2

Vi lanserar två viner från Chablis, båda premier cru. Det första vinet har en liten del jäst i ekfat och det färdiga vinet har sedan lagrats nio månader på gamla ekfat. I Chablis är det druvsorten chardonnay som gäller och lokalt går druvan ibland under namnet beaunois.

Det andra vinet är från cru-läget Montée de Tonnere. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst.

Nya vita franska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois R. Dubois & Fils

Hautes Côtes de Beaune

2018

179

Chablis 1er Cru Mont de Milieu Domaine Pinson

 

Chablis

2018

339

Chablis Premier Cru

Montée de Tonnerre Domaine Louis Michel & Fils

Chablis

2018

349

Österrike

Wachau

Vi lanserar en grüner veltliner från Wachau med beteckningen Federspiel. Federspiel är en av tre kvalitetsklasser som används av odlarna i Wachau. De två andra är Steinfeder och Smaragd. Årgången är 2018 och vinet har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Wachau ligger längs floden Donau, cirka sex mil nordväst om Wien. Området är sedan år 2000 med på Unesco-listan över världsarv.

Kamptal

Vi lanserar en riesling från Kamptal i Österrike. Distriktet ligger i regionen Niederösterreich, drygt fem mil nordväst om Wien. Druvorna har växt på röd kalksten – rote erde. Vinifieringen inleddes med sex timmars skalkontakt följt av jäsning på ståltank. Därefter vilade vinet tio månader tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita österrikiska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel Weingut Josef Jamek

Wachau

2018

169

Rabl Steinhaus Rote Erde

Kamptal

2017

229

Ungern

Vi lanserar ett vin från Tokaj i nordöstra Ungern. Området är mest känt för sina söta vita viner men här tillverkas även torrt, vitt vin. Vinet är gjort på de lokala druvsorterna furmint och hárslevelü. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och lagrat i fem månader på gamla ungerska ekfat om 500 liter.

Nya vita ungerska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Királyudvar Tokaji Furmint Sec

Tokaj

2017

275

Grekland

Från Santorini i Grekland kommer ett vin gjort på druvsorten assyrtiko. Druvorna kommer från en fem hektar stor vingård där vinrankorna växer enligt en metod som kallas koulara. Det innebär att druvorna växer nära marken i en cirkelform, likt en korg. Detta skyddar från både stark sol och vind. Musten har spontanjäst på ståltank och därefter vilat ett halvår tillsammans med sin jästfällning. Det är i Santorini som assyrtiko har sin hemvist och är den mest planterade druvan i området.

Nya vita grekiska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Santorini Assyrtiko Vassaltis

Santorini

2018

337

Sydafrika

Upper Hemel-en-Aarde Valley är ett så kallat ward i Walker Bay, sydost om Kapstaden. Härifrån kommer en chardonnay från 2017. Vinet har lagrats elva månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya. Ett ward är ett mindre avgränsat område som oftast är en del av ett distrikt, men som ibland kan ligga utanför distrikten.

Nya vita sydafrikanska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sumaridge Chardonnay

Upper Hemel-en-Aarde Valley

2017

199

Mousserande vin

Champagne

Vi lanserar en champagne, enbart gjord på chardonnay. Druvorna kommer från olika vingårdslägen, majoriteten från områden Côte des Blancs och byarna Vertus och Oger. 25 procent av vinet är från så kallade reservviner champagnen har vila drygt 4 år på sin jästfällning.

Crémant

Vi lanserar en crémant de Bourgogne gjord på chardonnay och pinot noir. Druvorna kommer från vingårdar belägna i Yonne. Basvinet jäste vid 18 grader på ståltank följt av en andra jäsning på flaska enligt traditionell metod. Enligt lag ska en crémant de bourgogne legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Vinet vi lanserar har lagrats fyra år på sin jästfällning.

Nya mousserande viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Charles Heidsieck Blanc de Blancs

Champagne

Non vintage

649

Simonnet-Febvre

Brut Cuvée S

Bourgogne

2015

185

Rosévin

Vi lanserar ett rosévin. Vinet är från Sicilien är gjord på de lokala druvsorterna nerello mascalese, malvasia, moscadella, catarratto och inzolia. Årgången är 2019. Vinet är gjort inom IGT Terre Siciliane (Indicazione Geografica Tipica) som betecknar bordsviner utanför DOC.

Nya roséviner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susucaru Rosato

Sicilien IGT

2019

249