Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 13 mars

Vi lanserar över 15 nya vita viner den 13 mars. Reservation för ändringar fram till lansering.

Tyskland

Vi lanserar två viner från 2018. En silvaner från Franken och en ekologisk weissburgunder från Baden. Druvsorten weissburgunder är mer känd som pinot blanc.

Vinet från Franken är vingårdsbetecknat, Erste Lage. Vinet fick 36 timmars inledande skalmaceration följt av spontanjäsning. Vinet vilade därefter ett år på ståltank innan buteljering.

Vinet från Baden tillverkades genom att druvmusten fick åtta timmars inledande skalmaceration följt av jäsning på stora gamla ekfat. Ingen tillsatt jäst användes. Vinet fick sedan vila tillsammans med sin jästfällning fram till juni 2019.

Växtsäsongen 2018 i Tyskland hade tidvis höga temperaturer. Druvorna mognade fullt ut med bibehållen syra, vilket har gett fylliga viner.

2018 var en efterlängtad årgång för producenterna med stor volym, friska druvor och jämn kvalitet.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Tolv år gammal riesling

Vi lanserar också en moselriesling årgång 2008. Vinet har spontanjäst och lagrats med sin jästfällning på gamla stora tyska ekfat om 1 000 liter. Årgången ansågs inte så bra när vinerna kom ut på marknaden, men många av vinerna har visat sig utvecklas väl med ålder.

Nya tyska vita viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken Erste Lage Weingut Schäffer

Franken

2018

199

Lahrer Kronenbühl Weissburgunder Weingut Wöhrle

Baden

2018

199

Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett Bischöfliche Weingüter Trier

Mosel

2008

169

Frankrike

Sydväst

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten petit manseng. Vinet har beteckningen IGP Comté Tolosan, som är en av Frankrikes fem övergripande regionala lantvinsbeteckningar och täcker elva departement i sydvästra delen av landet. IGP står för Indication Géographique Protégée.

Från AC Jurançon kommer ett torrt vin gjort på druvsorterna 30 procent gros manseng, 30 procent petit manseng, 30 procent camaralet, 5 procent lauzet och 5 procent courbu. Vinet har lagrats fem månader med sin jästfällning på rostfria ståltankar.

Nya vita viner från sydvästra Frankrike 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec, Domaine Viticole du Château de Cabidos

Comté Tolosan IGP

2016

169

Domaine Cauhapé Geyser

Jurançon

2018

179

Loire

Vi lanserar två viner från AC Muscadet de Sèvre-et-Maine. Druvsorten är då melon de bourgogne, eller muscadet som den också kallas. Det första vinet fick 25 dagars jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar utan tillsatt jäst. Efter avslutad jäsning vilade vinet på glasfibertankar tillsammans med sin jästfällning. Vinrankorna planterades 1959 och 1968.

Det andra vinet är ekologiskt. Druvmusten har fått jäsa i cirka två veckor på temperaturkontrollerade tankar. Vinet lagras sedan i ståltankar i 18 – 20 månader med sin jästfällning.

Vouvray och Saumur

Vi lanserar två chenin blanc-viner. Det första är ett ekologiskt vin från Vouvray som har spontanjäst i ståltankar tillsammans med druvskalen. Vinet har sedan lagrats i ståltankar med sin jästfällning.

Det andra vinet är från Saumur. Vinet har spontanjäst i fyra månader på stora österrikiska ekfat om 1 200 liter. Vinet har sedan lagrats i nio månader tillsammans med sin jästfällning.

ö

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fleur de Gabbro La Tour Gallus

Muscadet de Sèvre-et-Maine

2016

159

Bonnet-Huteau Goulaine Muscadet Sèvre et Main

Muscadet de Sèvre-et-Maine

2016

215

Vincent Careme Vouvray Sec

Vouvray

2018

199

L'Insolite Domaine des Roches Neuves

Saumur

2018

299

Bourgogne

Vi lanserar en ekologisk chardonnay med ursprunget Saint-Véran, ligger i södra delen av Bourgogne. Druvorna kommer till största del från två vingårdslägen och vinstockarna är i genomsnitt 50 år gamla. Vinet har lagrats i cirka ett år på gamla ekfat, dels i foudre, dels i demi-muids om 600 liter.

Nya vita bourgogneviner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Saint-Véran Prélude Frantz Chagnoleau

Saint-Véran

2018

273

Spanien

Vi lanserar en chardonnay från distriktet Navarra. Jäsningen har skett på franska ekfat och vinet har lagrats elva månader med sin jästfällning på franska ekfat.

Nya vita spanska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chivite Colección 125 Blanco

Navarra

2016

349

Sydafrika

Vi lanserar en chenin blanc med ursprung Swartland. Efter pressning jäser musten tillsammans med druvskalen. Ingen tillsatt jäst används i vinifieringen. Efter avslutad jäsning förs 60 procent av vinet över till gamla ekfat och resterande vin till ståltankar för nio månaders lagring.

Nya vita sydafrikanska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Terre Brûlée Le Blanc Domaine Vincent Careme

Swartland

2017

169

Portugal

Madeira är känt för sina starkviner. Nu lanserar vi ett torrt vitt vin gjort på en blå druvsort – tinta negra. Vinet vi lanserar har tillverkats genom att skalen avlägsnas från musten direkt efter pressning. Musten fick sedan jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar och därefter vila en tid med sin jästfällning. Druvsorten tinta negra planterades på Madeira i samband med vinlusens härjningar på 1800-talet som tog död på många av de klassiska vinrankorna av sercial, bual, verdelho och malvaisa. Tinta negra är öns mest planterade druvsort.

Nya portugisiska viner 13 mars

Namn

Madeira

Årgång

Pris

Ilha Madeirense Blanc de Noirs DIANA SILVA WINES

Madeira

2018

229

Italien

Vi lanserar två viner, ett från Roero i Piemonte och ett från Trebbiano d'Abruzzo. Det första är gjort på druvsorten arneis. Sjuttio procent av musten pressades och jäste sedan i temperaturkontrollerade ståltankar. Resterande 30 procent jäste tillsammans med skalen i ståltankar. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på tank.

Det andra vinet är ekologiskt och gjort på druvsorten trebbiano. Vinet har lagrats i ett år på stora ekfat, ett halvår på ståltank samt minst ett halvår på flaska.

Nya vita italienska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roero Arneis Matteo Correggia

Roero

2018

139

Mario's 45 Trebbiano d'Abruzzo Tenuta Terraviva

Trebbiano d'Abruzzo

2017

179

Österrike

Från Kamptal kommer ett ekologiskt vin gjort på grüner veltliner. Hälften av vinet har spontanjäst på stora gamla ekfat, hälften fick jäsa på ståltank. Vinet har lagrats i åtta månader med sin jästfällning på gamla ekfat och på ståltank.

Nya vita österrikiska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loiserberg Grüner Veltliner Weingut Fred Loimer

Kamptal

2017

178

Sverige

Vi lanserar ett skånskt vitt vin som är gjort på druvsorten solaris. Druvmusten har fått sju dagars skalmaceration. Hälften av musten spontanjäste, hälften jäste med tillsatt jäst.

Nya vita svenska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Textur Murat Sofrakis

Sverige

2018

269

Serbien

Vi lanserar ett vin tillverkat av druvsorten furmint. Vissa av druvorna var angripna av ädelröta, botrytis. Vinet har jäst på tank för att sedan lagras i fyra månader på gamla ekfat.

Nya vita serbiska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Furmint Maurer Borászat

Serbien

2018

179

Nya Zeeland

Vi lanserar en chardonnay från Central Otago. Vinet har spontanjäst i gamla franska ekfat och sedan lagrats i 16 månader på gamla franska ekfat.

Nya vita nyzeeländska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felton Road Block 6 Chardonnay

Central Otago

2018

419