Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 14 februari

Vi lanserar cirka 20 nya vita viner i tillfälligt sortiment 14 februari. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner lansering 14 februari

Chile

Vi lanserar en chardonnay med ursprung Malleco Valley, som ligger i södra Chile och har ett kyligt klimat med mycket regn och relativt kort växtsäsong. Vinet är spontanjäst i använda barriquer och lagrat ett år i stora ekfat.

Nästa vin är gjort på druvan sauvignon gris från distriktet Valle de Leyda, cirka nio mil väster om Santiago. Här påverkas klimatet av närheten till Stilla havet, vilket gör att temperaturerna är relativt låga och druvorna får en frisk syra. Musten kalljäste vid 13 – 17 grader under 20 dagar. Därefter vilade vinet med sin jästfällning fram till buteljering.

Nya vita chilenska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tres Volcanes Chardonnay De Martino

Malleco Valley

2017

269

Undurraga Finca Las Lomas Sauvignon Gris

Valle de Leyda

2019

139

Tyskland

Vi lanserar ett vin från Baden och ett specifikt vingårdsläge. Vinet är gjort på druvsorten chasselas. Druvorna pressades och fick sedan spontanjäsa i stora och gamla ekfat. Vinet har lagrats tillsammans med sin jästfällning i cirka 22 månader på stora ekfat. Vinet är buteljerat utan klarning eller filtrering.

Från Mosel kommer ett rieslingvin från ett specifikt vingårdsläge. Vinet har jäst på ståltank utan tillsatt jäst.

Nya vita tyska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ziereisen Steingrüble Gutedel

Baden

2016

189

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Markus Molitor

Mosel

2017

199

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar två bourgogner. Den första är från AC Pouilly-Vinzelles och är lagrat i sex till åtta månader, delvis i ståltank och delvis i ekfat.

Det andra vinet är ekologiskt från Meursault premier cru Le Poruzot-Dessus. Vinet är spontanjäst och lagrat på österrikiska ekfat.

Nya vita viner från Bourgogne 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pouilly-Vinzelles Joseph Drouhin

Pouilly-Vinzelles

2017

229

Meursault Premier Cru Le Poruzot-Dessus Rémi Jobard

Meursault Premier Cru

2017

803

Savoie och Hermitage

Vi lanserar ett vin från Savoie (Savojen) gjort på druvsorten jacquère. Vinet är spontanjäst och producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Vi lanserar också ett vitt hermitage-vin. Druvsammansättningen är 80 procent marsanne och 20 procent roussanne. Vinet har lagrats två år på en blandning av nya och ett år gamla franska ekfat. Vinrankorna för marsanne är över 50 år gamla, för roussanne är de över 40 år gamla.

Nya vita viner från Savoie och Hermitage 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine des 13 Lunes Apremont

Vin de Savoie

2018

199

Hermitage Blanc Tardieu-Laurent

Hermitage

2017

569

Spanien

Från Spaniens nordvästra hörn, Bierzo, kommer ett vitt vin gjort på druvsorten godello samt fem procent blandade druvor, mestadels doña blanca. Vinet är spontanjäst i 500 liters ekfat för att sedan lagras ett år på sin jästfällning i samma fat. Ingen battonage, det vill säga ingen omrörning av jästfällningen. Vinstockarna i vingården är cirka 50 år gamla.

Det andra vinet kommer från Terra Alta, som är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt. Vinet är gjort på garnacha blanca och vingården planterades år 1900. Vinet är jäst och lagrat ett år på nya stora ekfat om 1 000 liter.

Nya vita spanska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo

Bierzo

2017

265

Herència Altés La Serra Blanc De Haan Altés

Terra Alta

2017

219

Österrike

Vi lanserar ett vitt vin med ursprunget Österrike. Druvsorterna som använts är grüner veltliner och welschriesling. Vinet har lagrats kort tid på gamla ekfat och gjort efter biodynamiska principer. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Nya vita österrikiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gut Oggau Theodora

Österrike

2018

289

Tjeckien

Vi lanserar ett vin gjort på pinot blanc och chardonnay. Vinet är spontanjäst i tre veckor i gamla ekfat om 600 liter. Hälften av vinet har skalmacererats i 15 dagar. Vita viner som skalmacereras får ofta en kryddig karaktär, gulorange färg och ibland en viss strävhet då även gröna druvskal innehåller tanniner.

Nya vita tjeckiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Juicy Fruit Milan Nestarec

Tjeckien

2016

349

USA

Vi lanserar ett vin som kommer från Santa Cruz Mountains. Vinet har jäst på ekfat utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats i 14 månader på 93 procent lufttorkade amerikanska ekfat och sju procent franska ekfat. Ekfaten hade en varierande i ålder, men tio procent var nya.

Från nordöstra USA och Washington State kommer ett rieslingvin. Musten har jäst på ståltank och vinet får därefter vila en tid tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita amerikanska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ridge Estate Chardonnay

Santa Cruz Mountains

2017

525

Charles & Charles Riesling Trinchero Family Estates

Washington State

2018

149

Australien

Vi lanserar ett vin gjort på spansk-/portugisiska druvsorten albarino/alvarinho. Musten jäste i rostfria ståltankar. Druvorna skördas för hand och kommer från vingårdarna The Home Block och Ceres Hill i Broke Fordwich i Hunter Valley.

Det andra vinet vi lanserar kommer också från Hunter Valley och samma producent. Druvsorten är semillon och här är druvorna från en enskild vingård. Vinet har jäst och lagrats i ståltank samt fått fem års flasklagring innan försäljning.

Nya vita australiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Margan Albarino Margan Family Winegrowers

Hunter Valley

2019

149

Aged Release Semillon Margan Family Winegrowers

Hunter Valley

2013

249

Sydafrika

Från Stellenbosch kommer ett spontanjäst vin gjort på 39 procent chenin blanc, 34 procent sauvignon blanc, 14 procent viognier och 13 procent chardonnay. Vinet har lagrats med sin jästfällning i ett år på franska ekfat. De äldsta vinrankorna av chenin blanc planterades 1971 och de äldsta sauvignon blanc-rankorna 1988, resterande druvsorter planterades under 2000-talet.

Nya vita sydafrikanska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Keermont Terasse

Stellenbosch

2016

189

Nya Zeeland

Vi lanserar ett chardonnayvin med ursprung North Canterbury. Druvorna pressades i hela klasar och fick spontanjäsa i franska ekfat varav 20 procent var nya. Vinet har lagrats elva månader på franska ekfat. Buteljeringen skedde utan klarning eller filtrering.

Nya vita nyzeeländska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Greystone Chardonnay

North Canterbury

2017

249

Italien

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten grechetto. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade ståltankar och lagrats på sin jästfällning i sex månader följt av sex till åtta månader på flaska.

Nya vita italienska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colle Ozio Grechetto Societa Agricola Bussoletti Leonardo

Umbrien

2017

169