Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner 15 februari

Vi lanserar vita viner från Chile, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Portugal, Sydafrika, Tyskland, USA och Österrike. Produktlistan finns längre ner på sidan

Här ser du alla nya vita viner i sökträfflista

Chile

Vi lanserar ett vin av druvan moscatel de alejandria. Vinet är jäst och skalmacererat i två månader i öppna träkar. Skalmacerationen gör att vinet fått en mörkare gul färg och smakrik karaktär av druvan, men även en viss strävhet då druvskal har mycket garvsyra. Vinet är också ofiltrerat. Producenten anger att vinet är ett så kallat naturvin. Ursprunget är Secano Interior de Yumbel som tillhör den större regionen Bío Bío. Här i södra Chile är klimatet mycket varierat med relativt kallt väder och man får mer regn än andra vinområden i Chile.

Bland mindre producenter i Chile blir det allt vanligare med naturlig vinmakning som vildjäsning, skalmacererade vita viner och att man inte tillsätter svavel.

Marie von Segebaden, inköpare av chilenska viner

Frankrike

Irouléguy ligger i sydvästra Frankrike, i de franska delarna av Baskien. Närheten till bergskedjan Pyrenéerna gör att jordmånen är varierad, men på vingårdssluttningarna är det stort inslag av sand- och kalksten. Vinet vi lanserar är gjort på de traditionella druvsorterna för området, petit manseng och petit courbu. Jäsningen skedde på ståltankar och vinet lagrades i tio månader innan försäljning. Producenten anger att detta är ett naturvin.

Vin de France

Vi lanserar ett vin som är betecknat Vin de France. Druvorna är dock odlade i Minervois-distriktet (södra Frankrike). Vinstockarna är 30 – 90 år gamla. Druvorna som ingår i vinet är 70 % marsanne, 15 % muscat och 15 % grenache gris. Jäsning och skalmaceration varade under 9 – 12 dagar och vinet har en orange färg.

Alsace

Alsace Den 15 februari lanserar vi ett rieslingvin från Alsace, årgång 2015. Vinmusten jäste med druvornas naturliga jästsvampar och vinet får sedan lagras i tio månader i stora ekfat (foudres). Druvorna till vinet kommer från vingårdar i kommunerna Reichsfeld och Bernardvillé.

Med bergskedjan Vogeserna som skydd mot oväder från väst är Alsace trots sitt nordliga läge ett av Frankrikes soligaste vindistrikt.

Systembolagets vinkartbok

Arbois

Vi lanserar ett vin jaune från Arbois (Jura), det vill säga ett gult vin. Vinmakningsprocessen för dessa viner är att man låter vinet ligga länge på fat under jäsningen och att man inte fyller upp faten helt. Det gör att en yta med jäst (flor) täcker vinet och gör att oxidationen sker varsamt. Färgen på vinerna bli mörkt gula. Vinet vi lanserar har lagrats minst sex år och tre månader på ekfat om 228 liter.

Ytterligare ett vin från Arbois lanseras den 15 februari. Det är ett sött vin kallat vin de paille, gjort på torkade druvor. Traditionellt torkades druvorna i korgar av halm (paille betyder strå), men det är allt mer ovanligt. Vinet som lanseras är gjort på druvorna chardonnay, savagnin och poulsard. Druvorna torkade i månader för att sedan pressas och jäsa till vin. Vinet har lagrats på ekfat i två år.

Bordeaux

Från Bordeaux lanserar vi två vita viner. Från Pessac-Léognan kommer ett vin gjort på 60 % sauvignon blanc och 40 % sémillon. Vinet är fatjäst och lagringen varade i 18 månader på franska ekfat, varav elva månader på jästfällningen. En fjärdedel av faten var nya. Det andra vinet är från distriktet Graves. Druvsorterna är 62 % sémillon, 34 % sauvignon blanc och 4 % muscadelle. Vinet är fatjäst och lagrat i åtta månader på ekfat med omrörning av jästfällningen – bâttonnage.

Italien

Vi lanserar ett vin med ursprunget Vigneti delle Dolomiti (Trentino-Alto Adige, norra Italien). Vinet är gjort på druvan manzoni som är en korsning av pinot ris och riesling. Vinet är jäst och skalmacererat på cementankar. Vinet lagras sedan i ett år på akaciafat.

Nya Zeeland

Vi lanserar ett skalmacererat vin av druvorna pinot blanc, pinot gris och gewürztraminer. Ursprunget är Marlborough. Druvorna avstjälkades och placerades i rostfria ståltankar. Musten och skal jäste sedan under 27 – 28 dagar. Skalmassorna trycktes ned för hand under jäsningen. Därefter pressades vinet i korgpress och fick vila ytterligare en månad. Vinet fördes sedan över till ekfat och genomgick sin malolaktiska jäsning.

Ytterligare ett vin från Marlborough lanseras den 15 februari. Vinet är gjort på chardonnay. Vinmakaren pressade hela klasar och vinet fatjäste sedan med druvornas naturliga jäststammar. Vinet fatlagrades därefter i så kallade demi-muids, ekfat som rymmer mellan 450 och 500 liter. Fem procent av faten var nya.

Portugal

Från Vinho Verde och Minho-distriktet lanserar vi ett vin av druvan loureiro. Vinet är jäst med druvans naturliga jästsvampar utan temperaturkontroll. Vinet är sedan lagrat tre till sex månader på ståltank. Vid buteljeringen fick vinet en liten dos koldioxid som skydd mot oxidation. Druvan loureiro har historiskt blandats med andra druvor, som exempelvis arinto och alvarinho eller trajadura, men har på senare år börjat buteljerats på egen hand av allt fler vinproducenter.

Sydafrika

Från Elgin-distriktet lanserar vi ett vitt vin där musten dragit med skalen en tid. Druvorna är sauvignon blanc och semillon. Lagringen har skett på gamla ekfat. Årgången är 2017.

Vi lanserar också ett vin från Franschhoek av druvan semillon från årgång 2016. Hela druvklasar pressades varsamt och musten spontanjäste i ekfat och betong-ägg. Vinet lagrades sedan i 14 månader på franska ekfat. Lagringen skedde vid låg temperatur för att undvika att den malolaktiska jäsningen satte igång, och för att på så sätt behålla en högre fruktsyra.

Tyskland

Mosel

Vi lanserar två rieslingviner från Mosel. Det första är från vingårdar i Oberemmler Karlsberg. Druvorna pressas långsamt under två till tre timmar och musten jäser i gamla ekfat om 1 000 liter, med de jäststammar som fanns naturligt på druvorna. Vinet lagras med sin jästfällning fram till våren efter skörd. Vinet är utjäst till 10,5 alkoholprocent och har ingen restsötma. Det andra vinet från Mosel som vi lanserar är en kabinett av årgång 2017. Vinet är jäst på 1000-liters gamla ekfat med naturliga jästsvampar. Vinet är lagrat på sin jästfällning.

Rheinhessen och Rheingau

Vi lanserar ett vin från Rheinhessen av årgång 2017. Druvorna kommer från de yngre vinstockarna från producentens högst rankade vingårdar. Vinet är spontanjäst och lagrat på stora ekfat. Vi lanserar också en riesling från Rheingau av årgång 2017. Producenten använder sig av ståltankar och damejeanner i sin vinifikation. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Kiedrich, Lorch, Hattenheim och Eltville.

USA

Vi lanserar ett vin gjort på chardonnay från Kalifornien och Santa Rita Hills. Vinet har lagrats elva månader på ekfat varav 90 % var nya franska ekfat och resterande del var äldre, neutrala fat. Efter fatlagringen följde ett halvår på rostfria ståltankar innan buteljering.

Österrike

Vi lanserar ett vin gjort på druvorna 75 % zierfandler och 25 % rotgipfler med ursprung Niederösterreich. Musten spontanjäste med de jäststammar som fanns naturligt på druvorna. Jäsningen skedde på stora gamla ekfat och på ståltank. Vinet fick sedan vila tio månader med sin jästfällning innan buteljering. Druvsorterna rotgipfler och zierfandler odlas nästan uteslutande i Thermenregionen. Zierfandler kallas också för spätrot då den har en rosaröd färg. Rotgipfler är en korsning mellan traminer samt roter veltliner och är släkt med grüner veltliner.

Kamptal

Vi lanserar också ett vin från Kamptal av druvan grüner veltliner. Druvorna växte på 70 år gamla vinstockar. Musten spontanjäste i gamla ekfat om 2 000 liter i sex veckor. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i tio månader på gamla stora ekfat.

Österrike var tidiga med ekologisk vinodling och det finns många producenter som arbetar utifrån biodynamiska principer.

Nikita Mooij, inköpare av österrikiska viner

Produktlista nya vita viner 15 februari
(reservation för ändringar)

Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cacique Maravilla Vino Naranja

Région del Sur Valle del Bío-Bío Secano Interior de Yumbel

2018

139

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ilarria Blanc (naturvin, enligt producent)

Irouléguy

2015

259

L'Orange Domaine de Courbissac

Vin de France

 2017

199

Riesling Via St Jacques

Alsace

2015

229

Arbois Vin Jaune

Jura, Arbois

2010

399

Henri Maire Vin de Paille Arbois

Arbois

2011

349

Chateau Latour Martillac Blanc

Pessac-Léognan

2016

409

Clos Floridene Denis et Florence Dubourdieu

Graves

2017

259

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fontanasanta Manzoni Bianco

Trentino-Alto Adige, Vigneti delle Dolomiti

2017

229

Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pyramid Valley Vineyards Growers Collection On Skins

Marlborough

2016

269

Pyramid Valley Growers Collection Sutherland-Till Chardonnay Vineyards

Marlborough

2016

279

Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ameal Solo Único

Vinho Verde, Minho

2017

159

Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chaos White, 500 ml

Cape South Coast, Elgin

2017

255

Boekenhoutskloof Semillon

Paarl, Franschhoek

2016

239

Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Oberemmler Karlsberg Riesling Kabinett

Mosel

2017

199

Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Kabinett

Mosel

2017

189

Keller Riesling von der Fels

Rheinhessen

2017

239

Eva Fricke Rheingau Riesling Trocken

Rheingau

2017

179

USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

The Hilt Vanguard Chardonnay

Kalifornien, Santa Rita Hills

2015

499

Österrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loimer Gumpoldskirchner

Niederösterreich

2015

179

Dechant Grüner Veltliner

Niederösterreich, Kamptal

2017

249