Tillfälligt sortiment: nya vita viner 15 september

Vi lanserar 16 vita viner och två mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner med lansering 15 september
Till nya mousserande viner med lansering 15 september

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner från detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Tillfälligt sortiment online från och med 22 september
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Australien

Vi lanserar tre olika viner gjorda på druvsorten chardonnay. Alla är gjorda på druvor som odlats i så kallat svalt klimat (cool climate wines) och kommer från samma producent.

Det första vinet i listan har delvis jäst på ekfat. Vinet har lagrats i åtta månader på franska barriquer, varav 80 procent var nya, och har genomgått malolaktisk omvandling.

Det andra vinet är gjort på druvor från olika regioner och vingårdar. Vinet har lagrats i åtta månader på nya franska barriquer, varav 60 procent var nya.

Sist i listan är ett vin som också är en chardonnay med druvor från olika regioner. Vinet har lagrats i åtta veckor i franska barriquer, varav 30 procent var nya.

Nya vita australiska viner 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Penfolds Bin 19A Reserve

Adelaide Hills

2019

699

Penfolds Yattarna

South Eastern Australia

2018

1199

Penfolds Bin 311 Chardonnay

Tumbarumba

2019

249

Sydafrika

Vi fortsätter med chardonnayspåret och lanserar ett vin från Elgin. Efter pressning jäste vinet på ekfat och lagringen skedde också på fat.

Elgin är ett så kallat ward och ligger vid Walker Bay, sydost om Kapstaden. Kalla vindar från havet och odlingar på relativt hög höjd ger svalt klimat, vilket ger druvorna en naturlig hög fruktsyra.

Nya vita sydafrikanska viner 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sutherland Chardonnay Thelema Mountain Vineyards

Elgin

2019

159

Italien

Från Umbrien i centrala Italien kommer ett vin som spontanjäst samt även skalmacererat på amforakärl. Vinet lagrades tio månader på amfora följt av tre månader på damejeanne, stora ballongformade glasflaskor. Vinet är gjort på druvsorten trebbiano.

Från norra Italien och Vigneti delle Dolomiti kommer ytterligare ett spontanjäst och skalmacererat vitt vin. Vinifieringen skedde på stora trätunnor i tre veckor. Vinet har lagrats i två år på stora ekfat. Druvsorterna som använts till detta vin brukar vara sauvignon blanc, pinot grigio och gewurztraminer.

Nya vita italienska viner 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colle Fregiara Annesanti

Umbrien

2018

287

Grawü Grasselli & Würth

Vigneti delle Dolomiti

2016

299

Tyskland

Mosel x 3

Vi lanserar tre rieslingviner från samma producent och från samma vingårdsläge. Dock är prädikaten olika: kabinett, spätlese och auslese. Årgångarna varierar också.

Det första vinet är från årgång 2018 som anses bra och gav fullt mogna druvor tack vare både varm sommar och höst. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. De resterande viner är från årgångarna 2012 och 2011.

Nya vita viner från Mosel 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Graacher Himmelreich Kabinett Joh Jos Prüm

Mosel

2018

245

Graacher Himmelreich Spätlese Joh Jos Prüm

Mosel

2012

339

Graacher Himmelreich Auslese Joh Jos Prüm

Mosel

2011

399

Rheinhessen

Vi lanserar ett vin gjort på riesling. Musten spontanjäste på rostfria ståltankar och vinet vilade sedan i åtta månader på sin jästfällning. Ingen malolaktisk omvandling. Druvorna till vinet kommer från vingården Frühmesse i Alsheim.

Rheinhessen ligger vid floden Rhens vänstra strand, mellan städerna Mainz och Worms.

Nya vita viner från Rheinhessen 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Frühmesse Riesling Juwel Weine

Rheinhessen

2018

295

Nahe

Från ett enskilt vingårdsläge kommer en riesling. Druvorna kommer från vinrankor som är drygt 40 år gamla.

Nya vita viner från Nahe 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tesch Löhrer Berg

Nahe

2018

185

Frankrike

Chablis

Vi lanserar en chablis från en producent som arbetar enligt biodynamiska metoder. Musten har jäst utan tillsatt jäst på tank och betongägg. Därefter har vinet lagrats och buteljerats utan klarning eller filtrering. Chardonnaydruvorna kommer från vinstockar som är 10–50 år gamla.

Nya vita viner från Chablis 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis Pattes Loup Mis Tardive

Chablis

2017

335

Bourgogne

Från appellationen Mâcon-Charnay i södra Bourgogne kommer ett vin gjort på chardonnay. Musten jäste på rostfria horisontella ståltankar. Därefter drogs vinet om till ekfat för malolaktisk omvandling. Vinet har lagrats fyra månader tillsammans med sin jästfällning på använda franska ekfat samt ytterligare tre månader på rostfria ståltankar innan buteljering.

Årgång på vinet är 2019 som kännetecknades av mycket höga temperaturer i framförallt i juli och augusti. Skördevolymen blev låg i Bourgogne på grund av att många druvor torkade ut, och de som skördades var små men hade hög koncentration av socker och smakämnen. Det som överraskade många producenter var att fruktsyran var intakt och frisk, vilket indikerar balanserade viner.

Nya vita viner från Bourgogne 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Verget Mâcon-Charnay Les Clos Saint-Pierres

Mâcon-Charnay

2019

209

Loire

Från västra Loire kommer ett ekologiskt vin gjort på druvsorten melon de bourgogne. Druvorna pressades i pneumatisk press och jäste därefter utan tillsatt jäst. Vinet har sedan vilat i två år tillsammans med sin jästfällning.

Nya viner från Loire 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Le Pallet Earl Bedouet Vigneron

Muscadet Sèvre et Maine

2017

169

USA

Kalifornien

Vi lanserar ett chardonnayvin från Santa Rita Hills, Santa Barbra County. Druvklasarna pressades hela och vinet jäste sedan på äldre ekfat. Ingen malolaktisk omvandling. Druvorna skördades nattetid, ett sätt att få friskare fruktsyra och undvika druvoxidation på vägen till vineriet.

Nya vita viner från Kalifornien 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sta. Rita Hills Estate Melville Winery

Santa Rita Hills

2017

379

Österrike

Från distriktet Kremstal kommer ett vin tillverkat på druvsorten riesling. Druvorna kommer från ett brant och enskilt vingårdsläge. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och vilat tillsammans med sin jästfällning i nio månader innan buteljering.

Nya vita österriska viner 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ried Schreck Riesling Trocken Weingut Stadt Krems

Kremstal

2018

299

Mousserande vin

Australien

Vi lanserar ett mousserande vin gjort på chenin blanc från Margaret River. Druvorna pressades i hela klasar och musten jäste i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska och har vilat i ett halvår tillsammans med sin jästfällning.

Nytt mousserande vin 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Project Sparkling Chenin Blanc Voyager Estate

Margaret River

2019

179

Champagne

Vinet vi lanserar är en så kallad blanc de blancs, det vill säga endast gjort på gröna druvor, i det här fallet enbart chardonnay. Vinet har lagrats med sin jästfällning i fyra år och druvorna kommer från området Côte de Blancs, framförallt från producentens egna odlingar i byarna Le Mesnil, Avize och Oger.

Ny champagne 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Delamotte Blanc de Blancs Brut

Champagne

 Non vintage

499