Små partier: Nya vita viner 17 maj

Vi lanserar närmare 20 nya vita viner den 17 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner lansering 17 maj

Frankrike

Loire

I centrala Loiredalen ligger appellationen Vouvray. Här odlas i princip bara chenin blanc och vinerna är kända för att kunna lagras i årtionden. Vinet vi lanserar är ekologiskt och producerat utifrån biodynamiska principer. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar och lagrat i sex månader på stora gamla ekfat.

Vi lanserar även tre olika viner från Sancerre, det vill säga viner gjorda på druvsorten sauvignon blanc. Det första vinet är gjort på druvor av gamla vinrankor och är naturligt jäst med druvornas jäststammar.

Fatlagrad sancerre

Fatlagrade vita sancerreviner är relativt ovanligt, utan oftast jäser och lagras vinerna i ståltankar. Det andra vinet är dock fatjäst på franska ekfat. Lagringen skedde i ett år på samma fat, varav 15 % var nya. Druvorna är också skördade från enskild vingård.

Det tredje vinet är jäst och lagrat på rostfria ståltankar. Alla viner är av årgång 2017 som anses vara bra i Loire med eventuellt lite lägre fruktsyra än normalt på grund av varmt väder under sommaren. Skördarna blev mindre än vanligt på grund av frost under våren.

Bourgogne

Vi lanserar en vit bourgogne från distriktet Saint-Véran, som ligger i södra delarna av Bourgogne. Årgången är 2017, som anses vara bra med tydligt fruktiga aromer om än inte med extremt hög fruktsyra. Vinet vi lanserar är lagrat på gamla franska ekfat, dels stora ekliggare och dels 600-liters fat, så kallade demi muid.

Condrieu

Condrieu är ett litet vindistrikt i norra Rhônedalen och vinerna görs endast på druvan viognier. Odlingarna växer på terrasser och jordmånen är rik på, granit, krita och flintasten. Vinet vi lanserar är lagrat elva månader på franska ekfat i varierande storlek, varav 25 % var nya.

Produktlista nya franska vita viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Huet Le Mont Demi-sec

Vouvray

2017

395

Les Caillottes Sancerre Pascal Jolivet (framflyttad till augusti)

Sancerre

2017

289

Sancerre Côte de Champtin Domaine Roger Champault

Sancerre

2017

245

Terre de Maimbray Sancerre Pascal & Nicolas Reverdy

Sancerre

2017

198

Domaine Frantz Chagnoleau Saint-Véran Prélude

Saint-Véran

2017

269

Condrieu Les Grandes Chaillées Domaine du Monteillet

Condrieu

2017

399

USA

Vi lanserar en chardonnay från Sonoma Coast. Vinrankorna växer på sina ursprungliga, oympade, rotstockar och har aldrig konstbevattnats, kallas dry farmed på engelska. Vinet har jäst på ekfat med druvornas naturliga jäststammar. Vinet har sedan lagrats ett år på stora ekfat, varav 30 % var nya. Slutlagringen skedde på ståltankar i sex månader tillsammans med jästfällningen.

Fatjäst riesling

Från Santa Barbra County kommer ett rieslingvin. Vinmusten jäser på neutrala franska ekfat, barriquer. Faten ger vinet en försiktig syrekontakt men ingen fatkaraktär. Vinet genomgår inte sin malolaktiska jäsning för på så sätt få en friskare fruktsyra. Det tredje vinet är från Oregon och del-distriktet Chehalem Mountains, som ingår i Willamette Valley. Druvsorten är chardonnay och vinet har lagrats på ett år på franska ekfat, varav 23 % var nya.

Produktlista nya vita amerikanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kutch Chardonnay

Sonoma Coast

2016

399

Ojai Kick On Ranch Riesling

Santa Barbara County

2016

269

Adelsheim Staking Claim Chardonnay

Chehalem Mountains

2015

339

Sydafrika

Vi lanserar två viner från Sydafrika. Det första är från Hemel-en-Aarde Valley. Ett svalt område som främst är känt för sina viner av pinot noir och chardonnay. Härifrån lanserar vi en chardonnay som till största delen är jäst på ekfat. Vinet har sedan lagrats i nio månader små franska ekfat, barriquer, varav 35 % var nya.

Det andra vinet är från Geyton, ett litet så kallat ward i Cape South Coast. Vinet är gjort på druvsorten sauvignon blanc och är jäst på ekfat och betongägg. Vinet har legat ett par månader på sin jästfällning i ekfat och betongägg innan buteljering

Produktlista nya vita sydafrikanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hamilton Russell Chardonnay

Hemel-en-Aarde Valley

2017

289

Lismore Barrel Fermented Sauvignon Blanc

Greyton

2017

199

Australien

Vi lanserar två chardonnayviner från olika distrikt. Det första är från Geelong, Victoria, sydväst om Mellbourn. Vinet är jäst på franska ekfat, varav 30 % var nya. Vinet lagras i cirka tio månader på sin jästfällning. Det andra vinet är från Margret River som ligger i västra Australien. Vinet är lagrat i nio månader på små franska barriquer, varav 48 % var nya, resterade ett till tre år gamla.

Produktlista nya vita australiska viner 17 maj

Namn Distrikt Årgång Pris

By Farr Chardonnay

Geelong

2017

449

Vasse Felix Premier Chardonnay

Margaret River

2017

279

Italien

Från norra Italien och DOC Breganze i Veneto, kommer ett vin gjort på druvan vespaiolo som historiskt mest använts för söta viner, då den har väldigt hög fruktsyra. Vinet vi lanserar är torrt och har lagrats ett år på ståltank, följt av ytterligare två år på flaska.

Produktlista nya vita italienska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vignasilan Vignaiolo Contrà Soarda (flyttad till 7 juni)

Breganze

2015

199

Ungern

Vi lanserar ett torrt vin tillverkat av de ungerska druvsorterna furmint och hárslevelü. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar och lagrat i fem månader på gamla ungerska ekfat om 500 liter. Årgången är 2016. Vinet är från Tokaj, som är mest känt för sina söta viner.

Det finns en föreställning om att furmint är en aromatisk druva men så är det inte. Däremot är det vanligt att blanda furmint med hárslevelü som är kryddigare. De fatlagrade vita vinerna lagras ofta i stora ekliggare som ger ytterligare struktur till vinerna men fatkaraktären tar sällan överhanden.

Magnus Lindblom, inköpare av ungerska viner

Produktlista nya vita ungerska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Királyudvar Tokaji Furmint

Tokaj

2016

259

Österrike

Från distriktet Carnutum kommer ett vin gjort på weissburgunder, mer känd som pinot blanc. Vinet har spontanjäst i ståltank och har sedan lagrats i 15 månader på ståltank med sin jästfällning.

Produktlista nya vita österrikiska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Markowitsch Prellenkirchen Weissburgunder

Carnuntum

2017

199

Tyskland

Vi lanserar ett rieslingvin från Nahe. Vinet är klassat som en grosses gewächs, som ibland jämförs med Bourgognes kvalitetsbeteckning grand cru. Vingården består av skiffer och kalksten, som gör att vinrankorna får kämpa för att hitta näring och druvorna får på så sätt en hög koncentration av smakämnen. Jäsningen sker i ståltank och lagringen på stora gamla ekfat.

Produktlista nya vita tyska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dönnhoff Hermannshöhle Riesling Grosses Gewächs

Nahe

2017

545

Argentina

Från höghöjdsvingårdar i Tupungato, Uco Valley/Mendoza, kommer ett vin gjort på druvsorterna sauvignon blanc, semillon, viognier och chardonnay. Druvmusten av sauvignon blanc jäste i äggformade betongkärl. Resterande must jäste individuellt i olika betongkar. Därefter blandades de olika delarna.

Torrontes är Argentinas mest kända vitvinsdruva. Men nu kommer andra druvor som odlas i svalt klimat. Trenden är att vingårdsarbetet och vinmakningen ska stödja känslan av växtplats, fathanteringen är varsam och många av vinerna jäser med druvornas naturliga jäststammar.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Produktlista nya vita argentinska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Montesco Verdes Cobardes Passionate Wine S.A.

Tupungato

2017

179

Spanien

Vi lanserar ett vin från Teneriffa. Druvsorterna är 90 % llistan blanco 6 % pedro ximénes samt 4 % lokala druvsorterna marmarjuelo, gual, vijariego blanco, verdello och baboso blanco. Vinet har jäst och lagrats åtta månader på gamla ekfat om 500 liter.

Produktlista nya vita spanska viner 17 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Trenzado Suertes Del Marqués

Valle de la Orotava

2017

189