Tillfälligt sortiment: nya vita och mousserande viner 18 augusti

Vi lanserar elva nya vita viner och tre mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner lansering 18 augusti

Till alla nya mousserande viner lansering 18 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Sydafrika

Jonkershoek Valley

Från ett ward i Stellenbosch, Jonkershoek Valley, kommer en så kallad field blend. Det innebär att olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. Vinet är gjort på 42 procent chenin blanc, 30 procent roussanne, 17 procent verdelho och 11 procent viognier.

90 procent av musten har jäst på neutrala fat, varav fem procent av faten var nya. Resterande vin har jäst i betongägg. Därefter lagrades vinet på fat och tank tillsammans med sin jästfällning.

Western Cape

Vi lanserar en chenin blanc från Western cape. Druvorna kommer från två äldre vingårdslägen planterade för 44 respektive 59 år sedan. Ingen konstbevattning har använts utan druvorna är odlade enligt så kallat dry farming. Vinet har jäst på ekfat och sedan lagrats nio månader på ektunnor.

Paarl

Från Paarl kommer ett vin gjort på druvsorten grenache blanc. 45 procent av musten har spontanjäst på ekfat och 92 procent av vinet har därefter lagrats ett halvår på ekfat som var två och tre år gamla. Den gröna druvan grenache blanc är nära besläktad med dess röda motsvarighet grenache, eller grenache noir som den också kallas. Grenache blanc tros vara en mutation av dess blå motsvarighet.

Nya vita sydafrikanska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Stark-Condé Wines the Field Blend

Jonkershoek Valley

2019

159

Rudi Schultz Skeleton Bay Chenin Blanc

Western Cape

2019

169

KWV Mentors Grenache Blanc

Paarl

2015

169

Chile

Vi lanserar ett vin från Aconcagua i Chile. Druvsorten är chardonnay och druvorna kommer från en vingård som ligger cirka en mil från Stilla Havet. Musten har jäst utan temperaturkontroll och vinet har sedan lagrats elva månader på använda franska ektunnor.

Nya vita chilenska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aconcagua Costa Chardonnay Viña Errazuriz S.A

Aconcagua

2018

199

Tyskland

Från Pfalz kommer ett vin gjort på druvsorten grauer burgunder, mer känd som pinot gris. Vinet är ett så kallat orangevin. Färgen kommer från druvornas skal och en veckas inledande skalmaceration. Därefter jäste musten på gamla ekfat.

Nya vita tyska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kalkmergel Grauburgunder Friedrich Becker

Pfalz

2018

199

Australien

Vi lanserar en chardonnay från Geelong, sydväst om Melbourne i delstaten Victoria. 70 procent av musten spontanjäste på franska barriquer och resterande must jäste på ståltank. Det vin som jäst på fat lagrades sedan åtta månader på faten tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita australiska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Swan Bay Chardonnay the Scotchmans Hill Group

Geelong

2018

149

Nya Zeeland

Marlborough x 2

Vi har köpt in två viner från Marlborough. Det första vinet är en sauvignon blanc som spontanjäst på ekfat och sedan lagrats ett år på äldre ekfat. Efter fatlagringen lagrades vinet ytterligare ett halvår tillsammans med sin jästfällning på rostfria ståltankar.

Druvsorten sauvignon blanc odlas i många delar av vinvälden och trivs på platser som är hyfsat svala. Några av de mest kända ursprungen är Sancerre i Frankrike och Marlborough i Nya Zeeland. Det är ovanligt att fatlagra denna druvsort men det förekommer bland annat i Bordeaux – eller som i detta vin från Nya Zeeland.

Det andra vinet kommer från samma producent men är gjort på druvsorten pinot gris. Druvorna jäste som hela klasar och merparten fick spontanjäsa i gamla franska ekfat.

Nya vita nyzeeländska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Greywacke Wild Sauvignon Blanc

Marlborough

2017

229

Greywacke Pinot Gris

Marlborough

2017

189

Frankrike

Chablis

Denna chablis är från 2017 och druvorna kommer från 15 till 50 år gamla vinstockar. Druvsorten är chardonnay. Musten är spontanjäst och vinet har delvis lagrats på tankar och betongägg. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering efter cirka två års lagring. Producenten är ekologiskt certifierad.

Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Vi lanserar ett vin från Muscadet Sèvre et Maine. Området ligger nära staden Nantes vid Atlantkusten, vid Loireflodens mynning, där jordmånen ofta innehåller magmatisk sten, lokalt kallat gabbro. Druvsorten är muscadet, eller melon de bourgogne som den kallas i Loire. Druvorna kommer från 75 år gamla vinstockar. Ursprunget har ibland tillägget sur lie som anger att vinet har legat kvar på sin jästfällning. Detta vin har lagrats 31 månader på jästfällningen.

Nya vita franska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis Pattes Loup Mis Tardive

Chablis

2017

335

Les Roches Gaudiniéres Earl Derame

Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie

2017

169

Portugal

Från Vinho Verde i nordvästra Portugal kommer ett vin gjort på druvsorten alvarinho. Druvorna kommer från områdena Monção och Melgaç och vinrankorna är minst är 40 år gamla. 15 procent av musten jäste på ekfat och resterande must jäste på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter avslutad jäsning fick vinet vila på sin jästfällning i ett par månader.

Nya vita portugisiska viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Soalheiro Primeiras Vinhas

Vinho Verde

2019

175

Mousserande viner 18 augusti

Frankrike

Savoie

Vi lanserar ett mousserande vin från Savoie, som är belägen i östra Frankrike. Den alpina regionen ligger vid Jurabergen och gränsar både till Schweiz och Italien. Vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra kolsyregivande jäsning på flaska. Druvsorten är jacquère, en ovanlig, grön druvsort som i princip bara odlas i Savoie. Vinet har beteckning extra brut, vilket innebär att dosagen är max 6 gram socker per liter. 

Champagne

Denna champagne är gjord på 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Druvorna kommer från vingårdar i grand cru-byn Verbena i Montagne de Reims.

Champagne som inte är årgångsbetecknad måste ha legat minst tolv månader på sin jästfällning innan degorgering. Därav ska den ligga minst tre månader på flaska. Vinet vi lanserar har legat cirka tre år på sin jästfällning. Den andra jäsningen inleddes 2 april 2014 och degorgeringen skedde 17 maj 2019. Dosagen är 1,6 gram per liter.

Nya franska mousserande viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crémant de Savoie Extra Brut André et Michel Quenard

Savoie

 

189

Prologue Champagne Labruyere

Champagne

 

349

Spanien

Vi lanserar ett mousserande vin från Spanien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Vinya dels Fòssils, nära floden Anoia i Katalonien. Vingårdarna är planterade 1964, 1994 och 2002 och merparten av vinrankorna växer som små buskar utan uppbindning, så kallad gobelet eller bush vine. De ingående druvsorterna är macabeu, xarel.lo och parellada. Vinet är gjort enligt traditionell metod och är årgångsbetecknat från 2016.

Nya spanska mousserande viner 18 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Raventós i Blanc De la Finca

Spanien

2016

199