Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner den 18 januari

Vi lanserar vita viner från Sydafrika, Frankrike, Italien, Tyskland, Österrike och Australien den 18 januari. Totalt 22 stycken. Hela listan hittar du längre ner på sidan.

Här hittar du alla nya vita viner (sökträfflista)

Sydafrika

Vi lanserar en sauvignon blanc från Stellenbosch (Coastal Region) som är ekologisk odlad. Jäsningen har skett på fat med de jäststammar som finns naturligt på druvorna och i vinkällaren, även kallat vildjäsning eller naturlig jäsning. Vinet har lagrats i ett år med sin jästfällning på franska ekfat om 225 liter (barrique) – varav 95 procent av faten var nya.

Med ursprung Western Cape lanserar vi ett vin gjort av 78 procent chenin blanc och 22 procent verdhelo. Druvorna är plockade i Swartland och Bot River. Vinet är jäst med naturliga jäststammar och har lagrats på stora, använda ekfat.

Swartland

Vi lanserar ett vin från Swartland med en druvblandning av chenin blanc och palomino. Palomino är en druva som vanligtvis ingår i sherry och används sällan i stilla vitt vin.

Ytterligare två viner från Swartland lanseras. Det ena är gjord på endast chenin blanc. I det andra vinet har så många som elva druvsorter använts: chenin blanc, clairette, colombard, grenache blanc, marsanne, palomino, roussane, semillion blanc, semillion gris, verdelho och viognier.

Vinrankor från 1920-talet

Tillbaka till Stellenbosch och druvan chenin blanc. Druvorna, som vinet är gjort på, har växt på vinrankor som planterades på 1920-talet. Årgången på vinet är 2017.

Chenin blanc är den mest planterade druvan i Sydafrika. Den görs från fruktig och enkel stil till fyllig, fatlagrad och mer komplex stil. Gemensamma nämnaren är den höga fruktsyran, vinerna upplevs alltid friska, oavsett kvalitetsnivå.

Nikita Mooij, inköpare sydafrikanska viner

Frankrike

Alsace

Vi lanserar tre viner från Alsace. Området har i omgångar genom historien tillhört Tyskland och druvmässigt ser man tydliga influenser från grannlandet med viner av riesling, pinot gris och sylvaner (silvaner i Tyskland). Men stilmässigt har Alsace ett eget uttryck. Exempelvis brukar riesling från Alsace ha en fylligare ”kropp” än tysk riesling.

Vi lanserar två riesling av årgång 2017. En av dessa är betecknad grand cru, vilket är den högsta kvalitetsbeteckningen inom regelverket i Alsace. Det finns 51 vingårdslägen som är klassade som grand cru.

Det tredje vinet är vingårdsbetecknat, en så kallad Clos. Vinet är gjort på druvan är pinot gris. Det finns flera clos i Alsace och ofta tillhör dessa vingårdar en ägare, så kallat monopole. Vinet vi lanserar är ett monopole och årgången är 2017.

I Alsace har alltfler producenter de senaste åren investerat i ny vinkällarutrustning, som generellt höjer vinkvaliteten ytterligare.

Johan Larsson, inköpare för franska viner

Chablis

Vinet vi lanserar är en premier cru Vaillons och vinet är tappat på magnumflaska (1500 ml). Årgången är 2016. Den anses kvalitetsmässigt vara bra, men frost och hagel förstörde många vinrankor och skörden blev liten. Vaillons är med sina 110 hektar är en av de största premier cru-lägena i Chablis. 

Italien

Från Italien lanserar vi två vita viner den 18 januari. Ett är från Etna på Sicilien gjort av de lokala druvsorterna carricante, catarratto, grecanico och minnella. Vinrankorna växer i vulkanisk jord och åldern på rankorna är mellan 5 och 50 år. Vinet är jäst i låg temperatur i ståltankar.

Det andra vinet är från norra Italien och det mindre kända ursprunget Albana di Romagna, vilket tillhör Emilia-Romagna. Druvan är albana och används för att göra allt från mousserande till söta vita viner. Vinet vi lanserar är lagrat på amforakärl.

Amforor som jäs- och lagringskärl har vunnit mark runt om i Italien de senaste åren. Fler och fler producenter tittar tillbaka historiskt och återanvänder gamla vinmakningstekniker. Vinets ursprung med lokala druvsorter har också blivit allt viktigare i dag.

Karl Arbin, inköpare av italienska viner

Tyskland

Vi lanserar viner från Franken, Nahe och Rheinhessen. Druvorna är silvaner, riesling, weissburgunder och grauburgunder. De två sistnämnda har fått fatlagring på nya ekfat, vilket inte är så vanligt för druvsorten.

Franken

I Tyskland är silvaner-odlingarna små jämfört med förr i tiden. Ett undantag är distriktet Franken. Här i nordvästra Bayern har druvsorten en stark ställning och är vanligare än riesling, som är den mest odlade druvan i Tyskland.

Vi lanserar två viner från Franken: en erste lage och en grosses gewächs. Det sistnämnda vinet lagras i ett år på sin jästfällning i stora ekfat. Erste lage lagras endast ett par månader. Druvorna är från samma vingård, som är indelade i två olika kvalitetsnivåer. Grosses gewächs anses vara den högre kvalitetsnivån med bland annat noggrannare druvselektering.

Nahe

Från Nahe lanserar vi tre viner: riesling, grauburgunder och weissburgunder. Vinet gjort av weissburgunder (pinot blanc) är lagrat på nya tyska ekfat, vilket har gjort att vinet är fylligt och har inslag av fat. Grauburgunder (pinot gris) har även den lagrats på nya ekfat. Rieslingvinet är vingårdsbetecknat och jordmånen består av bland annat röd sandsten. Denna typ av jord behåller fukten i marken och det gör att vinrankorna sällan stressas av torka.

Nahe är mer än bara riesling. Vinerna av grau- och weissburgunder har legat på sin jästfällning i ekfaten och får därför en mer komplex stil än vad man förväntar sig av dessa druvor.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Rheinhessen

Vinet vi lanserar är ekologiskt, naturligt jäst i stora ekfat och är ofiltrerat. Druvan är riesling och årgången är 2017. Årgågne anses bra med hög koncentration och balanserad fruktsyra.

Österrike

Vid lanseringen 18 januari finns tre olika rieslingviner från Österrike. Två av årgången 2017. Det tredje vinet är från 1995 och visar på lagringspotentialen för riesling.

Kamptal

Vi lanserar ett vin från distriktet Kamptal. Här växer många av vinrankorna på branta terrassodlingar och rötterna går djupt ner i den magra jorden. Druvorna får mycket solexponering under dagen och på nätterna sjunker temperaturen – druvorna behåller därmed sin friska fruktsyra.

Wachau

Söder om Kamptal ligger Wachau. Även här växer druvorna på branta sluttningar och vinerna blir relativt fylliga. I Wachau har vinodlarna en lokal indelning av vinerna utifrån stil och potentiell alkoholhalt: steinfeder, federspiel och smaragd. Där den förstnämnda anses var det lättaste i stil och smaragd den fylligaste. En smaragd ska exempelvis ha en alkoholhalt på minst tolv procent. Vi lanserar två viner som har beteckningen smaragd, ett är från 2017 det andra är från 1995.

Australien

Hunter Valley i New South Wales anses vara historisk mark för vinodling då det var ett av de första områdena i landet som planterades i större skala. Semillondruvan trivs bra här och kan lagras i årtionden. Vi lanserar ett semillonvin som är jäst på ståltankar och sedan har lagras ett par år på flaska innan vinet går till försäljning.

Produktlista vita viner små partier 18 januari*

Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Reyneke

Western Cape, Stellenbosch

2016

249

Momento

Western Cape

2016

199

Skerpioen

Western Cape, Swartland

2017

359

Skurfberg

Western Cape, Swartland

2017

359

Palladius

Western Cape, Swartland

2016

649

Mev. Kirsten

Western Cape, Stellenbosch

2017

999

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schlossberg Riesling Grand Cru

Alsace

2017

549

Domaine Weinbach Riesling

Alsace

2017

229

Domaine Weinbach Pinot Gris Clos des Capucins

Alsace

2017

279

Laroche Chablis Premier Cru Vaillons Vieilles Vignes, 1500 ml

Chablis, Bourgogne

2016

789

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco

Sicilien

2017

169

Vitalba Romagna Albana Secco

Emilia-Romagna

2017

229

Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken

Franken

2016

369

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Erste Lage

Franken

2017

189

Dönnhoff Weissburgunder S

Nahe

2017

269

Dönnhoff Grauburgunder S

Nahe

2017

269

Dönnhoff Roxheimer Höllenpfad Riesling Trocken Erste Lage

Nahe

2017

265

Weingut Bergkloster Riesling

Rheinhessen

2017

199

Österrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rabl Riesling Vinum Optimum

Niederösterreich, Kamptal

2017

159

Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten

Niederösterreich, Wachau

2017

299

Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten

Niederösterreich, Wachau

1995

549

Australien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tyrrell's Vat 1 Hunter Semillon

New South Wales, Hunter Valley

2013

349

*Med reservation för ändringar fram till lanseringen