Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 18 oktober

Vi lanserar närmare 20 nya vita viner 18 oktober. Reservation för ändringar fram till lansering.

Nya Zeeland

Vi lanserar en sauvignon blanc. Vinet är jäst på franska ekfat, varav cirka åtta procent var nya. Vinet får sedan ligga kvar på samma fat med sin jästfällning i 15 månader.

Vi lanserar också en pinot gris från Marlborough. Druvorna kommer från olika vingårdar som har en jordmån rik på grus och lera samt bergarten gråvacka. Vinet jäser utan tillsatt jäst i ekfat och ståltankar. Vinet lagras först i sju månader med sin jästfällning på gamla franska ekfat, sen fem månader på rostfria ståltankar.

Nya vita ny zeeländska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Cloudy Bay Te Koko

Nya Zeeland

2016

369

Greywacke Pinot Gris

Marlborough

2016

189

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar en vingårdsbetecknad Meursault. Efter pressning jäser vinet på ekfat utan tillsatt jäst. Vinet lagras sedan i 15 månader med sin jästfällning på franska ekfat, varav en tredjedel var nya.

I södra delarna av Bourgogne ligger Montagny. Vi lanserar en premier cru som har fatjäst och lagrats i sju månader på stora ekfat. Cirka fem procent av vinet har vinifierats i ståltank. Båda vinerna är från årgång 2017.

Druvorna var av hög kvalitet vid skörd med tydliga fruktaromer och balanserad syra.

Systembolagets årgångstabell, om årgång 2017 i Bourgogne.

Chablis

Vi lanserar ett vin gjort på biodynamiskt odlade druvor. Vinet har jäst utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats i 14 månader med sin jästfällning på stora ekfat, så kallade foudre. Vi lanserar också en premier cru Beauroy från årgång 2007. Vinet har jäst och lagrats på ståltank samt är buteljerat på magnumflaska.

Alsace

Vi lanserar två vingårdsbetecknade och ekologiska viner, en gewürztraminer årgång 2012 och en riesling årgång 2017. Båda vinerna är vinifierade på samma sätt – jästa utan tillsatt jäst och lagrade på stora ekfat.

Bordeaux och Condrieu

Vi lanserar ett elva år gammalt bordeauxvin (årgång 2008) gjort på sauvignon blanc och en mindre del semillon. Vinet har lagrats i tolv månader på hälften nya och hälften ett år gamla franska ekfat.

Från norra Rhônedalen och den lilla appellationen Condrieu kommer ett vin gjort på druvsorten viognier. Druvorna skördas från fem olika vingårdslägen och vinet är lagrat i ett år på nya franska ekfat.

Nya vita franska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Meursault Narvaux Maison Louis Jadot

Meursault

2017

499

Montagny Premier Cru Bonneveaux Olivier Leflaive

Montagny Premier Cru

2017

299

Julien Brocard Chablis Boissonneuse J M Brocard

Chablis

2017

279

Brocard Chablis Premier Cru Beauroy J M Brocard 1500 ml

Chablis

2007

549

Clos Windsbuhl Gewürztraminer Domaine Zind Humbrecht

Alsace

2012

325

Heimbourg Riesling Domaine Zind Humbrecht

Alsace

2017

299

Château La Louvière Blanc André Lurton

Pessac-Léognan

2008

249

Condrieu La Doriane E Guigal

Condrieu

2017

849

Italien

Vi lanserar ett vin som kommer från ön Salina. Ön är den näst största av de Eoliska öarna, vilka ligger norr om Sicilien. Vinet är gjort på malvavisa di lipari och tio procent lokala druvsorter. Efter spontanjäsning i ståltank har vinet vilat på sin jästfällning i tre månader innan buteljering.

Druvan passerina

Från byn Piglio, Latiumregionen, kommer ett vin gjort på druvsorten passerina. Vinet är spontanjäst i ståltank och ligger på sin jästfällning fram till våren efter skörd. Vinet vilar sedan på glasdamejeanne (stor ballongformad glasflaska) innan buteljering.

Nya vita italienska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Caravaglio Malvasia Bianco Secco Caravaglio Antonino

Italien

2018

149

Abbia Nòva Senza Vandalismi Passerina del Frusinate Bianco

Latium

2018

199

Spanien

Vi lanserar ett ekologiskt vin tillverkat av 80 procent garnacha blanca (garnatxa blanca på katalanska) och 20 procent macabeo. Vinet har jäst på ståltank.

Nya vita spanska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Raig de Raïm Celler Piñol

Terra Alta

2018

109

Tyskland

Vi lanserar en riesling kabinett från Nahe. Vinet är spontanjäst och med en alkoholhalt på åtta procent, det vill säga det finns en viss restsötma kvar i vinet.

Nya vita tyska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felseneck Riesling Kabinett Schäfer-Fröhlich

Nahe

2017

195

Ungern

Vi lanserar ett vitt torrt vin gjort på druvan furmint. Vinet är jäst och lagrat på gamla ekfat om 500 liter. Vinmakaren har under lagringstiden rört om jästfällningen, så kallad battonage.

Nya vita ungerska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Megyer Pajzos Zrt

Tokaj

2015

159

USA

Vi lanserar en chardonnay från Anderson Valley. Vinet är jäst utan tillsatt jäst, lagrat på ekfat och buteljerat utan klarning eller filtrering. Vinproducenten arbetar efter biodynamiska prinicper.

Nya vita amerikanska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savoy Anderson Valley Chardonnay Radio-Coteau

Anderson Valley

2016

549

Österrike

Vi lanserar ett vin från Burgenland. Vinet är gjort på 70 procent grüner veltliner och av 30 procent så kallad gemischter sats, det vill säga flera olika druvsorter, som bestod av furmint, welschriesling, muskat ottonel och weissburgunder. Dessa druvor växte tillsammans i vingården och jäste också tillsammans. Grüner veltliner jäste dock för sig. Efter jäsningen blandades vinerna och lagrades i åtta månader på gamla stora ekfat om 1 500 liter.

Wachau

Vi lanserar två vingårdsbetecknade viner från årgång 2018. Det första är tillverkat av grüner veltliner som jäst på ståltank utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats på gamla stora ekfat. Det andra vinet är en spontanjäst riesling. Jäsningen sker i ståltank, sedan förs vinet över till stora gamla ekfat för lagring sex till tio månader.

Nya vita österrikiska viner 18 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schuster Aus den Dörfern Weingut Rosi Schuster

Burgenland

2018

169

Axpoint Grüner Veltliner Smaragd Franz Hirtzberger

Wachau

2018

409

Ried Pfaffenberg Riesling Kabinett Weingut Emmerich Knoll

Wachau

2018

239