Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner 2 augusti

Vi lanserar över tio ny vita viner 2 augusti. Reservation för ändringar fram till lansering.

Tyskland

Vi lanserar en vingårdsbetecknad och spontanjäst Rheinhessen-riesling från 2007. Vinet var tänkt att ingå i producentens grosses gewächsvin från samma vingårdsläge, men ett vinfat jäste inte ut allt socker, för att klara den lagliga sockerhaltsgränsen på max nio gram socker per liter. Producenten valde då att buteljera vinet på egen hand samt lät vinet utvecklas på flaska i drygt tio år innan försäljning.

Nya vita tyska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kirchspiel Riesling 'R' Weingut Keller

Rheinhessen

2007

975

Nya Zeeland

Från Sydön och North Cantebury kommer en riesling som har lagrats tillsammans med sin jästfällning, som regelbundet rörts om, så kallad bâtonnage, för att på så sätt får en rundare struktur. Producenten har valt att skörda lite tidigare på säsongen för att på så sätt få druvor med lägre sockerhalt men också med högre fruktsyra.

Nya vita ny zeeländska viner 2 augusti

Namn Distrikt Årgång Pris

Sea Star Riesling Greystone Wines

North Canterbury

2016

179

Portugal

Vi lanserar ett traditionellt gjort vin från Alentejo. Vinet är spontanjäst i lerkrus, amforor, utan temperaturkontroll. Druvsorterna som användes var 40 procent antão vaz och 20 procent av vardera perrum, rabo de ovelha och mantéudo.

Nya vita portugisiska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rocim Amphora Rocim - Agroindústria, Lda

Alentejo

2018

199

Sydafrika

Vi lanserar ett chardonnay från distriktet Robertson, Western Cape. Vingårdarna får sin bevattning från Breeder River. Stilla havet, som ligger cirka tio mil bort, kyler ner vingårdarna med svala vindar. Vinet är spontanjäst i betongkar. Vinet har sedan lagrats med sin jästfällning på samma kar i upp till 13 månader.

Nya vita sydafrikanska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate

Robertson

2018

175

Australien

Vi lanserar en chardonnay från Yarra Valley. Vinet jäser utan tillsatt jäst på ståltankar. Vinet lagras sedan på ståltankar i nio månader och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Vi lanserar också en chardonnay från Eden Valley, som ligger i Barossa, South Australia. Druvorna maskinskördades tidigt på morgonen. Då har druvorna en friskare fruktsyra tack vare lägre temperaturer. Vinet är lagrat ett år med sin jästfällning på använda franska ekfat om 500 liter. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst.

Nya vita australiska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Luke Lambert Chardonnay

Yarra Valley

2018

299

St. John's Road PL Chardonnay

Eden Valley

2016

159

USA

Vi lanserar ett chardonnay-vin från Sierra Foothills. Vingårdarna ligger på 1 000 meter över havet och jordmånen är rik på skiffer och kalksten. Vinet jäser utan tillsatt jäst på gamla franska ekfat.

Nya vita amerikanska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rorick Vineyard Chardonnay Cruse Wine co

Sierra Foothills

2017

345

Österrike

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten gelber muskateller, vilket är ett annat namn på druvan muscat blanc à petits. Vinet är jäst på ståltankar och vinmakaren har låtit druvskalen ligga i kontakt med musten i 18 timmar för att få fram druvans aromatiska karaktär. Vinet har legat med sin jästfällning i cirka fem månader.

Nya vita österriska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rabl Gelber Muskateller

Niederösterreich

2018

129

Frankrike

Vi lanserar ett vitt vin från Arbois, gjort på den lokala druvan savagnin. Vinet är en så kallad ouillé, det vill säga man har ”toppat” upp de gamla ekfaten med vin under lagringen så att vinet inte ska oxidera.

3 x Bourgogne

Vi lanserar tre viner från olika appellationer i Bourgogne. Från Hautes Côtes de Beaune kommer ett vin gjort på maskinskördade chardonnaydruvor. Vinrankorna är mellan 6 och 45 år gamla. Vinet har jäst på ekfat och tank och har sedan lagrats i sex månader innan buteljering.

Aligoté är den andra godkända gröna druvsorten i Bourgogne jämte chardonnay. Den är vanligast i södra Bourgogne och i området Côte Chalonnaise. Vinet vi lanserar är jäst på ståltank. Vinet har sedan lagrats tre till sex månader på gamla ekfat. Vinrankorna planterades 1937.

Det tredje vinet är gjort på chardonnay och kommer från appellationen Pouilly-Fuissé. Druvorna kommer från cirka 20 olika vingårdslägen och varje läge vinifieras för sig. Vinet jäser på fat varav 20 till 30 procent är nya. Vinet lagras sedan på ekfat i drygt ett år med omrörning av jästfällningen – så kallad bâtonnage. Efter lagringen blandas de olika vinerna från de olika vingårdslägena och buteljeras.

Nya vita franska viner 2 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine du Pélican Savagnin

Arbois

2017

299

Montbatois Hautes-Côtes de Beaune R. Dubois & Fils

Hautes Côtes de Beaune

2017

179

Michel Lafarge Bourgogne Aligoté Raisins Dorés

Bourgogne Aligoté

2017

199

Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée Château Fuissé

Pouilly-Fuissé

2017

289