Tillfälligt sortiment: nya vita viner 2 juni

Vi lanserar sju nya vita viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Alla nya vita viner 2 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Tyskland

Nahe

Vi lanserar tre viner från samma producent i Nahe: en riesling trocken, en riesling kabinett och en fatlagrad weissburgunder.

Druvorna till det första vinet kommer från 15–30 år gamla vinstockar anlagda i branta sluttningar. Jordmånen består av stenig vulkanjord med porfyr och melafyr tillsammans med inslag av skiffer och kvarts.

Det andra vinet är en vingårdsbetecknad riesling kabinett från 2018. Druvorna har växt på vingårdsläget Niederhäuser Klamm, ett så kallat grosse lage. Sluttningarna är branta och jordmånen består av stenig vulkanjord och svart skiffer.

Det tredje vinet är även det från 2018 men gjort på weissburgunder, eller pinot blanc som druvan är mer känd som. Musten jäste i stora tyska ekfat om 1 200 liter, så kallade stückfässer. Därefter lagrades vinet sex till nio månader tillsammans med sin jästfällning på de fat det jäst i.

Nya vita viner från Tyskland 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dönnhoff Riesling Trocken

Nahe

2018

164

Dönnhoff Niederhäuser Klamm Riesling Kabinett

Nahe

2018

209

Dönnhoff Weissburgunder 'S'

Nahe

2018

274

Frankrike

Rhône

Från samma producent kommer två vita viner från olika appellationer och av olika druvor.

Condrieu

Det första vinet är gjort av viognier och kommer från Condrieu, strax söder om Côte-Rôtie. Druvsorten är den enda tillåtna för appellationsbetecknade viner härifrån. Odlingarna ligger på branta terrasserade sluttningar som vetter mot floden Rhône. Jordmånen består av sand och granit och vinstockarna är i genomsnitt 30 år.

Jäsningen har skett kontrollerat vid låg temperatur. En tredjedel av vinet har jäst i nya ekfat och två tredjedelar på ståltank. Lagringen skedde på nya franska ekfat.

Hermitage

Det andra vinet kommer från appellationen Hermitage med sina branta sluttningar ner mot en flodkrök ovanför staden Tain. Vinet är gjort av 95 procent marsanne och 5 procent roussanne. Druvorna kommer från upp till 90 år gamla vinstockar och jordmånen består av kalksten, sand och grus.

Den temperaturkontrollerade jäsningen ägde rum vid 16–18 grader och den efterföljande lagringen skedde på ekfat använda en gång tidigare.

Appellationen har 20 terrasserade odlingslägen. Knappt 30 procent av odlingarna är gröna druvor, med marsanne i täten framför roussanne.

Ladoix

Från vingården Le Rognet i Ladoix, strax norr om Beaune i Bourgogne, kommer en chardonnay från 2018. Vingården ligger 240 meter över havet och angränsar till Corton Charlemagne.

Vinet jäste på ekfat och lagrades sedan tio till tolv månader på fat tillsammans med sin jästfällning. Cirka 25 procent av faten var nya.

Nya vita viner från Frankrike 2 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Condrieu E. Guigal

Condrieu

2018

449

Hermitage Blanc E. Guigal

Hermitage

2017

459

Ladoix Premier Cru Monopole Le Rognet Domaine d'Ardhuy

Ladoix

2018

449

Sydafrika

Swartland

Från Swartland lanserar vi ett vin av chenin blanc från drygt 40-åriga vinstockar odlade på en jordmån av granit från berget Paardeberg.

Druvorna skördas i månadsskiftet januari–februari. De hela druvklasarna kyls ner och pressas, och därefter får musten vila över natten. Vinet jäser utan tillsatt jäst i cirka en månad och ligger därefter kvar på jästfällningen till våren när den malolaktiska omvandlingen är avslutad.

Mognadslagringen i elva månader sker på gamla franska ekfat som använts 3–4 gånger tidigare. Vinet är ofiltrerat.

Nya vita viner från Sydafrika 2 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mullineux Granite Chenin Mullineux Family Wines

Swartland

2018

499