Små partier: Nya vita viner 20 september

Vi lanserar cirka 20 nya vita viner 20 september. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner med lansering 20 september

Tyskland

Vi lanserar två rieslingviner, ett från Nahe och ett från Pfalz. Båda är viner är klassade som grosses gewächs. Årgången är 2017 som anses vara en bra årgång, som gav relativt fylliga viner.

Vinet från Pfalz jäste på stora ekfat om 600 och 1 200 liter. Därefter vilade vinet tillsammans med sin jästfällning i tio månader.

Nya tyska vita viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Stromberg Riesling Grosses Gewächs Weingut Schäfer-Fröhlich

Nahe

2017

489

Steinbuckel GG Riesling Weingut Knipser

Pfalz

2017

319

Frankrike

Bourgogne x 2

Vi lanserar ett vin från södra delen av Bourgogne – Viré-Clessé. Vinet är spontanjäst på franska ekfat. Vinet har sedan lagrats i 14 månader på samma ekfat, varav tio procent var nya. Ingen omrörning/batonnage av jästfällningen. Från den mer övergripande appellationen Hautes-Côtes de Nuits kommer ett vin som lagrats ett år på franska ekfat, varav 30 procent var nya.

Chablis och Jura

Vi lanserar en grand cru från vingårdsläget Les Clos. Vinet har lagrats på franska ekfat. Vi lanserar också en premier cru från vingårdsläget Montmains. Vinet är jäst på gamla franska ekfat och ståltankar. Vinet har vilat tillsammans med sin jästfällning i cirka ett år. Det vin som jäste på ekfat vilade på faten i fem till sex månader.

Från Östra delen av Frankrike, Jura, lanseras ett vin som är gjort på druvsorten chardonnay. Vinet har jäst på små franska ekfat och lagringen skedde i ett år på samma fat. Faten toppades upp regelbundet för att undvika oxidation.

Nya vita franska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viré-Clessé Les Vercherres Maison Rijckaert

Viré-Clessé

2017

219

Bourgogne Blanc Hautes-Côtes de Nuits Cuvée Marine Domaine Anne Gros

Hautes-Côtes de Nuits

2017

299

Chablis Grand Cru Les Clos Domaine Pinson

Chablis Grand Cru

2017

539

Chablis Premier Cru Montmains William Fèvre

Chablis Premier Cru

2017

339

Côtes du Jura Vigne des Voises Maison Rijckaert

Côtes du Jura

2017

199

Ungern

Vi lanserar ett så kallat orange vin. De gröna druvorna har legat med i musten en tid för att laka ur färg och smak, men även tanniner som ger strävhet. Druvsorterna i vinet är 50 procent olaszrizling, 25 procent chardonnay, 10 procent hárslevelu, 7 procent királyleányka, 3 procent sauvignon blanc, 3 procent cserszegi fuszeres och 2 procent muscat ottonel.

Vinet har fått 22 dagars jäsning och skalmaceration i plasttankar. Därefter pressades vinet och hälldes över till ekfat. Vinet lagrades i två månader på begagnade ungerska ekfat om 225, 300 och 500 liter. Därefter vilade vinet ytterligare nio månader på ståltank fram till buteljering.

Nya vita ungerska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Orange Wine Gál Lajos Pincészete

Felsö-magyarországi

2018

149

Bulgarien

Vi lanserar ett skalmacererat vitt vin gjort på druvsorten gewürztraminer. Druvorna avstjälkades och krossades följt av 30 dagars jäsning och skalmaceration i ståltank. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och utan temperaturkontroll. Vinet har lagrats 14 månader tillsammans med sin jästfällning på neutrala ekfat om 400 liter. Vinet är ofiltrerat.

Nya vita bulgariska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Orange Gewürztraminer Rossidi Winery

Bulgarien

2017

235

Sydafrika

Från Coastal Region kommer ett vitt vin gjort på druvsorterna chenin blanc, verdelho, chardonnay och viognier. Vinet spontanjäste på gamla franska ekfat om 225 till 500 liter. Vinet lagrades sedan med sin jästfällning i tio månader på samma fat.

Vi lanserar också ett vitt vin från Swartland. Huvuddelen av vinet är gjort på chenin blanc med komplement av 12 procent clairette, 9 procent grenache blanc, 6 procent viognier och 3 procent semillon. Vinmusten spontanjäste på gamla franska ekfat. Vinet lagrades i nio månader på tredje- och fjärdegångsfyllda franska ekfat om 500 liter samt på nya stora ektunnor, foudres, om 2 000 liter.

Nya vita sydafrikanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rall White

Coastal Region

2017

289

Mullineux Old Vines White

Swartland

2018

199

USA

Från Washington State, USA:s nordvästra hörn och Yakima Valley kommer ett rieslingvin av årgång 2016. Tio procent av vinet har under jäsningen och lagringen legat i kontakt med druvskalen. Yakima Valley var 1983 det första området i delstaten att få appellationsstatusen AVA – American Viticultural Area.

Nya vita amerikanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mercer Small Lot Riesling

Yakima Valley

2016

229

Österrike

Vi lanserar en trockenbeerenauslese från Burgenland. Vinet är gjort på druvsorterna welschriesling, chardonnay och liten del traminer. Vinet är en blandning av olika årgångar har lagrats i två till sex år små franska- och stora ekfat. Vinet har en sockerhalt på drygt 190 gram per liter.

Wachau

Vi lanserar en grüner veltliner från vingårdsgläget Hinter der Burg. Vi lanserar också en riesling årgång 2016 som har jäst på ståltank och vilat med sin jästfällning innan buteljering.

Nya vita österrikiska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kracher Noble Reserve TBA

Burgenland

 N.V.

145

Prager Hinter der Burg Grüner Veltliner Federspiel

Wachau

2018

199

Riesling Ried Loibenberg

Wachau

2016

298

Nya Zeeland

Från Central Otago kommer ett spontanjäst chardonnayvin. Druvorna pressades och fick sedan ligga svalt över natten. Därefter höjdes temperaturen och musten spontanjäste i 20 dagar på franska ekfat. Vinet har lagrats nio månader på franska ekfat, varav 35 procent var nya.

Nya vita nyzeeländska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Rewa Chardonnay

Central Otago

2017

339

Australien

Chardonnay x 3

Vi lanserar tre chardonnayviner från samma producent. Det första vinet görs av druvor från svalodlade områden i Adelaide Hills, Tasmanien och Tumbarumba. Vinet har lagrats på använda franska ekfat.

Det andra vinet är från Adelaide Hills, South Australia. Vinet har lagrats på en blandning av nya samt ett och två år gamla franska ekfat. Det tredje vinet är en blandning av chardonnaydruvor från olika vingårdar i Tasmanien, Adelaide Hills och Tumbarumba. Efter jäsningen har vinet lagrats åtta månader på franska barriquer, varav hälften var nya.

Nya vita australiska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Penfolds Bin 311

Australien

2018

249

Penfolds Reserve Bin 18 A

Adelaide Hills

2018

699

Penfolds Yattarna

Australien

2017

1199